review mama huilt harder leslie keijzer

Review | Mama huilt harder (Leslie Keijzer)

Afgelopen mei lanceerde Leslie Keijzer een taboedoorbrekend boek over postnatale depressies. Na even twijfelen besloot ik het e-book te kopen, omdat ik toch nieuwsgierig was. In deze review van dit boek vertel ik wat je ongeveer kunt verwachten en wat het voor mij persoonlijk betekende. Heb jij Mama huilt harder ook gelezen? Of ga je het kopen? Ik lees graag in de reacties wat jij ervan vond of wat jij eruit hoopt te kunnen halen.

Waarover gaat Mama huilt harder?

Leslie Keijzer is moeder van twee jongens. Maar na de geboorte van de oudste voelde ze zich verloren, ver weg van de roze wolk waar iedereen altijd over spreekt. Wat mensen minder vaak vertellen is dat het moederschap soms een zware weg is en dat medicatie een enorme opluchting kan zijn. Leslie doorbreekt met Mama huilt harder dit taboe en vertelt haar eerlijke verhaal. Over twee postnatale depressies, hoe ze zichzelf kwijtraakte en ook weer hervond.

Review Mama huilt harder

Ik twijfelde even om het boek te kopen. Hoewel ik denk dat het een relevant verhaal is voor deze website, wist ik niet zeker of dit type boek wel bij me past. Het is toch een soort biografie. Maar toen kwam op Instagram een bladzijde uit het boek voorbij en de tekst raakte me gelijk. De tranen rolden ongemerkt over mijn wangen, omdat ik zó herkende wat ze beschreef en ik kocht zonder verder na te denken het e-book.

Je leert Leslie beter kennen

In het boek Mama huilt harder leer je Leslie wat beter kennen: de vrouw achter de ‘Echte Gooische Moeder’. Ze vertelt haar levensverhaal, over hoe het er achter de schermen aan toe ging toen ze als jong meisje op televisie kwam en waar ze in haar leven stond op het moment dat ze in verwachting raakte. Ik vond haar altijd al leuk, ondanks dat ze zich lange tijd niet volledig durfde te uiten, maar nu nog meer.

Postnatale depressie

Wat ik persoonlijk heel erg knap vind, is dat je als publiek figuur zo diep durft te gaan en je rauwe gevoelens deelt. Details over je leven vertelt die niet alleen heel persoonlijk zijn, maar waar je ook anderen wellicht mee kunt kwetsen. Toch zijn juist die zaken ook heel belangrijk om het hele verhaal goed te kunnen begrijpen.

Leslie toont dat een postpartum depressie in verschillende vormen kan komen. Waar vroeger het beeld heerste van een moeder die haar kind iets kon aandoen of nauwelijks liefde kon voelen voor haar pasgeboren kleintje, is het zoveel breder dan dat. Ook paniekaanvallen, depressieve gevoelens in het algemeen en verwardheid horen erbij.

Het boek raakte mij enorm

Ik vertelde al dat een korte passage uit het boek me direct enorm raakte. Hierin zit Leslie bij de huisarts en ze vertelt over de gevoelens die ze ervaart. Het wordt weggewuifd onder het mom van ‘je bent pas bevallen’. Op slag zat ik zelf ook weer bij de huisarts, te vertellen dat ik me erg angstig voelde. Ook hij zei dat het niet zo gek was, kort na de bevalling. Daarmee was de kous af. Hoewel de paniekaanvallen en de intensiteit nog lang niet voorbij waren, wilde ik ook niet meer om hulp vragen.

Uiteindelijk heb ik, bij nader inzien, best een tijd in de mentale kreukels gelegen. Avonden waarop ik trillend als een rietje in bed lag, verschrikkelijk bang dat de kinderen iets zou overkomen en huilend van spijt dat ik ze in deze wereld had laten komen – en dan ook nog eens met mij als moeder. Ik schaamde me zo en was zo bang dat iemand me zou bevestigen in mijn angsten dat ik het uiteindelijk maar twee of drie mensen heb verteld de afgelopen jaren.

Taboedoorbrekend

Doordat Leslie over haar gevoelens praat, maakt ze ruimte voor anderen om ook gevoelens te delen. Daardoor durf ik dit voor het eerst te vertellen. Juist omdat de postnatale depressie veel vaker voorkomt dan bekend is en je (te) vaak wordt weggestuurd, is het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. Dat we elkaar na de bevalling hardop vertellen dat het normaal is als je dit soort gevoelens ervaart, maar óók dat je hier iets aan kunt doen. Het is belangrijk dat huisartsen dit verhaal lezen en zien dat een postnatale depressie meer is dan de excessen.

Nu wil ik mezelf met terugwerkende kracht absoluut niet diagnosticeren, maar voor mij vielen bepaalde zaken wel op hun plek. Na jaren het gevoel te hebben dat ik faalde als moeder, is het nu tijd om te gaan helen en te omarmen wie ik ben. Mét mijn angsten, als die er zijn. Het leerde mij bovendien dat mentale klachten na de bevalling – welk label je daar ook aan hangt – zoveel vaker voorkomen dan we weten en dat de 1 op 1.000 moeders, die volgens de theorieën een postpartum depressie ontwikkelt, misschien nog wel veel hoger ligt. En dat als je er zelf niet uitkomt, je daar medicatie voor kunt krijgen. Iets waar ik, na het lezen van Mama huilt harder, toch meer voor opensta.

Is Mama huilt harder een aanrader?

Ja, ik vind van wel. Het leest lekker weg, ondanks het zware onderwerp. Het past naar mijn mening bij hoe je Leslie kent van televisie (nuchter, recht voor zijn raap) en geeft zoveel meer inzicht in haar leven. Ik vind het, nogmaals, ontzettend knap dat ze zo diep durft te gaan en haar gevoelens deelt met andere moeders. Hiermee doorbreekt ze daadwerkelijk een taboe, op een manier waar ik alleen maar een (virtuele) diepe buiging voor kan maken. Dapper, eerlijk, rauw.

mama huilt harder review

Over het boek Mama huilt harder van Leslie Keijzer

  • Titel Mama huilt harder
  • Auteur Leslie Keijzer
  • Uitgeverij Luijtingh-Sijthoff Amsterdam
  • ISBN 978 90 210 4609 9

Mama huilt harder is verkrijgbaar als e-book voor € 12,99 en als paperback voor € 21,99. Ook kan je via KOBO Plus het boek luisteren.

Heb jij het boek gelezen of ga je Mama huilt harder kopen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en mening! Laat je het me weten in een reactie?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©Alena Ozerova – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *