Review | Bordspel Tyrannosaurus Rex (Megableu)

Van Megableu kregen we het bordspel Tyrannosaurus Rex toegezonden om te testen met onze dochters (6 en 7 jaar oud). In deze review vertel ik wat we van het spel vinden, hoe geschikt het spel is voor jongere kinderen dan de adviesleeftijd en waar je op kunt letten.

Tyrannosaurus Rex: de bedoeling van het spel

Elke speler kiest een kleur en zet alle dino’s in die kleur neer in de woestijn (de gekleurde vakjes). De zwarte tyrannosaurus rex mag in zijn hol en dan begint het spel. Je gooit met de witte dobbelstenen om te zien hoeveel stapjes je mag zetten met je eigen dino of dino’s (met de klok mee); met de zwarte om de T-rex te verplaatsen (met de klok mee of tegen de klok in). Onderweg kan de tyrannosaurus je grijpen, je kan ‘vechten’ met de dinosaurussen van je tegenspelers en eindigt soms in de rivier (de paarse vakjes op het spelbord). Wie uiteindelijk als eerst alle dino’s van zijn kleur binnen heeft wint het spel Tyrannosaurus Rex.

Inhoud van de doos

  • Handleiding
  • Spelbord
  • 16 gekleurde dinosaurussen in rood, geel, groen en blauw
  • 1 zwarte Tyrannosaurus Rex
  • 2 witte dobbelstenen
  • 1 zwarte dobbelsteen

Leuk weetje!
Aan de onderkant van de dino’s staat een cijfer dat correspondeert met een nummer in het boekje. Hier kan je meer informatie lezen over de verschillende dinosaurussen: wat hij at, maar ook hoelang geleden hij leefde.

Verloop van het spel

Verplaatsen over het bord

Je begint op de startvakjes in de door jou gekozen kleur. Om te kunnen verplaatsen over het spelbord gooi je met de twee witte dobbelstenen. Vervolgens heb je twee opties:

  • Je zet het totaal aantal stappen met één dinosaurus
  • Je gebruikt het aantal ogen van de ene dobbelsteen voor één dinosaurus, het aantal ogen van de tweede voor een andere dino.

Het kan tactisch zijn om het aantal ogen te verdelen over twee dino’s, om je zo veilig mogelijk te stellen voor de tyrannosaurus rex. Dit vraagt dus om inzicht en geeft een leuke draai aan het spel.

Zelfde vakje als een andere dino

Kom je op hetzelfde vakje als een andere dinosaurus dan ga je het gevecht aan. De speler die als tweede aankomt op het vak mag met drie dobbelstenen gooien, de ander met twee. Wie in totaal het hoogste aantal ogen heeft, wint het gevecht en mag blijven staan. De ander moet terug naar start.

Als de tyrannosaurus rex je vangt

Lukt het de tyrannosaurus rex om je te pakken te krijgen? Dan sleept hij je mee naar zijn hol. Je mag dit pas verlaten wanneer je 6 gooit.

Thuiskomen

Het laatste onderdeel (en doel) van het spel is natuurlijk thuiskomen. Je moet hierbij exact het aantal benodigde ogen gooien om binnen te komen. In het begin gaat dat iets makkelijker, maar bij je laatste dinosaurus kan je best even bezig zijn. Bovendien blijft de kans dat de tyrannosaurus rex je toch nog pakt. Met oudere kinderen is dit een geweldige toevoeging, zijn ze wat jonger en/of humeurig dan kan je hier beter enige aanpassing aan geven. Je kan bijvoorbeeld kiezen om met één dobbelsteen te gooien of gewoon de regel ‘binnen is binnen’ te hanteren.

Review Tyrannosaurus Rex

Om een potje Tyrannosaurus Rex te spelen, hoef je gelukkig geen eindeloze handleiding door te worstelen of te veel regels te onthouden. Het is op zich vrij simpel. Je gooit, verplaatst je dino’s en de T-rex en moet als eerste al je poppetjes binnen houden. Het lijkt daarmee enigszins op Mens Erger Je Niet, maar is toch anders. Alleen al vanwege het ‘dreigende’ element dat de tyrannosaurus rex vormt tijdens het spelen.

De eerste keer dat we dit spel speelden, deden we dat met een vriendje van school. Het gaat vrij vlot als je eenmaal bezig bent, vind ik. Omdat het vrijdagmiddag was en ik de gemoederen niet te hoog wilde laten oplopen, besloot ik de tyrannosaurus rex alleen maar met de klok mee te laten lopen. Ook hoefden ze van mij niet per se met twee dobbelstenen te gooien om binnen te komen – dit werkt hier thuis niet zo.

Het spel zelf beoordelen we als geslaagd. Officieel staat voor dit spel een adviesleeftijd vanaf 9 jaar, maar in mijn ervaring kan het ook prima met jongere kinderen (liefhebbers van dinosaurussen in het bijzonder). Je kunt immers prima de regels wat aanpassen voor jongere kinderen of kinderen die slecht tegen hun verlies kunnen, zonder dat het saai wordt. Wij vonden Tyrannosaurus Rex een erg leuk spel in elk geval. Met name het spannende element van de tyrannosaurus rex is een toffe toevoeging, net als de moeilijkheid om uiteindelijk binnen te komen. Een must-have voor elke dino liefhebber.

Algemene informatie

  • Spel Tyrannosaurus Rex
  • Uitgever Megableu
  • Leeftijd 9+
  • Aantal spelers 2-4
  • Speeltijd 30 minuten
Koop bij Bol.com

Tyrannosaurus Rex is een leuk bordspel om te spelen met je kinderen. Onze dochters vonden het in elk geval geslaagd. Zijn jouw kinderen ook zo dol op dino’s?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven