redenen om zolder op te ruimen tips

5 redenen om je zolder eindelijk eens uit te mesten

Heb jij ook een volle zolder of rommelhok met spullen ‘voor het geval dat’ en dozen, gevuld met herinneringen? Tijd om die ruimte nuttig te gebruiken. De naderende herfst is een periode waarin je op je gemak door alles heen kunt gaan om voor jezelf te beslissen wat je meeneemt naar volgend jaar. Heb jij een stok achter de deur nodig of handige tips om aan de slag te gaan? In dit artikel vind je 5 redenen om de zolder uit te mesten en hoe je kunt bewaren wat écht niet weg mag.

Hierom is het slim je zolder (of rommelhok) uit te mesten

Een opgeruimde geest

Onder het mom van ‘we kijken nog wel’ zet je spulletjes weg op zolder. Vaak tijdens een verhuizing, waarna alles tot de volgende verhuizing blijft staan. Intussen blijven die volle dozen ergens in je achterhoofd knagen, omdat je weet dat het nog moet gebeuren. Het is dus geen directe hinder, maar indirect wel een item op je to do list.

Het ruimt dus niet alleen je zolder, maar ook je geest op wanneer je korte metten maakt. Ga alle spullen af en maak beslissingen: wil je die vaas van tante Mien ooit nog neerzetten? Of wordt het tijd om afscheid te nemen?

Tip! Wil je oude spullen naar de kringloopwinkel brengen, doneren aan een goed doel of weggooien? Doe dit dan zo snel mogelijk en voorkom dat je dozen verplaatst van de zolder naar de schuur – om maar iets te zeggen. Alleen wanneer het uit huis is, ervaar je dat volledige opgeruimde gevoel.

Je creëert nieuwe ruimte

Logisch, maar wel goed om te benoemen. Het weghalen van spullen creëert nieuwe ruimte die je op een betere manier kunt benutten:

  • Kantoorruimte maken
  • Een plek voor jezelf (eventueel voor het beoefenen van een hobby?)
  • Babykamer
  • Je eigen bibliotheek
  • Fitnessruimte
  • Een chillroom voor je tiener, met televisie en spelcomputer
  • Logeerkamer
  • Inloopkast

Bijkomend voordeel? Als je een nieuwe functie toekent aan de betreffende ruimte, gooi je er in de toekomst minder snel troep neer. Daar is immers geen plek meer voor. Hierdoor dwing je jezelf meteen om je huishouden beter bij te houden en, bij het krijgen van nieuwe spullen, direct beslissingen te maken.

Nuttige bezigheid tijdens de koudere maanden

Even eerlijk, Netflixen en sloten thee drinken van onder je dekentje kan heerlijk zijn. Maar bezig zijn met iets nuttigs, zoals het opruimen van je zolder of rommelkamer, geeft een fijner gevoel. En kies je voor een nieuwe functie als het bouwen van een inloopkast of inrichten van een tienerkamer, dan kan je meteen daarmee verder.

Je ontdoet je van ballast uit het verleden

Soms kan het vasthouden aan spullen uit het verleden je op een bepaalde manier belemmeren. Een jurkje van tien kilo geleden kan je het gevoel geven dat je nog moet afvallen. Speelgoed waarmee je eigen kinderen uren zoet waren, kan misschien de plank misslaan bij je (toekomstige) kleinkinderen. En die berg tekeningen uit de kleuterklas gaat uiteindelijk echt niet mee als je volwassen kind verhuist.

Hoewel alle items symbool staan voor een periode in je leven waarmee je emotioneel verbonden bent, hoef je niet alles te bewaren om deze fasen te kunnen onthouden. Wanneer je de zolder gaat opruimen, is het belangrijk om beslissingen te maken. Niemand zit per slot van rekening op een kilometer aan ordners te wachten met alle streepjes die hij of zij ooit op papier zette.

Keuzes maken

Als je moet kiezen welke spullen je bewaart, ga dan vooral na:

  • Heeft het emotionele waarde?
  • Welke tekening is de mooiste van alle tien (soortgelijke) tekeningen?
  • Een eerste pakje is leuk om te bewaren, maar die vier effen rompertjes?
  • Zou de persoon die het je nagelaten heeft willen dat je hier je leven lang aan vasthoudt uit een soort plichtsgevoel?

Wanneer iets je echt hele goede herinneringen geeft als je het ziet, kan je het bewaren. Als het vooral ruimte inneemt en je je schuldig voelt om weg te gooien, zou je het eigenlijk toch moeten doen. Vind je iets sowieso spuuglelijk? Doe er dan een ander plezier mee via de kringloop.

Je geeft het goede voorbeeld aan je kinderen

Alles opsparen ‘voor het geval dat’? Nee, als je wil dat je kinderen later kunnen starten met een huis waar minimale rommel staat dan is het verstandig om nu al het goede voorbeeld te geven.

  • Ga twee- of driemaandelijks door de kledingkasten en doneer wat niet meer past. Bewaar alleen de topfavorieten, voor eventuele kleinkinderen.
  • Zet boeken die niet gelezen worden in een zwerfbibliotheek. Of geef ze weg aan anderen.
  • Speelgoed waar je eigen kinderen uitgegroeid zijn? Kan je prima aan een ander kind geven of verkopen via Marktplaats.
  • Babyspullen? Gewoon verkopen, tenzij je items hebt die al jaren in de familie zijn of gezinsuitbreiding verwacht in de toekomst.
  • Videobanden en DVD’s kan je wegdoen, zeker als je deze films via streamingsdiensten kunt kijken. Uitzondering is misschien die ene nostalgische film van Platvoet, maar alleen als je hem daadwerkelijk op zet.
  • Erfstukken die je niet mooi vindt of waar je eigenlijk helemaal niet zo’n goed gevoel bij hebt? Weg!

Kinderen, dus zelfs de grootste verzamelaars, leren meteen dat je niet alles kunt bewaren. Zo ontwikkelen ze (hopelijk) zelf ook een ritme in het bijhouden en coördineren van de troep. En zo voorkomen ze dat ze later zelf met een rommelzolder zitten.

En wat doe je dan met spullen die je echt wil bewaren?

Waarschijnlijk kan je, met een kritische blik, vaststellen dat je veel van de spullen op je rommelzolder allang vergeten was. Sterker nog, misschien heb je een extra item gekocht om te gebruiken. Als je klaar bent met opruimen en uitmesten, is de hoeveelheid spullen waarschijnlijk drastisch geslonken. Hier mag je nu een mooie plek voor gaan zoeken.

  • Foto’s bewaar je in mappen. De albums kan je (zichtbaar) in een kast zetten, zodat je er nog eens naar kunt kijken. Zonde om op zolder te laten verstoffen.
  • Die ene mooie vaas van je oudtante verdient een zichtbare plek. Dat geldt ook voor de jurk van je oma, al dan niet in de verkleedkist van de kinderen, en sieraden die je hebt geërfd. Biedt ze het podium dat ze verdienen. Bijvoorbeeld in een sieradenkist.
  • Tekeningen van de kinderen stop je in een map.
  • Oude kaarten die je wil bewaren, sorteer je. Zorg dat je ze zichtbaar neerzet, zodat je ze nog eens kunt nalezen wanneer je dat wil.
  • Handige items, zoals een opblaasbaar matras voor logees, de kerstspullen en een buggy voor wanneer je dreumesneefje komt logeren, plaats je achter schotten en uit het zicht.

Je zal zien dat er veel meer rust ontstaat, zowel in huis als in je hoofd.

Hebben jullie ook zo’n rommelzolder of rommelhok? En ben jij klaar om hem aan te pakken?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Peter Gudella – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *