135+ romantische komedies die je gezien móet hebben!

135 romantische komedies, dat zijn er nogal wat. Maar ik ben dol op romcoms en kan er dan ook geen genoeg van krijgen. Daarom besloot ik mijn favorieten (en dat zijn er inderdaad nogal wat) gewoon in één artikel te zetten. Geen nieuwe Netflix-titels, maar zogenaamde klassiekers. Mis je iets? Ik ben benieuwd naar jullie aanvullingen!

Inhoud Verberg

Romantische komedies die je gezien moet hebben

Als groot liefhebber van romantische komedies geloof ik dat ik ze tot een bepaald punt vrijwel allemaal wel heb gezien. Sinds de komst van Netflix is dat een stukje lastiger, omdat daar zo ontzettend veel nieuwe films op staan. Bijhouden lukt niet echt meer. Maar wat kan het desondanks heerlijk zijn om een onbekend pareltje te vinden en daarmee onderuit te zakken, toch? Ik denk bijna zeker te weten dat in dit lijstje minimaal één romantische komedie staat die je nog niet kende. Laat je me weten wat jouw favorieten zijn?

Romantische komedies over kerst

Bridget Jones

Mijn favoriete scène is die waar ze zich volledig ongemakkelijk maakt tegenover Mark Darcy (deel 1) en het uitlacht vanwege zijn afschuwelijke kersttrui. Sowieso vind ik deel 1 het allerleukst. Van de blauwe soep tot het halfnaakt door de sneeuw rennen.

Love Actually

Eén van de bekendste titels rondom kerst. Elke keer neem ik me voor niet te gaan huilen, maar het gebeurt elke keer op hetzelfde moment alsnog. De muziek is perfect, de verhaallijnen geven me dat ultieme kerstgevoel en dit is zo’n film die ik ieder jaar opnieuw wil kijken.

This Christmas

De film neemt je mee naar een familie die samenkomt met kerst. Voor het eerst sinds jaren zijn ze weer allemaal bij elkaar. Alle verhaallijnen lopen door elkaar en zijn tegelijkertijd verweven. Een boodschap over het belang van je familie en daarom één van mijn favorieten!

Last Holiday

Ik kijk bepaalde films het liefst ieder jaar. Last Holiday is er zo eentje. Ik ben dol op Queen Latifah en vind haar in deze film zo leuk. Heerlijk om te zien hoe ze alles van zich afschudt en volledig voor haar eigen leven gaat.

Best Man Holiday

Na vijftien jaar komt een vriendengroep weer bij elkaar. Het lijkt allemaal heel gezellig en luchtig, maar dan komt er een twist in het verhaal. Alles blijkt toch iets gecompliceerder in elkaar te zitten en ze hebben elkaars steun keihard nodig!

The Family Stone

De oudste zoon in de familie Stone neemt zijn vriendin mee naar huis en wil haar daar tijdens kerst ten huwelijk vragen met een erfstuk. Maar niet iedereen is blij met haar komst.

The Holiday

Old time favorite! Twee vrouwen zijn hun huidige leven zat en besluiten in een opwelling van woning te ruilen. Hoewel dat niet direct van een leien dakje gaat, blijkt het onverwachts toch een schot in de roos!

Lees ook: Overzicht kerstfilms 2021: 163 streams + bioscoopfilms

Nederlandse romantische komedies

Huisvrouwen bestaan niet

Hilarisch verhaal dat draait om twee zussen, hun moeder en ieders eigen problemen. Om die te kunnen oplossen zullen ze heel hard moeten samenwerken, iets dat niet altijd even soepel gaat. Lees hier het verslag van Huisvrouwen bestaan niet

Soof

Ik hou van de verfrissende, eerlijke kijk op het ouderschap. Haar man Kasper besluit op een dag thuis te gaan blijven als huisvader en Soof gaat aan het werk. Waar zij kookt voor de grote sterren des lands, gaat hij hardlopen met een afgetrainde blondine. Hoe dat afloopt…?

Alles is liefde

In de film Alles is liefde volg je zes koppels die op zoek zijn naar de liefde en die op een heel bijzondere manier vinden. Of niet? Treffend verwoord: als het om de liefde gaat, dan zijn we vroeg of laat allemaal te laat. Het gaat om die kleine geluksmomentjes tussendoor, die momentjes waarop alles voor heel even, precies op zijn plek valt.

https://www.youtube.com/watch?v=DISUDBrhHqg

Alles is familie

Ieder huisje heeft zijn kruisje, blijkt ook maar weer uit de film Alles is familie. Hierin volg je een familie en hun perikelen op het gebied van gezinsuitbreiding, een ongelukkig huwelijk en het ontmoeten van de ware liefde.

Onze Jongens (en Onze Jongens in Miami)

Soms zeggen beelden meer dan woorden. Het verhaal is bijzaak.

Verliefd op Ibiza

Je moet ervan houden en er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het acteerwerk niet zo best vinden, maar ik vind het heerlijk. De film neemt me lekker mee naar Ibiza, laat prachtige plekjes zien en me keihard lachen. En de onwaarschijnlijke combinatie van Jim en Simone Kleinsma maakt het af.

Toscaanse Bruiloft

Je reist mee naar Toscane voor een prachtige droombruiloft. Maar of alles zo loopt als gepland? Nee natuurlijk niet, het is een romantische comedy. Wel eentje om nog eens te bekijken. 

Rokjesdag

Over heel veel liefde, de houdbaarheid van vriendschappen en onverwachte spelingen van het lot..

Britse romantische komedies

Absolutely Fabulous The Movie

Was je al fan van de twee toen ze nog speelden in de serie? Dan is de film ook een must-see. Ik heb zo hard gelachen om de absurdistische toeren die Patsy en Edina uithalen. Het is nog steeds enorm over the top en dat blijkt tijdloos.

I give it a year

Echt één van de grappigste films ooit. Wanneer Nat en Josh met elkaar in het huwelijk treden, zeggen meerdere mensen dat ze hen een jaar zullen geven. Zal het stel de rest het nakijken geven? Of zit er toch wel een kern van waarheid in?

Notting Hill

Een klassieker. Zo’n verhaal dat eigenlijk heel onwaarschijnlijk is, maar daardoor des te mooi om bij te kunnen wegdromen. Anna Scott is een wereldberoemde filmster die even gek wordt van alle drukte en gekte rondom haar persoon en binnenloopt in de boekwinkel van William Thacker. Onverwachts bloeit er iets op tussen de twee.

About Time

Heerlijke Britse comedy: een jonge man hoort van zijn vader een familiegeheim. Alle mannen in zijn directe lijn kunnen door de tijd reizen. Dat klinkt aan de ene kant heel fijn, omdat hij bepaalde ongemakkelijkheden kan corrigeren. Maar er zit een keerzijde aan waar hij vanzelf achterkomt.

Imagine Me & You

Een bijzondere in dit rijtje, omdat films meestal niet gaan over lesbische relaties. Deze film is prachtig. Of je nu zelf op vrouwen valt of niet, je kan je helemaal laten meenemen door het geweldige verhaal. Want uiteindelijk is liefde universeel, toch?

About a boy

In eerste instantie leek me dit een verschrikkelijke film, maar al snel werd ik gegrepen door het verhaal. De egoïstische Will gaat naar een ontmoetingsplek voor alleenstaande ouders om nieuwe vrouwen te ontmoeten. Daar komt hij een vrouw tegen. Via haar ontmoet hij de jongen Marcus, die hij door omstandigheden probeert te gebruiken als ‘nepzoon’ om aan nieuwe vrouwen te kunnen komen. Dat loopt natuurlijk helemaal verkeerd af. Of goed, maar net hoe je het bekijkt 😉

Highschool Romcoms

Dit is een echte guilty pleasure trouwens, aangezien ik dertigplus ben en dit soort films nog steeds heel erg leuk kan vinden. Welke je volgens mij echt moet zien?

Sisterhood of the traveling pants 1&2

Het verhaal gaat om een vriendinnengroepje van vier meiden die tijdens de vakantie voor het eerst allemaal hun eigen weg gaan vervolgen. Om elkaar op de hoogte te houden bedenken ze een speciaal plan: ze kopen samen één broek die ze om beurten dragen en rondsturen, inclusief het verhaal over hun belevenissen. Het versterkt hun vriendschappen op een wel heel bijzondere manier. In deel 2 gebeurt het opnieuw, al lijkt de vriendschap toch te verwateren. Of het goedkomt?

The perfect man

Holly is het helemaal zat om constant te moeten verhuizen door haar moeders mislukte dates. Ze gaat op zoek naar de perfecte man, zodat ze voor altijd kunnen blijven. En dat lijkt te lukken.

17 again

Mike O’Donnell heeft een potje van zijn leven gemaakt. Zijn vrouw gooit hem het huis uit. Maar dan, door een vreemde gebeurtenis, krijgt hij de kans om zijn hele highschoolperiode opnieuw te beleven. In het lichaam van een 17-jarige. Hilarisch! Hij leert zijn kinderen beter kennen en bouwt opnieuw een band op met zijn vrouw.

She’s the man

Viola heeft een hele grote droom: ze wil dolgraag professioneel voetballen op de middelbare school, maar krijgt er de kans niet voor omdat ze een meisje is. Ze bedenkt een plan: ze verkleedt zich als een jongen en gaat meedoen als haar broer (die intussen aan het reizen is). Intussen krijgt ze een heel bijzondere band met Channing Tatum. Alleen al om de vogelspinscène een aanrader om te kijken! 

From Prada to Nada

De rijke Nora en Mary raken werkelijk álles kwijt. Het huis van hun vader, het complete personeelsbestand en hun bezittingen. Ze worden opgevangen door familie die in een veel armer gedeelte van de stad woont. Ze hebben, zacht gezegd, wat moeite met zich aanpassen, maar zodra ze zich daaraan toegeven leren ze een ander deel van hun cultuur kennen.

Love, Simon

De film Love, Simon is redelijk uniek binnen dit genre. Op een ontroerende manier wordt de worsteling van een jonge jongen met zijn homoseksualiteit getoond. Ik heb zitten lachen, maar ook gehuild. De film is zo mooi! En het bewijst eens te meer dat liefde gewoon liefde is – ongeacht op wie je valt.

Wild Child

Het prinsesje Poppy dat alles krijgt van haar vader gaat te ver. Veel te ver. Hij stuurt haar voor straf naar kostschool in Engeland in een laatste, wanhopige poging om haar op het rechte pad te krijgen. Al snel merkt ze dat ze hier weinig onder de indruk zijn van haar bezittingen en afkomst. Ze probeert te ontsnappen, maar of dat nu de oplossing is?

10 things I hate about you

Eigenlijk is deze film het alleen al waard om te kijken door Heath Ledger. Het brave meisje dat fervent feministe is, valt als een blok voor de foutste jongen van school. Dé ingrediënten voor een verhaal dat eigenlijk alleen maar verkeerd kan aflopen.

She’s all that

Het geijkte verhaal waarin een stuntelig meisje bij wijze van weddenschap wordt meegenomen door de populairste jongen van school. Hij moet van haar prom queen maken. Maar of dat hem lukt?

Monte Carlo

Drie jonge meiden gaan op vakantie naar Parijs, waarbij één van hen wordt aangezien als een Britse erfgename. Deuren gaan voor hen open en ze besluiten naar Monte Carlo te vertrekken. Hier krijgen ze een kijkje in een leven dat ze tot dan toe nog nooit hadden gezien.

Raise your voice

Hilary Duff speelt Terry Fletcher. Een meisje dat dolgraag naar een speciaal zomerprogramma wil voor muzikale talenten, maar tegen de wensen van haar vader oploopt. Stiekem gaat ze toch, al loopt het leven volledig anders dan ze had gehoopt.

Sidney White

Sidney gaat naar de universiteit en komt terecht in de bijzondere structuur van studentenverenigingen. Ze wordt geweigerd bij de vereniging die ze het liefst zou willen, in de voetsporen van haar moeder. Maar nemen de geeks haar op in hun clubje. En haar populariteit stijgt tot ongekende hoogte, tot grote ergernis van de tot dan toe populairste studente. Als haar vriendje dan ook nog eens interesse in haar toont, is het hek van de dam. Ze zal en moet haar plek verdedigen. Ten koste van alles!

Bring it on

Fout maar goud. In deze cheerleaderfilms leef je mee naar het moment dat ze moeten strijden tegen elkaar in de ultieme wedstrijd: The Nationals. Als Whitney van haar eigen, overwegend blanke, school verhuist naar een nieuwe highschool moet ze écht opnieuw beginnen. Maar dat is lastig omdat ze haar cheerleader-carrière officieel gedag heeft moeten zeggen.

Never been kissed

Waarschijnlijk te gedateerd voor kinderen die nu opgroeien, maar ik vind hem nog steeds heel fijn om te zien. Josie gaat undercover terug naar school in de hoop dat ze nu wél populair is. Maar dat valt nog even tegen. Ze moet opnieuw vechten tegen zichzelf en is bovendien nog nooit gekust. Of daar verandering in gaat komen?

LOL

Even wennen: Miley Cyrus met lang haar. In deze film, die draait om opgroeien en (de pijn van) liefde, raakt ze bevriend met een hele knappe jongen. Zo knap dat ze eigenlijk meer voelt voor hem dan alleen vriendschap, maar dat kan natuurlijk niet. Of wel?

Mean Girls

Cady Heron begint op een nieuwe school. In eerste instantie valt ze in de smaak van de populairste meisjes op school tot ze valt op het ex-vriendje van de queen bee. Vanaf dat moment stelt die alles in het werk om Cady het leven zuur te maken.

A Cinderella Story

Een ‘waargebeurd’ sprookje. Sam (Hilary Duff) woont samen met haar stiefmoeder en twee stiefzusjes. Dan overlijdt haar vader. Ze hoopt naar Princeton te kunnen gaan om daar te studeren en de man van haar leven te ontmoeten. Of kent ze die al? Ze chat al een tijdje met een anonieme jongen die de populairste jongen van school blijkt te zijn. Durft ze hem te laten zien wie ze echt is?

The Princess Diaries

De film gaat om het onwaarschijnlijke verhaal dat Meg er op een goede dag achter komt dat ze een prinses is. Maar ze weet helemaal niet hoe ze die nieuwe rol moet invullen. En of ze überhaupt wel koningin wil worden.

Bad teacher

Gaat in dit geval niet over een leerling maar over een leerkracht. Elisabeth is de meest incapabele juf die je maar kan verzinnen. En ze is allesbehalve van plan daarmee te stoppen. Tot ze ontdekt dat er geld te verdienen valt. Het is afgelopen met de nonsens!

13 going on 30

De 13-jarige Jenna baalt enorm van haar leven. Ze zit in de puberteit en is alles behalve populair. Ze wenst ouder te worden en dat komt uit: wanneer ze uit haar droom komt, blijkt ze al 30. De clash tussen de leeftijden wordt heel grappig, vooral omdat ze ontdekt dat ouder zijn niet het antwoord is op álle problemen.

Grease

De bekendste van allemaal: wie heeft hem niet gezien? Toch blijft de kern van het verhaal tijdloos: (onmogelijke) liefde die toch overwint.

Romantische komedies over zwangerschap/ouderschap

Mrs. Doubtfire

Daniel verliest de voogdij over zijn kinderen in een vechtscheiding en heeft daar veel verdriet van. Zodra hij ziet dat zijn ex-vrouw een oppas zoekt, aarzelt hij niet en komt zelf opdagen als Mrs. Doubtfire. Een hilarische, maar ook ontroerende film over vaderliefde!

Mother’s day

De film kreeg weinig positieve recensies, maar ik ben juist wel verrast. Tijdens deze film volg je een aantal families die zich allemaal voorbereiden op Moederdag. Sandy brengt met pijn in haar hart haar beide zoons bij haar ex-man en zijn veel jongere vriendin, Kristin zoekt haar moeder, terwijl Miranda haar dochter liet adopteren en de kinderloze Jesse krijgt onverwachts haar conservatieve ouders op bezoek.

Instant Family

Instant Family is de mooiste die ik in tijden in de bioscoop zag. Het verhaal draait om een gezin dat een pleeggezin wil bieden aan een kindje. Dat loopt echter heel anders dan de bedoeling was.

The Back-Up Plan

Wat doe je als je jarenlang zoekt naar de ware om kinderen mee te krijgen, maar niemand tegenkomt? Dan los je dat op een andere manier op. Zo ook Zoe, de New Yorkse single die graag een kindje wil en maar niemand tegen komt. Tot, je raadt het al, ze zwanger is en de man van haar dromen ontmoet. Hoe moet ze dit nu weer vertellen?

Delivery man

Vince Vaughn speelt David, een man die op een goede dag ontdekt dat hij als spermadonor (lucratief bijbaantje tijdens zijn studentenperiode) al 533 kinderen op de wereld heeft gezet. En dan dreigt de spermabank om zijn identiteit vrij te geven. Intussen hoopt zijn eigen vriendin dat hij een geschikte vader zal zijn voor hun kindje, maar helemaal zeker weten doet ze het niet.

The Switch

Kassie is alleenstaand en wil heel graag kinderen. Ze besluit zich te laten insemineren. Tijdens het feestje dat ze daar speciaal voor geeft, verwisselt haar beste vriend de sperma in het potje met zijn eigen bijdrage. Hoe groot is de kans nu helemaal dat ze in één keer zwanger raakt? 

Friends With Kids

In een vriendengroep zijn Jason en Julie de laatste twee die geen relatie hebben. Hun vrienden hebben hun levens echter allemaal op de rit met huwelijken en kinderen. De twee besluiten samen een kind op te voeden en intussen te blijven zoeken naar de ware.

Life As We Know It

Holly en Messer zijn de beste vrienden van een getrouwd stel, maar liggen elkaar absoluut niet. Wanneer hun vrienden omkomen, moeten Holly en Messer zorg dragen voor hun kindje. Dit levert natuurlijk hilarische, maar ook hartverwarmende scènes op!

Little Miss Sunshine

Deze film stond ooit bij mijn moeder in de kast. Toen ik de meeste van mijn films wel had bekeken, besloot ik deze eens aan te zetten. Wat een geweldige film! Kabbelt een beetje voort, maar laat je achter met een heel blij gevoel.

Fashion in romantische komedie

The devil wears Prada

Andy krijgt een baan bij een prestigieus modetijdschrift. Die krijgt ze bij Miranda Priestly, die door haar medewerkers eerder gevreesd dan bewonderd wordt. Langzaam verandert ze van een onopvallende plain Jane in een echte modebewuste vrouw. Maar met die nieuwe versie van zichzelf raakt ze ook mensen kwijt. Is dat het allemaal waard?

In her shoes

Dit verhaal draait om twee zussen die werkelijk niks met elkaar gemeen hebben, behalve hun DNA en schoenmaat. De verhoudingen verslechteren als ze ontdekken nog een zus te hebben. Die verandert alles!

Confessions of a shopaholic

Rebecca is dol op mode. Zo dol dat haar creditcards worden geblokkeerd dankzij haar veelvuldige én peperdure shopping sprees. Hoe moet ze dat nu oplossen?

Sex and the City

Carry gaat eindelijk trouwen met haar Mr. Big. In de aanloop daar naartoe komen de prachtigste couture jurken voorbij. Alleen al daarom is de film een echte must-see. Wanneer hij niet komt opdagen bij het altaar, gaan de vriendinnen op reis. Ook daar komen weer de mooiste outfits voorbij.

Sex and the City 2

De levens van de dames zijn verder gegaan. Ze hebben inmiddels kinderen en/of relatieproblemen. Als Samantha ze uitnodigt om mee te gaan naar Abu Dhabi grijpen ze die met beide handen aan. Opnieuw een plezier om naar te kijken als je dol bent op mode. Of Arabische mannen. 

Actiekomedie

Nee deze actiefilms zijn geen volledige romantische komedies. Maar de romantiek komt wel om de hoek kijken!

21 Jump Street

Ex-klasgenoten Greg (Channing Tatum) en nerd Morton (Jonah Hill) ontmoeten elkaar op de politieacademie. Door een incident in het park moeten ze meedoen aan een undercoverproject: 21  Jump Street. Ze moeten terug naar de middelbare school en nu zijn de rollen omgedraaid. Morton wordt verliefd op een meisje, wat haar bijna fataal wordt.

Mr. and Mrs. Smith

Het stel Smith is ogenschijnlijk heel gewoontjes. Wat de buitenwereld echter niet weet, is dat de twee eigenlijk huurmoordenaars zijn. Zelfs zo geheim dat ze het niet van elkaar weten. Een film vol passie, liefde en gevaar.

This Means War

Twee vrienden daten, zonder dat ze het van elkaar weten, met dezelfde vrouw. De spanning loopt hoog op als ze elkaar dwars willen zitten – zeker omdat ze ook nog eens topagenten zijn bij de CIA!

Bounty Hunter

Jennifer Aniston en Gerard Butler op hun best. Butler speelt Milo Boyd die voor zijn werk wanbetalers opspoort. In dit geval moet hij zijn ex Nicole (Aniston) achterna. Van een grappig kat-en-muisspel tot een oude liefde die weer opspeelt – de film heeft alle ingrediënten voor een geslaagde filmavond.

Big Momma’s House (1, 2 en 3)

Ik zou de serie per deel afzonderlijk kunnen benoemen, maar ik hou het in dit geval algemeen. FBI agent Malcolm Tunrer (Martin Lawrence) is een undercover agent in de vorm van Big Momma. Een grote Afro-Amerikaanse vrouw die zacht gezegd nogal recht door zee is. Voor mij Martin Lawrence op zijn best!

Miss Congeniality

Het onmogelijke moet toch gebeuren. De jongensachtige, ongemanierde Gracie Hart gaat undercover werk doen als miss bij de Miss USA verkiezing, waar een onbekende dreigbrieven stuurt naar de organisatie. Haar klaarstomen voor de verkiezingen betekent heel veel waxen, make-up en een stevig lesje etiquette. De wonderbaarlijke verandering ontgaat ook haar partner Eric niet. Dankzij de ontluikende liefde vergeten ze bijna de zaak écht op te lossen.

Miss Congeniality 2

Gracie Hart is terug. Single and fabulous: de liefde met Eric was van korte duur. Bovendien bleef haar reddingsactie uit deel 1 niet onopgemerkt. Ze wordt het gezicht van de FBI en krijgt een nieuwe partner in New York (waar ze nu aan de slag gaat). Eentje die haar aan zichzelf doet denken, al is ze natuurlijk de laatste die het toegeeft. Wanneer haar vrienden van de missverkiezing in de problemen komen, gaat ze meteen aan de slag om hen te redden.

Liefdesverhalen

The Notebook

Een klassieker! En terecht, want wat is dit verhaal verschrikkelijk mooi. Heb je hem nog nooit gezien? Zeker doen! Ik ga er niet te veel over vertellen, want elke spoiler is er één te veel.

Pretty Woman

Zeker ook een klassieker. Dit is de eerste romantische komedie die ik heb gezien en daarom kleeft er toch een beetje nostalgie aan het verhaal. Een tijdloos concept: meisje uit een onderdrukte positie (escortgirl in dit geval) slaat een welgestelde man aan de haak en er bloeit echte liefde op, ondanks alle standsverschillen.

Welcome Home Roscoe Jenkins

De vermaarde Roscoe Jenkins (Martin Lawrence) is een beetje doorgeslagen dankzij zijn succes als talkshow-host Dr. R.J. Stevens. Zo erg dat zijn familie eigenlijk helemaal niet blij meer is met wie hij is geworden door de jaren heen. Dat blijkt wanneer hij met zijn vriendin en zoon terugkeert naar het ouderlijk nest om hun 50-jarig huwelijk te vieren. Een heerlijk verhaal over het terugvinden van jezelf, je roots en hoe onbelangrijk geld eigenlijk is.

How To Lose A Guy In 10 Days

Andy werkt bij een tijdschrift en verzorgt de ‘How to…’ rubriek, waarin ze steeds een nieuwe uitdaging volbrengt. Ze heeft echter meer ambitie, maar dan moet ze wel eerst de uitdaging aangaan: how to lose a guy in 10 days. Aan de andere kant heb je Ben die tegen zijn baas loopt te pochen: hij kan een vrouw binnen 10 dagen verliefd op hem laten worden. Je kan je wel voorstellen wat er gebeurd wanneer die twee aan elkaar gekoppeld worden..

What Women Want

Door een ongeluk kan womaniser Mel Gibson de gedachten lezen van alle vrouwen die hij tegenkomt. In eerste instantie lijkt dat een cadeautje, maar het komt niet altijd van pas. Een voordeel: hij leert vrouwen voor het eerst écht begrijpen.

Friends With Benefits

Iedereen kent het concept wel, toch? Twee vrienden die daarnaast nog een beetje aanrommelen. Het lijkt Dylan (Justin Timerlake) en Jamie (Mila Kunis) de perfecte oplossing. Maar, zoals je kan verwachten, het klikt iets beter dan ze zelf voor ogen hadd

Crazy, Stupid, Love

Op een avond hoort Cal dat zijn vrouw Emily is vreemdgegaan met een collega. Hij zit zijn verdriet weg te drinken als hij Jacob tegenkomt, bijna professioneel vrouwenversierder. Die neemt hem mee op sleeptouw om hem te helpen zichzelf terug te vinden én verbeteren. Cal besluit dat hij zijn vrouw terug wil, Jacob ontmoet zijn eigen ware liefde en voor ze het weten zijn alle rollen omgedraaid.

You’ve Got Mail

Het is bijna niet voor te stellen voor dat e-mail booming business was in de tijd dat deze film zich afspeelt (1998). Kathleen is eigenaresse van een klein boekenzaakje, dat in zijn bestaan wordt bedreigd door Fox Books – een grote keten. Intussen onderhoudt ze een fijn e-mailcontact met een onbekende, zoals je in die tijd wel vaker chatte of mailde met onbekenden. Wat ze echter niet weet is dat deze man Joe Fox is.

Diary of a Mad Black Woman

De tweede Tyler Perry film die ik zag, het raakte me. De zwaar vernederde jonge vrouw die erachter komt dat haar man een ander heeft. Mishandeling, vechtscheiding, wraak, maar ook humor en en nieuwe liefde… Alles komt voorbij!

No Strings Attached

Een beetje hetzelfde verhaal als Friends With Benefits. Adam en Emma rotzooien met elkaar, naast hun vriendschap. Langzaam neemt liefde de plek in van lust – niet wat ze hadden afgesproken. Ze besluiten afstand te nemen, maar is dat wel écht wat ze willen?

Hitch

Mannen kunnen de vrouw van hun dromen ontmoeten met behulp van Hitch (Alex Hitchens, gespeeld door Will Smith). Hij heeft maar één voorwaarde: het moet gaan om echte liefde. Zijn nieuwe uitdaging is Albert Brenneman (Kevin James) die graag een date wil met de rijke Allegra Cole. Intussen probeert hij zelf een prachtige vrouw aan de haak te slaan, maar werkelijk alles dat hij probeert lijkt te mislukken.

The Vow

In voor- en tegenspoed: wat betekent dat nu eigenlijk echt? Paige raakt haar geheugen volledig kwijt na een auto-ongeluk. Ze herkent na afloop haar eigen man niet meer en moet niets van hem weten. Komt het nog goed? Mooi detail: dit verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. 

Think like a man

Relatie-expert en auteur van het boek Think like a man Harvey raadt alle vrouwen aan om zich op een bepaalde manier te gedragen in een relatie, zodat ze hun man ‘onder controle krijgen’. In de film volg je een vriendengroep van wie al hun vriendinnen een exemplaar van het boek hebben aangeschaft. Ze lijken inderdaad de mannen voor zich te winnen. Dit kan natuurlijk nooit eeuwig goed gaan.

Think like a man too

De vriendengroep is terug, dit keer in Vegas voor de vrijgezellenfeesten. Er ontstaat een competitie, want wie maken het bonter: de mannen of de vrouwen?

Girls Trip

Echt hilarisch! Vier vrouwen gaan naar het Essence Festival in New Orleans. Ze hebben elkaar al in jaren niet gezien, maar pakken de vriendschap op. Redelijk, althans. Lees hier een volledig verslag van Girls Trip.

Guess Who

Hoewel Simon (Ashton Kutcher) een succesvolle zakenman is, is zijn schoonvader daar allerminst van onder de indruk. Tijdens de eerste ontmoeting met de schoonfamilie probeert Simon er alles aan te doen om dat goed te maken, maar het mislukt volledig!

Valentine’s Day

Een beetje vergelijkbaar met New Year’s Eve: verschillende verhaallijnen lopen door elkaar. Alles draait om de liefde. De marineofficier die voor haar liefde terugkomt uit Irak, een bloemist die zijn vriendin ten huwelijk vraagt en dan ontdekt verliefd te zijn op een ander, de vrouw die toegeeft ooit een minnaar te hebben gehad en de man die er nu één heeft…

The Sweetest Thing

Too big to fit in here… Als ik de titel van deze film hoor, moet ik meteen aan die scène denken. Misschien wat gedateerd voor jongere mensen die nu opgroeien, maar ik vind hem eens in de zoveel tijd nog steeds leuk om terug te zien. Drie vriendinnen gaan op zoek naar de grote liefde van Christina – die gaat trouwen.

My Boss’s Daughter

Tom heeft al tijden een oogje op Lisa, de dochter van zijn baas. Even lijkt dat wederzijds te zijn, wanneer Lisa hem vraagt langs te komen wanneer haar vader niet thuis is. Maar eenmaal daar blijkt ze heel andere plannen te hebben.

New Year’s Eve

Ik moet heel eerlijk zeggen dat de eerste keer dat ik deze film zag, ik niet bepaald onder de indruk was. Ik had een soort Love Actually verwacht, maar dan rondom oudejaarsavond. Allesbehalve dat dus. Maar inmiddels kijk ik de film bijna jaarlijks rond de jaarwisseling, omdat ik ervan ben gaan houden. Allerlei verhaallijnen komen samen op 31 december.

Deliver Us From Eva

Eva is de oudste van vier zussen en ze is nogal dominant aanwezig in ieders leven. Ze emoeit zich met alles, dus ook met hun liefdesleven. Hun vriendjes zijn het zat en regelen voor een flink bedrag een man die Eva moet afleiden. Alleen dan wordt hij écht verliefd op haar…

Just Wright

Leslie Wright traint sporters en helpt bij revalidatie. Wanneer de professionele basketballer Scott McKnight geblesseerd raakt, komt ze voor hem te werken. Ze krijgt te maken met zijn nukkige gedrag en de teleurstelling, maar raakt toch verliefd op hem. En dat is best lastig als je ook je beroep moet uitoefenen.

The Women

Mary lijkt het perfect voor elkaar te hebben: een succesvolle man, fijne band met haar dochter en een gezellige vriendengroep. Maar dan lijkt haar man vreemd te gaan. Samen met haar vriendinnen gaat ze op onderzoek uit.

He’s Just Not That Into

Opnieuw een film waarin verschillende verhaallijnen samenkomen. Over de confrontatie met het feit dat sommige mannen niks meer laten horen omdat ze écht niks voor je voelen. Op verschillende manieren.

Music and Lyrics

Alex Fletcher (Hugh Grant) maakte ooit furore in de jaren 80, maar inmiddels moet hij het doen met schnabbels. Wanneer hij een comeback kan maken heeft hij dus één grote hit nodig, maar of dat hem lukt?

You Again

Heb enorm gelachen om deze film! Marni (ooit een puisterige puber met bril) komt terug als de knappe vrouw die ze inmiddels is. Zo hoopt ze haar voormalig aartsvijand op haar nummer te kunnen zetten. De vrouw die inmiddels gaat trouwen met haar broer…

Something Great

Deze film staat op Netflix. In de hoofdrol speelt Gina Rodriguez de rol van Jenny (Rodriguez is bekend van Jane the Virgin). Het verhaal speelt zich af in New York en is lekker divers en ruimdenkend. Ze gebruiken drugs, feesten nog een laatste keer en Jenny probeert te achterhalen of het wel zo slim was haar droomman te laten gaan voor een droombaan. Een verrassende film die heel herkenbaar is voor (bijna) dertigers!

Maid in Manhattan

De alleenstaande Marisa leeft in Manhattan, werkt als kamermeisje en knoopt alle touwtjes aan elkaar met haar zoontje Ty. Als ze de rijke Christopher Marshall ontmoet, net op het moment dat ze stiekem kleding past van één van de gasten, denkt hij dat ze in het hotel verblijft en ze raken verliefd op elkaar. Een leugen die ooit moet uitkomen.

Love And Other Drugs

Jamie is een gewiekste medicijnverkoper. Hij ontmoet Maggie, een meisje met beginnende parkinson. Ze wil echter geen medicijnen gaan gebruiken en verbreekt de relatie, waarna hij erachter komt dat hij haar heel erg mist.

The Ugly Truth

Gerard Butler op zijn best. Terwijl Abby onvoorwaardelijk gelooft in echte liefde, probeert hij te bewijzen dat zijn (nogal chauvinistische) oordeel over de liefde wél klopt. Tot hij onverwachts verliefd op haar wordt.

Huwelijk

Couples Retreat

Vier stellen, wiens huwelijk (al dan niet ongemerkt) wel een boost kan gebruiken, vertrekken naar een tropisch eiland. Ze krijgen allemaal een lesje dat ze nooit zullen vergeten.

My Big Fat Greek Wedding

Grieken menen dat dertig jaar eigenlijk al heel oud is om nog te moeten trouwen en kinderen krijgen. Toula Portakalos valt vervolgens ook nog als een blok voor een niet-Griekse man die ook nog eens vegetarisch is. Maar haar bruiloft komt er eindelijk aan!

Meet the Parents

Eigenlijk is de hele serie het bekijken waard, maar deel 1 vond ik het allerleukst. Greg (geboren Gaylord) Focker wordt verliefd op Pam. Zijn schoonouders, en dan met name zijn schoonvader, zien hem echter niet zitten. Vooral omdat hij alles bij elkaar liegt om indruk te maken.

Just Go With It

Danny heeft enorme bindingsangst en probeert alle vrouwen te weren door te doen alsof hij getrouwd is. Maar dan ontmoet hij mogelijk de vrouw van zijn leven. Zij hoort van dat vermeende huwelijk en wil weten hoe het zit. Van de ene leugen, komt een volgende. En hij eindigt met zijn assistente op Hawaii.

The Big Wedding

Alejandro gaat trouwen. Daarom nodigt hij ook zijn biologische moeder uit, die behoorlijk traditioneel is ingesteld. Dat zijn adoptieouders inmiddels gescheiden zijn mag ze daarom niet te weten komen en ze doen alsof ze weer getrouwd zijn, met alle hilarische gevolgen van dien.

Why Did I Get Married

Vier verschillende koppels komen bij elkaar en gaan terug naar de reden dat ze gingen trouwen. De film lijkt luchtig en grappig, maar al snel zit je verwikkeld in diepe verhaallijnen en trieste gebeurtenissen die alle relaties hebben getekend in de loop der tijd. Als je deze film leuk vindt, is deel 2 ook echt een aanrader.

Made of honor

Dat je verliefd wordt op je beste vriendin kan al een kleine ramp zijn. Maar helemaal als die beste vriendin je vertelt te gaan trouwen. En dat jij de mannelijke maid of honor mag zijn.

Meet The Browns

Brenda is alleenstaande moeder en heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen met haar gezin. Dan krijgt ze een brief die haar doet besluiten iedereen mee te nemen naar Georgia – naar de plek waar haar familie vandaan komt. Een Tyler Perry klassieker waarin geloof en hoop doet leven.

Something Borrowed

De twee beste vriendinnen Rachel en Darcy zijn eigenlijk het tegenovergestelde: de één heeft alles netjes voor elkaar, maar kan maar geen man vinden; de ander leeft uitbundig en is verloofd. Alles wordt op zijn kop gezet wanneer Rachel met Darcy’s verloofde in bed belandt.

Something New

Is het verstandig om een checklist te maken waaraan je toekomstige man allemaal moet voldoen? Kenya meent van wel en loopt rond in de hoop de man van haar leven te ontmoeten. Maar het lot kruipt waar het niet gaan kan en ze wordt hoteldebotel op een man die allesbehalve voldoet aan haar eisen. Is hij wel de ware?

27 wedding dresses

Traditiegetrouw krijgt Jane elke bruilft een nieuwe, afschuwelijke bruidsjurk. Inmiddels hangen er 27 jurken in de kast die haar herinneren aan het moment dat zij bij het huwelijk van een ander stond. Ongetrouwd. Wanneer is het nu eindelijk haar beurt?

The Wedding Planner

Jennifer Lopez speelt Mary Fiore, één van de meest gewilde weddingplanners in San Fransisco. Ze houdt van haar baan, tot ze Steve Edison ontmoet – de man van één van haar cliënten. Ze is stapelverliefd op hem, maar dat mag natuurlijk niet.

The Proposal

Margaret, invloedrijke, maar vooral ook onaardige hoofdredactrice, dreigt alles te moeten opgeven omdat ze terug moet naar Canada. In paniek dwingt ze haar assistent zich met haar te verloven. Om het geloofwaardig te maken, reizen ze terug naar haar familie en langzaam blijkt achter die façade een leukere vrouw te zitten dan Andrew vooraf kon vermoeden.

The wedding date

Wat doe je als je voor de bruiloft van je zus terug naar huis moet en geen zin hebt om commentaar te krijgen of af te gaan voor de neus van je ex-verloofde? Juist, je huurt een mannelijke escort in 😉

Romantische komedies in Europa

Soms van Amerikaanse makelij, maar allemaal met de romantische sfeer van Europa

Intouchables

Hartverwarmend, tikje dramatisch, maar ook zo prachtig: de film Intouchables speelt zich af in Frankrijk. De film wordt dan ook Frans gesproken. Per toeval komt uitkeringstrekker Driss (Senegalees, wonend in de voorsteden van Parijs) te werken voor Philippe – een miljonair waarmee hij een bijna onmogelijke, maar prachtige vriendschap sluit. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Mine Vaganti

Deze Italiaans gesproken film draait om Tomasso Cantone, jongste zoon van een grote familie van pastamakers. De bedoeling is dat hij komt werken in het traditionele bedrijf, dat wordt gerund door zijn conservatieve familie. Hij heeft de ambitie om schrijver te worden en dus helemaal geen trek in het bedrijf. Bovendien moet hij dan ook toegeven aan zijn familie dat hij eigenlijk niet op vrouwen valt…

The Prince and Me

Incognito gaat kroonprins Edvard van Denemarken studeren in Amerika. Daar ontmoet hij Paige, een studente met wie het in eerste instantie totaal niet klikt. Toch blijken ze meer voor elkaar gemaakt dan gedacht. Wanneer ze ontdekt dat hij een Deense kroonprins is, reist ze hem achterna. Maar wil ze wel koningin worden?

P.S. I Love You

Eén van de mooiste films die ik ooit heb gezien. En hoewel ik het me iedere keer opnieuw voorneem, ik huil áltijd bij het zien van dit prachtige verhaal. Na het overlijden van haar man .. ontvangt … elke maand een brief van hem met een opdracht om haar over zijn verlies heen te helpen. Dit leidt haar uiteindelijk naar zijn geliefde Schotland.

Under The Tuscan Sun

Frances’ leven in Amerika stort in wanneer haar man er vandoor gaat met een jongere vrouw. Als ze van vrienden een reis naar Toscane cadeau krijgt, grijpt ze de kans met beide handen aan. In een opwelling koopt ze een leegstaande villa. Of krot is misschien een betere naam? Het blijkt haar tweede kans op geluk.

Mamma Mía

Een film vol Abba-klassiekers (als je daar niets mee hebt, moet je deze sowieso niet kijken trouwens, maar voor liefhebbers een must-see).

A good year

A good year neemt je mee naar de Franse Provence. Een prachtige omgeving, ideaal voor een mooi liefdesverhaal. De succesvolle zakenman Max Skinner verhuist van Londen naar Frankrijk, waar hij een prachtig kasteel erft van zijn overleden oom. Eigenlijk wil hij het gaan verkopen, maar dan lijkt een spannende Française roet in het eten te gooien.

Eat, pray, love

Liz gooit haar leven overboord: ze geeft haar Amerikaanse leven op en besluit te gaan reizen door Italië, India en Bali – op zoek naar zichzelf.

Letters to Juliet

De film speelt zich af in het Italiaanse Verona. Sophie is hier op voorhuwelijksreis en passeert het huis van Julia (uit Shakespeares verhaal). Vrouwen laten hier briefjes achter voor Julia, die worden beantwoord door een team van vrouwen. Sophie besluit met hen te gaan samenwerken en komt terecht in een wel heel bijzonder liefdesverhaal.

Romantische dansfilms

Save the last dance

De eerste dansfilm die ik ooit zag in de bioscoop. Ik genoot van elke seconde: het dansen in de hiphopclub, de levens van het blanke balletmeisje Sara en de Afro-Amerikaanse Derek die ondanks alle verschillen toch met elkaar samenkomen. En de twee blijken meer gemeen te hebben dan de buitenwereld goedkeurt.

Coyote Ugly

Violet wil het gaan maken in New York als songwriter. Maar alles zit tegen en uiteindelijk neemt ze uit wanhoop een baantje aan in de nachtclub Coyote Ugly.

Honey

Het liefst zou Honey professionele danseres worden. Tot het moment dat ze doorbreekt geeft ze kinderen les in The Bronx. Ze ontmoet een malafide man die haar het wereldje inloodst en ze krijgt de opdrachten waar ze altijd al van droomde. Maar tegen welke prijs?

Step Up 1

Op een avond slopen drie vrienden (waaronder Channing Tatum als Tyler) de inboedel van de Maryland School of the Arts. Als straf moet hij 200 uur lang een taakstraf uitvoeren. Naast zijn straf blijkt hij echter geen onverdienstelijk danser. Hij mag Nora (Jenna Dewan, in het echte leven inmiddels zijn vrouw) helpen met haar eindproject. En de twee kunnen het beter vinden dan ze hadden verwacht.

Step Up 2

Andie moeder is overleden. Daarom woont ze nu bij diens beste vriendin. Maar ze gaat om met foute vrienden (een danscrew die daarnaast nogal eens verkeerd in het nieuws komen) en maakt het zo bont dat haar moeders beste vriendin haar eigenlijk wil wegsturen. Tyler (Channing) overtuigt haar echter om Andie toch hier te houden en naar de Maryland School of the Arts te sturen. Eenmaal binnen vormt ze al snel een nieuwe crew met wie ze de strijd wil aangaan met haar voormalige dansgroep.

You got served

De film draait om dansbattles waarmee verschillende crews geld verdienen, waaronder die van de twee beste vrienden David en Elgin. Uiteindelijk eindigen ze bij een nationale competitie waarbij ze het moeten opnemen tegen de grote concurrent. Overwint hun vriendschap?

Magic Mike en Magic Mike XXL

Oké ik geef toe, het verhaal vind ik waardeloos en de actrice die de hoofdrol speelt echt verschrikkelijk slecht. Maar deze scène is het kijken waard 😉

Burlesque

Ali wil haar droom als zangeres najagen in Los Angeles. Om bij te verdienen gaat ze werken achter de bar van The Burlesque Lounge, die inmiddels behoorlijk in verval is geraakt. Ze komt uiteindelijk zelf ook op het podium te staan en maakt van de lounge weer een groot succes.

Stomp the yard

Niet alleen een aanrader vanwege Columbus Short als DJ Williams. Hoewel ik eigenlijk helemaal geen fan ben van crumping (de dansstijl oogt mij iets te agressief), vind ik dit echt een leuke film om te zien. Ook door de verhaallijn. DJ komt terecht bij familie in Georgia nadat zijn broer is overleden. Op de universiteit sluit hij zich aan bij een step-groep. Alleen zijn de ideeën van DJ iets anders dan die van hun leider…

Stomp the yard 2: Homecoming

In het tweede deel van de film volg je Chance, een jonge student die ook terecht komt op de Universiteit van Georgia en zich wil aansluiten bij het step-team. Hij probeert balans te vinden in zijn drukke leven, maar of dat hem lukt?

De dood en reizen door de tijd

Niet bepaald een grappig onderwerp, maar er zijn genoeg grappige films over gemaakt.

Just Like Heaven

In dit (onrealistische) verhaal ontmoet David een meisje in zijn appartement. Niemand anders kan haar zien: ze blijkt namelijk verderop in een ziekenhuis te liggen. In coma. Hij moet haar zien te vinden voor de artsen de stekker eruit trekken.

Marley and Me

John en Jenny adopteren pup Marley en willen daarmee eigenlijk testen hoe zij het zouden doen als ouders. Maar Marley is geen makkelijke. Al snel sloopt hij het hele huis. Ondanks alles gaan ze natuurlijk zielsveel van hem houden. Film eindigt heel zielig. 

Ghosts of Girlfriends Past

Connor is een enorme vrouwenverslinder en heeft daar absoluut geen moeite mee. Maar dan komt hij op het huwelijk van zijn broer. De geest van zijn overleden oudoom verschijnt en hij krijgt een lesje in zijn gedrag met vrouwen. Is het genoeg om hem te doen veranderen?

Death at a Funeral

De foute grappen vliegen je om de oren in deze komedie waarin Chris Rock, Martin Lawrence en Kevin Hart op hun best zijn. Gaandeweg komen er steeds meer lijken uit de kast, al dan niet letterlijk…

A Little Bit of Heaven

Deze film heeft niet per se een happy end, maar laat je toch achter met een glimlach. Hoe dat zit? Marley krijgt te horen dat ze een terminale ziekte heeft. Dat is nog tot daar aan toe, vindt ze zelf. Want de verliefdheid die ze voelt voor haar dokter, blijkt vele malen enger te zijn.

Love Happens

Dat liefde je overkomt, blijkt wel uit deze film. Burke schrijft een boek na het overlijden van zijn vrouw en het wordt een enorm succes. En hoewel hij eigenlijk helemaal niet op zoek is naar een nieuwe liefde, overkomt het hem waneer hij Eloise ziet. Hij weet echter niet wat hij met die gevoelens aan moet.

Meet Joe Black

Een bijzonder verhaal waarin je een kijkje krijgt in hoe ‘De Dood’ werkt. In deze film natuurlijk 😉 Brad Pitt komt naar de aarde om William Parrish mee te nemen. Inmiddels is zijn dochter verliefd op de man van wie De Dood zijn lichaam leende en dat maakt het verhaal best gecompliceerd. 

City of Angels

In deze film nemen engelen de overledenen van aarde mee naar de hemel. Alleen gebeurt nu het onmogelijke: engel Seth wordt verliefd op dokter Maggie. De liefde is wederzijds. Maar om een echte relatie te starten, zal hij mens moeten worden.

The Lakehouse

Liefde kruipt waar hij niet gaan kan in deze romantische komedie. Met een tijdsverschil van twee jaar schrijven een architect (Keanu Reeves) en arts (Sandra Bullock) elkaar brieven. Ze worden verliefd. Maar hoe kunnen ze elkaar nu tegenkomen?

Kate and Leopold

Op een vreemde manier komt Leopold, graaf uit de 19e eeuw, terecht in onze tijd. Na verloop van tijd wordt Kate verliefd op hem. Hoe moet hij nu terug? En gaat zij met hem mee?

Wat is jouw favoriete romantische komedie? En welke moet ik zeker nog leren kennen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven