Press "Enter" to skip to content

Column | Wanneer worden korte rokjes ineens ‘te kort’?

Eigenlijk dacht ik altijd nogal vrijdenkend te zijn. Maar of dat echt zo is? Nu we de tienertijd naderen, blijkt dat allemaal behoorlijk tegen te vallen. Weet je wat het namelijk is? Hoewel ik groot voorstander ben van het recht op zelfbeschikking en (meestal) vind dat onze dochters zich mogen kleden in hun eigen stijl, komt toch soms de bedenkelijke blik als onze bijna-tiener korte rokjes past. Want wanneer wordt kort eigenlijk ’te kort’?

Dubbel genoeg is dit een beetje de vraag van de kip en het ei. Moet je je dochter beschermen voor het feit dat sommige mannelijke smeerlappen denken dat ze het recht hebben haar aan te raken of na te roepen vanwege dat korte rokje? Of moet ze lekker dragen wat ze wil en moeten die mannen zich maar leren inhouden?

We weten allemaal dat dat laatste het enige juiste antwoord is. Mannen zouden zich moeten gedragen. Moeten weten dat een kort rokje niet schreeuwt dat ze vanavond horizontaal boven of onder je wil liggen. Ongeacht of de aanblik van haar kleding en blote benen seksuele verlangens oproept. Je blijft van anderen af, tenzij ze daar expliciet toestemming voor geven. Tot zover logisch.

Maar de wereld werkt niet zo. Korte rokjes lijken een vrijbrief voor bepaalde mannen om zich te gedragen als een neanderthaler: genoeg hersens voor de primaire functies, te weinig om enig fatsoen te tonen. ‘Dan moet je je niet zo kleden,’ vinden ze. En daarmee is de kous voor hen af. Hoe belachelijk en achterhaald die vrouwonvriendelijke houding ook is.

Daarom besloot ik toch maar mijn eigen mening opzij te zetten en bestaat bij ons de regel dat onder ’te kort’ een kledingstuk valt waarbij je de billen (bijna) ziet of waarin je niet fatsoenlijk kan bukken zonder iedereen vol zicht te geven op je private parts – wat in deze context eigenlijk wel een mooie benaming is. Want principes redden het niet tegen een viezerik die onder je rokje probeert te grijpen of stiekem foto’s maakt. En als wij ze niet beschermen, wie dan wel?

Ergens vlak voor of aan het begin van de tienertijd verdwijnt toch de onschuld van je dochter. Nou ja, niet voor jou als moeder (ze blijft je kleine meisje), maar wel voor een deel van de buitenwereld. Zijn ze ‘vroeg rijp’ dan kan je als buitenstaander op een gegeven moment helemaal niet meer goed zeggen of ze twaalf zijn of zestien. Voor je het weet trekken ze oudere jongens aan met scooters, een auto en zin in seks. Hoe meer ze hun opkomende vrouwelijkheid benadrukken, hoe groter de kans dat ze lastig zullen worden gevallen.

Inmiddels hebben we dit alles daarom ook maar onderdeel gemaakt van de seksuele voorlichting: uitleggen welke verwachtingen jongens soms hebben. Hoe belangrijk het is om NEE te durven zeggen als je iets niet wil. En – onterecht en achterhaald, maar wel de realiteit – dat mannen soms verwachtingen krijgen op basis van je uiterlijke verschijning. Dat gelukkig lang niet alle jongens zo zijn. Maar wel dat je nooit fysieke bevestiging moet zoeken bij de jongen ‘van je dromen’ of je goed genoeg bent: die bevestiging moet je in jezelf zitten.

Ik weet het niet. Misschien is het ook een stukje oud zeer wat hier opspeelt. Als jong tienermeisje had ik al vrij snel vrouwelijke vormen. Terwijl ik daar nog lang niet aan toe was, kreeg ik al van alles naar mijn hoofd. Jongens, volwassen mannen, leerkrachten… Van ongepaste opmerkingen tot meerdere pogingen eraan te zitten. Mensen bij wie je je veilig zou moeten voelen dus maar die het tegenovergestelde met je doen.

Ik wil gewoon dat onze dochters zich nooit zo hoeven voelen. En daarom zet ik mijn eigen principes toch maar opzij, al hoop ik toch dat ze ooit in een wereld leven waarin een vrouw gewoon volwaardig vrouw mag zijn. Hoe kort haar rokje ook is.

Ook leuk om te lezen

9 Comments

 1. Lodi Lodi 30/06/2020

  Ik heb altijd nog al slanke lange benen gehad en droeg altijd korte rokjes, maar hier was mijn regel, ik moest er mee kunnen fietsen zonder dat je ook maar iets ziet. Toen ik kinderen kreeg gingen de korte rokjes eruit want ik moest de schoenen van de kinderen wel kunnen strikken. Ik vind dat vrouwen ( en ook mannen) moeten kunnen dragen wat ze willen, Commentaar en opmerkingen hou je bij je en seksuele getinte opmerkingen kunnen helemaal niet. Toon respect naar elkaar toe.

 2. rachel rachel 30/06/2020

  ik draag ze niet maar mijn dochters wel en ik vind dat ze gewoon op een mooie lengte moeten zitten en niet dat als ze bukken hun hele hebben en houden kunnen zien zitten 😉

 3. Annelore Lehouck Annelore Lehouck 30/06/2020

  ik vind dit zo’n moeilijk onderwerp en ben stiekem heel blij dat onze meisjes nog niet in die fase zitten. Benieuwd hoe ik er over een paar jaar in ga zitten…

 4. Marijke Marijke 30/06/2020

  Nou inderdaad. Rokjes zijn eigenlijk nog steeds nooit te kort. Maar de mannen nog steeds blijven hangen in de prehistorie. Zo jammer dat dit een onderwerp moet blijven inderdaad.
  Die van mij is (nog) niet van de hele korte rokjes. En de vrouwelijke vormen zijn nog niet dusdanig dat…. maar het is inderdaad wel al onderwerp van gesprek. Helaas is dat nodig.

 5. Manon/Hey Frits Manon/Hey Frits 30/06/2020

  Echt wel een lastig onderwerp dit. Sowieso lijkt het me heel moeilijk om pubers op te voeden, maar je ontkomt er niet aan natuurlijk als je kinderen krijgt.

 6. nicole orriens nicole orriens 30/06/2020

  Een lastig vraagstuk, dat ik me ook herinner van mijn dochters. Die hadden opeen gegeven moment de Cool Cat in het vizier, en daar was vrij veel in mijn ogen ‘ordinaire’ en uitdagende kleding bij. Ik heb ze toen toch dwingend geadviseerd dat niet te kopen met de uitleg dat kleding bepaalde reacties kan oproepen.

 7. Henna Henna 30/06/2020

  Dit is wel een interessant onderwerp. Ik denk dat we nooit in een wereld zullen leven waarin een vrouw volwaardig vrouw mag zijn. Ik vind dat je kledingstijl wel iets zegt over je als mens. Mijn dochters zouden om die reden ook nooit een te kort rokje aan mogen. Bepaalde kledingstijl kan heel uitdagend zijn, om bepaalde houdingen te voorkomen en narigheid mee te maken, mogen ze dat niet.

 8. BlogEnBeauty BlogEnBeauty 01/07/2020

  Ik draag ze niet echt meer, daar zijn mijn ‘moeder’ benen niet met geschikt voor. Mijn dochter komt wel op de leeftijd van korte rokjes en croptops

 9. Jouvence Jouvence 03/07/2020

  Mooi geschreven! Jammer dat je als vrouw zijnde niet gewoon kunt dragen wat je wilt, zonder opmerkingen of erger te krijgen, maar dat is helaas wel de realiteit. Op naar een vrouw volwaardige wereld!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids