Helpt Drs Leenarts Droge Huid Zalf bij eczeem?

Een aantal jaar geleden kregen we de Droge Huid Zalf van Drs Leenarts toegestuurd. We besloten hem te gebruiken tegen het atopische eczeem waar één van onze dochters destijds last van had. Of het hielp? In deze review vertel ik je er alles over.

Review Drs Leenarts Droge Huid Zalf

Gevoelige huid

Een van onze dochters had de eerste drie jaar van haar leven last van een zeer gevoelige huid. Met name tijdens de wintermaanden en vroege lente ontwikkelde ze eczeem bij haar ellenbogen. Het consultatiebureau adviseerde daarop om te stoppen met Zwitsal en andere geparfumeerde producten. Dat hielp inderdaad al enigszins. Toch bleef de huid droog en kwam het eczeem met enige regelmaat terug.

Uiteraard wilden we niet zomaar een product testen op haar gevoelige huid. Marjolein Leenarts, de ontwikkelaar van een eigen lijn producten waar de Droge Huid Zalf onderdeel van is, is dermatoloog. Daarom durfden we de zalf te proberen. Hij bevat alleen de pure, werkzame ingrediënten. Om die reden dragen de producten van Drs Leenarts het (strenge) Huid Allergie Keurmerk van het Huidfonds en worden ze verkocht in zowel drogisterijen als apotheken.

Gebruik producten zonder chemische toevoegingen

Een belangrijk advies voor de kinderhuid is dat je kritisch kijkt naar de ingrediëntenlijst. Natuurlijk ruikt Zwitsal heerlijk, maar dat is het gevolg van een parfum. Eigenlijk onnodig, zeker als je kindje een zeer gevoelige huid heeft. De kans bestaat namelijk dat ze er last van krijgt. En dat geldt voor meer zaken. Hoe meer chemische toevoegingen een zalf bevat, des te groter de kans op irritatie of zelfs een allergische reactie.

Twee bekende boosdoeners die je beter kunt weren uit je verzorgingsproducten:

review Droge Huid Zalf Dr Leenarts

Droge Huid Zalf getest

Beginstatus

In eerste instantie had onze dochter een vrij geïrriteerde huid. Andere middeltjes die verkocht worden als dé oplossing hielpen niet altijd tegen eczeem en hadden de boel er niet beter op gemaakt. En eerlijk gezegd voelde het ook niet prettig om een crème met corticosteroïden te gebruiken op zo’n jonge huid. Dat moest toch beter kunnen?

Product: hoe ziet het eruit, hoe ruikt het en hoe smeert het uit?

Wanneer je de pot Droge Huid Zalf opent, zie je een product dat nog het meest weg heeft van vaseline. Het is geurloos en transparant. Groot verschil is wel dat de Droge Huid Zalf heel soepel smeert, in tegenstelling tot ‘gewone’ vaseline. Het is iets zachter. Een tweede verschil is dat de zalf sneller intrekt. Je huid blijft daardoor minder langer vettig.

Gemaakt op vaselinebasis

Dat de Droge Huid Zalf zo op vaseline lijkt, is niet gek. Het verzorgingsproduct is namelijk ook gemaakt op vaselinebasis. De reden daarvoor? Door dit te smeren, verliest de huid minder vocht en kan zich beter herstellen.

Het effect van Droge Huid Zalf op de gevoelige huid

We maakten na een paar weken de balans op. We gebruikten de Droge Huid Zalf na iedere douchebeurt, voor het slapen en eventueel tussendoor, als we merkten dat de huid trekkerig aanvoelde. Het product irriteert niet, maakte de huid soepeler en liet de plekjes grotendeels verdwijnen. Wat ik zelf ook echt een pluspunt vind, is dat je hem veilig kunt gebruiken bij kleine kinderen.

Ons eindoordeel over de zalf?

We zijn bijzonder tevreden over de Droge Huid Zalf. Hij doet wat hij belooft en, belangrijker, veroorzaakt geen nieuwe uitslag op haar huid. Iets wat met andere producten nog weleens gebeurde. Ook klaagde ze minder vaak over jeuk en verdwenen de rode plekjes zolang we het gebruikten.

Update 2023

Onze dochter kreeg steeds minder last van haar gevoelige huid naarmate ze ouder werd. Sindsdien hebben we de Droge Huid Zalf eigenlijk niet meer nodig gehad. Naast het smeren, hielp het ook om iets minder vaak te douchen (en de huid minder te belasten) als ze veel last kreeg van eczeem. Hoewel haar huid nog iets droger is dan van de rest, helpt pure sheaboter ook prima.

Wat we ook meenamen uit deze periode is dat ik beter leerde kijken naar de verpakkingen en ingrediëntenlijst. Over het algemeen gebruiken we nu allemaal producten die zo min mogelijk of zelfs geen chemische toevoegingen bevatten, waardoor ze zachter zijn voor de huid (en het milieu).

Algemene informatie over de Droge Huid Zalf

Ingrediënten Droge Huid Zalf

Petrolatum (vaseline, huidbeschermer), Prunus armeniaca (abrikozen) kernel oil (huidverzachter, moisturizer), Isopropyl myristate (huidbeschermer, verbetert smeerbaarheid), Tocopheryl acetate (vitamine E, antioxidant)

Prijs en verkrijgbaarheid

Voor een pot Droge Huid Zalf betaal je € 10,95. Deze is verkrijgbaar via de website van Drs. Leenarts zelf en andere sites als Bol.com. Hij is heel fijn om te gebruiken in combinatie met de Bad & Douche Olie.

De zalf is vegan en zowel te krijgen in een tube als pot van 100 ml.

Voor ons was de Droge Huid Zalf een echte aanrader in het niet-medicinale assortiment, zoals je in deze review kunt lezen. Heeft jouw kindje ook huidklachten gehad? Heb je nog aanvullingen die fijn zijn? Laat het ons weten in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Prostock-studio – Shutterstock

We kregen een pot Drs Leenarts Droge Huid Zalf toegestuurd. Bij vragen over het gebruik van de zalf konden we per mail terecht, wat een fijn gevoel gaf. Hoewel we de zalf niet meer gebruiken, hebben wij het als een fijn middel tegen eczeem ervaren. De huid is bij dagelijks gebruik beter gevoed en voelt snel zachter. Daarnaast helpt het om niet dagelijks te douchen, zodat de natuurlijke huidbarrière meer kans krijgt om zich te herstellen. Dit is, zeker in de koude wintermaanden, erg fijn.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven