Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Redenen om de kerstboom op te tuigen mét je kinderen

De kerstboom optuigen met je kinderen is voor de meeste ouders geen favoriete bezigheid, zo bleek uit een kleine poll op ons Instagramkanaal. Het gaat niet zoals de ‘opperkerstelf’ het wil en dan doen we het liever alleen. Zo ook hier thuis. Ik heb een plaatje in mijn hoofd en met de kinderen erbij ontstaat er chaos, een boom die heel anders wordt en vooral veel gedoe. Dat moet dit jaar anders, vind ik, en dus besloot ik maar eens diep na te gaan denken over mijn aanpak. Naast de bovengenoemde reden om het niet te doen, zijn er namelijk veel meer redenen om wél met zijn allen de boom op te tuigen!

Samen optuigen? Stiekem liever niet

Als ik heel eerlijk ben, vind ik het optuigen van de kerstboom eigenlijk geen gezinsactiviteit. Niemand hangt de ballen zoals ik het mooi vind, het levert ongetwijfeld ruzie op en de hele kerstsfeer zit binnen de kortste keren onder het nulpunt – al dan niet dankzij mijn zure opmerkingen. Met weemoed denk ik terug aan de dagen voor kerst bij mijn oma en opa. Ze haalden de boom naar beneden, schonken bekertjes chocomel in en zetten de kerstcd op van Bert & Ernie, waarna we overal mee mochten helpen. Heel soms hing mijn oma een bal iets netter, maar verder kregen we alle vrijheid en begeleidde ze ons meer dan dat we volgens haar stramien moesten werken.

Dit jaar wil ik het daarom anders doen. Ondanks de kat en Sean, die ongetwijfeld in de boom willen gaan hangen als hij eenmaal staat, kan ik me kerst niet voorstellen zonder boom. Daarom gaan we dit jaar samen de boom optuigen. En voor de momenten dat ik het even heel moeilijk heb, de kerstdagen compleet vervloek en het liefst wil verdergaan als de meiden op bed liggen, maar ook voor wie het nodig heeft dit jaar, staan hieronder maar liefst 9 redenen om samen de kerstboom op te tuigen. Want stiekem is dat, in elk geval voor de kinderen, toch het allerleukst?

Redenen om samen de kerstboom op te tuigen

Het is een goede oefening in imperfectie

Stap af van je idylle. Jullie kerstboom hoeft er niet bij te staan zoals op de gemiddelde kerstshow, je bent geen kerstboomstylist en voor kinderen is er over het algemeen geen klap aan als alles tot op de centimeter goed moet hangen. Imperfectie is het nieuwe perfect. Dus laat ze de ballen lekker hangen zoals zij het mooi vinden en omarm de liefde die in de kerstboom zit dit jaar. Dat is toch ook wat waard?

De middag wordt zo veel gezelliger

Zodra jij stopt met commanderen waar welke bal hoort en aanwijzingen geven over zo’n beetje elk facet, zal je merken dat de sfeer een stuk relaxter wordt. Zet een lijst met gezellige kerstliedjes op, maak warme chocomel met een flinke toef slagroom en kaneelkoekjes aan de zijkant en zing samen lekker mee. Voor je het weet staat de boom en hebben de kinderen er een prachtige herinnering bij.

Gun ze dat trotse gevoel

Exact, dat trotse gevoel dat ze niet krijgen als jij (en ja dit is een note to self) verbeten glimlachend dat glitterornament een tak hoger hangt, de lampjes iets beter zichtbaar maakt en de slingers opnieuw in de boom drapeert. Hoe leuk is het echter als ze, elke keer wanneer ze naar de boom kijken, blij worden, omdat ze zien wat zij ervan hebben gemaakt?

Je kinderen leren ervan

Hoe moet je kind nu leren de boom mooi op te tuigen als hij nooit mag oefenen? Toen ik dit besefte, moest ik schoorvoetend aan mezelf toegeven dat het eigenlijk een beetje vreemd is wat ik van ze verlang: goed inzicht in de juiste verhoudingen en de volgorde van optuigen, terwijl ze er nooit echt aan mee kunnen werken. Beetje tegenstrijdig! Daarom gaan we het dit jaar toch echt samen doen.

Je bouwt aan een nieuwe traditie

Misschien heb je tot nu toe het liefst alle slingers in eigen hand gehouden, dit jaar is het tijd voor een nieuwe traditie: die van een warme, liefdevolle en gezellige kerst. Laat de kinderen lekkere kransjes in de boom hangen en knijp een oogje toe als ze die al binnen een dag allemaal hebben opgegeten, lach met elkaar en vertel mooie verhalen over hoe jouw eigen kerst vroeger was terwijl de kinderen de boom op hun eigen manier versieren.

Of het gaat lukken dit jaar?

Dat blijft natuurlijk altijd afwachten. De intentie is er in elk geval wel; het lijkt me zo fijn om er echt een gezellig moment van te maken met het hele gezin – de kat en Sean uitgezonderd uiteraard, want die zijn nog in de fase dat ze meer slopen dan goeddoen. Maar verder zie ik het helemaal voor me. Muziek op, lekker eten en drinken, misschien zelfs een knapperend haardvuur op televisie 😉 Laat de kerst maar komen!

Hoe gaat het bij jullie thuis? Tuig je de boom op met je kinderen of doe je het, alle tips ten spijt, nog steeds veel liever zelf?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Lightfield Studios – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids