Romantische tuin? De tuinbank en 6 andere musthaves

Een van de tofste trends, vinden wij, voor komend jaar is de ‘natuurlijke tuin’: een verzameling van mooie materialen, romantische aanleg en een diversiteit aan bloemen en planten. De betonnen achtertuin is echt niet meer van nu. We ruilen onze tegels in voor een heerlijke plek waar je het liefst tijdens elke zonnestraal zit. In dit artikel nemen we je mee naar de mooiste must-haves voor een romantische tuin in boho-stijl: van tuinbank tot slingerpaadje. Laat je ons weten wat jij zeker gaat halen voor 2021?

Romantische achtertuin

Denk je eens in hoe heerlijk het is: van onder je parasol lig je op dat prachtige rotan bed te kijken hoe de ijverige bijtjes van bloem tot bloem zweven. Het is hartje zomer, de kinderen spelen in een badje (of, nog duurzamer, gewoon in een wasmand die je vult met water), je courgettes groeien goed in jullie moestuin en alles lijkt nu zoveel meer tot zijn recht te komen. Je bent zo blij dat je die betonnen tegels hebt ingeruild voor meer groen: voor het eerst kom je weer echt tot rust dankzij alle natuur om je heen.

De voordelen van meer groen

Misschien is het overbodig om te zeggen, maar meer groen in de tuin betekent dat je de bio-diversiteit in Nederland een handje helpt. Door de juiste bloemen en planten te kiezen, zorg je ervoor dat de bijen meer voedsel hebben (en wij op termijn ook). Bovendien koelt de aarde weer iets af als we allemaal vaker zouden kiezen voor groen.

En wist je dat verblijven in de natuur (iets dat dus ook al kan beginnen in je achtertuin) echt een significant verschil maakt voor je algehele gemoedstoestand? Nog niet te spreken van de extra beweging die je krijgt door in de tuin te werken en de liefde voor de natuur die je meteen doorgeeft aan je kinderen. Het is dan ook niet voor niks dat de romantische invloeden in je achtertuin zo van nu zijn: we kunnen allemaal wel wat meer rust gebruiken, toch?

7 musthaves voor een mooie romantische tuin

Houten tuinbank

Het liefst haal je allemaal tuinmeubelen van natuurlijke materialen. Het past simpelweg bij een mooie natuurlijke tuin waar je tot rust wil komen. Bovendien is een fijne tuinbank, waarop je kan bijkomen en wegdromen, ook heerlijk in de lente of herfst: kleed je iets warmer aan, neem je boek mee en ga eens buiten zitten lezen. De rust van de natuur om je heen zal je goed doen.

Slingerpaadje

Als je tegels neerlegt in je achtertuin, waarom zou je dan voor een kaarsrecht pad kiezen? Een slingerpaadje, aan beide kanten geflankeerd door struiken en planten, geeft net iets extra’s. Helemaal wanneer je een zijpad hebt naast het huis, maar ook als je van het terras naar de achterkant van de tuin wil of juist over je grasveld heen. Kies hiervoor het liefst natuursteen of grind.

Prachtige bloemen en planten

Wist je dat ze eind achttiende eeuw overtuigd raakten dat bepaalde planten, bloemen en bomen emoties oproepen? Daarom werden, in eerste instantie vooral in Engeland, romantische tuinen aangelegd met bijvoorbeeld treurwilgen, om mensen hun verdriet te laten voelen, en verderop als tegenhanger juist bontgekleurde bloemen en een kleine waterval. Ook toen zag je dit ontstaan in een soort tegenreactie op de vrij geometrische Franse tuinen uit de Verlichting.

Je zou kunnen zeggen dat we nu een soortgelijke reactie zien. Waar eerst alles strak moest en ‘hypermodern’, zie je steeds vaker die hang naar de natuur en het gevoelsleven ontstaan. Koop daarom niet zomaar bloemen en planten, maar ga op je gevoel af. Welke soorten maken je blij en waar heb je weinig mee? Probeer je tuin zo te vullen dat voor alle emoties plek is.

Moestuin

Is er iets leuker dan je eigen groenten en fruit kweken? Zodra je je eerste maaltijd op tafel hebt gezet met ingrediënten uit eigen achtertuin, ben je waarschijnlijk om. Het heeft verschillende voordelen:

  • Je kinderen leren waar hun eten vandaan komt (en met een beetje mazzel helpt het moeilijke eters om dit keer wel enthousiast aan tafel te gaan)
  • Groenten en fruit uit eigen tuin zijn gezonder, omdat je geen pesticiden gebruikt en je ze met liefde en zonder enige kunstmatige modificatie kweekt
  • Het is duurzamer, omdat je niet halverwege je recept ontdekt dat één courgette wel genoeg was (en je die ander uiteindelijk in de GFT-bak moet gooien); bovendien eet je automatisch meer groenten en fruitsoorten uit het seizoen

Handige groenten en fruitsoorten om mee te beginnen: courgette, radijs, spinazie, wortel en sla. In de zomer zijn aardbeitjes en cherrytomaten leuk. En vergeet ook je kruiden niet. Bieslook, dille en munt groeien redelijk makkelijk.

Boom (of bomen)

Hoewel niet iedereen plek heeft voor een boom in de achtertuin, is het wel perfect voor de biodiversiteit. Je kunt bovendien ook nog kiezen voor een boom die niet zo groot en/of breed wordt. Hiervoor kan je het best bij een boomkweker of hovenier langsgaan en je laten adviseren. Met een mooie bloesemboom of herfstbloeier creëer je net een beetje extra.

Ronde vormen

Waar eerst als recht-toe-recht-aan moest, met grote betonnen tegels, mag het nu wat speelser. Vierkant maakt vaker plaats voor rond. Het slingerpaadje is daar natuurlijk een goed voorbeeld van, maar wat dacht je ook van een bloemperk met golvende vorm? Of verschillende ronde potten met een keur aan bloemen die je op diverse hoogten neerzet?

Manden (in plaats van potten)

Bij de rest van de tuin kan je ook wat potten betreft niet achterblijven. Kies vaker voor een rotan of rieten mand, in plaats van een (betonnen) bloembak. Al is het wel belangrijk dat je goed blijft opletten dat het materiaal weersbestendig is (of dat je ze op tijd binnen zet).

Wat zijn jullie favorieten hierboven? Hoe ziet jouw tuin eruit? En heb jij ook een heerlijke houten tuinbank om lekker te kunnen genieten van alles dat groeit en bloeit?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven