Review | Helpt Koning Schaak om te leren schaken?

Koning Schaak werd bij de Speelgoed van het Jaar verkiezing in 2022 winnaar in de categorie Wetenschap en Educatie STEAM. Of dat terecht is? Wij zochten het uit. Ook vertellen we je, in dit geüpdatete artikel, of het spel een jaar later nog steeds een hit is!

Leren schaken

Dammen is in de basis een makkelijk spel met simpele regels. Je hebt zwarte of witte damstenen, moet proberen de ander volledig te verslaan en kom je aan de overkant, dan krijg je een dam (dubbele stenen). Schaken daarentegen, vaak aan de andere kant van het bord, is een ander verhaal. Je moet precies weten wat de verschillende mogelijkheden zijn van een paard, de toren of een pion en intussen nog proberen de koning van de ander te pakken te krijgen.

De pogingen van mijn opa ten spijt, ik deelde zijn liefde voor het schaakspel niet en haakte eigenlijk al vrij snel af. Ik kon maar niet onthouden hoe het ook alweer zat met de toren en de loper – om er maar twee te noemen. Daarom kon ik het schaakspel dus ook niet doorgeven aan de kinderen, hoewel ik dat eigenlijk jammer vind. Gelukkig is er Koning Schaak! Een spel waarmee je kind op een laagdrempelige manier kunt leren schaken, aldus de jury van de Speelgoed van het Jaar verkiezing in 2022.

Review Koning Schaak

Het testpanel

Het belangrijkste lid van ons testpanel is onze jongste dochter. Zij is nu 7 jaar oud en dol op logische puzzels. Verder kan ze goed rekenen en heeft ze een bijzonder goed inzicht in spellen waarbij je vooruit moet denken. Om die reden leek ze me de perfecte schaakkandidaat. Hierbij is het goed om te weten dat ze voor Koning Schaak nog niet kon schaken.

Wat is de bedoeling van Koning Schaak?

Behalve schaakstukken en een spelbord, vind je in de speldoos van Koning Schaak ook een boek met illustraties en uitleg per speelstuk. Je kunt op je gemak oefenen met de verschillende mogelijkheden die ieder schaakstuk biedt. Hierdoor is het bovendien geschikt vanaf jonge leeftijd (al vanaf 3 jaar): de verhalen zijn beeldend geschreven en daardoor makkelijker te onthouden.

Inhoud van de doos

  • 32 speelstukken (eventueel aan te passen met kartonnen personages)
  • Dubbelzijdig schaakbord
  • Instructieboek met verhalen
  • 2 opbergzakken (paars en blauw)
  • Kroontokens voor de mini-games

Hoe vindt onze dochter Koning Schaak?

Zoals misschien te verwachten was, is ze dol op dit spel. Ze trekt het regelmatig uit de kast om tegen haar vader te schaken. Al snel ha2d ze de regels onder de knie en dat niet alleen, ze verslaat haar vader af en toe. Hij houdt zich niet meer in, zoals tijdens de eerste potjes. Ik denk dat onze dochter een aangeboren inzicht heeft, waardoor het schaken voor haar nog leuker is: ze ontwikkelt haar logisch denkvermogen en vindt het heerlijk om strategieën uit te denken.

Update 2023

Nog altijd pakt onze dochter het schaakspel vaak uit de kast. Helaas niet om tegen mij te spelen, zodat ik wat dat betreft niet veel verder ben dan vroeger. ‘Ik wil wel een beetje uitdaging en tegen jou spelen is voor mij niet leuk meer,’ vertelde ze desgevraagd. Haar iets oudere zus is overigens eenzelfde lot beschoren, dus misschien moeten wij maar een keer tegen elkaar…

Leer je door Koning Schaak echt schaken?

Jazeker. Ik heb in het begin een paar keer mogen schaken en merkte dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. De beeldende verhalen helpen je om de mogelijkheden per schaakstuk te onthouden. Je koppelt de eigenschappen van de toren of koning aan het stukje wat je gelezen hebt en dat maakt dit spel zo succesvol. Ik begrijp dus dat Koning Schaak heeft gewonnen tijdens de Speelgoed van het Jaar Verkiezing 2022.

De kwaliteit van het spel

Even los van de functionaliteit, wil ik ook nog even ingaan op de kwaliteit van het spel. We hebben het nu (2023) ruim een jaar in de kast staan en de stukken zijn allemaal nog even netjes. Ik heb online weleens gelezen dat bij mensen de kartonnen poppetjes slijtage vertoonden, maar ik denk dat het misschien ook ligt aan de manier waarop je ermee omgaat.

Ik moet wel zeggen dat ik de opbergzakjes niet heel praktisch vindt. Wanneer je de stukken in de bijbehorende zak stopt en daarna probeert de doos dicht te maken, gaat dat maar moeizaam. Daarom stoppen we de schaakstukken meestal los in de doos.

Algemene informatie Koning Schaak

  • Uitgever Megableu
  • Jaar van uitgave 2022
  • Speeltijd 20 minuten
  • Geschikt vanaf 3 jaar

Hebben jullie weleens Koning Schaak gespeeld? En vind jij schaken ook leuk om te doen of maar een lastig spel?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

We kregen het spel Koning Schaak toegestuurd.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven