Slagharen review | Ook leuk met oudere kinderen

Afgelopen week bezochten we het voormalige ponypark: Slagharen in het gelijknamige Drentse plaatsje. Waar ik eigenlijk een klein vooroordeel had en vermoedde dat het park zich vooral zou richten op jongere kinderen, bleek dat toch anders te liggen. Attractiepark Slagharen is namelijk minstens zo leuk voor oudere kinderen. Daarnaast vertel ik je in deze review ook alles over de drukte in coronatijd. Benieuwd of het voor jullie de moeite waard is? Lees snel verder!

Attractiepark Slagharen: leuk voor jong en oud

Vooraf was ik toch even bang dat er voor onze puber van bijna vijftien weinig meer te beleven viel in Slagharen, maar gelukkig viel dat reuze mee. Hoewel we in ‘het tijdperk na Europa-Park‘ leven en alle achtbanen die we tegenkomen daarmee vergeleken worden, heeft ze echt een leuke dag gehad. Net als onze andere dochters van 6 en 7. Maar ook als je minder heldhaftig bent en nog het liefst de kabelbaan overslaat, is er meer dan genoeg te doen.

In principe kan je het park wel in één dag bekijken, maar als je echt rustig wil genieten dan kan het misschien toch wel slim zijn om meerdere dagen te gaan. Zeker als je ook het aquapark wil bezoeken of bij grote drukte vermoed ik dat je niet in alle attracties kan gaan. Een overnachting in de buurt of op het park zelf kan dan zeker de moeite waard zijn.

Qua attracties is Slagharen trouwens vergelijkbaar met Drievliet in Den Haag, begreep ik van ons gezelschap.

Hoe is Slagharen in deze coronatijd?

Drukte in Slagharen

Vlak voor we vertrokken zag ik bij verschillende mensen op Instagram hoe zijn hun dagje pretpark hadden beleefd: als een waardeloze exercitie. Overal lange wachtrijen, te veel mensen in verhouding tot het park zelf en zonder uitzondering vertrokken ze vroeger dan gepland. Even was ik bang dat onze 2,5 uur durende reis voor niets zou zijn, mocht het in Slagharen ook zo ontzettend druk zijn.

Eenmaal in het park bleek dat allemaal enorm mee te vallen. We gingen precies in het midden van onze vakantie, op vrijdag 6 augustus. Wel moet ik zeggen dat het die dag regende (in de ochtend en aan het eind van de middag een fikse bui), maar toch hadden we overwegend zon. Dus het was zo bezien eigenlijk een redelijk gemiddelde dag, deze vakantie – denk ik.

Met de drukte viel het mee. De wachtrijen waren allemaal redelijk te doen en als het ergens wel druk werd, dan gingen we gewoon alvast door naar de volgende attractie en later weer terug. De langste wachtrij stond bij de Gold Rush. Ik denk dat we daar zo’n 15-20 minuten moesten wachten. Vind ik prima te doen voor een achtbaan, eerlijk gezegd.

Coronamaatregelen binnen het park

Op de grond staat met pijlen aangegeven welke looproute je moet nemen door het park. Hierdoor wordt de stroom mensen duidelijk één kant op geleid – al bleek een familie de opvallende gele markeringen op de weg volledig te hebben gemist, vrijwel iedereen hield zich daar verder gewoon netjes aan. Bij de attracties staan grote gele blokken waarop je kunt staan met je gezin. Hierdoor houd je automatisch anderhalve meter afstand in de wachtrijen. En tot slot staan overal medewerkers in het park waaraan je vragen kunt stellen en die erop toezien dat iedereen zich aan de regels houdt. Ik vond het persoonlijk prima en duidelijk geregeld.

Review Slagharen

Voormalig Ponypark

Wie Slagharen zegt, denkt automatisch aan het ponypark dat hier jarenlang stond. Stiekem ben ik wel blij dat die pony’s inmiddels weg zijn, want eigenlijk vind ik dieren niet echt thuishoren in een attractiepark: dagenlang, ook in de hitte, een berg (soms irritante) kinderen moeten vervoeren, is niet bepaald diervriendelijk.

Maar goed, los van die mening: het pony-thema is nog steeds op een leuke manier doorgetrokken in het park. Zo staat bij de ingang een grote fontein met in het midden een pony en hebben veel attracties toch nog een beetje die Wild West sfeer. Zo staan er een aantal totempalen, zien bepaalde gebouwen eruit als saloons en heeft de achtbaan Gold Rush hier natuurlijk ook alles mee te maken.

Tip! Pak meteen bij de ingang een plattegrond mee van het park.

Heel diverse attracties

De attracties in Slagharen zijn vrij divers. Dat maakt het leuker om hier met een groter gezelschap naartoe te gaan, ook wanneer je kinderen niet zulke adrenalinejunkies zijn. Het park is eigenlijk opgedeeld in twee delen, die met elkaar verbonden zijn door een langgerekte winkelstraat met verschillende eetgelegenheden en een kabelbaan.

Aan de ene kant (links) begin je met reuzenrad Big Wheel, dat maar liefst 50 meter hoog gaat. Als je door de winkelstraat loopt, vind je verderop attracties als de achtbaan Gold Rush, schommelschip The Pirate en een instappunt voor de kabelbaan, maar ook oldtimers en een overzichtelijke zandspeeltuin. Daarnaast kan je hier ook in de theekopjes (Rosie’s Tea Party) of het kleinere reuzenrad (Chuck Wagon) waarbij je in huifkarren zit.

Aan de andere kant van het park (na binnenkomst rechts) zijn nog meer spectaculaire attracties te vinden. Denk aan de Free Fall, Ripsaw Falls (in een boomstam over de waterval), zweven in de zweefmolen. Voor de rustigere kinderen kan je lekker naar de binnenspeeltuin (Phileas Fun House), een rondje met de caroussel of elkaar natspuiten in Expedition Nautilus. Ook hier kan je in de kabelbaan stappen.

Bij alle attracties staat duidelijk aangegeven wat de minimale (of maximale) lengte is en of je eventueel met de kinderen mee moet als begeleiding.

Weinig toiletten

Tegenover de diversiteit aan attracties staat een karig aantal toiletgelegenheden. Of misschien zitten ze gewoon goed verstopt? Zo is er eentje achter Dunkin’ Donuts, maar dat moet je natuurlijk wel weten. Op de plattegrond vond ik dit allemaal niet heel makkelijk terug te vinden. Houd hier dus rekening mee en ga op tijd (op zoek).

Genoeg te eten

Je kunt altijd je eigen eten meenemen, maar wil je liever iets halen? Dan is er genoeg te vinden in Slagharen. Sowieso is Dunkin’ Donuts lekker als extraatje, maar ook de Italiaanse gerechten, poffertjes en patat zagen er heerlijk uit. Kortom, het is maar net waar je trek in hebt. De eettentjes vinden zich vooral aan de hoofdstraat die langs het reuzenrad voert, richting Gold Rush.

Extraatje op het park: shows

Naast de attracties kan je in Slagharen ook even rustig bijkomen met een show of knuffelen met Randy en Rosie – de parkmascottes. Zij hebben hier ook hun eigen show. Omdat we echter op tijd weer moesten vertrekken, met oog op de terugrit, hebben we deze even overgeslagen. Mocht jij wel willen gaan? Dan vind je deze in het American Circus Theater.

Ons oordeel over Slagharen

Eigenlijk kwam ik per toeval op het idee om eens naar Slagharen te gaan. Het stond wel ergens op mijn lijstje, maar niet heel prominent. Maar toen viel mijn oog ineens op een vakantieveiling en kocht ik spontaan vier tickets. Daarna ontdekte ik dat het ruim 2,5 uur rijden is voor ons en had ik stiekem al spijt, maar we vertrokken toch.

Misschien juist omdat ik nog geen hooggespannen verwachtingen had, maar ik vermoed vooral omdat het park zo’n fijne sfeer heeft – ondanks de wat hysterische cowboy die er rondloopt ter vermaak – en alles lekker aan te lopen is, beviel het zo goed dat ik hier nog weleens heen wil. Wat extra leuk was voor de jongste twee is dat twee bevriende gezinnen, die daar toevallig – los van elkaar – in de buurt op vakantie waren, ook meegingen en we dus met elkaar echt een hele gezellige dag beleefden.

Waarom ik Slagharen een aanrader vind? Je kunt er met een gezin naartoe waarvan de kinderen in verschillende leeftijden zitten, maar ook met diverse voorkeuren. Bovendien is het echt betaalbaar. Anders dan Walibi (waar je toch wel gewoon gek op achtbanen moet zijn), Julianatoren (vooral leuk tot een jaartje of 7 à 8) of de Efteling (peperduur), heeft Slagharen alles wat je nodig hebt. Van een goede achtbaan en hoog reuzenrad tot oldtimers, een buitenspeeltuin en aquapark. Ideaal dus, ook voor een familieweekend.

Algemene informatie

Adresgegevens Slagharen

Attractie- & Vakantiepark Slagharen
Zwarte Dijk 37
7776 PB Slagharen

Het is heel makkelijk te vinden met Google Maps. Wil je iemand afzetten? Dan kan dit uiteraard gratis via de Kiss & Ride strook – te vinden via de hoofdparkeerplaats.

Parkeergelegenheid

Je kunt bij het park parkeren op de ruime parkeergelegenheid (grasvelden met een verharde weg richting de ingang van het park). Hiervoor betaal je € 8,50. Dit ticket kan je eventueel alvast online aanschaffen. Er zijn speciale invalideplekken dichter bij de ingang. Toch is het wel een klein stukje wandelen; houd hier rekening mee als je niet zo goed ter been bent.

Kosten

We namen ons eigen brood mee en haalden tickets via Vakantieveilingen.nl voor ongeveer € 50,00 (vier personen). Daardoor lagen de kosten voor het dagje weg vrij laag. Als je je bezoek via de website plant, dan wisselt de prijs per dag: in het hoogseizoen tussen de € 31,90 en € 17,90 per ticket, daarbuiten tussen € 17,90 en € 19,90. Houd ook internet goed in de gaten voor aanbiedingen! Verder zijn kinderen tot en met drie jaar gratis.

Ben jij al eens in Attractiepark Slagharen geweest (na de pony’s dus, zeg maar)? Wat vonden jullie ervan? Of heb jij een andere ervaring in de coronatijd met drukte en (on)overzichtelijkheid? Laat het zeker achter in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven