Review | Drijfzand (Megableu) – tot je oren in de modder

Tijd voor een nieuw spelletje! Vorige week speelden we Drijfzand van Megableu. Een bordspel waarbij je zo snel mogelijk in het kamp moet zien te komen, zonder weg te zakken in drijfzand. Klinkt makkelijker dan het is, want onderweg kom je allerlei hindernissen tegen. In onze review lees je hoe je het spel speelt en vertellen we hoe wij het vonden.

Drijfzand (Megableu): de bedoeling van het spel

In het bordspel Drijfzand loop je met je poppetje over een slingerpad. Onderweg kom je krokodillen tegen en, zoals de naam al zegt, een heleboel drijfzand. Bovendien mag je elkaar dwarszitten. Dat kunnen ze hier sowieso wel en nu eindelijk legaal haha! Wie lukt het om als eerst veilig bij het kamp te komen? Die is de winnaar!

Ik speelde het spel met Rose (7) en May (6).

Drijfzand is geschikt vanaf zes jaar, je speelt het met 2-4 spelers

Review drijfzand

Inhoud van de doos

  • Spelbord
  • 4 poppetjes (rood, geel, groen, blauw)
  • 2 dobbelstenen (wit en groen)
  • Speluitleg

De spelfiguren bestaan bestaat uit vijf losse onderdelen die je tijdens het spelen van Drijfzand los moet maken of weer terug mag zetten.

Drijfzand megableu review

Verloop van het spel

  1. Zet je poppetje in elkaar. Gooi vervolgens met de groene dobbelsteen. Het aantal dat je gooit is het aantal onderdelen dat je van je spelfiguur moet afhalen, te beginnen bij de voeten. Zo ziet het er dus echt uit of je poppetje in drijfzand is terechtgekomen.
  2. De jongste speler gooit de witte dobbelsteen en loopt dit aantal stappen of loopt evenveel stappen als de stukjes waaruit de pion bestaat.
  3. Vervolgens voer je de opdracht uit: rol en zink (gooi met de dobbelsteen en verwijder het aantal stukken dat erop staat), houvast (voeg een stuk terug aan je pion), zwier vooruit (ga vooruit naar een ander vak), veilige rots (hier mag je alle onderdelen weer terug zetten op je poppetje), modderstroom (ga terug naar een ander vak), rol en slip terug (gooi de witte dobbelsteen en loop dit aantal terug) en trek (kies een andere speler uit die zijn poppetje weer compleet mag maken en voeg zelf ook een stuk terug aan je eigen pion). Kom je op een nieuw vak dan voer je de instructies uit die daar staan.
  4. Vlak voor het kamp zijn nog acht vakken. Hier stopt het gooien met de dobbelsteen. Je zet stapjes aan de hand van het aantal onderdelen waaruit je poppetje bestaat (dus een compleet poppetje zet acht stappen per beurt, alleen de hoed één).
  5. Wie als eerst exact in het kamp aankomt (red je het niet op basis van het aantal onderdelen, dan zet je stapjes terug tot het wel lukt), wint het spel en mag zijn poppetje weer in elkaar zetten.

Review Drijfzand

Het duurde even voor we echt goed op gang kwamen. Ik denk een geval van pech; we kwamen nauwelijks vooruit en onze poppetjes bestonden vrijwel meteen al uit slechts de hoed. Daarbij moesten we echt even inkomen en regelmatig terugkijken in de handleiding wat nu de bedoeling was op een bepaald vak.

In eerste instantie had ik ook een beetje moeite met het feit dat je regelmatig weer stukken van je poppetje verliest (ik kan nog steeds slecht tegen mijn verlies) – ook als je naar een nieuw vak mag. Het is dus wat dat betreft net echt drijfzand 😉 Maar goed, gaandeweg werd het steeds leuker. Als je het begrijpt, speel je natuurlijk ook sneller. Voor we het wisten zaten we al in de laatste fase van het spel, waarin eigenlijk alles nog kan gebeuren.

Onze zesjarige dochter kende het spel al van een vriendje en was meteen enthousiast. Inmiddels wij ook. Ondanks het wat stroeve begin, leverde het een boel plezier op. Bovendien is Drijfzand origineel en echt anders dan alle andere spellen die ik tot nu toe met ze heb gespeeld. Ideaal dus voor een druilerige woensdagmiddag!

Review megableu bordspel drijfzand

Algemene informatie

  • Merk: Megableu
  • Aantal spelers: 2-4
  • Geschikt vanaf 6 jaar
  • Spelduur: 15-20 minuten
  • Kosten: ca. € 23,00
Bestel Drijfzand bij Bol.com

Update september 2022

Ik vind het belangrijk dat dit soort reviews na een tijdje worden geüpdatet. Nieuw speelgoed is altijd leuk, maar geldt dat na een paar maanden nog steeds? In het geval van Drijfzand kan ik hierop met ja antwoorden. Het is een spelletje dat zowel voor jongens als meisjes leuk is om te spelen, dus het wordt tijdens het spelen na school regelmatig uit de kast getrokken.

Kende jij het spel Drijfzand al?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven