Review | Unlock! Ontsnappingsavonturen, deel 1

In de blogbox van februari zat onder andere het spel Unlock! Ontsnappingsavonturen. Dit is deel 1 in een achtdelige serie spellen die werken als een soort escape room (maar dan in je eigen woonkamer). Als liefhebber van puzzels en raadsels was hij dan ook aan het goede adres. Hoe wij het vonden, of we het redden en of het spel moeilijk is? Les sneller in deze review van Unlock! Ontsnappingsavonturen.

Escape Room maar dan in je eigen woonkamer

Ik vind Escape Rooms echt geweldig. Ondanks dat ik er maar twee heb gedaan, houd ik van de puzzels en raadsels die je moet oplossen om te kunnen ontsnappen. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook spelvarianten die je gewoon thuis kunt doen in je eigen woonkamer. Unlock! is zo’n spel. De drie varianten zijn oorspronkelijk bedacht door Cyril Demaegd, Alice Carroll en Thomas Cauët, ontwikkeld door de Space Cowboys en vervolgens uitgegeven door producent Asmodee.

Unlock! Ontsnappingsavonturen is het eerste deel in een serie van de totaal acht kaartspellen. De uitbreidingen kun je apart kopen.

Review unlock ontsnappingsavonturen

Inhoud van de doos Unlock!

  • Gebruikershandleiding
  • 10 tutorialkaarten die je op weg helpen
  • 3 kaartendecks die je elk in 60 minuten moet oplossen

De handleiding spreekt voor zich. Hierin vind je informatie over de app en hoe je deze kunt gebruiken, hoe je de kaarten moet interpreteren en op welke manier je het raadsel het best kunt oplossen.

In welke samenstelling speelden we het spel?

Samen met Ro en dochter June (15) ging ik ervoor zitten. Ro ging overigens al snel met Sean op de bank zitten, omdat die tien minuten na aanvang honger kreeg.

Hoe werkt Unlock! Ontsnappingsavonturen?

Speel eerst de tutorial

Voor je echt aan de slag gaat, is het verstandig de tutorial te spelen. Je krijgt dan meteen meer feeling met de manier waarop je daadwerkelijk kunt ontsnappen. In de app staat deze als startspel. Met tien minuten op de klok moet je proberen de code te kraken. Dit is prima te doen: wij losten het in minder dan vijf minuten op.

Let op! Aangezien het startspel als voorbeeld wordt gebruikt in de gebruikershandleiding, kan het dat je heel snel door de tutorial heen gaat. Ik heb me geprobeerd afzijdig te houden, terwijl de andere twee het spel oplosten.

Doel van Unlock!

In Ontsnappingsavonturen moet je steeds ergens ontsnappen:

  • De Formule draait om een speciale scheikundige formule van Dr. Hoffmann. Samen met je team zal je het laboratorium van de geniale onderzoeker infiltreren en zoeken naar zowel die formule als de uitgang. Lukt het je op tijd te ontsnappen?
  • De Muis & De Worst is een avontuur waarbij je vijand Dr. Noside je gevangen neemt in zijn hoofdkwartier. Je hebt zestig minuten om te ontsnappen en zijn snode plannen te saboteren.
  • Het Eiland van dokter Goorse gaat over multimiljardair Dokter Goorse die je naar zijn eiland wil laten vliegen. Onderweg kom je echter in een storm terecht en eindig je in de jungle. Jullie team verdeelt zich en elk aan je eigen kant van de tafel probeer je hier weer uit te komen.

Duur van het spel

Alle spellen duren zestig minuten. Maar het eindigt dan niet: je mag langer doorspelen in de app tot je het avontuur van jullie keus hebt opgelost.

Unlock review ontsnappingsavonturen uitleg

Verschillende soorten kaarten

Alle kaarten zijn aan de achterkant voorzien van een getal of letter. Deze correspondeert met hints en raadsels die je gaandeweg moet oplossen. Verder heb je vier soorten:

  • Objectkaarten (rood of blauw) Deze moet je combineren (optellen) om een nieuwe kaart te kunnen trekken en verder te spelen (sleutel+deur bijvoorbeeld). Je kan dus alleen rood met blauw combineren, niet met een andere kaart. Als het goed is krijg je dan een grijze kaart die je verder helpt.
  • Machines (groen) Als je een machine aan de praat krijgt, dan levert je dat een rood getal op. Dit getal moet je combineren met een blauwe kaart voor je de volgende kaart kan pakken uit de stapel.
  • Codes (geel) De gele kaarten moeten worden geopend met een code die je kan invoeren in de app
  • Overig (grijs) Grijs kan verschillende dingen inhouden:
    • Plaats die een ruimte laat zien en objecten (deze getallen en letters mag je dan uit de stapel pakken)
    • Het gevolg van een combinatie van objectkaarten (bijvoorbeeld de combi van een sleutel en een kist leiden samen tot de kaart die de inhoud van de kist toont)
    • Een adapter (getal dat je moet optellen bij een rood cijfer om verder te kunnen)
    • Strafpunt: als je de verkeerde combinatie maakt, krijg je een strafpunt. Die voer je in via de app.

Klinkt misschien nog een beetje lastig als je het zo leest zonder spel, maar als je eenmaal bezig bent dan wijst het zich allemaal vanzelf.

Gebruik van de app

De Unlock! app is heel simpel en spreekt voor zich. Vanaf het moment dat je op start drukt, begint de tijd te lopen. Je kunt hints vragen, codes invoeren die je gaandeweg vindt en de geluiden uitzetten.

Uitleg ontsnappingsavonturen unlock spel

Review Unlock! Ontsnappingsavonturen (deel 1)

Ik ben nog niet eerder zo enthousiast geweest van een Escape Room die je thuis moest oplossen. De wisselwerking tussen mijn puberdochter en mij verliep heel soepel, dat moet ik ook eerlijk bekennen. Maar we vulden elkaar gewoon echt goed aan en wisten De Formule bijna binnen de tijd op te lossen. Als ik eerder naar haar had geluisterd, zou het gelukt zijn.

Waar ik zelf een beetje tegenaan liep, is dat je in het begin nog wel wat zoekend bent naar de verklaring van bepaalde symbolen en dat je af en toe terug moet zoeken hoe het ook alweer zat. Dat is iets dat je altijd wel hebt met een nieuw spel; ik kan me voorstellen dat je als doorgewinterde speler van de Unlock! spellen veel sneller door de kaartendecks vliegt.

Niet te moeilijk

Een pluspunt van Unlock! Ontsnappingsavonturen vind ik dat de hints niet zo onwijs vergezocht zijn als bij sommige andere spellen (we hebben weleens een minuut of tien vastgezeten), maar dat ze tegelijkertijd wél een uitdaging zijn. Het is dus ook weer niet te simpel. Ik denk alleen dat het wel lastig is om te spelen met zes personen. Dan loop je toch tegen de drukte op en de communicatie wordt dan waarschijnlijk iets moeizamer, zeker als meerdere mensen denken te weten hoe het moet (en dan allemaal op een andere manier). Twee tot vier personen is prima.

Zouden we een uitbreidingsset kopen als deze spellen klaar zijn?

Ja. Dit is een erg leuk cadeau voor verjaardagen, moederdag, Sint of kerst (stille hint). Als we deze drie kaartensets hebben gespeeld, geef ik het weer door aan iemand anders en is er ruimte in de kast voor een nieuwe variant.

Zijn jullie ook zo dol op Escape Room spellen? En kende je Unlock! Ontsnappingsavonturen al?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven