Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

5 redenen om niet de surprise voor je kind te maken

Net als het kerstdiner lijkt ook de jaarlijkse surprise op school meer een parade te worden voor ouders om te laten zien wat ze kunnen. In sommige klassen kan je bijna niet meer aankomen met een knutselwerk dat je kind heeft gemaakt, omdat het hopeloos uit de toon valt en een schare aan verdrietige kinderen oplevert. Toch is het beter om de surprise lekker door je kind zelf te laten maken. Wij zetten vijf redenen voor je op een rij!

5 redenen waarom je kind zijn eigen surprises moet maken

Het is geen parade voor ouders

De bouwwerken die je soms binnen ziet komen, lijken elkaar te willen overtreffen: Olaf van ruim een meter hoog – volledig gemaakt met plastic bekertjes, complete voetbalshirts van hun favoriete club of een kinderboek dat nauwelijks te onderscheiden is van het echte werk. Hiermee ontneem je je kind niet alleen het maken van de surprise, impliciet draag je ook de boodschap uit dat zijn knutselniveau onvoldoende is.

Wat je hiernaast ziet, is dat sommige kinderen teleurgesteld reageren als zij een zelfgemaakt basketbalveld krijgen dat duidelijk afkomstig is van een klasgenoot, aangezien zij een surprise gaven die zo op Pinterest had gekund. Natuurlijk houd je altijd wel wat verschil in hoe het eruit ziet, maar laat het dan in elk geval tussen leeftijdsgenootjes zijn en niet tussen volwassenen en kinderen.

Zoek je leuke knutselinspiratie voor de surprise? Wij zetten 95 opties op een rijtje!

Leer je kind zijn eigen verantwoordelijkheden kennen

Wanneer je een surprise moet maken voor een ander, horen daar verantwoordelijkheden bij: het maken van een planning, kopen van het cadeau en in elkaar zetten van de surprise. Je kunt prima bij alle deelstappen helpen, maar wel door aanwijzingen te geven. Neem het proces dus niet over. Help je kind om een haalbare planning te maken, ga een keer samen naar het dorp of de stad om iets leuks te halen voor het budget dat school heeft vastgesteld en begin tijdig aan de surprise.

Als je kind vanwege het weer, sporten of de vele afspraakjes met klasgenoten na school geen tijd lijkt te hebben voor de surprise, spreek dan een bepaalde dag af waarop hij of zij wel thuisblijft. Per slot van rekening is het niet leuk voor een ander om niks te krijgen, dus moet je wel. Zet desnoods een reminder in je agenda en begin ruim op tijd.

Merel: ‘Ik ben er zeker niet trots op, maar ik ben zo’n moeder. Ik maakte een paar keer de surprise voor mijn dochter. Het scheelt dat mijn eigen knutselniveau nauwelijks boven dat van de gemiddelde tienjarige uitstijgt, dus het viel waarschijnlijk niet echt op. Maar toch. Vaak kwam het hier voort uit een beroerde planning, waardoor last minute een van die kinderen geen surprise dreigde te krijgen. Daar voelde ik me vervolgens zo schuldig om dat ik aan het knutselen sloeg. Verkeerde manier van denken. Bij de rest ga ik het allemaal zo anders aanpakken: die surprises maken ze lekker zelf.’

Kinderen leren meer van zelf doen

Of het nu gaat om helpen met koken, het bakken van een cake of de eigen fietsband plakken – kinderen kunnen het prima zelf. Daar halen ze meer plezier uit dan wanneer alles wat ze doen wordt gecorrigeerd door hun ouders. En, bijkomend voordeel: het stimuleert de intrinsieke motivatie om bij te dragen aan het huishouden en het gezin wanneer je hun bijdrage accepteert en niet langer corrigeert. Terug naar de Sinterklaas surprise: laat ze lekker aanrommelen en geef niet te veel tips, zodat ze trots kunnen zijn op hun eigen werk!

Denk aan de toekomst

Nu is het de surprise, straks rijd je je kind met de auto naar school omdat het een beetje motregent, regel jij het ontslag bij zijn bijbaantje of zet je een presentatie in elkaar voor de vervolgopleiding. En ja, dit is natuurlijk gechargeerd, maar kinderen kunnen vaak meer dan je denkt. Bovendien kost het jou veel te veel tijd als je allerlei randklusjes voor ze moet opknappen. Die kostbare minuten kan je beter steken in leukere dingen. Uiteindelijk moeten ze het op volwassen leeftijd ook allemaal zelf kunnen doen, zonder jouw bemoeienis. Die surprise is een mooi begin om daarmee te oefenen.

De verschillen zijn minder groot

Als ieder kind zijn eigen surprise maakt, zijn de onderlinge verschillen tussen de knutselwerken minder groot. Ook voorkom je dat ouders zich verplicht voelen om mee te DIY’en terwijl ze daar eigenlijk geen zin in of tijd voor hebben. Je wil uiteindelijk ook weer niet dat jouw kind de risee van de klas is, omdat hij als enige een eigengebouwde surprise meeneemt – terwijl dat natuurlijk de normale gang van zaken zou moeten zijn. Dus: loslaten, knutselmateriaal aangeven en lekker zelf laten doen!

Heb jij de surprise voor je kind(eren) weleens gemaakt? Of vind je dat ze het zelf moeten doen? En wat is jouw mening over de ontwikkeling dat ouders zoveel uit handen nemen en dus ook de surprises maken voor hun kind?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©ElenaYakimova – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids