5 momenten waarop je weet dat je gezin compleet is

De twijfel over verdere gezinsuitbreiding kan heel diep gaan. Misschien heb jij een diepgewortelde kinderwens, maar je partner niet. Of andersom. Maar er zijn momenten waarop je (allebei) met zekerheid kan stellen dat je gezin gewoon compleet is. Ben jij al zover?

Op deze momenten weet je dat je gezin compleet is

De ruimte is op

Soms is het vrij simpel. Als je een huis hebt met drie slaapkamers, is de ruimte op een gegeven moment op. Je kinderwens moet dan toch redelijk concreet zijn, wil je overwegen om te gaan verhuizen of je huis te verbouwen. Maar wanneer je merkt dat het ruimtegebrek een makkelijke omschakeling veroorzaakt, voel je aan je water eigenlijk al dat het gewoon goed is zoals het is. Ook je financiële ruimte kan een legitiem argument zijn om jullie gezin als compleet te zien.

Het is lastig om kinderen te krijgen en je wil niet meer dat traject volgen

De pijnlijkste van allemaal is toch deze wel. Het krijgen van kinderen is helemaal niet zo vanzelfsprekend, zeker niet voor 1 op de 6 stellen met een kinderwens. Waar je misschien niet altijd bij stilstaat, is dat deze stellen soms jarenlange, pijnlijke, hormonale en slopende trajecten ingaan, omdat ze nog graag een kindje willen krijgen. In andere gevallen kan precies dat traject de reden zijn om te beslissen dat je (ongewild) geen gezinsuitbreiding meer wil. Puur om jezelf het mogelijke verdriet te besparen.

Onder dit kopje vallen ook vrouwen die al meerdere keren een keizersnede ondergingen of om andere medische redenen wordt afgeraden nog eens zwanger te raken. Wanneer het onverstandig is, wordt de keus eigenlijk voor je gemaakt en kan je bijna niet anders dan je schikken. Hoe moeilijk ook.

Je vindt zwanger zijn verschrikkelijk

Waar de een fluitend haar negen maanden doorkomt, ploetert een ander zich er doorheen. Veel aankomen, vocht vasthouden, emotionele buien, vermoeidheid… Het kunnen allemaal redenen zijn waarom je een volgende zwangerschap gewoon uitsluit. Uiteindelijk mag het resultaat dan wel fantastisch zijn, de weg ernaartoe is te zwaar. En je moet er niet (meer) aan denken om het nog eens allemaal mee te maken.

Je ziet alleen maar beren op de weg

Een duidelijke indicatie kan ook zijn dat je alleen maar bezwaren kunt noemen als je denkt aan een volgend kindje:

 • Jullie auto wordt te klein
 • Je vindt het nu soms al druk zat
 • Als je bij die ene vriendin bent met haar 2/3/4/… kinderen, kom je altijd gesloopt thuis
 • Je moet er niet aan denken om nog eens al die gebroken nachten, vieze luiers en andere opofferingen te doen

Het gevoel is weg

Een kinderwens kan behoorlijk intens en allesoverheersend zijn. Zeker wanneer je eraan toegeeft en graag een kindje krijgt. Maar het kan ook zomaar zo zijn dat je op een gegeven moment niet langer last hebt van rammelende eierstokken wanneer je knuffelt met de pasgeboren baby van je vriendin. Als je zwangere vrouwen ziet, leg je niet automatisch je hand op je buik en denk je weemoedig terug aan het geschop. En babykleertjes doen je eigenlijk ook niks meer. Je bent klaar en dat voel je aan alles.

Heb jij nog een kinderwens? Of voel je ook aan alles dat het klaar is? En in dat laatst geval: wanneer wist jij dat het goed was zo?

Afbeelding, Monkey Business Images – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

10 gedachten over “5 momenten waarop je weet dat je gezin compleet is

 1. Hier hebben we altijd gezegd, als het ons gegund is zouden we graag twee kinderen willen krijgen, dus na nummer twee waren we klaar. Ik snapte ook niet zo goed dat mensen dan zeiden ( na twee zonen) ‘oh dan ga je nu zeker nog voor een meisje’. Ons gezin is compleet terwijl ik zwanger zijn heerlijk vond en ook de bevalling niet als erg heb beschouwd. .

  1. Nee, is ook een vreemde opmerking. Alsof je leven pas compleet is wanneer je kinderen hebt van beide geslachten. Belangrijkste is toch dat je gelukkig bent met de samenstelling – welke deze ook heeft.

 2. Hier was voor mij de ruimte doorslaggevend. Voor de wederhelft zijn gevoel, dus we waren er klaar mee. Maar diep in mijn hart… Nu niet meer want zwanger zijn was ook niet helemaal mijn ding. Maar ben nu wel blij met mijn tweetal. Ben nu te oud voor nog 1, vind ik zelf

 3. ik heb bewust geen kinderen genomen. ik had dat altijd al en mijn vriend heeft dat ook. krijg daar wel soms rare vragen over etc. maar ik denk dat als je voelt dat het goed is, het ook goed is, net als bij mij, maar dan is het bij mij op een andere manier zeg maar

  1. Ja, begrijpelijk. Het is uiteindelijk een gevoel dat in je moet zitten. Of niet. Jammer dat je dan toch vragen krijgt, je leven is niet per se compleet op het moment dat je kinderen krijgt.

 4. Manlief en ik wisten dat we na de geboorte van onze 2e ons gezinnetje compleet was. Het ging ons niet om kwantiteit maar om kwaliteit 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven