5 redenen om je zolder eindelijk eens uit te mesten

We kennen (bijna) allemaal wel die plek in huis die onttrokken is aan het algemene zicht van je visite en waar het ongemerkt toch een soort rommelhok wordt. Tot nu (hopen we, omdat je dit leest). Want het is goed om eindelijk eens die zolder of extra kamer flink uit te mesten. Nog niet overtuigd? Lees dan onderstaande 5 redenen maar!

Hierom is het slim je zolder (of rommelhok) uit te mesten

Een opgeruimde geest…

Het is goed voor je om lekker op te ruimen. Zeker van die ‘nou ja, we moeten nog maar eens kijken’ spullen blijven vaak lang staan – soms meerdere verhuizingen. Hoewel je er geen directe hinder van ondervindt, kan het toch in je achterhoofd knagen. Door op te ruimen en eindelijk eens te beslissen of je de vaas van tante Mien ooit nog wil neerzetten of dat het tijd wordt afscheid te nemen, creëer je meer rust in je lijf. Bovendien zal je zien dat met elk item dat je wegdoet of een betere plek geeft, je je geest ook opruimt. Vergeet alleen niet alles binnen afzienbare tijd naar de stort of tweedehands winkel te brengen; anders blijft het alsnog staan en kan je over een tijdje weer opnieuw beginnen.

Je creëert nieuwe ruimte

Hoewel dat logisch is als je opruimt. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je de ruimte veel beter kunt benutten zodra hij weer leeg is. Wat je ermee kan doen?

  • Kantoorruimte maken
  • Een plek voor jezelf alleen (eventueel voor een hobby?)
  • Babykamer, als jullie hier in de toekomst aan willen beginnen
  • Je eigen bibliotheek
  • Sportkamer
  • Een chillroom voor je tiener, met televisie en eventueel spelcomputer
  • Logeerkamer
  • Inloopkast

Daarbij is het heel handig: als je een nieuwe functie toekent aan deze ruimte, zal je ook minder snel nog meer troep neergooien. Dat past immers niet meer. Het dwingt je daarmee ook gelijk om je huishouden beter bij te houden, met alle positieve gevolgen van dien.

Je hebt iets te doen tijdens de koude wintermaanden

Even eerlijk, Netflixen en sloten thee drinken van onder je dekentje kan heerlijk zijn. Maar je voelt je beter als je iets nuttigs doet en dat is het opruimen van de zolder (of je rommelkamer) toch wel! Bovendien breng je tijdens de winter toch meer tijd door in huis en dan is het fijn als je overal een bepaalde rust ervaart.

Je ontdoet je van een ballast uit het verleden

Vasthouden aan spullen uit het verleden kan je op een bepaalde manier belemmeren. Door bij alles te denken dat ooit iemand in de toekomst nog leuk kan spelen met… of dat dat ene jurkje misschien leuk is voor je kleindochter (die nog geboren moet worden), houd je gemakkelijk vast aan te veel spullen.

Beter is het dan om een paar mooie items te bewaren. Bij je eigen kinderen kan je bijvoorbeeld een bak samenstellen met daarin diploma’s, mooie tekeningen en die ene outfit waar veel herinneringen aan kleven, of het eerste pakje. Dat is echt genoeg. Niemand zit immers later op een kilometer aan ordners te wachten met alle streepjes die hij of zij ooit op papier zette. Van je oudtante of opa kan je juist beter de spulletjes houden waar je écht fijne herinneringen aan hebt. Bij de rest zouden ze zelf waarschijnlijk ook zeggen dat je het weg zou moeten gooien.

Doe dat dan ook. Als je het niet mooi vindt en om die reden ergens achter vijf verhuisdozen hebt gepropt, weet je diep van binnen best dat je niet langer hoeft vast te houden.

Je geeft het goede voorbeeld aan je kinderen

Het eeuwige goede voorbeeld gaat ook hier weer op. Door af en toe eens echt alles uit te mesten en spullen weg te gooien waaraan je op dat moment niet veel meer hebt, geef je je kinderen mee dat het belangrijk is om af en toe ruimte te maken. Speelgoed waarmee je niet meer speelt, kleding die kapot of te klein is – het kan allemaal uitgezocht en weg of tijdelijk opgeslagen voor een zusje, neef of nicht. Ze leren meteen dat je niet alles kunt bewaren en krijgen zo hopelijk door de jaren heen een ritme in het bijhouden en coördineren van de troep. Opdat ze later niet ook met een rommelzolder zitten.

En wat doe je dan met spullen die je echt wil bewaren?

Als je heel kritisch bent (en geen hoarder) dan zal je waarschijnlijk best kunnen constateren dat je veel van de ‘voor het geval datjes’ op zolder eigenlijk al vergeten was. En dat een schrift van de basisschool misschien best nog eens leuk is voor je kind om later nog eens terug te kijken, maar veertig stuks overbodig zijn. Foto’s kunnen in mappen, cd’s zijn alleen leuk als je ze daadwerkelijk afspeelt en cd-roms wanneer ze foto’s en filmpjes van vroeger bevatten.

Kortom, door heel kritisch te zijn zal het met het aantal spullen dat je écht wil houden best meevallen. Die kun je mooi achter schotten plaatsen of in een kast zetten. Of, wellicht nog beter, een plek geven in de ruimte die je straks maakt van je rommelzolder of -kamer.

Hebben jullie ook zo’n rommelzolder of rommelhok? En ben jij klaar om hem aan te pakken?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven