Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Relativeren: dit doen ze echt niet meer als ze zestien zijn

Wanneer je kleine kinderen hebt, maak je je weleens zorgen: komt dit gedrag ooit nog goed? Vaak zit je middenin een (zoveelste) fase als je de wanhoop nabij bent, maar niet getreurd. Over het algemeen doen ze de volgende 13 dingen écht niet meer wanneer ze zestien zijn!

Dit doen je kinderen echt niet meer wanneer ze zestien zijn

Om 6 uur ’s ochtends roepen dat ze wakker zijn

Sterker nog, de kans is groot dat jij een uur later hun naam aan het roepen bent. En dat ze dan, net als jij in de baby- en dreumestijd, het liefst willen wegkruipen in hun dekbed.

Honderdduizend keer mamaaaaaa zeggen

  • Ze weten je vooral te vinden als de kast (te) leeg is (naar hun zin)
  • Ook hier geldt dat de rollen een beetje zijn omgedraaid tegen de tijd dat ze zestien zijn. Doordat ze vooral aan hun telefoon geplakt zitten, ben jij vooral degene die honderdduizend keer hun naam moet roepen.

Met stift op de muur kleuren

Althans, ik mag hopen dat je die fase – graffiti niet meegerekend – rond hun zestiende wel gehad hebt…

Op het vloerkleed plassen, omdat ze te veel werden afgeleid door hun spel

…en dat geldt ook voor deze. Als ze op het vloerkleed plassen, zullen ze waarschijnlijk iets te veel gedronken hebben. Zeker niet iets waarop je zit te wachten trouwens, maar het debacle dat zindelijkheidstraining heet heb je hopelijk tegen deze tijd al lang en breed achter de rug.

Het Zandkasteel kijken

Can I get an amen?

Als ik iets afschuwelijk vind is het wel een marathon van Het Zandkasteel. En dan helemaal de nieuwe versie. Dit geldt trouwens ook voor Masha en de beer of Ruby & Max. Afschuwelijk! Tien keer liever een cheesy romantische komedie met je tiener waarbij je vanaf de eerste scène al kan uittekenen hoe hij afloopt.

Bij je komen zitten terwijl je aan het plassen bent

Op het moment dat je nog geen kinderen hebt (die zelfstandig kunnen bewegen buiten de box), besef je niet hoe bijzonder het is om even rustig naar de wc te kunnen. Je neemt het voor lief. Met kleine kinderen is geen moment voor jezelf nog heilig – zeker niet als je even rustig wil plassen.

Hun boterham op hun gemak op knabbelen terwijl je enorme haast hebt

Het is namelijk de vraag of ze hun brood überhaupt eten wanneer ze zestien zijn. Bovendien smeren ze het allemaal zelf en hebben ze zelf ook iets meer belang bij het opschieten. Of niet natuurlijk, maar dan laat je ze toch gemakkelijker alleen thuis 😉

Ruzie maken met hun broers en zussen om een stuk speelgoed

De ruzies blijven trouwens wel, maar het onderwerp verandert. Tegen deze tijd draait het waarschijnlijk om games, kleding of sieraden.

Alleen naar de speeltuin kunnen als jij meegaat

Omdat de bewegingsvrijheid en zelfstandigheid van een zestienjarige vele malen groter is. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat dat niet altijd een voordeel is. Bij die speeltuin had je in elk geval nog het overzicht en mocht je erbij betrokken zijn. Dat geldt voor die tiener nauwelijks nog.

Hun groenten uitspugen op tafel

Althans, dat hoop ik voor je!

Poepen en wachten tot jij het hebt schoongemaakt

Ondanks dat er fases zijn waar ik met enige weemoed afscheid van nam, is dit er geen. Want natuurlijk, de boel moet schoon en ik draai mijn hand er in principe niet voor om, maar een hobby is het niet. Ook niet na vier kinderen.

De complete wc-rol in het toilet gooien om te zien wat er dan gebeurt

Doen andere kinderen dit ook of hebben wij gewoon ‘geluk’ met van die onderzoekende Einsteintjes? Het voordeel van een zestienjarige is dat hij dit in elk geval niet meer in zijn hoofd zal halen. Het nadeel is dat ze op die leeftijd weer met andere dingen experimenteren.

’s Nachts tussen jullie in kruipen

Ik vond het al behoorlijk pittig met onze meiden in de peuterleeftijd: ze lagen altijd overdwars of helemaal over ons heen. En dan zijn ze nog maar net een meter lang. Laat staan als er zo’n lange, slungelige puber tussen jullie inkruipt en zich een Patrick Zeesterhouding aanmeet.

Zijn er fases die jij lastig vindt (of vond)? En helpt het om zo te relativeren? Deel vooral jullie verhalen en reacties over de kinderen met ons!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids