Review | Levensweg (editie 2021): nieuwerwets gezellig

Van Hasbro mochten we het spel Levensweg proberen in de 2021 editie. Waarin dit anders is? De beroepen kregen een update, je kunt goed doen voor het milieu én met pinnetjes in alle kleuren van de regenboog, hoef je niet meer te kiezen voor standaard roze of blauw. Of het even leuk is als in mijn herinnering? Lees snel verder!

Levensweg, editie 2021

Inhoud van de doos

 • Bord
 • Rad
 • Biljetten van 10.000, 50.000, 100.000 en 500.000
 • Leningen (kopen voor 50.000, aflossen voor 60.000)
 • Vier auto’s
 • Pinnetjes in diverse kleuren
 • Beroepenkaarten
 • Huizen
 • Actiekaarten
 • Vier investeringskaarten – passend bij je autootje

Aanpassingen (t.o.v. klassiek Levensweg)

 • Moderne beroepen als vlogger, influencer en app-ontwikkelaar
 • Trouwen en kinderen krijgen is niet langer verplicht, maar een optie
 • Je kunt onderweg huisdieren en vrienden in je auto stoppen
 • De statussymbolen maakten plaats voor woningen die je kunt kopen en verkopen
 • Gele actievakjes waarop je geld krijgt van of moet betalen aan je medespelers/de bank
 • Je kunt investeren in een bepaald getal en hierop verdienen

Review Levensweg 2021

Ons oordeel over de aanpassingen

Tijdens de eerste keer spelen, merkte ik hoe geconditioneerd je toch bent. Ik pakte automatisch roze pinnetjes voor mezelf en een blauwe voor mijn man. De kinderen daarentegen gingen helemaal los met paars, groen en geel. Ook wilde ik trouwen en kinderen, terwijl zij daar niet allemaal zin in hadden. Persoonlijk vind ik het een mooie ontwikkeling: het maakt mij bewuster van vastgeroeste maatschappelijke patronen die eigenlijk niet meer van nu zijn, en iedere speler heeft de vrijheid te zijn wie hij of zij voor ogen heeft. Of je nu wil trouwen met een man of vrouw en zin hebt in kinderen of niet.

Iets minder fijn

Eigenlijk heb ik maar een paar minpunten kunnen vinden. Het rad waaraan je kunt draaien om te zien hoeveel zetten je mag doen, is vrij fragiel. Doordat het niet stevig aan het bord zit, schiet hij nogal eens los. Daarnaast krijg je niet bijster veel briefgeld bij het spel. Zeker wanneer je het met zijn vieren speelt, zal je met enige regelmaat moeten wisselen bij de bank. Mocht je dus een oude editie hebben van Levensweg dan loont het de moeite om dat geld er gewoon bij te pakken. En tot slot zitten de pinnetjes niet heel stevig in de auto’s waardoor ze er nog weleens uitvliegen.

Positieve punten aan Levensweg editie 2021?

Ik vind het investeringselement erg leuk. Het maakt dat je met een beetje mazzel toch regelmatig geld verdient, zonder daar iets voor te hoeven doen. Ook de actiekaarten houden het spannend. En aan het eind mag je kiezen of je nog iets langer doorwerkt of direct met pensioen gaat. Ben je met twee spelers zover, dan kan het nog best even spannend zijn wie is als eerst binnen is en de grootste geldprijs pakt (200.000).

review levensweg 2021

Eindoordeel over Levensweg (2021)

De aanpassingen aan het spel zijn eigenlijk zonder uitzondering allemaal positief. Levensweg was als kind mijn lievelingsspel en dat is het nog steeds. Zeker in deze versie, vanwege het inclusieve spelelement: iedereen mag zijn wie hij of zij is. Als gezegd vind ik het investeren erg leuk en, in tegenstelling tot de VIP editie die we ooit voor June kochten, ik ben heel blij dat dit gewoon ‘het normale’ spel is, maar dan in een nieuw jasje.

We speelden Levensweg met de kinderen (op het moment van spelen 5 en 6 jaar oud). Hoewel het eigenlijk geschikt is vanaf 8 jaar lukte dat prima. Hier en daar moest ik de jongste een beetje helpen, zoals met het lezen van de actiekaarten en het beheren van haar geld, maar Rose van zes pakte dat zelf prima op. Ze kenden het spel van vroeger nog niet, dus kunnen die vergelijking niet trekken, maar zijn in elk geval enthousiast en pakken het met enige regelmaat uit de kast. Geslaagd dus!

Algemene informatie over Levensweg 2021

review levensweg 2021 moderne versie
 • Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Aantal spelers: 2 t/m 4
 • Speeltijd: ca. 45 minuten
 • Merk: Hasbro Gaming

Heb jij de nieuwe editie van Levensweg al gezien? Vind jij het een vooruitgang dat je nu kunt spelen met welke kleur je maar wil en niet langer verplicht bent om te trouwen of kinderen te krijgen? We zijn benieuwd naar jullie reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven