Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De 7 leukste activiteiten met je peuter als het regent!

Heb je een temperamentvolle peuter die dolgraag naar buiten wil? Dan kan je best weleens met je handen in het haar zitten als het een dag regent. Want wat moet je doen met je kind op zo’n regenachtige dag? Gelukkig hebben we bij De Mamagids 7 leuke oplossingen voor je waarmee je je peuter in elk geval vermaakt als je niet naar buiten kan.

Wat kan je doen met je peuter als het regent?

Voor peuters is het heerlijk om toch nog even naar buiten te gaan in de regen. Kleed je goed aan met een regenjas en laarsjes en ga op avontuur. Samen in de plassen stampen, een stukje lopen en genieten van de frisse lucht. Maar stormt het en dreigt er onweer of hagel? Dan kan je toch beter binnen blijven.

Benieuwd welke activiteiten perfect zijn om binnen te doen met je 2-3-jarige? Hieronder verzamelden we 7 dingen die je kan doen en waar je nog wel even mee bezig bent.

Niet genoeg? Klik dan snel door voor 45 leuke activiteiten tegen verveling

7 leuke (binnen) activiteiten met je peuter als het regent

Iets moois maken met strijkkralen

Afhankelijk van hoever de motorische vaardigheden van je peuter al zijn ontwikkeld, is dit perfect voor een regenachtige middag: samen onderzetters maken. Het helpt als je een stevige en niet al te hoge bak op tafel zet die niet makkelijk kan omvallen. Er is namelijk niks erger dan de kraaltjes over zes maanden nog steeds uit verloren hoekjes vissen.

Eenmaal goed voorbereid kan je aan de slag. In opperste concentratie vul je je eigen onderzetter. Je kan hier echt wel even mee bezig zijn. En vinden ze het nog een beetje lastig om er iets van te maken? Dan kan je ze ook met hun vingers door de bak laten gaan – als een vorm van sensopathisch spelen.

De voordelen van strijkkralen: voor je iets in elkaar hebt, ben je al snel een halfuur verder. Bovendien is het voor jezelf ook rustgevend. Het grote nadeel: als je peuter vooral sensomotorisch door de bak roert, is de kans groot dat je straks alsnog de helft moet opruimen met de stofzuiger.

Kleien

De meeste peuters vinden het heerlijk om te kleien. In het kader van de regen kan je allemaal toepasselijke dingen in elkaar boetseren. Een zelfbedacht regenmannetje, slakken, laarsjes voor de plensbuien en misschien een egel. En zogenaamde koekjes bakken kan altijd natuurlijk. Gaat het tegen je natuur in als ze de kleuren onderling mengen? Zet dan één potje op tafel en hou het daarbij.

De voordelen van kleien met je kind zijn legio: van het oefenen met motorische vaardigheden tot het gebruiken van de fantasie en dat het een bezigheid is die ze nog wel even volhouden. Nadeel is de grond na jullie klei-sessie: die ligt vaak vol kleine kruimeltjes die lekker aan de vloer plakken. Als oplossing zou je er een krant kunnen neerleggen, dan ben je sneller klaar.

Maak er een verkleedfeestje van

Terwijl buiten de regendruppels gemoedelijk tegen het raam tikken, bouwen jullie binnen een feestje. Een verkleedfeestje welteverstaan. Trek alles uit de kast! Je hoeft geen berg kant-en-klare spullen te hebben liggen trouwens, jouw kleding vinden ze vaak ook fantastisch. Gooi er een paar hakken bij en je peuter is helemaal blij.

Het voordeel van verkleden is dat het de fantasie stimuleert. Jullie kunnen worden wat je wil en dat past perfect bij de belevingswereld van je kleuter. Ook levert het in principe weinig rommel op. Nadelen zijn er eigenlijk niet.

Lekkere koekjes bakken als het regent

Zit natuurlijk ook een beetje eigenbelang bij. Maar eerlijk, wat is er nu een betere reden om koekjes te bakken dan een regenachtige dag? En aangezien je waarschijnlijk toch geen andere wilde plannen hebt, kan je rustig alles afwegen met zijn tweeën. Daarna het deeg even laten rusten in de koelkast en vervolgens samen uitsteken. Is het klaar? Dan gaan jullie natuurlijk proeven! Met een beker warme chocolademelk en slagroom erbij, voor de liefhebbers.

Het voordeel aan koekjes bakken, is dat het allemaal wel even duurt voor je klaar bent. Je vult er zo een uur mee of misschien wel meer, zonder dat je peuter zich hoeft te vervelen. Bovendien vinden kinderen het vaak machtig om te zien hoe de koekjes bruin worden in de oven. Het enige nadeel is dat als je hele lekkere maakt, je er die avond misschien slecht vanaf kan blijven.

Bouw een thuisbioscoop en maak popcorn

Is je peuter wel toe aan een beetje rust? En jij ook? Maak dan een thuisbioscoop van de huiskamer. Ga lekker tegen elkaar aan zitten op de bank met een warme plaid, zet een bak verse popcorn op schoot en leef je uit met de leukste peuterfilms. Door er een klein feestje van te maken, wordt het in elk geval een onvergetelijke middag.

Voordeel is dat nu ook de tijd vliegt – mits je peuter zijn aandacht bij de film kan houden natuurlijk. Klein nadeel is dat het verhaal soms verschrikkelijk saai is en je zomaar in slaap kan vallen. Ook is de kans groot dat als je je kind laat kiezen, je voor de zoveelste keer aan dezelfde film vastzit (Cars, Frozen of een andere favoriet).

Verven of kleuren

wat doen met peuter als het regent

Als je toch niets anders te doen hebt dan binnen zitten, kan je er maar beter iets moois aan overhouden toch? Je hebt alleen een schetsblok of losse blaadjes nodig, kwasten, stiften, potloden of vetkrijtjes, schorten en een goed plastic tafelkleed. De verf van Ikea is hier trouwens ideaal voor: je kan precies doseren en zo voorkom je dat je veel te veel verf gebruikt.

Het voordeel is dat je huis er na afloop heel vrolijk uitziet met al die prachtige kunstwerken. Echte nadelen zijn er niet, behalve als je peuter de muur onder handen neemt als je even 3 seconden niet kijkt. Maar hopelijk is dat risico voorbij op deze leeftijd…

Dansen en bewegen op muziek

Omdat je in de regen misschien niet naar buiten kan, zit je wellicht met peuters die hun energie kwijt moeten. Het helpt om muziek aan te doen en lekker te dansen met elkaar. Je kan kiezen voor de krakers van Koos Konijn – op eigen risico, want ze zitten nog minstens vijf uur in je hoofd – of rustigere muziek. Als je voor dat laatste gaat, laat ze dan eens lekker bewegen op hun eigen manier.

Soms vinden kinderen het ook fijn om een geleide meditatie te doen. Moet wel bij jullie passen, maar ze kunnen hier heerlijk van tot rust komen. Zeker in combinatie met de tikkende regen. Ook leuk: deze kinderyogakaarten!

Het voordeel van bewegen op muziek is dat ze lekker hun energie kwijt kunnen. Het nadeel? Is er eigenlijk niet. Behalve als je Koos Konijn moet luisteren.

Genoeg om binnen te doen met je peuter als het buiten regent! Wat vinden jullie het allerleukst?  

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids