Les Papattes: al snel deed de hele buurt mee! | Review

Van Selecta ontvingen we het buitenspeelspel Les Papattes – winnaar van de verkiezing Speelgoed van het jaar 2022. We probeerden dit uit met onze kinderen (en al snel deed de halve buurt mee). Wat het spelletje nu zo geslaagd maakt? In onze review vertellen we je er alles over én lees je waarom het je investering meer dan waard is.

Les Papattes: Winnaar Speelgoed van het Jaar 2022

Les Papattes is een buitenspeelspel van Selecta. Het is goed voor de behendigheid, kinderen leren dierenpoten herkennen, heeft simpele regels en is handig mee te nemen, zo belooft de website. In de Speelgoed van het Jaar verkiezing van afgelopen jaar kreeg het spel dan ook de prijs in de categorie Buitenspeelgoed. Aan ons om uit te zoeken of de toekenning van deze speelgoedprijs inderdaad terecht is!

Inhoud van de speelkist

Het spel Les Papattes wordt geleverd in een houten kist. Aan de zijkant zitten hengels van touw waardoor je het spel gemakkelijk kunt meenemen als je gaat buitenspelen. In de kist zitten:

 • Het riviertouw met aan beide uiteinden een pootafdruk van de krokodil
 • Verschillende sets van 4 houten schijven met daarop pootafdrukken (olifant, zebra, gazelle en leeuw)
 • 4 houten schijven met bananen
 • Speluitleg

Wat is het doel van Les Papattes

Je legt de rivier neer. Dit doe je zeven meter verder dan je gaat gooien. Het is daarom een extra leuk spel om mee te nemen naar de speeltuin, het strand, het bos of een camping/bungalowpark.

Iedere speler kiest een dier en gaat op zeven meter afstand staan. Vervolgens mag je gooien. Elke pootafdruk die je gooit moet iets dichterbij de rivier liggen dan de vorige, maar niet erin – dan telt die houten schijf namelijk niet meer mee. Zo zijn er nog enkele regels waaraan de gegooide schijven moeten voldoen.

Aan het eind tel je de punten op aan de hand van drie simpele regels. Wie het eerst 25 punten heeft, wint.

Spelregels Les Papattes

Ben je de spelregels kwijt of wil je gewoon even snel weten hoe de regels van Les Papattes zijn?

Algemene spelregels Les Papattes

 1. Leg de rivier op zeven meter afstand
 2. Elke speler neemt vier pootafdrukken en een banaan
 3. Gooi om beurten richting de rivier, elke poot moet (iets) verder liggen dan de vorige
 4. Als alle poten zijn gegooid mag je proberen met de banaan een poot van de tegenstander te raken

Poten die niet meetellen

 • Pootafdrukken die eindigen in de rivier
 • Pootafdrukken die ondersteboven liggen (of komen te liggen)
 • Elke pootafdruk die door een banaan wordt geraakt

Puntentelling Les Papattes

 • De eigenaar van de schijf die het dichtst bij de rivier ligt krijgt 3 punten, de volgende 2 en die daarop volgt 1
 • De eigenaar die het eerst twee schijven in de buurt van de rivier heeft liggen, krijgt 2 punten
 • Voor elke schijf die je nog in het spel hebt liggen na de bananenworp krijg je 1 punt

Let op! Duurt het voor de kinderen die meedoen te lang voor je aan de 25 punten komt? Spreek dan af dat je een lager aantal punten kiest voor de winnaar. Ook kan je op andere vlakken de regels iets aanpassen aan de deelnemers, afhankelijk van de leeftijden.

Waar speel je Les Papattes?

Hier nemen ze het spel mee naar de speeltuin (kunstgras), maar op een gewoon grasveld of een zanderige ondergrond kan je het ook prima spelen. Op straat raad ik niet aan. Dit is te hard en het schuiven over de stenen kan de schijven beschadigen. Ook een natte ondergrond lijkt me niet handig. Nu weet ik niet zeker of dit wel of niet kan, maar het blijft hout en ik vind het zonde om uit te proberen.

Review Les Papattes

Het testpanel

We gingen naar buiten met vier kinderen: ons overbuurmeisje van zes, onze eigen dochters van zeven en acht en een vriendinnetje van acht jaar oud. Al snel kwamen andere kinderen ook kijken en meedoen in dezelfde leeftijdscategorie: 6-8 jaar oud. Zelf deed ik ook een paar potjes mee, in de veronderstelling dat ik ze wel even zou laten zien hoe het moest 😉

Is het spel Les Papattes makkelijk te begrijpen?

Ja. De regels zijn vrij eenvoudig. Als je ze de eerste keer in je handen houdt, heb je ook de puntentelling snel door en na één of een paar keer spelen kan je ook de spelregels weer wegleggen. Het gooien is wel iets lastiger dan je misschien zou verwachten: met name zorgen dat de pootafdruk bovenop ligt en je tweede worp verder eindigt dan de eerste etc. vergt wat techniek. Maar dat maakt het natuurlijk ook uitdagender voor de kinderen. Zelf onderschatte ik het een beetje, al krijg je het snel onder de knie als je eenmaal bezig bent.

Terechte winnaar van Speelgoed van het Jaar 2022?

Wat buitenspelen betreft hoeven we hier niet te klagen. De dames vinden het heerlijk en zijn regelmatig buiten te vinden met hun vriendinnetjes, zelfs met dit natte en koude(re) weer. Het spel Les Papattes gaat, mits het droog genoeg is, vaak mee naar buiten. Kinderen die er al eerder mee hebben gespeeld vragen er zelf expliciet om.

Ik denk dat, los van mijn eigen oordeel, dit misschien het beste antwoord is op die vraag. Ja, wat mij betreft is het absoluut een terechte winnaar. Les Papattes is populair in de buurt, het is gemakkelijk mee te nemen en de spelregels zijn redelijk simpel. Ook viel me al een paar keer op dat ze er soms een mini-competitie mee spelen. Als er te veel kinderen willen meedoen, spelen ze verschillende rondes.

Nog een toevoeging van mijzelf: Les Papattes is een mooi houten spel. De afwerking is echt netjes, de houten schijven zijn bijvoorbeeld glad en afgerond, de houten kist en touwen zijn goed stevig. Daarbij is het een leuke manier om te oefenen met gooien en inschatten van afstanden. Wel pas ik de regels soms aan. Niet elke dag is geschikt om de bananen te gebruiken, zeg maar. Jongere kinderen kan je eventueel dichter bij de rivier laten staan tijdens het gooien of een handje helpen.

Is het spel de prijs waard?

Les Papattes is best prijzig: het kost 45 euro. Maar dat is het absoluut waard. Zeker als ik kijk hoe vaak het spel wordt gespeeld, door onze eigen kinderen en andere kinderen in de buurt. Soms komen kindjes zelfs langs om het te lenen! Daarbij is de afwerking erg mooi, de kist en schijven zijn goed stevig en veilig. Het is echt een spel waar je lange tijd plezier van zult hebben. Ook zeker als je op vakantie gaat: het past vast wel ergens bij een stoel achterin en de kinderen kunnen er heerlijk mee buitenspelen.

les papattes buitenspelen

Algemene informatie Les Papattes

 • Uitgever Selecta
 • Merk Tactic
 • Aantal spelers 1-4
 • Geschikt vanaf 6 jaar
 • Spelduur
 • Kosten € 44,95 via Bol.com

Kende jij het spel Les Papattes al?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven