Herbruikbare knijpzakjes van Squiz | Review

Voor dit artikel mochten we de herbruikbare knijpzakjes van Squiz testen met onze (toen) zeven maanden oude baby. Omdat we ook weleens knijpzakjes kochten in de supermarkt was ik erg benieuwd naar het succes: is hij inderdaad zo makkelijk als wordt beweerd? Daarnaast kwam uit onderzoek van de Consumentenbond naar voren dat hij niet makkelijk schoongemaakt kan worden. Onderstaand lees je ook mijn mening hierover.

Herbruikbare knijpzakjes voor je baby of dreumes

Als je jonge kinderen hebt, zijn knijpzakjes eigenlijk ideaal. De fruitmoes zit al in het zakje, je hoeft geen bordje en lepel mee te sjouwen en je kind kan er vanaf een bepaald moment het fruit zelfstandig uit slobberen. Ook levert het meestal minder troep op. Eigenlijk zit er maar één nadeel aan: knijpfruitjes zitten in een plastic verpakking en dat levert behoorlijk wat troep op.

De fabrikant van Squiz knijpzakjes besloot dat dit beter kon en ontwierp een herbruikbaar knijpzakje waarin je zelf je eigen groenten- of fruitmoes kan meenemen. Niet alleen is dit wat beter voor het milieu dan de wegwerpvariant, ook bepaal je zelf wat in het zakje gaat en zitten er dus geen onnodige toevoegingen in. Fijne voordelen in principe. Of het in de praktijk ook zo handig werkt als wordt beloofd?

Review Squiz herbruikbare knijpzakjes

Hoe werkt Squiz?

Allereerst de werking. Die is eigenlijk vrij simpel: je opent het zakje aan de onderkant met de herbruikbare sluiting en vult hem met een hapje naar keuze.

 • Smoothie
 • Zelfgemaakte groente- of fruitmoes
 • Een potje uit de supermarkt (let er dan op dat er geen stukjes in zitten)

Zodra hij dicht zit, werkt Squiz voor je kind hetzelfde als wegwerp knijpfruitjes.

Goed om te weten: Squiz kan je invriezen, opwarmen en hij mag in de vaatwasser.

Werken de knijpzakjes?

Persoonlijk ben ik erg tevreden over de knijpzakjes. Hoewel niet per se relevant voor de werking, zijn de printjes leuk (zeker die met Sophie de Giraf) De sluiting werkt makkelijk en zit goed dicht. De zakjes lekken daardoor gelukkig niet. Daarbij vind ik het erg praktisch om de zakjes mee te nemen voor onderweg – en een stuk makkelijker dan zelfgemaakte moes in een afsluitbaar potje, waarbij je in de auto of ter plaatse nog een bord en lepel nodig hebt. Dus in die zin ben ik erg blij. Leer je kind alleen wel dat hij niet in de onderkant moet knijpen 😉

Kritiek van de Consumentenbond

Uit het onderzoek van de Consumentenbond (13 augustus 2015) kwam naar voren dat Squiz knijpzakjes niet goed schoon te maken zijn, zowel met de hand als in de vaatwasser. Dat herken ik inderdaad. Persoonlijk was ik ze liever met de hand af, omdat het dan gevoelsmatig frisser wordt. Ik heb ze één keer in de vaatwasser gedaan om te vergelijken, maar dat werkte beduidend slechter. Zeker het tuitje krijg je bijna niet schoon, omdat daar tijdens het afwassen vaak voedselresten achterblijven. Hiervoor gebruik ik een flessenrager. Heel praktisch is het allemaal niet.

squiz herbruikbare knijpzakjes Sophie de giraf

De voordelen van herbruikbare knijpzakjes?

 1. Ze lekken niet dankzij de dubbele zippersluiting.
 2. De knijpzakjes zijn gemakkelijk te vullen via de brede onderkant.
 3. Je kan je eigen voeding meenemen.
 4. Er zitten geen onnodige toevoegingen in het fruit of de groenten die je kindje krijgt.
 5. Doordat je de knijpzakjes kan hergebruiken (zo’n vijftig keer) is de milieubelasting minder groot.
 6. Je kan de zakjes invriezen en opwarmen.
 7. Squiz is gemaakt van 100% Europese materialen, gegarandeerd vrij van BPA, PVC en ftalaten.
 8. Je kan de knijpzakjes kopen in twee maten (90 ml. voor baby’s en 130 ml. voor peuters), waardoor je een zakje in huis hebt dat past bij de behoeften van je kind. Mocht het nodig zijn, dan kan je voor hele jonge kinderen een aparte siliconen top kopen waaree ze de inhoud makkelijker kunnen opzuigen.
 9. De Squiz knijpzakjes hebben leuke printjes: dieren en Sophie de Giraf.
herbruikbare knijpzakjes squiz review vaatwasser

Voor deze set van drie Squiz knijpzakjes betaal je € 15,90. Ze gaan per stuk circa vijftig wasbeurten mee. Je bespaart jezelf hiermee bijna € 134,00 (uitgaande van € 0,99 voor een wegwerpzakje).

Ons eindoordeel over Squiz herbruikbare knijpzakjes

Persoonlijk vind ik ze handig. Het schoonmaken kost wat meer werk, maar daar tegenover staat dat ze herbruikbaar zijn en je niet steeds losse zakjes hoeft weg te gooien. Daarnaast zijn ze per saldo goedkoper dan elke keer een wegwerpzakje kopen. Ze sluiten prima en je kan gewoon je eigen eten meenemen. Zeker als je in de file staat of op een andere plek bent waar je minder makkelijk een potje opentrekt, komen ze goed van pas.

Bij jonge kinderen is de siliconen top misschien een toevoeging, al lukt het ons zoontje wel gewoon (bij zeven maanden). Dus of de Squiz herbruikbare knijpzakjes een blijvertje zijn? Bij ons wel! Niet op dagelijkse basis, maar wel als we op pad gaan en langere tijd in de auto zitten.

Lijkt jou zo’n herbruikbaar knijpzakje iets? Of staat het lastige schoonmaken van Squiz in de vaatwasser je hierbij toch iets tegen? We zijn benieuwd wat jullie hiervan vinden!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Sophie

Ik ben Sophie (35), getrouwd met Lionel, moeder van twee geweldige zoons (6 en 3). Voor De Mamagids schrijf ik over mijn werk als juf in het Jenaplanonderwijs, het leukste speelgoed en lekkere recepten voor lastige eters. En natuurlijk af en toe over het leven als vrouw in een mannenhuishouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven