Press "Enter" to skip to content

Dromen najagen? 5 redenen om de eerste stap te zetten

Wil je al jaren dolgraag iets ondernemen, maar durf je er niet voor te gaan? Dan geef ik je in dit artikel 5 redenen om het juist wél te doen. Want je dromen volgen, kan je uiteindelijk zoveel opleveren! Deel je jouw dromen met me in de comments?

Je dromen volgen: onmogelijk?

Bijna ieder mens heeft dromen. Over een betere toekomst, die ene reis die je heel graag wil maken of dat fantastische bedrijfsplan – in gedachten. En ondanks dat ik niet per se een voorstander ben van een wat hysterische manier van leven, waarbij je ‘alles eruit moet halen wat erin zit’, geloof ik wel dat het belangrijk is om bepaalde dromen na te jagen. Dat je niet achteraf met spijt terugkijkt op je angst voor succes.

Per slot van rekening leef je nu. Hét moment om te kijken in hoeverre je droom een prachtige gedachte mag blijven of wellicht toekomstmuziek is. Maar waarom zou je? In dit artikel staan 5 redenen waarom je elke dag een eerste stap zou kunnen zetten!

5 redenen om vandaag aan de slag te gaan met je dromen

Waarom wachten op morgen?

Als er iets is dat ik leerde van het leven, is dat morgen zomaar heel anders kan zijn. Of sterker nog: dat morgen er misschien helemaal niet meer is.

Natuurlijk, ik weet best wel dat de kans groot is dat je morgen weer precies hetzelfde doet als vandaag, maar toch is dat hele wachten op morgen niet nodig. Dat je start met het leven van je dromen, betekent toch niet dat je halsoverkop in een vliegtuig hoeft te springen? De eerste stap is vooral erkennen dat je een droom hebt en dat je er iets mee wil gaan doen. Hoe, daar kan je daarna aan gaan werken.

Kortom, wachten op morgen is onnodig. Jij wil dolgraag iets, dus zou je je niet door tijd moeten laten tegenhouden.

Waarom niet?

Wat is een legitieme reden om je droomwens tegen te houden? Vaak bestaan bezwaren uit één of meer van volgende punten:

  • Je bent financieel nog niet zeker genoeg
  • Je durft niet
  • Je bent bang voor de reacties van anderen
  • Dit is niet voor jou weggelegd

Maar ik zal je iets vertellen: je komt er nooit achter of iets voor je is weggelegd als je niks probeert. Bovendien, stel dat je financieel nog niet zeker genoeg bent om nu een droomreis te maken, dan betekent dat toch niet dat je er niet voor kan sparen? Probeer te denken in oplossingen; dan vervagen de meeste problemen snel naar de achtergrond.

Als jij het niet doet…

…dan doet niemand het inderdaad. Het is jouw droom. Misschien wil je dolgraag een boek schrijven. Of een eigen cafetaria openen. Door concreet op papier te zetten wat je graag wil, zet je al een eerste stap. En van daaruit kan je verder puzzelen. Probeer de juiste mensen te benaderen, leer van andermans ervaring en durf!

Je zal er echt gelukkig van worden

Ik kan vooraf niet zeggen of je gelukkig zal worden als je droomwens daadwerkelijk uitkomt. Dat ligt aan zoveel factoren. Maar wat ik je wel kan zeggen, is dat het heel gelukkig maakt als je je droom achterna gaat. De weg ernaar toe, het gevoel dat je krijgt als je doorzet – zeker op de moeilijke momenten. Die maken de zware tijden dubbel en dwars waard.

Twee voorbeelden:

  • Op mijn tweeëntwintigste werd ik moeder. Als werknemer bij de pensioenafdeling van een grote verzekeraar verdiende ik een prima salaris. Toch wist ik dat ik meer uit het leven wilde halen. Ik besloot weer te gaan studeren aan de universiteit. Met een baby/dreumes thuis inderdaad. We sprongen in het diepe en ik wist naar de overkant te zwemmen. En hoewel ik momenteel niet heel veel meer doe met mijn diploma, heb ik geen moment spijt gehad. Het heeft me namelijk zoveel meer opgeleverd dan een papiertje: zelfwaardering, doorzettingsvermogen, discipline, het goede voorbeeld voor mijn dochter, zelfvertrouwen en lef.
  • Na de geboorte van onze middelste dochter Rose kwam ik door omstandigheden thuis te zitten. Enkele maanden later was ik opnieuw zwanger en sollicitaties? Die kon ik op mijn steeds dikker wordende buik schrijven. Ro stimuleerde me te gaan schrijven en wat bleek? Ik wist er uiteindelijk mijn beroep van te maken. Hij leerde me vertrouwen op eigen kunnen en intussen kan ik werk en gezin prima combineren. We hebben, ondanks twee fulltime banen, zelfs geen betaalde kinderopvang nodig!

Kortom, springen kan je zo ongelooflijk veel opleveren. In mijn geval absoluut meer dan wanneer ik was doorgegaan met wat ik al deed. En nee, ik ben echt niet extreem dapper. In tegendeel. Maar deze twee momenten besloot ik daar keihard mee af te rekenen door het gewoon te gaan doen. Wat bleek? De beren op de weg losten zich vanzelf op…

Het is de enige manier om dat kritische stemmetje het zwijgen op te leggen

Ik denk zeker dat zo’n kritisch stemmetje soms zinvol is. Het weerhoudt je van misstappen die van veraf al overduidelijk te herkennen zijn. Máár… hij houdt je soms ook tegen in zaken die wel de moeite van het ontdekken waard zijn. Als je bijvoorbeeld een mooie reis wil maken, maar je laat tegenhouden door wat de buren ervan denken als jij op je zesenveertigste ‘zomaar’ een sabbatical opneemt. Of je zou dolgraag stoppen met je huidige baan en financieel is het op zich mogelijk, maar je verzint steeds excuses om de knoop maar niet door te hoeven hakken…

Zonde! Echt, durf te springen. De reis naar je doel is de moeite waard en hopelijk je doel zelf ook. En zo niet? Dan heb je het in elk geval geprobeerd! Neem liever die les mee dan het gevoel van spijt, omdat je je liet tegenhouden door zelfopgelegde barrières.

Wat is jouw grootste droom? En durf je die achterna te gaan (in de toekomst) of vind je dat eigenlijk best eng?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *