Steeds meer ouders nemen het maken van de surprise over van hun kind. In plaats van te helpen, werken ze het complete knutselproces uit, ze kopen de cadeaus en sommigen schrijven ook het gedicht. Toch is het helemaal niet nodig om de surprise voor je kind te maken. In dit artikel geven we 5 redenen om ze het vooral lekker zelf te laten doen.
5 redenen waarom je kind zijn eigen surprises moet maken
Het is geen parade voor ouders
Dat er weinig kinderhanden meer aan te pas komen, zie je wel wanneer de surprises allemaal worden neergezet. Olaf van ruim een meter hoog, volledig gemaakt met plastic bekertjes, gigantische lipsticks, kartonnen voetbalshirts van favoriete clubs of een zogenaamd kinderboek dat nauwelijks van het origineel te onderscheiden is.
Het doet denken aan traktaties en het kerstdiner, waarbij ouders elkaar soms ook lijken te willen overtreffen. Toch is het een gemiste kans als je de surprise van je kind uit handen neemt:
- Kinderen krijgen (impliciet) de boodschap mee dat hun knutselwerkjes niet mooi genoeg zijn.
- Je kind heeft geen kans om zelf te knutselen.
- Andere kinderen (of erger nog, ouders) reageren teleurgesteld wanneer zij wél een zelfgemaakt basketbalveld krijgen van een klasgenoot: het staat niet in verhouding tot hun eigen Pinterest Perfect surprise.
Natuurlijk verschillen surprises altijd wel van elkaar, omdat de één beter kan knutselen dan de ander. Maar laat het dan in elk geval een verschil zijn tussen leeftijdsgenootjes en niet tussen de volwassenen en kinderen.
Zoekt je kind leuke knutselinspiratie voor de surprise? Wij zetten 97 haalbare opties op een rijtje, inclusief een aantal handige video’s!
Kinderen moeten hun eigen verantwoordelijkheid leren kennen
Het maken van een surprise vergt een aantal vaardigheid:
- Leren plannen (wanneer maak je de surprise, ga je shoppen en schrijf je het gedicht?)
- Planning uitvoeren
- Knutselen (moet de verf bijvoorbeeld een dagje drogen?)
- Geld uitgeven
- Gedicht schrijven
Je kind krijgt daarbij een eigen verantwoordelijkheid. Doe je niets, dan is een ander kind teleurgesteld. Als ouder kan je hierbij op verschillende manieren begeleiden. Je kunt bijvoorbeeld helpen om de deelstappen uit te werken en een realistische planning op te zetten. Is je kind (te) druk door sport, buitenspelen en afspraakjes met klasgenoten? Spreek dan af dat hij een bepaalde dag thuisblijft om aan de surprise te werken. Doe dit het liefst ruim op tijd, zodat je wat meer speling hebt.
Merel: ‘Ik ben er zeker niet trots op, maar ik ben zo’n moeder. Ik maakte een paar keer de surprise voor mijn dochter. Nu scheelt het dat mijn eigen knutselniveau nauwelijks boven dat van de gemiddelde tienjarige uitstijgt, dus het viel waarschijnlijk niet op. Maar toch. Vaak kwam het hier voort uit een beroerde planning, waardoor last minute één van die kinderen geen surprise dreigde te krijgen. Daar voelde ik me vervolgens zo schuldig om dat ik zelf maar aan het knutselen sloeg. Verkeerde manier van denken. Bij de rest ga ik het allemaal anders aanpakken: die surprises maken ze lekker zelf.’
Kinderen leren meer van zelf doen
Als een kind zelf aan de slag gaat, leert hij:
- De planning leek vooraf haalbaar, maar in de praktijk gingen wat zaken mis. Een volgende keer zal je kind dan ruimer plannen.
- Flexibel schakelen: misschien is dat ene cadeautje duurder dan de afgesproken € 5,00. Wat nu?
- Hoe je omgaat met tijdsdruk en een writer’s block.
Kinderen kunnen vaak veel meer dan we denken. Of het nu gaat om het bakken van een cake of het plakken van hun eigen fietsband, ze vinden het vaak fijner als wij hen de ruimte bieden om het zelf te doen. Corrigeer alleen op essentiële punten, laat hen de rest zelf regelen. En ja, misschien ziet dat voetbalveld er dan een beetje morsig uit en lijkt die lipstick op iets anders. Ze hebben er hopelijk wel plezier aan gehad!
Denk aan de toekomst
Nu is het de surprise, straks rijd je je kind met de auto naar school omdat het een beetje motregent, regel jij het ontslag bij zijn bijbaantje of zet je een presentatie in elkaar voor de vervolgopleiding. En ja, dit is natuurlijk gechargeerd, maar waar ligt de grens?
Denk bovendien eens aan alle tijd die het jou oplevert als je alle randklusjes loslaat. Als je het in elkaar zetten van de surprise weer lekker overlaat aan je kind, kan jij mooi een boek lezen of een aflevering kijken van je favoriete serie. Ze leren ervan: op volwassen leeftijd moeten ze het leven ook aankunnen zonder jouw constante bemoeienis, toch? Dit is een mooi moment om daarmee te beginnen.
De verschillen zijn minder groot
Als ieder kind zijn eigen surprise maakt, zijn de verschillen tussen de knutselwerken minder groot. De groepsdruk onder ouders om ‘het ook maar te doen, omdat de rest het doet’ verdwijnt. Je wil immers ook weer niet dat je kind de risee van de groep is omdat hij de enige is die zelf aan de slag is gegaan. Laat ze dus lekker zelf aan de slag gaan, zoals het de bedoeling is.
Heb jij de surprise voor je kind(eren) weleens gemaakt? Of vind je dat ze het zelf moeten doen? En wat is jouw mening over de ontwikkeling dat ouders zoveel uit handen nemen en dus ook de surprises maken voor hun kind?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©ElenaYakimova – Shutterstock