In het spel 10 dagen door Europa ga je, zoals de titel al verklapt, binnen tien dagen door Europa. Hoe je dat doet? Dat vereist tactisch inzicht, vooruitdenken en op sommige momenten een pokerface. Samen met mijn oudste dochter (16) testte ik dit toffe spel van Megableu dat je kunt spelen met 2-4 spelers vanaf 10 jaar. In deze review vertel ik kort hoe het precies werkt én wat er nu zo leuk aan is.
Inhoud van de speldoos
- Spelbord
- 52 landenkaarten
- 19 transportkaarten (vliegtuig en boot)
- 4 kaartenhouders
- Plastic bakje om kaarten af te leggen
- Spelregels
Wat is het doel van 10 dagen door Europa?
Iedere speler pakt tien verschillende kaarten van de pakstapel. Die zet je op de verschillende cijfers voor je in de houder. Daarbij moet je dus gokken. Op dag 1 en dag 10 zal je sowieso in een land moeten zijn, maar de tussenliggende dagen verschillen. Je kunt naar buurlanden reizen of de boot of het vliegtuig pakken naar een land elders in Europa.
Bijzonderheden en tips
Als je een vliegtuig gebruikt let er dan op dat je alleen kunt reizen van A naar B met een vliegtuigkaart in dezelfde kleur. Zo zijn Engeland en Duitsland beide oranje. Je kan alleen een oranje vliegtuig gebruiken om van het ene naar het andere land te reizen. Van Duitsland (oranje) naar Frankrijk (roze) is dus geen optie. Hierboven zie je een voorbeeld uit ons spel: ik reisde van het blauwe Servië naar het eveneens blauwe Turkije met een blauw vliegtuig.
Probeer je reis op te bouwen vanaf je startpunt op dag 1. Elke ronde kijk je of je een land in de buurt vindt dat past (of dat je misschien met vliegtuig of boot kunt reizen naar een land dat elders op de kaart ligt). Aan de hand van de kaarten die je tegenspeler pakt, kan je ongeveer inschatten waar hij of zij behoefte aan heeft. Het kan dan slim zijn om die ene kaart die voor de ander gunstig is nog even bij je te houden.
En houd je kat uit de buurt 😉 Die van ons sprong al snel op tafel om zich pontificaal te gaan zitten wassen op het spelbord.
Review van 10 dagen door Europa
Mijn oudste dochter en ik besloten samen 10 dagen door Europa te testen. Het doel was in eerste instantie een beetje onduidelijk, wat samenhing met onze verwachting dat het zou lijken op een ander spel dat we hebben (Een reis door Europa, gemaakt in de jaren negentig en waar Joegoslavië nog één land was). Niets bleek minder waar. Je hebt namelijk geen vooropgesteld plan en geen pionnen nodig, maar moet aan de hand van kaarten je eigen reis gaan plannen. Zoals de titel al verklapt: in tien dagen door Europa.
Al snel ontdekten we hoe je elkaar kan dwarszitten en op welke manier je tactisch kan spelen. Dat maakt het lekker snel en dynamisch. Daarbij was het ook meteen goed voor onze topografie. Waar ik bijvoorbeeld ben blijven steken bij Joegoslavië en weliswaar weet dat Kroatië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina daar liggen, had ik geen idee in welke volgorde. Ook ontdekte ik meteen dat Albanië dichtbij de hak van de Italiaanse laars ligt. In die zin was het dus niet alleen leuk, maar ook meteen nuttig.
We zijn allebei enthousiast. Als je eenmaal goed door hebt hoe het spel werkt, heb je de speluitleg niet meer nodig en kan je lekker doorspelen. Het feit dat je elkaar een beetje kan dwarszitten, afhankelijk bent van geluk en wijsheid én dat het tot het eind toe spannend is wie als eerst zijn tiendaagse reis door Europa kan volbrengen, maakt dit een spel dat we zeker vaker uit de kast zullen gaan trekken.
Algemene informatie over 10 dagen door Europa
- Uitgever Megableu
- Aantal spelers 2-4
- Geschikt vanaf 10 jaar
- Spelduur 30 minuten
- Kosten € 26,99 via Bol.com
Ken jij het spel 10 dagen door Europa al? We zijn heel benieuwd naar jullie mening of (als je het nog niet hebt) of het iets voor jullie zou kunnen zijn! Laat je het weten in een reactie?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
Voor dit artikel ontvingen we van Megableu het spel 10 dagen door Europa