Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Schermloos op vakantie, kan dat nog anno 2023?

‘Een schermloze vakantie? Begin er niet aan!’ kopt dit artikel van het NJI. Het zou onnodig zijn en dus ook de ruzies niet waard. In plaats daarvan vind je er allerlei tips waarmee je uit de voeten kunt om de schermtijd te verweven met je vakantie. Toch ben ik het er niet mee eens. Het is namelijk prima te doen en volgens mij voor kinderen onder de twaalf minstens zo leuk. In dit artikel neem ik je mee naar onze ervaring. Niet om je te overtuigen, want iedereen maakt hierin zijn eigen keuzes, maar om te laten zien hoe dat er dan uit ziet.

Schermloze vakantie: automatisch een succes?

Ik neem je even mee terug naar 2021.

‘Mahammm, ze prikt me met haar voet.’ Vanaf de achterbank klinkt een zeurderig stemmetje terwijl mij het zweet nog in mijn nek staat van de stress. Ondanks dat we op tijd vertrokken zijn, vind ik het toch spannend in mijn eentje met drie kinderen. We zijn op weg naar Elim, een pittoresk, gemoedelijk Drents dorpje op ruim tweeënhalf uur rijden. En die tweeënhalf uur ben ik voornemens om door te brengen zonder schermpje – op Google Maps na natuurlijk, anders verdwalen we geheid. Een idealistisch streven, omdat juist die schermpjes vaak de reddende engel zouden kunnen zijn tijdens ritten die langer duren dan een halfuur.

Toch wilde ik het proberen, al had ik spijt voor we de wijk uitreden. Gezeur vanaf de achterbank over broodjes en megahonger – ondanks het ruime ontbijt, voorin vond mevrouw de auto te warm en ik besefte al snel dat ik vergeten was te plassen voor vertrek. Maar ik wilde niet opgeven en trok zo enthousiast mogelijk de ANWB bingokaarten tevoorschijn. Het redde de route tot aan Drenthe. Een wissel van kinderen deed vervolgens de rest.

Waarom schermloos op vakantie?

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en probeer ik nog steeds zoveel mogelijk schermloos op vakantie te gaan. Niet met mijn puber, dat lijkt me inderdaad onbegonnen werk, maar de rest wil ik in elk geval tot hun tiende, misschien twaalfde leren hoe je moet omgaan met langer reizen zonder schermpje. Dat je ook genoeg andere dingen kunt doen in de tussentijd.

Nu scheelt het dat we thuis ook geen eigen tablet hebben en ze alleen af en toe op ‘de spelletjestelefoon’ mogen, dus ze zijn niet anders gewend. Toch merk ik daadwerkelijk verschil met leeftijdsgenoten die wel al een eigen mobieltje hebben en/of andere devices waar ze veel op zitten. Die vervelen zich veel sneller, zeuren en klagen meer (en dat zegt wat) en kunnen eigenlijk niet meer functioneren zonder.

Wat levert een schermloze vakantie nu eigenlijk op?

Het kost meer werk, dus in die zin levert het in eerste instantie vooral frictie op. Kinderen die elkaar gaan zitten vervelen of dit hardop uitspreken. Maar eigenlijk ook onverwachte creativiteit en verwondering over het landschap. Zo hebben mijn achtjarige dochter en ik zitten genieten toen we door de Franse Vogezen reden en verzonnen we een eigen spelletje om ons bezig te houden. En in Elim hebben we toen een hele tijd met de spelletjes zitten spelen die daar in de kast stonden.

Daarnaast genieten ze en spelen ze veel meer. Urenlang buitenspelen in de speeltuin verderop, ze weten (over het algemeen) hoe je je in een restaurant moet gedragen zonder zoethoudertje in hun handen en hoeven niet van elke scheet een TikTok te maken met bijpassend muziekje dat je na drie keer al niet meer kan horen- iets dat ik dan persoonlijk ook wel weer lekker vind.

Nooit zonder schermpjes op reis?

Of we helemaal nooit zonder schermpjes op reis zullen gaan, weet ik niet. Uiteindelijk ben ik nog niet met ze naar de andere kant van de wereld gevlogen en zijn ze over een paar jaar allebei tieners met een eigen mobiel. Dan veranderen zaken en passen wij ons als ouders daarop aan. Maar zolang ze nog jong zijn en zo heerlijk kunnen buitenspelen, verwonderen en nieuwe spelletjes bedenken? Nee, wat mij betreft laten we het nog even zo…

Hoe doen jullie dat onderweg? Spelletjes spelen? Schermpjes aan of een combinatie van beide?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids