Review Rulantica (Europa-Park): zwemparadijs 2.0

Zoek jij zwembaden uit op hun glijbanen en attracties? Dan moet je Rulantica (onderdeel van het nabijgelegen Europa-Park) zeker gaan ontdekken. Dit waterpark is enorm groot, je vindt er heel veel glijbanen en speelmogelijkheden, maar ook unieke extra’s. Denk aan een cocktailbar in de lagune, lekker lange lazy river, sauna’s en een wellnessgedeelte, flink buitengebied én een goede horeca. Alles dat je wil weten over Rulantica (inclusief de meest gestelde vragen) lees je in deze review.

Rulantica: een belevenis voor jong en oud

Het eerste dat opvalt wanneer je door Rulantica loopt, is hoe ontzettend groot het is. Naast het golfslagbad liggen drie baden: een lagune, waar je heerlijk kunt dobberen en cocktails kan drinken, een bad met drie glijbanen en nog een gedeelte waar je over het water kunt rennen via ‘drijvende’ vlotten. Hieromheen ligt de lazy river en dan zijn er nog tal van losse glijbanen, een wildwaterbaan en een ruim opgezet gedeelte voor jonge kinderen. Binnen. Het buitenbad is minstens zo indrukwekkend, zeker ’s avonds wanneer alle lichten aangaan.

Ik heb dan ook nog nooit iets vergelijkbaars gezien. Niet voor niets behoort Rulantica tot de top 3 van waterparken ter wereld. Het is een belevenis en vertelt een compleet verhaal, waardoor alle attracties en themagebieden op elkaar zijn afgestemd. Bijvoorbeeld in Lumafåls (het golfslagbad), waar de vloer oogt als een echt zandstrand. Het scherm op de achtergrond toont de zeedraak die woeste golven veroorzaakt – hoger dan je waarschijnlijk gewend bent van andere soortgelijke baden. We waren dan ook echt alle vier onder de indruk.

golfslagbad Rulantica

Naar Rulantica met jonge kinderen: handige tips en info

Welke waterattracties kan je doen?

Over het algemeen kan je de meeste glijbanen prima met jongere kinderen doen, mits je erbij bent als begeleiding. Pas vanaf 8 jaar is daar iets meer vrijheid in, maar ook dan is het belangrijk te kijken wat je kind aankan. De één is op die leeftijd watervrijer en beter bestand tegen de soms heftige stromingen dan de ander. Zelf koos ik bewust om in elk geval overal bij te blijven.

Veiligheid

Meer dan welk ander waterpark waar ik ben geweest, zien ze in Rulantica streng toe op de veiligheid. Zo lopen er veel life guards rond die bij twijfel controleren of kinderen wel de benodigde diploma’s hebben. Ook vind je overal zwemvestjes voor jonge kinderen. Die kan je gratis lenen voor de duur van je verblijf. Hoewel onze zesjarige momenteel bezig is voor haar C-diploma en zich goed kan redden in het water, besloot ik haar toch zo’n vest aan te trekken. Zeker de wildwaterbaan en het golfslagbad vond ik anders te spannend.

Let op!

Omdat Rulantica een groot waterpark is (en geen zwembad) is het belangrijk dat je goed op de kinderen blijft letten. Zeker als ze zelf het gevaar niet zien en avontuurlijk zijn ingesteld – zoals die van mij. Ik heb een paar keer met het hart in mijn keel rondgelopen, omdat ze er vandoor waren gegaan. Ze zitten net in de leeftijd dat ze te oud zijn voor Trølldal, maar te jong om op eigen houtje de verschillende glijbanen te testen. Een volgende keer zal die beleving natuurlijk alweer heel anders zijn, omdat ze tegen die tijd ouder zijn en toch een diploma extra op zak zullen hebben.

Review

Als je met jongere kinderen op pad gaat, beleef je een waterpark toch anders. Ik kon niet alle glijbanen proberen die ik voor ogen had (eigenlijk alle banen behalve de Vildfål en Dugdrob), omdat mijn jongste dochters alleen onder begeleiding meekonden. En als enige volwassene van ons gezin is dat simpelweg geen optie. In plaats daarvan ben ik eindeloos vaak in de wildwaterbaan geweest, met de blauwe plekken op mijn linkerbeen als stille getuigen. We gingen van de glijbanen van Skip Strand, dobberden over de lazy river en lieten ons meevoeren door de golven in Lumafåls. De meiden renden zelf nog een aantal keer over de Hoppablad (eilandjes die evenwicht en behendigheid vergen om aan de overkant te kunnen komen). Aangezien ik inmiddels al een cocktail achter de kiezen had, sloeg ik even over.

Dat maakt wel dat ik nog genoeg te ontdekken heb tijdens een volgende keer. En dat brengt me meteen bij het volgende punt: het is namelijk zeker niet zo dat je het waterpark na een avondje wel gezien hebt. Zeker wanneer je dol bent op een beetje actie en op zwemmen, kan je hier prima nog een keer naartoe tijdens een meerdaags bezoek aan Europa-Park. Ik vind een ticket voor Rulantica dan ook zeker niet duur als je kijkt wat je hier kunt doen. Tel daar de ruime hoeveelheid ligplaatsen, de aandacht voor veiligheid en de imposante vormgeving bij op en je hebt écht een prachtig park waar je je prima een hele dag of middag/avond kan vermaken.

Veel gestelde vragen

Hoelang blijft Rulantica leuk?

Wij bleven ongeveer van 17.00-22.00 uur in het waterpark. Als het aan de kinderen had gelegen, waren we nog veel langer gebleven – en dat terwijl ze normaal ergens tussen 19.00-19.30 uur naar bed gaan. Er valt gewoon zoveel te zien en beleven dat je simpelweg niet snel uitgekeken raakt. De combinatie van glijbanen voor de thrillseekers en rustigere baden voor wie daar geen zin in heeft, maken dat er voor iedereen wel wat wils is. Ook het buitengebied is de moeite waard om te ontdekken.

Vanaf welke leeftijd is het leuk?

Je kunt al met een baby of peuter naar Rulantica. Trølldal is exclusief bedoeld voor de jongste bezoekers. Het water is overal ondiep en ze kunnen vanaf een bepaalde leeftijd, binnen hele veilige grenzen, op avontuur. Je kan vanaf 3 jaar van verschillende glijbanen, lekker klauteren en natuurlijk lekker spelen met water. Hier kan je ook de eerdergenoemde zwemvesten pakken voor extra veiligheid. Doordat er maar één ingang is, blijft het themagebied overzichtelijk.

Als je meerdere kinderen hebt, is het echter wel slim om dan met twee volwassenen te gaan en niet in je eentje: je kunt vanwege de grootte niet iedereen in de gaten houden als je alleen bent.

Wat onderscheidt Rulantica van andere waterparken?

In Nederland hebben we bijvoorbeeld het Tikibad bij Duinrell. Deze vergelijking kreeg ik vaak te horen: is het echt anders? Ja, absoluut. Hoewel dat voor Nederlandse begrippen een leuk zwembad is, is het in niks te vergelijken met Rulantica. Natuurlijk vind je in beide gevallen ook enigszins dezelfde soort attracties, maar Rulantica is hierbij tot in de kleinste details uitgewerkt. Het is fris, nieuw, modern en voorzien van de laatste technieken op visueel gebied (je kan zelfs een VR experience doen). De baden zijn heerlijk op temperatuur (dertig graden – echt, zouden ze op meer plekken mogen doen), er staan meer dan genoeg stoelen langs de kant waardoor er plek is voor iedereen en tot slot de grootte natuurlijk. Het is een indrukwekkend waterpark en iets dat je gewoon een keer in je leven gezien moet hebben.

Rulantica rulaband

Hoe werkt het met die bandjes?

Om het bad in te komen, gebruik je een Rulaband. Dit is een vervanging voor je entreeticket, de ouderwetse bandjes met kluissleutel die nooit echt lekker zaten en je portemonnee. Bij de kassa stel je een limiet in voor je eigen Rulaband en die van de kinderen. In ons geval zette ik hem direct op nul, wat dus ook een optie is en niet geheel onverstandig met kinderen die graag zelfstandig opereren 😉

Op het moment dat je door de poortjes bent en je spullen in het kluisje hebt gezet, kan je hem sluiten met je Rulaband. Ook openen, tussendoor of aan het eind van de dag, doe je met de band. In het bad zelf kan je er eten en drinken mee halen. Ideaal! Hij zit stevig om je arm, dus je zal je band niet snel kwijt raken.

Kluisjes rulantica verkleedruimte

Hoe werken de kluisjes in Rulantica?

Eigenlijk heel simpel (als je het eenmaal doorhebt). Je plaatst je spullen in de kluis, sluit het deurtje en houd je Rulaband ervoor. Vervolgens springt het lichtje op rood en zit je kluisje dicht. Vanwege de grote hoeveelheid kluisjes is het overigens aan te raden je kluisnummer goed in je hoofd te prenten. Al kan je, als je er niet meer uitkomt, ook bij één van de computers je band scannen en daarop aflezen welk kluisnummer je hebt. Daarnaast kunnen de medewerkers je hierbij helpen.

Het kluisje zit bij de prijs inbegrepen. Hiervoor heb je dus geen muntjes nodig.

Is eten en drinken duur in Rulantica?

Nee. De frisdrankprijzen zijn vergelijkbaar met Europa-Park zelf (denk aan een bedrag van € 3,50-4,00), het eten eigenlijk ook wel. Voor een avondje was ik voor vier personen in totaal € 50,00 kwijt – patat met een snack, twee kinderpizza’s en penne bolognese, een cocktail van € 8,00 en drie flesjes water. Dat vind ik echt schappelijk voor een dergelijk groot park, zeker gezien het feit dat we hier ons avondeten aten (dat van eenzelfde niveau is als in het park zelf). De penne en pizza’s waren echt lekker, de frietjes en snack volgens mijn oudste ook.

Wat is het verschil qua beleving overdag ten opzichte van de avond?

Wij zagen Rulantica zowel overdag als ’s avonds. Naar mijn mening heeft het een meerwaarde om het waterpark te bezoeken tijdens de avonduren (of in elk geval om er langer te blijven). Wanneer het buiten donkerder wordt en binnen de lichtjes aangaan, krijgt het zwembad een soort magische sfeer die helemaal aansluit op het verhaal waarop dit park gebaseerd is.

Is er niets negatiefs te bedenken over Rulantica?

Ik ben me bewust dat dit een nogal lyrisch relaas is over Duitslands beste waterpark en dat het de vraag oproept of er dan echt niks negatiefs aan ons bezoek was. Eigenlijk kan ik maar één dingetje verzinnen en dat is de gladde vloer. Toen we, gehaast, omdat het al na 22.00 uur was, richting ons eigen kluisje naar beneden liepen, gleed mijn voet dan ook uit en landde ik nogal oncharmant op één knie. Let dus goed op wanneer je loopt en NIET RENNEN! 😉 Maar goed, dit komt door eigen onhandigheid en stress, niet zozeer door het bad.

Hygge reserveren cabins rulantica

Kosten

Wat betaal je nu eigenlijk voor een dagje Rulantica? Dat is afhankelijk van je wensen en budget. Hieronder een overzicht:

 • Dagtickets (vanaf 10.00 uur)
  • kinderen t/m 3 jaar zijn gratis
  • 4-11 jaar: € 39,00
  • volwassenen (12+): € 42,00
  • senioren (60+): € 39,00
 • Avondtickets (vanaf 17.00 uur)
  • kinderen t/m 3 jaar zijn gratis
  • 4-11 jaar: € 36,00
  • volwassenen: € 39,00
  • senioren (60+): € 36,00
 • Moonligt tickets (vanaf 19.00 uur)
  • kinderen t/m 3 jaar zijn gratis
  • iedereen vanaf 4 jaar: € 28,50

Deze tickets koop je in de ticketshop, maximaal negentig dagen van tevoren. Ze zijn datum gebonden.

Voor toegang tot Hyggedal betaal je een meerprijs. Dit is een luxueus rustgebied waar je kunt genieten van sauna’s en een exclusief buitenterras. Met kinderen kan je genieten in de Hyddas, Komfort Sofa’s, Strand Inseln en Sofa’s.

Vanuit hotel Krønasår kan je via een exclusieve loopbrug naar het waterpark.

Tip! Wil je graag een dag Europa-Park en Rulantica combineren? Boek dan een Ride & Slide ticket voor slechts € 64,00 per persoon!

In tegenstelling tot het attractiepark (dat een winter- en zomeropenstelling heeft) is Waterwereld Rulantica het hele jaar open. De openingstijden zijn van 10.00 tot 22.00 uur (vanaf 09.00 uur voor gasten van Europa-Park Hotels).

Over Rulantica

Rulantica bestaat op dit moment (2022) uit 12 gethematiseerde zones. In een notendop:

 • Frigg Tempel Een tempel, gebouwd om de godin Frigg te eren. In Rulantica vind je hier de buitenbar (Tempel Krog) en een heerlijk bad om je te vermaken.
 • Hyggedal Even geen zin om te zwemmen? Hyggedal is een wellnessruimte en rustgebied, dus meer geschikt voor volwassenen. Je hebt hier een drietal sauna’s, buitenterras en heerlijke hapjes. De sauna’s zijn vanaf 18 jaar te betreden en textielvrij.
 • Lumåfals Op de achtergrond van Surf Fjørd (het golfslagbad) zie je meerminnen zwemmen. Maar pas op! Als het mythische zeemonster ontwaakt klinkt een alarm en stromen al snel hoge golven door het bad richting het ‘strand’. Wil je even bijkomen van de actie? Bij Lumålunda bestel je heerlijke pizza en pasta’s, en in Snorri’s Grotta koop je souvenirs als aandenken.
 • Rangnakor Zoek je wat rust? Dan kan je hier fijne Komfort Hyddas boeken. Ook vind je in Rangnakor vier verschillende glijbanen: twee met een vrije val (Vildfal en Dugdrob) en twee waarvoor je een dubbele band mee naar boven moet nemen (Munin en Hugin)
 • Skip Strand Superleuk voor de wat grotere kinderen tot volwassenen is Skip Strand. Hier vind je drie leuke glijbanen, maar ook vlotten om mee naar de overkant te komen. Wie komt het eerst weer veilig aan de overkant?
 • Skog Lagune Lekker relaxen en bubbelen doe je in Skog Lagune. Daarnaast kan je hier een cocktail bestellen aan de bar en genieten van de mooie rotsen, bubbelbaden en watervallen.
 • Snorri’s Saga Ben je even klaar met alle drukte en spannende attracties? Pak een band en drijf een rondje op Snorri’s prachtige (en lange) lazy river. Onderweg zie je mystieke zeewezens en een prachtige kleurrijke onderwatergrot.
 • Snorri Strand Ook buiten vind je een fijne en veilige plek voor kinderen om zich te vermaken. Er zijn drie glijbanen en talloze speelmogelijkheden. Afhankelijk van de weersomstandigheden: geopend van mei tot en met september.
 • Svalgurok Met goed weer kan je je buiten heerlijk vermaken in Svalgurok. Er zijn niet alleen een aantal mooie glijbanen te vinden, ook vind je hier maar liefst ruim honderd verschillende speelmogelijkheden! Vervelen is geen optie. Afhankelijk van de weersomstandigheden: geopend van mei tot en met september.
 • Trølldal Dé plek voor de allerkleinsten: met veilige glijbanen en laag water kunnen de kinderen zich hier prima een hele dag vermaken.
 • Vildstrom De wildwaterbaan voert je mee naar de wildernis van Rulantica. Je kunt halverwege uit twee banen kiezen met allebei hun eigen verrassingen onderweg. LET OP! Kinderen met alleen zwemdiploma AB en/of onder de 9 jaar oud zou ik een zwemvest aantrekken. De stroming is best snel en je kunt niet altijd dicht bij je kind blijven (zeker niet als ze er snel vandoor zwemmen…)
 • Vinterhal De imposante zeeslang Svalgur torent uit boven een gedeelte van een bijzondere vierpersoonsglijbaan: de Vinter Rytt. Maar dat is niet de enige. Hiernaast kan je met één of twee personen in een band naar beneden in Stormvind, word je gelanceerd in de Isbrekker, vlieg je razendsnel door de Två Fall en ga je in een grote band (met maximaal vier personen) over de Svalgur Rytt.

Horeca en shops

Naast waterattracties heeft Rulantica een gevarieerd aanbod aan eet- en drinkgelegenheden en shops waar bezoekers gemakkelijk met een polsbandje betalen. Het zelfbedieningsrestaurant Lumålunda biedt een uitgebreide menukaart. In het gezellige Kelpie Café genieten gasten van zoete lekkernijen en snackrestaurant Snekkjas nodigt gasten uit voor een smakelijk tussendoortje. Daarnaast kunnen gasten ontspannen en hun dorst lessen in een van de zwembadbars. Drie shops bieden gasten de mogelijkheid om wat rond te snuffelen, hun zwemuitrusting op te frissen of een klein souvenir te kopen, zoals Snorri. De zesarmige octopus Snorri is de mascotte van Rulantica. De naam Snorri is afgeleid van Snorri Sturluson, de geschiedschrijver die in de 13e eeuw de Noordse mythologie optekende waarop de verhalen van Rulantica zijn gebaseerd.

Mythologische oorsprong

Achter Rulantica gaat een veelzijdig verhaal schuil dat speciaal voor Europa-Park is ontwikkeld en dat geïnspireerd is op de Noordse mythologie. Centraal staat het legendarische eiland Rulantica dat al tijden de mensheid fascineert. Heeft het eiland echt bestaan of is het een sprookje? We zullen het misschien nooit weten. In het verleden wilde men dit verdwenen eiland graag vinden omdat het eiland de bron van de eeuwige jeugd bezat. Een zeeslang bewaakte deze bron. Enkele jaren geleden denkt men het skelet van de zeeslang gevonden te hebben. Dit hangt nu in de lobby van Krønasår, het Europa-Park themahotel dat is vormgegeven als natuurhistorisch museum. Dit museum organiseert een grote, permanente expositie over Rulantica in de vorm van het nieuwe waterpark.

Rulantica is een feest om naartoe te gaan. In deze review lees je niet alleen wat we ervan vonden, maar vind je ook handige tips voor jouw bezoek en informatie over de verschillende themagebieden. Europa-Park blijft doorbouwen, dus wie weet wat er alweer staat als jij gaat. Wat lijkt jou de leukste glijbaan van allemaal?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

2 gedachten over “Review Rulantica (Europa-Park): zwemparadijs 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven