Review | Avonturenboerderij Molenwaard met Fien & Teun

Op uitnodiging waren we in maart 2018 aanwezig bij de opening van Avonturenboerderij Molenwaard, waar Fien en Teun centraal staan. Dit concept van Michael van Hoorne, eigenaar van Van Hoorne Entertainment, is bedoeld om educatie en lekker buitenspelen samen te brengen. De Molenwaard is eigenlijk een groots opgezette kinderboerderij, maar met extra’s om je dag een nog leukere beleving te maken. In deze review lees je wat wij vonden van Avonturenboerderij Molenwaard (mijn dochters van 4 en 3 en ikzelf).

Avonturenboerderij Molenwaard: de filosofie

Tijdens de opening vertellen Sjoerd Veerman, penningmeester van Streekcentrum Ooievaarsdorp, en Michael van Hoorne, de theaterproducent, over de achtergrond van Avonturenboerderij Molenwaard. Het streekcentrum werd opgericht tijdens de jaren zestig van vorige eeuw om de ooievaar in Nederland te behouden. Met succes – iets dat je bij de avonturenboerderij met eigen ogen kan zien: bovenop het centrum prijkt een nest met daarin twee ooievaars. Van Hoorne hoopt om met deze bijzondere samenwerking het toerisme een stimulans te geven en werkgelegenheid te creëren voor de nabije omgeving. Daarbij kunnen kinderen hier van alles leren over dieren en lekker buitenspelen. Een win-win situatie dus voor iedereen.

De ligging van Molenwaard is perfect: precies tussen Nieuwpoort en de molens van Kinderdijk. Bovendien is het een geheel nieuw concept door de combinatie van educatie, recreatie en lekker vies mogen worden. En dat allemaal op één plek. Van Hoorne: ‘Niet wat we doen, maar de manier waarop we omgaan met kinderentertainment is wel uniek. Iedereen moet zich hier thuis voelen, de ouders, opa’s en oma’s ook.’

Leuk is dat je tegenwoordig ook kunt overnachten in het nabijgelegen vakantiepark Molenwaard.

Wat kan je doen op de avonturenboerderij?

Dieren bekijken

Groot onderdeel van de avonturenboerderij is het kinderboerderij-gedeelte. Er zijn hier veel verschillende dieren: zo kan je naar een speciale bijen- en vlindertuin, staan verderop de hangbuikzwijntjes, schapen en geiten. Ook zijn er kippen, ezels, konijnen en koeien te bewonderen. En in de ponyweide kan je een ritje maken. Al heb ik persoonlijk wat moeite met dat concept.

Educatie

Hoe werkt het nu eigenlijk op een boerderij? Waar komt je eten vandaan en hoe zag een hoeve (boerenwoning) er vroeger uit? Verder kan je in gezelschap van een schipper over het water varen naar de andere kant van het park, terwijl hij je allerlei verhalen vertelt. In de molen kan je bovendien leren hoe de molenaar aan het werk gaat. Met een boekje vol vragen kan je door het park om van alles te leren en ontdekken, waarvoor je aan het eind een mooi diploma ontvangt.

Lekker buitenspelen

Voor de deur van de horecagelegenheid en door het park heen vind je verschillende speeltuinen. Daarnaast kan je een wandeling maken over het blotevoetenpad en op avontuur in het wilgendoolhof. Inmiddels zijn er nog meer dingen bijgekomen, zoals stapstenen, trekvlot en een wiebelbrug over het water.

Fien & Teun theatershow

Elke dag zijn er een aantal optredens van Fien en Teun in het theater. Deze momenten worden omgeroepen, dus je hoeft hier niet speciaal voor op je horloge te blijven kijken. Het is een leuke toevoeging op het park. Tijdens de openingsdag regent het nogal en aangezien onze jongste dochter May nergens zin in lijkt te hebben, ben ik blij dat we hier naar binnen kunnen. Al snel zit ik met twee vrolijke peuters naast me. Ze kennen alle liedjes van televisie en zingen gezellig mee, maar ook de scènes uit de televisieshow roepen herkenbaarheid op.

(Biologische) streekproducten én eigen eten

In de horeca is het aanbod zoveel mogelijk biologisch en afkomstig uit de regio. Dat is zeker een pluspunt! Daarnaast is het ook mogelijk om zelf je eigen eten mee te nemen. En hoewel ik begrijp dat niet elke gelegenheid die optie biedt, is dit toch wel heel prettig. Zeker als je het minder breed hebt, word je niet verplicht om allerlei extra kosten te maken. Tot slot biedt Molenwaard ook glutenvrije producten aan in de horeca. Vraag hiernaar bij het personeel.

Thema’s op de boerderij

Elke maand is er een speciaal thema op de boerderij, zoals Stokpaardenrace (t/m 19 augustus), Kikker van 2 september t/m 29 oktober, de Kinderschaatsbaan van 11 november 2023 t/m 9 februari 2024 en natuurlijk de thema’s Sinterklaas en Kerstmis in november en december. Zo valt er voor je eigen kind ook elke keer weer iets nieuws te beleven.

Avonturenboerderij Molenwaard is in 2019, 2020, 2021, 2022 én 2023 verkozen tot Leukste uitje van Zuid-Holland.

Ons oordeel over Avonturenboerderij Molenwaard?

Erg leuk voor jonge kinderen

Avonturenboerderij Molenwaard is erg leuk vanaf jonge leeftijd. Je kan hier met je ontdekkende dreumes echt een leuke dag doorbrengen zonder je ook maar een moment te hoeven te vervelen. Naar mijn mening is het hier leuk tot een jaartje of acht, maximaal negen. Er valt namelijk ook voor de iets oudere kinderen nog genoeg te ondernemen en te leren. Op die manier is Avonturenboerderij Molenwaard dus een ideaal uitje met het gezin.

Puntjes van kritiek

Wat ik persoonlijk minder geslaagd vind, zijn de ponyritjes. Eigenlijk vind ik dat niet meer van deze tijd om dieren te gebruiken op die manier. Dit onderschrijft 59% van onze volgers, terwijl 16% erkent dat het eigenlijk een beetje zielig is maar het toch doet voor de kinderen. Tegelijkertijd is het wel goed om te weten dat de pony’s hier ieder uur worden vervangen.

Verder zijn de ticketprijzen bijna verdubbeld sinds de opening, zo ontdekte ik tijdens het verhuizen van dit artikel van LotusWritings naar De Mamagids: kostte een kaartje in het laagseizoen in 2018 nog € 9,00 per stuk en € 12,00 in het hoogseizoen, inmiddels zijn deze verschillen afgeschaft en kost een ticket vanaf 2 jaar – ongeacht wanneer je gaat – € 16,95. Ook voor volwassenen, terwijl je als ouders eigenlijk weinig meer doet dan toekijken hoe je kind speelt en ontdekt. Dat voelt een beetje als betalen om als begeleider de ballenbak in te mogen; vind ik ook zonde van mijn geld.

Wil je sowieso vaak gaan, dan is een abonnement dus de overweging waard: je hebt de kosten er inmiddels al met tweeënhalf keer gaan uit. Tip! Als je een Rotterdampas hebt krijg je één keer gratis toegang.

Avonturenboerderij Molenwaard terecht het leukste uitje van Zuid-Holland?

De veelzijdigheid maakt dit park zeker de moeite waard om te bezoeken. Ik denk dat er in de jonge leeftijdsklasse waarop het park zich richt weinig geduchte concurrenten zijn. Je kan hier echt een heerlijke dag doorbrengen, het personeel is aardig en kindvriendelijk, je kan lekker spelen, leren en ontspannen. Volgens mij (en daar zijn de kinderen het mee eens) is het dan ook zeker terecht dat Avonturenboerderij Molenwaard de ANWB prijs voor het leukste uitje van Zuid-Holland inmiddels al vijf keer mocht ontvangen.

Let op! Ondanks de versoepelde coronamaatregelen blijft reserveren bij Avonturenboerderij Molenwaard verplicht.

Avonturenboerderij-Molenwaard avonturendiploma

Overnachten bij Avonturenboerderij Molenwaard

In 2021 is het Vakantiepark Molenwaard geopend. Binnen tien minuten ben je op de Avonturenboerderij. Voor kinderen is er een speciaal polderpaspoort waarmee je van alles in en rondom het park leert over leven in de polder. Alles is geheel in de stijl van Fien en Teun natuurlijk en gericht op het platteland. Wil je ook andere dingen beleven? Rijd dan naar de molens van Kinderdijk, bezoek de Biesbosch of ga naar de Hollandse Waterlinie.

Goed om te weten: bij je verblijf op het Vakantiepark zit onbeperkt toegang tot de Avonturenboerderij inbegrepen.

Algemene informatie over Avonturenboerderij Molenwaard

Adres en toegangsprijzen

Adresgegevens

Avonturenboerderij Molenwaard
Wilgenweg 3
2964 AM Groot Ammers
(0184) 784 111

Vakantiepark Molenwaard
Bloklandsekade 5
2975 LA Ottoland
(0184) 784 078

review Avonturenboerderij-Molenwaard

Entreeprijzen

Tickets 

Kinderen t/m 1 jaar krijgen gratis toegang tot de Avonturenboerderij. Vanaf 2 jaar (dus ook voor volwassenen) kost een ticket € 16,95 per persoon. Kies je voor een korter tijdvak (13.30-18.00 uur) dan betaal je ditzelfde bedrag. Je reserveert je tickets via de website en kan hierbij ook het tijdvak aangeven (de gehele dag of alleen de middag). Online en via Jumbo, verschillende loterijen en AH kan je kortingsvouchers krijgen. Zeker de moeite waard om in de gaten te houden.

Abonnement € 39,50 per persoon per jaar
Parkeren € 5,00 (of haal een 10-rittenkaart voor € 40,00)

Let op! Tickets zijn alleen online verkrijgbaar. Zo kan de Avonturenboerderij de aantallen sturen en daarmee de veiligheid van de bezoekers waarborgen.

Openingstijden

Openingstijden: het park is open van 10.30-16.30 uur; het voorplein van 10.00-17.30 uur (op hoogseizoendagen tot 18.00)

Zijn jullie weleens bij Avonturenboerderij Molenwaard geweest of in het bijbehorende bungalowpark?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven