De Apenheul: meer dan alleen maar ‘apies kijken’

Al jaren wilde ik naar de Apenheul, toch kwam het er nooit van. Begin deze vakantie zaten we echter op de Veluwe (bij Landal Rabbit Hill) en bleek het dierenpark bijna om de hoek. De helft van de familie was ook enthousiast en dus gingen we een dagje naar Apeldoorn. Waar we in de veronderstelling waren dat je hier het risico loopt een aap op je hoofd te krijgen, bleek de Apenheul een stuk veelzijdiger. In mijn review vertel ik wat je kunt verwachten, of het leuk is met (jonge) kinderen en hoe duur een dagje weg is.

De Apenheul: een stukje geschiedenis

De Rotterdamse fotograaf Wim Mager richt in 1971 De Apenheul. Hij heeft, zeker voor die tijd, behoorlijk revolutionaire ideeën over het houden en verzorgen van dieren: ze moeten vrijheid hebben om lekker te bewegen en horen niet achter tralies of in hokken. Ze lopen dan ook gewoon los in het dierenpark en het blijkt een groot succes.

In de jaren tachtig en negentig doet De Apenheul mee aan een reïntroductieprogramma van leeuwapen, waarbij verschillende aapjes terug worden geplaatst in het wild. Leuk om te weten: de Apenheul is het enige Nederlandse park waar bonobo’s te zien zijn. Wim Mager gaat in 1997 naar Frankrijk voor een tweede apenpark: La Vallée des Singes. Hij overlijdt in 2008, maar het park bouwt nog steeds verder voort op basis van zijn filosofie en speelt bovendien een belangrijke rol in de bescherming van apen in het wild en natuurbehoud.

Natuur apenheul

Review van De Apenheul

Verrassend groot

Dit is trouwens wel in the eye of the beholder geloof ik, want elders las ik bij iemand dat ze de grootte van het park best vond tegenvallen. Misschien scheelt het dat ik me vooraf voorstelde dat het een vrij klein park zou zijn, waardoor het groter leek? Hoe dan ook, na best een stukje wandelen kom je aan in het park zelf. Je start bij het gedeelte waar de doodshoofdaapjes vrij rondlopen en gaat dan met een vaste route door De Apenheul heen waarbij je alle apen te zien krijgt. Daarbij vind ik het heel leuk dat je echt door de natuur loopt. Mooie bloemen, veel groen en natuurlijk tussen de bomen.

Ben je met iemand die slecht ter been is of kinderen die snel moe raken? Onderweg staan genoeg bankjes waar je even op kunt neerploffen om bij te komen. Ook bij de verschillende speeltuinen kan je zitten en is vaak iets van een horecagelegenheid waar je wat kunt eten en drinken.

Apenheul apen bekijken

Hoelang blijft het leuk?

We namen de tijd om overal even te kijken, lezen en genieten van de capriolen die veel aapjes uithalen. Tussendoor aten we de lunch bij één van de restaurants en vonden de kinderen het geweldig om zoveel mogelijk apen te spotten. Als we hen, zoals zij het liefst wilden, ook nog bij elke speeltuin hadden laten spelen, denk ik dat we hier gemakkelijk een hele dag hadden kunnen doorbrengen. Bij Wereld vol Magie las ik echter dat ze er na een halve dag al klaar mee waren. Helemaal eenduidig kan ik er dus niet over zijn hoe lang het leuk blijft.

Aanraders

Wij bezochten de show van de gorilla’s en dat is echt een aanrader als je in het park bent. Je krijgt meer te weten over de verschillende apen die hier leven, de programma’s waarmee ze werken en een stukje geschiedenis van De Apenheul. Daarbij krijgen de gorilla’s iets lekkers te eten en is het ook leuk om de onderlinge dynamiek in de groep te zien.

Leuk weetje: in 2019 en 2020 werd deze gorillavoederpresentatie uitgeroepen tot Beste Dierendemonstratieshow van Nederland en België tijdens de Diamond Theme Park Awards.

Hiernaast is de speurtocht echt heel leuk. Die ligt gratis na de ingang. Je kan hierop bijhouden welke apen je allemaal hebt gezien door het vakje dat ernaast staat open te krassen. Daarnaast zie je heel makkelijk in welk gebied deze apensoorten zitten en vind je ze dus ook makkelijker. Spelenderwijs leren de kinderen daardoor de namen van verschillende apen en zijn ze gelijk lekker bezig. Dit vonden ze zelf ook het leukste van De Apenheul toen ik ernaar vroeg.

En tot slot is het ook heerlijk om (zonder kinderen denk ik vooral, aangezien die er minder aan vonden dan wij) door Berg & Bos te lopen dat naast De Apenheul ligt. De natuur zorgt ervoor dat je helemaal tot rust komt. Ik hou ervan!

De Apenheul met jonge kinderen

Wij namen Sean mee (8 maanden) in de kinderwagen. Hoewel ik dat in eerste instantie toch best een beetje spannend vond, want wat als ze op de wagen duiken, viel het in de praktijk allemaal wel mee. Eén keer sprong een doodshoofdaapje op de kap van de Maxi-Cosi, maar die sprong ook net zo snel weer weg. Verder komen ze niet zo heel snel op je zitten, al komen zeker de doodshoofdsaapjes best dichtbij.

Of je met jouw kinderen hierheen kan? Dat ligt ook een beetje aan hun karakters volgens mij. Als ze het een beetje eng vinden dat de doodshoofdaapjes redelijk dichtbij komen, kan je ook sneller doorlopen door het eerste gedeelte. De andere loslopende apen zijn toch meer op afstand naar onze ervaring. Even los hiervan is er in De Apenheul echt genoeg te doen voor (jonge) kinderen. Kijken of je zo hard kunt rennen als een gorilla, klimmen en klauteren in de speeltuinen en ontdekken.

Oran oetangs apenheul

De Apenheul met oudere kinderen

De speurtocht is natuurlijk erg leuk voor kinderen die al wat ouder zijn. Ze leren de namen van bekende en onbekende apensoorten, en zijn lekker bezig. Ze kunnen daarnaast heerlijk ravotten in de speeltuinen en van alles leren, zowel over de aap als de ontwikkeling van aap tot mens. Ook blijf je met je kinderen makkelijker bij de voedershows zitten.

Tijdens de speurtocht ga je bovendien op zoek naar de ‘na-aapjes’ in het park. Bij elk bord vind je een letter – in totaal 8 – en het woord dat daarbij hoort mag je bij de kassa vertellen. Heb je het goed? Dan krijg je een kleinigheidje! Ook trouwens als je het niet helemaal goed hebt; wij konden de laatste twee borden niet zo goed vinden.

Hoe zit het met je spullen?

Nieuwsgierige aapjes pikken makkelijk en snel iets van je als je niet goed oplet. Om die reden mag je het park alleen in wanneer je een tas hebt met ritsen (zoals een rugtas). Heb je die niet meegenomen? Dan kan je kosteloos na de entree een speciale Apenheultas ophalen om te lenen. Bij de uitgang lever je hem gewoon weer in. Op die manier blijven je spullen beschermd. Los speelgoed haal je uit de kinderwagen, een flesje water kan je kind wel gewoon vasthouden, omdat die te zwaar is voor de aapjes. Bij twijfel kan je ook altijd even overleggen met het personeel.

Eten en drinken

Om te voorkomen dat apen eten uit je handen trekken, mag je alleen in de daarvoor bestemde gebieden je eten en drinken pakken. Hier zijn geen loslopende apen. Dit geldt zowel voor eten en drinken dat je haalt bij de horecagelegenheden van De Apenheul als wat je zelf meebrengt.

Ons eindoordeel over De Apenheul?

We vonden het allemaal hartstikke leuk (vier volwassenen en vier kinderen), leuker nog dan verwacht. Ik wil hier dan ook zeker nog een keertje naartoe als de kinderen weer wat groter zijn. In de nabije toekomst komt er nog een nieuw deel bij het park: een nieuw losloopgebied met avonturenpad en waterval. Hier komen ook andere dieren, zoals schildpadden, reptielen en ijsvogels.

Algemene informatie

Over De Apenheul

In dierenpark De Apenheul in Apeldoorn vind je ruim driehonderd apen, verdeeld over 35 soorten. Je kunt hier van alles leren over de apen, (voeder)presentaties bijwonen en genieten van de mooie natuur in en om het park. Goed om te weten is dat De Apenheul toonaangevend is als het gaat om verzorging van de apen, dierenwelzijn en het creëren van een natuurlijke omgeving voor de dieren. Zo viel ons op dat de aapjes echt veel ruimte hebben om lekker te spelen, bewegen en klimmen, maar ook dat door het park heen genoeg vriendelijk personeel staat dat oplet of iedereen zich aan de regels houdt.

Apenheul route naar ingang

Tarieven en toegang

Voor volwassenen betaal je in het hoogseizoen € 27,00 per ticket, kinderen van 3 tot en met 12 jaar oud deze zomer € 15,00 (van 9 juli t/m 28 augustus. De prijzen kunnen verder variëren en zijn afhankelijk van de dag en het tijdvak waarop je De Apenheul graag wil bezoeken. Ga je later op de dag? Dan is het kaartje goedkoper.

In De Apenheul valt regelmatig iets te beleven. Op de website vind je alle activiteiten. Zo kan je ontbijten met de apen (op zondagen in voor- en naseizoen), yoga’en bij de oran-oetangs en kinderen kunnen op Expeditie Poeponderzoek.

TIP! Goedkopere entree? Met de kaartjes van Albert Heijn krijg je 1+1 gratis

Adresgegevens?

J.C. Wilslaan 21
7313 HK Apeldoorn

Apenheul.nl

Ben jij al eens in De Apenheul geweest? We zijn heel benieuwd naar jullie ervaring, dus laat die zeker achter in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit is geen samenwerking

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven