Wat voegt een (luister)boekenabonnement toe?

Eerlijk gezegd vroeg ik me dit bovenste weleens af. Waarom zou je een (luister)boekenabonnement nemen? Ik houd van de wat beduimelde boeken uit de bibliotheek, waar een achterliggend verhaal aan kleeft. Of dat pareltje dat je ergens op een rommelmarkt op de kop tikt, of gewoon een splinternieuw boek dat heerlijk ruikt naar knisperverse pagina’s. Ik vind het jammer dat ik er doorgaans weinig tijd voor heb en dat nieuwe of tweedehands boeken kopen even iets minder makkelijk gaat op het momen. De vraag is dus: kan zo’n abonnement je leeshonger ook stillen? In samenwerking met Nextory ging ik de uitdaging aan.

Boekenabonnement

Wat houdt een boekenabonnement in?

Voor een relatief klein bedrag krijg je toegang tot een uitgebreide online ‘bibliotheek’ vol boeken. De onderwerpen zijn uiteenlopend: van kinderboeken tot romans en economische werken, het staat er allemaal op. Wil je met meerdere personen op één account? Dat kan ook. Je kunt een familieabonnement nemen en daardoor met twee tot vier schermen tegelijk gebruik maken van Nextory.

Wat trouwens ook wel leuk is: je kan jezelf of een familielid uitdagen om een aantal boeken te lezen binnen een X aantal weken. Daarmee stimuleer je jezelf meteen meer te lezen. Of, in het geval van een puber die er verder nog weinig aan vindt, de ander.

Wat zijn de voordelen van een (online) boekenabo?

  • Het is beter voor het milieu. Er hoeven geen bomen gekapt te worden om een nieuw boek te binden, het scheelt in printerkosten, niemand hoeft per koeriersbusje je kant op te rijden en na afloop belandt hij niet op een stapel boeken die je al gelezen hebt.
  • Je hoeft geen gok meer te nemen als je een boek besteld. Het fijne van zo’n boekenabonnement is dat je het halverwege weg kunt klikken als het tegenvalt.
  • In tegenstelling tot bij de bieb is het onmogelijk om te laat in te leveren, scheelt je toch weer een boete. Bovendien kan je niet misgrijpen omdat iemand anders je voor was of het boek wekenlang thuis houdt 😉
  • Als je een lezer bent, heb je voor slechts € 9,99 (eerste dertig dagen gratis) toegang tot talloze e-books. Dat geld haal je er dus heel snel weer uit!
  • De luisterboeken die erop staan, kan je heel gemakkelijk afspelen wanneer je aan het wandelen bent of bijvoorbeeld bezig bent met het huishouden. Ondanks dat je het dagelijkse leven niet altijd kan ontdoen van zijn verplichtingen, kan je het jezelf wel leuker maken met zo’n luisterboek.

Wanneer is het niks voor jou?

Eigenlijk alleen maar als je sowieso niet veel leest of luistert. In alle andere gevallen is het een aanrader om te hebben. Eerlijk gezegd, als boekenwurm snap ik niet dat ik het niet veel eerder heb aangeschaft... Zeker omdat er ook voldoende nieuwe titels op staan.

Luisterboeken

De luisterboeken benoem ik even apart. Waarom? Je moet ervan houden, en ik denk dat sommige mensen liever zelf lezen. De stem die het boek voorleest, kan namelijk soms niet stroken met wat je zelf in gedachten hebt. Ook is niet iedere titel een luisterboek. Gelukkig staat in de app een duidelijk icoontje waardoor je weet wat je kunt verwachten.

Zelf heb ik nog weinig luisterboeken gehoord. De eerste viel tegen. Dat was een boek dat geschreven was door een vrouw, maar verteld door een man en dat vond ik een tikje verwarrend. Om die reden ben ik het toen zelf gaan lezen. Inmiddels luister ik The subtle art of not giving a fuck, in het Engels. Hij is gesproken door een man en luistert lekker weg.

Wat mijn mening is over Nextory tot dusver?

Hoe werkt het?

Heel simpel. Je regelt een boekenabonnement dat bij je past, downloadt de app en kan aan de slag met je gebruikersnaam en wachtwoord. In de app kun je zoeken op categorie of een specifieke titel. Wanneer je in een categorie zoekt, is het bovendien heel gemakkelijk om alle titels die je aanspreken op te slaan. Zo kan je ze op een later moment snel terugvinden en lezen.

Inspiratie

Na het overlijden van Nova, merkte ik dat ik meer behoefte kreeg aan boeken over zingeving. Alleen het lenen in de bieb ging niet helemaal meer door, omdat die minder toegankelijk werd door corona. Ik wil toch graag zelf een boek in handen hebben en kunnen doorbladeren. Zeker als ik nog niet veel kennis heb over een bepaald boek.

Het abonnement op Nextory kwam als geroepen. Ik zocht naar boeken over spiritualiteit en het boeddhisme, verzamelde een hele berg op mijn lijstje – gewoon op het hartje klikken, zoals je hieronder ziet – en begon te lezen. Doordat het je niks extra’s kost wanneer het boek niet bij je past, klik je makkelijker weg – is mijn ervaring. Gelukkig heb ik al een paar mooie boeken gevonden, onder andere met een meer wetenschappelijke benadering van meditatie (ik lees nu bijvoorbeeld Waar je ook gaat, daar ben je: meditatie in het dagelijks leven van Jon Kabat-Zinn).

Wat ik daarvan leer? Het helpt me om mijn gevoelens beter te beleven, minder te blokkeren bij verdriet of angst en iets meer ‘in het nu’ te zijn. Die veerkracht biedt me de mogelijkheid om beter met mijn verdriet om te gaan. Aan de rechterkant zie je hoe simpel je de opgeslagen boeken kunt terugvinden onderaan je scherm.

Lezen van een schermpje

Tja… Eerlijk is eerlijk, een fysiek boek biedt mij net iets meer ontspanning dan lezen van een schermpje. Daar staat echter tegenover dat ik ook wel veel waarde hecht aan het milieuvriendelijke aspect van zo’n abonnement als Nextory. Daarbij is het waarschijnlijk ook gewoon tijd voor een fatsoenlijke e-reader, die meer leescomfort biedt en een wat groter scherm.

Ga ik het abonnement straks verlengen?

Dat zeker. Ik ben om. Sowieso vind ik het een aanwinst om zoveel boeken in één keer te kunnen lezen of luisteren, zonder dat je een stapel hoeft te huren of kopen. Bovendien kies je ervoor wanneer het je uitkomt. De ene keer zal dat voor het slapen gaan zijn, een andere keer luisteren in de vroege ochtend wanneer je alles klaarzet voor de dag of tijdens het huishouden.

Misschien breid ik het abonnement bij Nextory dan trouwens wel uit naar meerdere schermen, zodat onze puber iets gemakkelijker andere boeken kan gaan lezen die bij haar (leeftijd) passen en Rose (6) AVI kinderboeken. Want de toegang tot fijne boeken, maakt dat kinderen sneller en meer gaan lezen. En dat komt alleen maar van pas straks!

Update 2022: nog steeds een luisterboekenabonnement?

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het abonnement op Nextory uiteindelijk toch niet heb verlengd. Dat hing samen met de aanschaf van mijn Kobo e-reader en dat de rest van mijn gezin toch wat moeite kreeg met de onbereikbaarheid die je creëert met oordopjes in. Wel jammer, want er staan echt ontzettend veel nuttige en fijne boeken tussen, zoals het boek van Roué Verveer (dat hij erg grappig voorleest). Maar goed, je kan je geld natuurlijk maar één keer uitgeven.

Ter vergelijking heb ik destijds ook een proefabonnement genomen op Storytel. Zelf vond ik dat minder prettig werken, dus van deze twee luisterboekenabonnementen (wat een woord!) zou ik altijd Nextory aanraden. Hier krijg je namelijk tips die je ook misschien leuk vindt om te lezen, die daadwerkelijk hout snijden.

Heb jij ook al een boekenabonnement? En in welk boek ben jij op het moment bezig?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Over Nextory

De populaire Zweedse streamingsdienst Nextory is sinds december 2020 ook toegankelijk voor de Nederlandse markt. Met een ruim aanbod Nederlandse én Engelse boeken (voor kinderen en volwassenen) valt er genoeg te lezen. Dit draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling.

Afbeelding, Monkey Business Images – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

8 gedachten over “Wat voegt een (luister)boekenabonnement toe?

  1. Ik heb een Kobo abonnement gehad zolang het gratis was. Maar op dit moment heb ik verder geen abonnementen. Ik kan ook via de bieb luisterboeken lenen als ik echt wil. Maar ik ben niet zo van de luisterboeken.

  2. Ik houd niet van luisterboeken maar mijn kids vonden dat leuk toen ze jonger waren. Op cd toen nog, niet online:)

  3. Ik ben helemaal geen lezer. Vroeger wel, de laatste jaren totaal niet meer. Ook niet als ik de tijd ervoor heb tijdens vakanties bijvoorbeeld. Dus vermoed dat een luisterboek ook niet veel voor me is.

  4. Dit systeem ken ik ook niet, ik vind het misschien ook wel interessant.
    Ik weet het niet zo goed. Ik ben wel een enorme lezer, ik ben ook een fervent bib bezoeker, maar net daarom weet ik niet goed of dit iets voor mij zou zijn. Interessant wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven