Rondkomen van één salaris? 9 slimme tips

Een aantal jaar terug (in 2016) voerde ik een discussie met vriendinnen. Zij meenden dat rondkomen van één salaris onmogelijk was, maar ik geloofde daar niet in. Wij leefden namelijk de eerste vier jaar van onze relatie op zijn salaris, met af en toe een kleine aanvulling van mijn kant. Laat voorop staan dat onderstaande tips geen garantie zijn, maar zeker kunnen helpen als je (tijdelijk) met minder inkomsten moet doen. Mocht jij of je man even zonder werk zitten, al dan niet bewust gekozen, dan is er wellicht meer mogelijk dan je dacht.

Disclaimer: voor de zekerheid wil ik graag nogmaals benadrukken dat het niet iedereen zal lukken. Soms vanwege jullie (te) hoge hypotheek, een andere keer omdat je bepaalde concessies niet kan of wil doen. Dit artikel is dan ook puur informatief en ter mogelijke inspiratie. Ook als je wel blijft werken, kunnen jullie namelijk wellicht geld besparen.

Kan je nog wel rondkomen van één salaris?

‘Met een gezin rondkomen van één salaris is praktisch onmogelijk tegenwoordig. Tenzij één van de twee echt veel verdient natuurlijk.’ Met vriendinnen zit ik in een lunchroom. Ze zijn het onderling met elkaar eens: als je een beetje normale auto wil rijden of fatsoenlijk huis wenst, heb je geen keus. Dat klopt gedeeltelijk. Wanneer je inderdaad een bepaald plaatje in je hoofd hebt en daarnaar wil leven, zal je in de buidel moeten tasten.

Toch geloof ik dat er meer opties zijn. Door het ideaalbeeld los te laten, ontstaan vanzelf mogelijkheden om in elk geval goedkoper te kunnen gaan leven. Wij leefden een aantal jaar met een gezin van vijf van één salaris. Hoewel ik weet dat het leven tegenwoordig duurder is dan toen, geloof ik nog altijd heilig dat er in elk geval meer kan dan je vooraf misschien zou denken.

9 praktische tips om te kunnen rondkomen van een (gemiddeld salaris)

Belangrijk om te weten:

 • Mijn man heeft een goede baan, maar verdiende destijds benedenmodaal.
 • Ons boodschappenbudget lag tussen € 50-75 voor een gezin met drie kinderen, waarvan twee onder de 2 jaar zijn.
 • Ik ben thuisblijfmoeder, dus we maken geen gebruik van kinderopvang.

Niet meer op vakantie

Als gezegd is het belangrijk om je gedachtengang aan te passen wanneer de inkomsten dalen. In Nederland is, minimaal één keer per jaar, op vakantie gaan inmiddels zo normaal geworden dat het bijna vreemd lijkt om thuis te blijven. Toch bespaar je hiermee al flink. Kijkend naar ons eigen gezin komt dat anno 2023 al snel neer op € 10.000,00 als je de zon opzoekt. Maar ook een huisje in Nederland kan behoorlijk oplopen; hartje zomervakantie betaal je daar gemakkelijk € 2.000,00 voor.

Wil je leven van één salaris, dan moet op dit gebied echt een knop om. Toch hoeft je vakantie niet saai te zijn, er zijn namelijk genoeg alternatieven:

De voordelen van een huurwoning

Misschien zie je om je heen dat leeftijdsgenoten vrijwel allemaal investeren in een eigen woning. Dat kan het gevoel opleveren dat je iets mist, maar vergeet niet dat je voor een beetje fatsoenlijke koopwoning tegenwoordig twee (goede) salarissen nodig hebt.

Gelukkig heeft een sociale huurwoning tal van voordelen. Zo liggen de kosten voor het onderhoud grotendeels bij de woningbouwvereniging, mogelijk heb je recht op huurtoeslag en is huren goedkoper. Zeker als je moet rondkomen van één salaris. Daarbij kan je soms geluk hebben: zo verlootte onze gemeente een aantal jaar terug zonnepanelen. Iedere straat kon meedoen. Onverwachts kreeg ons rijtje huizen allemaal acht panelen op het dak – iets dat er gedeeltelijk voor zorgde dat we vorig jaar, met die hoge energieprijzen, toch nog geld terugkregen bij de eindafrekening.

Kleinere auto’s vervoeren je ook van A naar B

Dit scheelt je in benzine- en verzekeringskosten, maar ook onderhoud en wegenbelasting zijn voordeliger als je kiest voor een kleinere auto. Nee, het is geen Lexus en nee, hij zal je misschien niet naar Zuid-Frankrijk brengen. Maar dat hoeft voorlopig ook niet, vanwege punt 1. Kijk niet naar de auto van de buren of van vriendinnen, want dat kan onnodig het gevoel geven dat je tekort schiet. Uiteindelijk heb je een auto vanwege zijn functie, zolang hij van A naar B gaat, zit je goed.

De kinderbijslag is een fijne bijdrage in de kosten

Zeker wanneer je kleinere kinderen hebt, is de kinderbijslag een fijne bijdrage. Daarbij ontvang je ook maandelijks nog het kindgebonden budget. Samen dekken ze een groot deel van de kosten, zowel op het gebied van sporten, kleding als luiers en voeding. Door te budgetteren krijg je meer inzicht.

Dure boodschappen zijn niet altijd beter

Sommige supermarkten adverteren de goedkoopste A-merken te verkopen en lijken daardoor voordelig. Desalniettemin kun je alsnog veel geld kwijt zijn, omdat het huismerk daar helemaal niet zo goedkoop is. Om voordeliger uit te zijn met de boodschappen, hoef je heus niet alle aanbiedingen af te fietsen. Wel kan je kijken welke supermarkt goedkoper is.

Wij kozen bijvoorbeeld voor de Lidl in plaats van Dirk, al zijn de verschillen tegenwoordig minder groot. De producten waren, hier in het dorp althans, bij de Lidl van hogere kwaliteit én het scheelde ons wekelijks zo’n € 30,00. Ook helpt het om weekboodschappen te doen in plaats van elke dag een beetje. Verder is roken natuurlijk een no go als je wil rondkomen van één salaris en helpt het om lopend of op de fiets te gaan. Tot slot is het handig om een lijstje te maken met lekkere, maar goedkope recepten.

Wij maakten destijds overigens de bewuste keus om biologisch vlees te eten en vaker vegetarisch te koken. Hoewel het biologische vlees duurder is, haalde ik er minder van en bespaarde op die manier enigszins. Zo kan je zelfs van twee gekruide stukjes kipdijfilet en komkommer met ijsbergsla, komkommer en cherrytomaatjes een heerlijke shoarmamaaltijd op tafel zetten voor vijf man.

Wees creatief

Zoals je hierboven kunt lezen, kan je met een beetje creativiteit van twee stukjes kipdijfilet toch een volwaardige maaltijd maken. Dat geldt voor veel meer dingen:

 • Kijk of je een moestuin kunt starten. Zelf geteelde groenten zijn goedkoper dan die in de supermarkt én lekkerder.
 • Maak bepaalde gerechten zelf. Zo haalde ik uit dit kookboek o.a. het recept voor zoetzure saus. Waar je in de winkel ruim twee euro betaald voor een potje, kost het recept je nog geen zestig cent per keer. Dat geldt voor veel meer gerechten natuurlijk. Het kost meer tijd, maar is wel goedkoper.
 • Ga met het gezin fietsen en lekker picknicken halverwege.
 • Zet een speurtocht uit.

Door verder te kijken dan de makkelijkste oplossingen (zo zijn we tegenwoordig gewend dat bijna alles kant-en-klaar te koop is, maar kunnen we meteen beetje kennis ook van alles zelf maken), kom je verder.

Ditzelfde principe gaat trouwens op voor hoge gasprijzen. Afgelopen jaar hadden we voordeel van de zonnepanelen, maar ook kozen we voor een lagere temperatuur in huis. Standaard stond de verwarming op 17-18 graden. We droegen dikke truien en lagen onder dekentjes, als dat nodig was. Door vanzelfsprekendheden te gaan zien als luxe, ga je echt anders naar je leven kijken en ontstaan ook meer mogelijkheden.

Weeg de (financiële) voordelen van thuis blijven en werken af

Deze keus is persoonlijk. Misschien zijn jouw inkomsten gelijk aan de kosten voor de opvang, maar haal je te veel voldoening uit je werk om ermee te stoppen. Dan is het ook niet nodig. Maar wil jij of je man graag stoppen met werken en willen jullie gaan leven van één salaris? Kijk dan naar de volgende punten:

 • Hoeveel geld zou je gaan verdienen en wat ben je maandelijks kwijt aan de opvang?
 • Bestaat de mogelijkheid om laagdrempelig een eigen bedrijf te starten (kan je bijvoorbeeld vanuit huis gaan werken als tekstschrijver om wat extra’s te verdienen?)
 • In hoeverre zouden jullie er per saldo op vooruit gaan als je allebei in loondienst werkt? (Kijk bijvoorbeeld naar de inkomstenbelasting: die kan ineens fors stijgen als je in de volgende belastingschaal komt)
 • Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan je werk (inclusief reistijd, files e.d.)? Is dat het waard?

Verdeel de taken thuis evenredig

We zijn in het Westen geneigd om onze eigenwaarde uit te drukken in de financiële waarde. Wie geld binnenbrengt, telt. Als je samen gaat leven van één salaris, probeer dan die gedachten om te zetten. Waarom?

 • Je draagt allebei bij aan het gezin. Doordat één van jullie thuisblijft, kan de ander zich vrijer ontwikkelen op de arbeidsmarkt.
 • Thuisblijven is ook hard werken. Je zorgt voor de kinderen, regelt het huishouden en alles achter de schermen (kinderfeestjes, schoolzaken, sporten). Daarmee ontzorg je ook de ander.

Probeer om die reden je thuisblijfouderschap te gaan zien als een baan en handel daarnaar. Wanneer de ander op zijn werk zit, regel jij alles, en is de ander thuis, dan verdelen jullie de zaken weer samen.

Ontwikkel jezelf ook (of juist) als je geen salaris verdient

Waarschijnlijk wil je ooit nog terugkeren op de arbeidsmarkt. Door vier jaar lang ‘stil te zitten’ (tot aan de basisschool), creëer je een gat in je cv en dat is doorgaans niet bevorderend voor je zoektocht naar een nieuwe baan. Zelf werd ik bijvoorbeeld fulltime thuisblijfmoeder met een WO-opleiding; een bewuste keuze maar niet per se de beste voor mijn carrièreperspectief.

Het is dus prima om intussen in jezelf te blijven investeren, op welke manier dan ook: doe vrijwilligerswerk, begin een blog, ga aan de slag als freelancer of start een eigen webshop. Het hoeft niets groots en meeslepends te zijn of een volwaardig inkomen op te leveren, maar zo kun je tijdens sollicitaties laten zien dat je al die tijd bleef werken aan je eigen ontwikkeling. Daarnaast kan het een aanvulling op het gezinsinkomen zijn.

Nog een paar laatste tips voor als je gaat leven van één salaris

 • Onderzoek welke toeslagen jullie kunnen krijgen.
 • Schrijf alle inkomsten en uitgaven in een jaar op. Houd ook rekening met mogelijke toekomstige kosten (sporten van de kinderen, andere behoeften, gemeentebelastingen, hogere schoolkosten, orthodontie). Kijk of het haalbaar is om deze kosten te dekken met jullie inkomsten.
 • Zorg voor een financiële buffer. Als de wasmachine stuk gaat, de boodschappenprijzen weer eens stijgen, je kind een nieuwe fiets nodig heeft of je om een andere reden extra geld nodig hebt, is het belangrijk dat je wat achter de hand hebt.
 • Spreek jullie verwachtingen vooraf uit en blijf met elkaar in gesprek: hoe gaat het? Wat valt tegen of kan beter? Waar loopt het soepel?
 • Kijk in kringloopwinkels en op Marktplaats naar fijne koopjes.

Rondkomen van één salaris is dus mogelijk. Door bepaalde luxe achterwege te laten en bewust om te gaan met je uitgaven, kan je veel verder komen dan je vooraf misschien voor mogelijk hield. Is het iets dat bij jullie gezin past? Of vind je het zelf fijn dat je kan blijven werken naast het gezin?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©fizkes – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Rondkomen van één salaris? 9 slimme tips”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven