Sinterklaas Surprise spel: leuk voor op de basisschool!

Normaal gesproken maken we rond Sinterklaas zelf een spel om met de klas te spelen, waarbij iedereen om beurten zijn surprises uitpakt. Dit jaar ging het anders. We kregen het Sinterklaas Surprisespel en ik besloot het met de klas te testen. In deze review lees je wat we ervan vonden en welke aanpassingen ik gebruikte bij het originele spel.

Surprises uitpakken op de basisschool

Vanaf groep 5 vieren wij met de kinderen een aangepaste versie van de kinderen. Ze weten immers vaak al over het geheim van Sinterklaas en het is in die leeftijd leuker om te kiezen voor surprises. We trekken een aantal weken van te voren een lootje. Daarop staat de naam van de leerling met een kort verlanglijstje. Het maximale bedrag dat we daarvoor uitgeven, is € 5,00. Volgens mij een manier die de meeste basisscholen wel gebruiken. Aan de hand van een spel, vaak met dobbelsteen, pakken we die dan uit. Dit jaar ging het echter anders. We mochten het Sinterklaas Surprisespel testen met de klas.

Surprisetentoonstelling

Vandaag, 5 december, ging ik – tijdens mijn zwangerschapsverlof – naar mijn werk om Sinterklaas te vieren. Wij doen dit altijd met surprises: de kinderen brengen deze al in de week voor 5 december naar school. Ze worden tentoongesteld in de gemeenschapsruimte. Een dag voor 5 december, in dit geval een weekend ervoor, worden de surprises door een andere groep naar de groep gebracht.

Hoe pakken we ze normaal gesproken uit?

Om de surprises uit te pakken, kan je diverse manieren gebruiken. Normaal doen we dat als gezegd met een spel en dobbelsteen. Dit jaar kregen we het Sinterklaas Surprisespel om te testen. Het spel heb ik niet volledig gebruikt zoals uitgelegd in de spelregels, maar ik heb het een beetje aangepast aan de groep.

aanpassingen sinterklaas surprisespel geschikt voor basisschool

Aanpassingen voor het Sinterklaas Surprisespel op de basisschool

Ik had toevallig bij de Action een grote dobbelsteen gekocht die ik kon gebruiken. In het doosje met spelkaarten zaten diverse stickers. Ik plakte 4 oranje stickers met een cadeautje op de dobbelsteen en 2 blauwe met meerdere pietjes erop. In een bak zaten alle gedichten. Wanneer de dobbelsteen op de oranje sticker terecht kwam, mocht er een -willekeurig- gedicht gepakt worden. Het gedicht werd voorgelezen en daarna werd hier de surprise bij gezocht.

Wanneer de dobbelsteen op de blauwe sticker kwam, mochten de kinderen kiezen uit 3 opties.

  • 1: een Sinterklaasliedje zingen
  • 2: een mop of raadsel vertellen
  • 3: een kaart van het surprisespel pakken
kaarten sinterklaas surprisespel review

Selectie maken

Zoals het spel ook aanraadt, is het slim om vooraf een selectie te maken van spelkaarten. Ik koos tien kaarten met geschikte spellen voor de groep, waarvan we uiteindelijk zes stuks gebruikten. Op de kaarten staan coöperatieve spellen. Veel van deze spellen spelen wij wekelijks tijdens de sociaal-emotionele kring. Een voorbeeld van zo’n opdracht was het maken van een levende knoop. Hierbij spelen samenwerking en plezier maken een belangrijke rol. Daarnaast hebben we onder andere sinterklaasliedjes gehakt, een liedje uitgebeeld en elkaar een heerlijke massage gegeven.

Eindoordeel over het Sinterklaas Surprisespel?

De kaarten van het Sinterklaas Surprisespel zijn zeker een leuke toevoeging aan het uitpakken van de surprises. De opdrachtkaarten die ik geselecteerd had, waren geschikt voor grotere groepen en er was geen extra materiaal voor nodig. Een andere keer zou ik dit nog eens willen spelen met de andere kaarten, maar omdat ik het spel pas op 4 december kreeg, was het dit keer te kort dag.

Hoe pakken jouw kinderen op school de surprises uit? Denk je dat het Sinterklaas Surprisespel bij hen in de klas ook een succes zou zijn?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Sophie

Ik ben Sophie (35), getrouwd met Lionel, moeder van twee geweldige zoons (6 en 3). Voor De Mamagids schrijf ik over mijn werk als juf in het Jenaplanonderwijs, het leukste speelgoed en lekkere recepten voor lastige eters. En natuurlijk af en toe over het leven als vrouw in een mannenhuishouden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven