Review | Makkelijke Moestuin: ik start gewoon opnieuw

Een paar jaar terug begon ik vol goede moed met de moestuintjes van Albert Heijn. Vorig jaar deed ik een halfslachtige poging de overgebleven potjes weer te planten, maar daarna besloot ik, zo tegen het einde van de zomer, dat ik moest accepteren dat moestuinieren gewoon mijn ding niet zo is. Ik vond het vooral te veel gedoe: alles uitzoeken is best een klus, zeker als je geen groene vingers hebt. Tel daarbij op dat ik moeite heb met structuur en planning en je snapt dat ik misschien maar beter mijn verlies kon nemen. Toch raakte ik dit jaar onverwachts opnieuw enthousiast: door de Makkelijke Moestuin.

Een makkelijke moestuin?

Terwijl ik zocht naar een basisboek over tuinieren kwam ik De Makkelijke Moestuin 2.0 tegen van Jelle Medema. In dit boek staat de basis van moestuinieren, maar er is meer: Jelle stelde namelijk een handige webshop samen met daarin een handige mix, bakken, labels, zaadjes en nog veel meer – voor wie echt geen zin heeft welk wiel dan ook uit te vinden. Zoals ik dus.

Het bleek precies wat ik nodig heb. Naast de handige accessoires en moestuingrond die ik uit de webshop bestelde, downloadde ik ook de app die me precies vertelt op welke manier de planten in mijn moestuin zorg nodig hebben, wanneer ik ze moet bijknippen en hoe je ze binnen kunt voorzaaien. Tot in detail. Je hoeft dus helemaal niets zelf uit te zoeken! Hieronder vind je een uitgebreide review van zowel het boek, de spullen die ik bestelde en de app. Het artikel zal gaandeweg worden aangevuld wanneer ik (hopelijk) mijn eerste oogst uit de grond haal.

Review: De Makkelijke Moestuin 2.0

Review bestelling

MM-hero met klimrek

 • Bak 60 x 120
 • Klimrek
 • Vier zakken MM mix

Omdat we een smalle reep grond hebben liggen aan de rechterkant van ons grasveld besloot ik allereerst een bak te bestellen van 60 x 120. Dit zijn in de praktijk acht bakken van 30 x 30 centimeter met aan de achterkant een klimrek. Dat laatste kan je gebruiken voor bijvoorbeeld courgettes, snackkomkommers en struiktomaat. De MM-hero is gemaakt van gerecycled plastic: een duurzame keus die erg lang meegaat.

Het heeft me een halve dag gekost voor hij goed en wel in elkaar stond. Gedeeltelijk doordat mijn ruimtelijk inzicht beperkt is en ik tekeningen dus niet altijd goed kan lezen. Ook omdat ik handmatig probeerde de bouten aan te draaien en dat een flinke klus was. Wel handig is dat je de handleiding online kan lezen. Tegelijkertijd moet je dus wel de mouwen opstropen voor hij staat. Zorg voor goed gereedschap (accutol en slagmoersleutel zijn geen overbodige luxe). Zodra hij in elkaar zit, leg je een worteldoek op de onderliggende grond en vul je hem met moestuinmix.

Wel mag gezegd: als hij eenmaal in elkaar zit, dan ziet hij er meteen heel professioneel uit. Dat levert toch extra plezier op in je moestuiniercarrière – of in elk geval, bij mij wel.

Zaadjes

Om te beginnen had ik een aantal planten besteld:

 • Basilicum mix
 • Chioggia Biet
 • Oost-Indische kers
 • Paarse wortel
 • Rucola
 • Spinazie
 • Struiktomaat
 • Wortel
 • Zonnebloem

De bloemen of hun zaden zijn eetbaar, de overige groenten/kruiden eten we hier regelmatig. Alleen de bietjes niet, maar dit leek me een mooi moment om ze te proberen (en anders hebben mijn ouders een mooie voorraad). Wat ik bij nader inzien spijtig vind, is dat ik de bewaarbak niet heb besteld. Hierin houd je de zakjes zaad mooi bij elkaar en voorkom je dat ze ondersteboven eindigen. Ik zoek dus nog naar een systeem; kan ze moeilijk allemaal met van die IKEA clips bij elkaar houden.

Persoonlijk hoop ik hiermee een mooie mix te hebben van producten die toch wel opgaan, maar ook niet te moeilijk zijn om te telen. Denk ik. Hoop ik. Met behulp van de MM app weet ik precies wat waar staat en krijg ik een melding als ik iets moet doen of kan oogsten.

Inmiddels zijn hier overigens nog een aantal zaden bij gekomen:

 • Courgette
 • Snackkomkommer
 • Veldsla

MM-airbak

Ook de MM-airbak is gemaakt van gerecycled plastic. Deze kleine bak kan eigenlijk bijna overal wel staan. Ik heb gekozen voor een plek op het terras. Hier groeit sowieso nauwelijks onkruid, dus daar hebben we hopelijk niet of nauwelijks last van. Bovendien is het een leuke extra bak voor groenten en misschien wat kruiden in de toekomst.

Airpotjes

Naast de airbak kocht ik ook vijf airpotjes, speciaal voor groenten die je moet voorzaaien. Het voordeel van de airpotjes ten opzichte van normale potjes, is dat de wortels niet eindeloos blijven groeien. Ze creëren een stevig stelsel wat in de grond straks goed van pas komt. Bovendien hoef je hiermee minder te verpotten, wat de plantjes sowieso ten goede komt.

App

De Makkelijke Moestuin app is gratis te downloaden. Hierin houd je bij welke planten je op welke plek hebt gezaaid, maar ook kan je er alle informatie vinden die je nodig hebt voor een succesvolle moestuin. Ik vind het erg prettig werken. Niet alleen omdat je zo exact weet wat je waar hebt gezaaid (kennis die met ons drukke gezin binnen een halve dag alweer vervlogen was), maar ook omdat je zoveel handige tips krijgt. Ook over de valkuilen die je bij een bepaalde plant kunt hebben. Je krijgt verder meldingen wanneer je moet snoeien en van stap tot stap hoe je je groenten moet zaaien. Echt ideaal!

Waarom een moestuin?

Soms vraag ik mezelf af waarom ik toch weer begin aan een moestuin. Toch heb ik dit keer écht goede hoop. De app houdt me op de hoogte van de belangrijkste zaken, wanneer ik moet plukken, knippen en oogsten. Dus in die zin denk ik dat het wel gaat lukken. De reden die erachter ligt, is dieper. Ik wil meer onbespoten groenten eten, een bijdrage leveren aan biodiversiteit in onze achtertuin en bovendien de kinderen meegeven hoe hun voedsel groeit. Tel daarbij op dat biologische groenten gezonder zijn en we steeds flexitarischer zijn gaan eten door de jaren heen, en het levert ons uiteindelijk een mooie besparing op. Hoewel geld zeker niet de insteek was om ermee te beginnen, is het wel een fijne bijkomstigheid. Kunnen we dat weer mooi gebruiken voor nog meer biologische producten uit de supermarkt.

Of de moestuin een succes is met De Makkelijke Moestuin?

Tja, dat is nog even afwachten. Voorlopig zitten de eerste zaadjes in de grond en ben ik vooral heel enthousiast. Of dat zo blijft, laat ik jullie met enige regelmaat weten!

Heb jij een moestuin? Ben je enthousiast of vind je het ook lastig, zoals ik? Heb je ervaring met De Makkelijke Moestuin? Ik lees jullie verhalen heel graag in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©DronG – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven