Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Zo ga je een relaxte kerstvakantie tegemoet

Ze zijn eraan toe. Jij misschien ook wel: even twee weken rust en kerstvakantie vieren met de kinderen. Toch kan je op dag 1 al willen beginnen met je eigen aftelkalender tot ze weer naar school gaan – zeker als ze last hebben gehad van decemberstress. Het moet eruit! Om moedeloosheid te voorkomen, algehele lamlendigheid en een kerst die van de hysterie uit elkaar valt, vind je hieronder 7 tips voor een relaxte kerstvakantie.

Decemberdrukte

Als je kinderen er gevoelig voor zijn, is december een pittige maand. Eerst de Sinterklaasstress, vervolgens het kerstdiner op school en intussen nog wat zaken afronden voor het eind van het jaar. Verder heerst er dit jaar een griepepidemie en liggen kinderen om beurten met veertig graden koorts op de bank. Tel daar nog de volle kerstdagen bij op en je bent al helemaal op voor de vakantie begint.

Dat je kinderen zo moe zijn, is niet zo gek. Zelf voelen we ons ook vaak weinig energiek als de kerstvakantie begint. De kortere dagen, het gure weer en de drukte (ook op organisatorisch vlak, met hapjes hier, versieren daar en het bedenken van een kerstdiner) spelen parten. Misschien juist daarom is het goed om jezelf een rustige vakantie te gunnen.

Relaxte kerstvakantie? Met deze tips kom je zelf ook nog tot rust

Zorg voor kindproof feestdagen

Kijk, onder de feestdagen zelf kom je natuurlijk niet uit. Maar je kan ze wel een beetje naar je hand zetten. Als je drie dagen lang allemaal opgeprikt hapjes zit te eten die ze eigenlijk niet lusten, kan je er geld op inzetten dat ze daarna niet meer te genieten zijn. Te veel verplichtingen maakt kinderen lamlendig. En dat wil je juist niet.

Probeer daarom een gulden middenweg te zoeken. Zo kan je prima kiezen voor een kindproof kerstdiner dat je samen in elkaar zet (met bladerdeeghapjes, gevulde eieren en iets van patat of aardappelkroketjes), misschien een dag wat netter gekleed gaan en de andere dag in je foute kersttrui op de bank ploffen met kerstfilms en popcorn. Maak het jezelf in elk geval niet te moeilijk en de kinderen niet te druk.

Ga elke dag een uurtje naar buiten

Het voelt misschien als een opgave om dagelijks te gaan lopen met je kinderen, maar het breekt je dag enorm. De kinderen kunnen lekker rennen en hun energie kwijt. Bovendien is het hartstikke gezond, ook in deze tijd van het jaar. Regent het? Doe dan regenjassen en laarzen aan. Sneeuw? Kleed je extra warm. Kortom, je hebt eigenlijk geen excuus om binnen te blijven. Vind je het lastig om te verzinnen wat je dan moet doen met dit vieze weer, maak dan een bingokaart met bladeren die je kan zoeken of beestjes die zich juist nu graag laten zien. Als je een doel hebt, is het voor jezelf ook vaak leuker om erop uit te gaan.

Plan leuke dingen om te doen

Het vervelende van vakantie is vaak dat als je de boel te veel loslaat, de dagen je een beetje gaan overkomen en je op een gegeven moment de regie verliest. Kinderen vinden dat onprettig, maar voor jou is ook het ook niet fijn. Door een aantal leuke dingen te plannen, heb je elke dag iets te doen met ze en iets om naar uit te kijken. Denk aan:

 • Spelletjesmiddag
 • Kerstfilm kijken
 • Winterse koekjes bakken
 • Hut bouwen in de woonkamer
 • Stukje wandelen over het strand
 • Schaatsen op de schaatsbaan
 • Naar de bioscoop (De Gelaarsde Kat 2 is een aanrader of een van deze films)
 • Bowlen en pizza eten na afloop
 • Oliebollen bakken (of halen en opeten, heb je meteen weer een doel om te gaan wandelen)
 • Beautymiddag
 • Tekenen/knutselen
 • Dominosteentjes neerzetten: wie maakt de langste baan voor hij omvalt?
 • Warme chocomelk maken
 • Maak lampionnen (eventueel met een uitgehold knolletje) en maak een avondwandeling
 • Ga op visite bij oom en tante of opa en oma
 • Maak een boswandeling

Het kan ook een idee zijn om een pot te maken met alle ideeën erin, waar je om beurten een optie uit kan halen. Of teken een Vakantiebingo waarop jullie alles kunnen afstrepen dat je hebt gedaan.

Ontprikkel waar nodig

Soms is het gewoon te veel geweest en merk je aan alles dat de kinderen helemaal overprikkeld zijn. Een anti-spanningspakket is dan vaak heel welkom en brengt meer rust in de tent:

 • Weinig suikers en kleurstoffen
 • Beperk het aantal prikkels op een dag
 • Flexibel ouderschap

Dat laatste betekent niet dat je geen grenzen stelt, maar wel dat je handelt vanuit de behoeften van je kind(eren). Zie je dat het kerstdiner met je familie dit jaar te veel vraagt? Blijf dan gewoon een avondje thuis en maak het comfortabel, zodat je kind echt kan bijkomen. Uiteindelijk wordt niemand blij van een gespannen kerst; jij niet en de gastvrouw en -heer evenmin. Verder kan je denken aan comfortabele kleding, lekkere en gezonde hapjes, en bovenal: lief zijn voor jezelf.

Uit logeren

Merk je dat je zelf ook hartstikke moe bent van alles? Vergeet dan niet om goed voor jezelf te zorgen (denk even aan het mondmasker in het vliegtuig). Er is echt niks mis mee om de kinderen een dagje ergens anders te laten logeren: bij oom of tante, opa’s en oma’s, een vriendinnetje van school. Voor hen hartstikke gezellig en voor jou hét moment om weer eens uit te slapen, te blijven liggen op bed of een hele middag kerstfilms en -series te bingewatchen.

Zorg voor rust in huis

Zeker met alle nieuwe cadeaus van kerst erbij, is het prettig om ook te kijken naar wat weg kan. Rust in huis betekent namelijk toch over het algemeen rust in je hoofd. Trek een willekeurig kastje open, haal alles eruit en sorteer op ‘weg’, ‘kringloop’ en ‘houden’. Dit kan je prima even doen als de kinderen een film kijken of op een andere manier bezig zijn. Hoe minder er op je interne to do list staat, des te meer ruimte en rust je hebt.

Vergeet niet te genieten

Juist omdat het vakantie is. Plof op de bank naast je kind en leg een warm plaidje over jullie heen, terwijl je een film kijkt die zij uitkiezen. Snoep van het beslag, knutsel en teken gezellig mee of ga lekker samen voetballen tijdens het buitenspelen. Uiteindelijk is het voor jou ook vakantie en juist die heerlijke momenten maken het een feestje.

Wat gaan jullie komende kerstvakantie allemaal doen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids