Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Rondkomen van één salaris? Met deze 9 tips kan het wel!

Laatst had ik een discussie met vriendinnen. Zij meenden dat rondkomen van één salaris anno 2016 praktisch onmogelijk is. Ik geloof daar niet in. Het is soms gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. Bepaalde dingen moet je loslaten. Ik geef 9 tips, gebaseerd op onze situatie. Uiteraard weet ik dat het rondkomen van één salaris niet voor iedereen is weggelegd, maar wie weet blijkt bij jou meer mogelijk dan je dacht?

Disclaimer: voor de zekerheid wil ik graag nogmaals benadrukken dat het niet iedereen zal lukken. Soms vanwege jullie hypotheek, een andere keer omdat je bepaalde concessies niet kan of wil doen. Dit artikel is puur informatief om een inkijkje te geven in de manier waarop wij rondkomen van één salaris. Met wat creativiteit, zonder spijt.

Kan je nog wel rondkomen van één salaris?

‘Met een gezin rondkomen van één salaris is praktisch onmogelijk tegenwoordig. Tenzij één van de twee echt veel verdient natuurlijk.’ Met vriendinnen zit ik in een lunchroom te genieten van heerlijke broodjes. Ze zijn het onderling met elkaar eens: als je een beetje normale auto wil rijden of fatsoenlijk huis wenst, heb je geen keus.

Maar ik geloof daar niet zo in. Ik werp tegen dat het tot op zekere hoogte ook de keuzes zijn die je maakt om goedkoper te kunnen leven. Wil je twee keer per jaar op vakantie? Huis kopen, duurdere auto rijden? Tja, dan zal je waarschijnlijk allebei aan de bak moeten. Maar het is zeker wel mogelijk om met een gezin rond te komen van één salaris, zonder aan de geeuwhonger te hoeven. Hoe?

9 praktische tips om te kunnen rondkomen van een (gemiddeld salaris)

Laat me vooropstellen:

  • Mijn man heeft een goede baan, maar verdient geen kapitaal
  • Ons boodschappenbudget ligt momenteel tussen € 50-75 voor een gezin met drie kinderen, waarvan twee onder de 2 jaar zijn
  • Ik ben thuisblijfmoeder, dus we maken geen gebruik van kinderopvang

Gooi je vakantie het raam uit

Als je wil rondkomen als gezin van één salaris zullen bepaalde luxe uitstapjes er niet meer in zitten. Dat is nu eenmaal zo. Voor een gemiddelde zomervakantie met vijf man ben je al gauw € 5.000,00 kwijt. Dat hebben we nu niet. Je zal een knop moeten omzetten en accepteren dat je de komende jaren wellicht niet meer op vakantie zal gaan buiten Nederland.

Is dat erg? Nee, wij geloven van niet. Sowieso omdat we momenteel van mening zijn dat als je met zijn allen op reis gaat, je in de bloedhitte met dezelfde jengelende kinderen zit als thuis 😉 En omdat de kinderen er toch weinig van meekrijgen. Ze missen er dus niet veel aan. Bovendien zijn er ook in Nederland genoeg goedkopere uitjes die je kunt maken met je kinderen. Voorlopig houden we het daarbij.

Er is niks mis mee om een huurwoning te hebben

Onder invloed van de dertigersdip kan je het gevoel krijgen dat al je leeftijdsgenoten investeren in een eigen woning. Dat kan een vervelend gevoel opleveren en het idee dat je iets mist. Maar leg je erbij neer; een sociale huurwoning is ook prima. De kosten van het onderhoud komen grotendeels voor de rekening van de woningbouwvereniging, met wat mazzel kan je ook een prima huis vinden met tuin en wie weet kunnen jullie het huis over een aantal jaar wel kopen. Per saldo is een huurhuis momenteel waarschijnlijk goedkoper en dus een goede optie. Zeker als je moet rondkomen van één salaris.

Kleinere auto’s vervoeren je ook van A naar B

Het scheelt je niet alleen in benzine- en verzekeringskosten, ook onderhoud en wegenbelasting zijn vaak stukken goedkoper. De auto zal je niet naar Zuid-Frankrijk brengen, maar vanwege punt 1 hoeft dat in ons geval voorlopig ook niet.

De kinderbijslag is een fijne bijdrage in de kosten

Kinderkleding en luiers/voeding kun je prima halen met deze gift. Het is net dat extraatje, waardoor je kind er fatsoenlijk kan bijlopen en je geen torenhoge kosten hebt die eerste jaren. Je hoeft dus niet per se extra te verdienen als eenverdiener in verband met de kinderen.

Dure boodschappen zijn niet altijd beter

Sommige supermarkten adverteren de goedkoopste A-merken te verkopen en lijken daardoor voordelig. Desalniettemin kun je alsnog veel geld kwijt zijn, omdat het huismerk helemaal niet zo goedkoop is. Je hoeft echt niet alle aanbiedingen af te fietsen, maar zoek eens uit welke supermarkt goedkoper is. Onze overstap van Dirk naar Lidl scheelde zelfs zo’n € 30,00 per week. En haal weekboodschappen in plaats van elke dag een beetje. Mocht je biologisch vlees willen, dan kun je daar altijd nog apart voor naar slager of Albert Heijn. Met de fiets natuurlijk, bespaart je weer benzine én de sportschool. 

Wees creatief

Je zult dus niet altijd geld hebben om jezelf vrijwel dagelijks te fêteren op trips naar pretparken, dierentuinen, musea en restaurants, maar dat hoeft toch ook niet om een leuke dag te beleven? Van minder geld word je in elk geval creatiever: fietstocht in de buurt met halverwege een picknick, naar het strand, zelf ijsjes maken, avonturen bedenken, speurtochten uitzetten… Je kunt het zo gek niet bedenken: alles is mogelijk! (behalve die dure uitstapjes dan)

Weeg de (financiële) voordelen van thuis blijven en werken af

Hoe je er ook in staat, maakt natuurlijk totaal niet uit. Voor de één zal het belangrijker zijn de opvoeding in eigen hand te hebben, een ander hecht evenveel waarde aan het maken van een carrière. Probeer te doen waar je gelukkig van wordt, anders hou je het sowieso niet vol. Een aantal andere punten waar je naar kan kijken:

  • Hoeveel geld zou je gaan verdienen en wat ben je maandelijks kwijt aan de opvang?
  • Bestaat de mogelijkheid om laagdrempelig een eigen bedrijf te starten (kan je bijvoorbeeld vanuit huis gaan werken als tekstschrijver om wat extra’s te verdienen?)
  • In hoeverre zouden jullie er per saldo op vooruit gaan als je allebei in loondienst werkt? (Kijk bijvoorbeeld naar de inkomstenbelasting: die kan ineens fors stijgen als je in de volgende belastingschaal komt)
  • Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan je werk (inclusief reistijd, files e.d.)? Is dat het waard?

Verdeel de taken thuis evenredig

Als je partner alle geld binnenbrengt, dan voelt dat misschien niet prettig (voor mij in elk geval niet). Door je thuisouderschap als soort baan te zien en daarnaar te handelen, trek je alles weer in balans. Verdiensten in de vorm van geld is namelijk niet de enige graadmeter van of je werk hebt of niet: ook opvoeding en huishouden zijn een vak apart. Je investeert allebei in het gezin op je eigen manier. Daarnaast kan je de taken evenredig verdelen.

Ontwikkel jezelf ook (of juist) als je geen salaris verdient

Waarschijnlijk wil je ooit nog terugkeren op de arbeidsmarkt. Door vier jaar lang ‘stil te zitten’ (tot aan de basisschool), creëer je een gat in je cv en dat is doorgaans niet bevorderend voor je zoektocht naar een nieuwe baan. Zelf werd ik bijvoorbeeld fulltime thuisblijfmoeder met een WO-opleiding; een bewuste keuze maar niet per se de beste voor mijn carrièreperspectief.

Het is prima om in jezelf te investeren, op welke manier dan ook: doe vrijwilligerswerk, begin een blog, ga aan de slag als freelancer of start een eigen webshop. Het hoeft niet groots te zijn of een volwaardig inkomen op te leveren, maar zo kun je tijdens sollicitaties laten zien dat je al die tijd bleef werken. Mocht het nodig zijn om een aanvulling te verzorgen op het ene salaris waarvan je nu leeft, dan is de kans daarop groter.

Rondkomen van één salaris is dus mogelijk. Door bepaalde luxe achterwege te laten en bewust om te gaan met je uitgaven, kan je veel verder komen dan je vooraf misschien voor mogelijk hield. Is het iets dat bij jullie gezin past? Of vind je het zelf fijn dat je kan blijven werken naast het gezin?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids