Review | Wobbel balansbord Starter (0-3 jaar)

Wil je graag een Wobbel balansbord aanschaffen, maar twijfel je nog een beetje? Dan is deze review precies wat je nodig hebt. Wij kochten namelijk een balansbord van Wobbel (Starter, voor 0-3 jaar oud) voor de eerste verjaardag van onze zoon. Echt een investering met oog op de toekomst, omdat hij stevig is en lang meegaat – dacht ik vooraf. Of dit inderdaad klopt en of we er veel speelplezier van hebben? Dit alles (en nog veel meer) vertel ik je in deze uitgebreide review van het kleinste Wobbel balansbord in de originele vorm.

Cadeau voor eerste verjaardag: Wobbel balansbord

Binnen een groter gezin vind ik het kopen van cadeaus één van de lastigste dingen. Ze hebben alles al – een luxeprobleem waar vrijwel ieder kind in Nederland mee lijkt te kampen. Zelfs voor Seans eerste verjaardag twijfelde ik. Inmiddels ben ik namelijk voorstander van less is more omdat kinderen nu eenmaal meer met hun speelgoed spelen als de hoeveelheid ze geen keuzestress oplevert. Om die reden besloot ik de rest van de familie te vragen of ze ervoor open stonden om samen een Wobbel balansbord te geven. Ze hebben die namelijk ook al voor de allerjongsten en dat leek me nu echt een duurzaam cadeau waar je eindeloos veel plezier van kunt hebben. Zo geschiedde. Inmiddels zijn we ruim een halfjaar verder en besloot ik een review te schrijven: is Wobbel de investering waard?

review wobbel balansbord starter

Review Wobbel balansbord starter (0-3 jaar)

Wat is Wobbel?

Misschien heb je weleens van de naam Wobbel gehoord. Het is de merknaam van een aantal verschillende balansborden en accessoires, zowel voor kinderen als volwassenen. Onze Wobbel starter is speciaal geschikt voor de allerkleinsten en daarom van een kleiner formaat. Het is een balansbord van berkenhout in een brugvorm en te gebruiken aan twee zijden. De binnenkant is van hout, de buitenzijde bekleed met vilt – maar je kunt ze ook kopen zonder die bekleding.

Wat kan je met Wobbel?

Het Wobbel balansbord is in eerste instantie goed voor de grove motoriek. Je kindje kan erop wiebelen, eroverheen lopen of kruipen, eraf glijden en liggend schommelen; in principe al vanaf 0 jaar. Daarnaast kan je met een Wobbel open ended spelen: hij fungeert als brug waar auto’s onderdoor en overheen kunnen rijden, de pop van je kindje kan erop liggen en speelgoeddieren kunnen eroverheen lopen. Kortom, je kan hem op verschillende manieren gebruiken in het spel.

Kwaliteit van balansbord starter met vilt

Wat meteen opvalt is het stevige bord. Het hout is erg glad, het vilt zit goed aan het hout vast en vertoont geen enkele losse stukjes waar je kindje aan kan gaan pulken. Kortom, niets op aan te merken.

Pluspunten van het Wobbel balansbord

Wat ik heel leuk vind, is dat Sean echt begint te lachen als we het bord pakken. Hij vindt het leuk om overheen te lopen, om te wiebelen en eraf te glijden. Ik vind het mooi dat je je kind steeds iets meer zelf ziet durven: in eerste instantie had hij me overal bij nodig, nu loopt hij zelf van links naar rechts en oefent hij met zijn balans. Het balansbord stimuleert zijn ontwikkeling dus enorm en hij heeft er heel veel plezier in.

kwaliteit vilt wobbel balansbord muis grijs

Daarnaast vind ik de kwaliteit echt een pluspunt. Ik kan me echt voorstellen dat ik dit bord op een gegeven moment kan doorgeven of verkopen aan iemand anders en dat het nog als nieuw oogt. Hoewel hij inmiddels regelmatig speelt, zie je dat er niet aan af. Dus ondanks dat een Wobbel balansbord best prijzig is, vind ik het wel de moeite waard. Daarbij is het een product dat zijn waarde behoudt: het hout zal zijn vorm behouden en daardoor kunnen meerdere kinderen binnen je gezin of binnen de familie ermee spelen. Ook is dit zo’n product dat je lang kunt bewaren zonder dat het zijn kwaliteit verliest.

Tot slot is er nog het productieproces. Wobbel waarborgt een proces dat in zijn geheel plaatsvindt in Europa, kiest gecertificeerd FSC hout en ecologisch vilt van een lokale leverancier, gekleurd met kleurstoffen uit de natuur. Natuurlijk kan je kiezen voor een goedkoper alternatief, maar doorgaans liggen die prijzen lager omdat op één van die facetten uit het productieproces wordt bezuinigd. Ik kan in niemands portemonnee kijken, maar weet wel dat ik het originele Wobbelbord echt de investering waard vind.

review wobbel voor jonge kinderen pluspunten minpunten

Minpunten van het Wobbel balansbord

Veel minpunten kon ik niet vinden. In eerste instantie had Sean weinig interesse in het bord, ook toen hij al los liep en klom, waardoor het een tijdje ongebruikt op de kast stond. Nu is dat niet direct een algemeen minpunt, maar meer persoonlijk. Het zou kunnen dat jouw kindje ook nog weinig heeft met het bord. Wat wij deden was af en toe blijven aanbieden en op een gegeven moment kreeg hij de smaak wel te pakken. Het kan dus eventjes duren. Ter info: hij is momenteel anderhalf.

Een ander minpunt vind ik dat het balansbord vrij glad is. We hebben een laminaatvloer en als ik de Wobbel (met de bolle kant naar boven) niet met mijn voeten tegenhoud wanneer Sean erop of -overheen loopt, gaat hij glijden – met alle risico’s van dien. De vilten onderkant geeft wel iets meer wrijving, maar ook daar kan ik hem nog niet los overheen laten lopen of op laten stappen. Alternatief is misschien een (hoogpolig) vloerkleed of van die foam vloertegels, maar dit heb ik nog niet geprobeerd. Waarschijnlijk scheelt het ook als hij ouder wordt en dus voorzichtiger op de bolle kant kan stappen. Je moet er natuurlijk altijd bij zijn als je jonge kind met de Wobbel gaat spelen, maar in dit geval dus extra alert zijn dat hij niet begint te schuiven.

Algemene informatie Wobbel balansbord Starter

  • Afmetingen: 90 x 30,5 x 21 cm
  • Kleur vilt: keus uit diverse kleuren; wij hebben muisgrijs, maar roze, groen en blauw zijn bijvoorbeeld ook een optie
  • Geschikt voor: kinderen vanaf 0 jaar, tot 100 kilo
  • Kosten: vanaf € 72,00

Deze Wobbel koop je bij Bol.com

Veelgestelde vragen

Tot welke leeftijd is het Wobbelboard leuk?

Dit exemplaar (de Starter) is gericht op kinderen van 0-3 jaar. Na die leeftijd kun je eventueel een Wobbelbord kopen dat groter is qua formaat en voorzien van kurk aan de onderkant. Voor jonge kinderen kan dit gevaar opleveren en is dus door de producenten gekozen om alleen geperst vilt te gebruiken. Toch kan je de Starter prima langere tijd gebruiken: hij kan tot 100 kilo dragen.

Omdat elke leeftijdsgroep zijn eigen spel bedenkt met het Wobbel balansbord gaat het lang mee en kan je dus elke keer iets anders.

Wat is beter: met of zonder vilt?

Het Wobbel balansbord met vilt is geschikt voor verschillende vloertypen. Met name je houten of laminaatvloer zal blij worden van een vilten onderkant, omdat hout op hout gaat schuren en zowel je bord als de vloer kan beschadigen. Heb je echter tapijt dan kan je ook prima een volledig houten Wobbel kopen.

Wat kunnen jonge baby’s met een Wobbel?

Als je kindje nog niet kan lopen, kan hij wel op de Wobbel liggen en zachtjes door jou heen en weer geschommeld/gewiegd worden. Iets later kunnen ze hem gebruiken als opstapje bij het leren staan of eroverheen kruipen (onder toezicht en met begeleiding, want ook de vilten kant van de Wobbel is best glad). Met het ontwikkelen van de motoriek zal je zien dat ze steeds meer kunnen,

Ik wil als volwassene ook gaan wobbelen en weeg minder dan 100 kilo. Is de Starter dan te adviseren voor ons samen?

De Starter is vrij smal en klein qua formaat. Daardoor is hij perfect voor je baby, dreumes of peuter, maar als je als volwassene ook graag wil wobbelen, kun je beter kiezen voor een eigen in formaat XL. Deze zijn geschikt vanaf 7 jaar en groter/breder. Hierdoor is hij dus ook perfect om bijvoorbeeld fitnessoefeningen mee te doen of voor Wobbelyoga.

Ons Wobbel balansbord is dus een groot succes. Naast duurzaamheid vind ik de veelzijdigheid en kwaliteit van het bord echt de belangrijkste pluspunten. We hebben veel plezier van het speelgoed en je kan het prima verwerken in een andere manier van spelen (als brug, poppenbed of onderdeel van een parcours). Hebben jullie een Wobbel balansbord? Of twijfel je om hem aan te schaffen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven