Dromen najagen? 5 redenen om de eerste stap te zetten

Wil je al jaren dolgraag iets ondernemen, maar durf je er (nog) niet goed voor te gaan? Dan geef ik je in dit artikel 5 redenen om het juist wél te doen. Want je dromen volgen, kan je uiteindelijk zoveel opleveren! Deel je jouw wensen met me in de comments?

Je dromen volgen onmogelijk?

Bijna ieder mens heeft dromen. Over een betere toekomst, die ene reis die je heel graag wil maken of dat fantastische bedrijfsplan – in gedachten. Jij ook. Misschien volg je zal op, maar veel mensen houden die dromen dichtbij en doen er niets mee. Mogelijk omdat ze denken dat het allemaal onhaalbaar is, ze het beter kunnen uitstellen tot een andere fase in hun leven of simpelweg omdat ze denken dat zoiets meer voor anderen is.

Nu ben ik niet per se een voorstander van de wat hysterische manier van leven, waarbij je er alles uit moet halen wat erin zit. Toch geloof ik dat het belangrijk is om bepaalde dromen na te jagen en te koesteren. Met name als de angst voor succes je in de weg zit. En natuurlijk is een wereldreis in je camper met schoolgaande kinderen niet helemaal een optie, maar meer van de wereld zien wél. Nu is dus het moment om te kijken in hoeverre jouw droom een prachtige gedachte mag blijven of misschien meer toekomstmuziek is dan je vooraf dacht. Twijfel je? In dit artikel staan 5 redenen waarom je elke dag een eerste stap zou kunnen zetten!

5 redenen om vandaag nog aan de slag te gaan met je dromen

Waarom wachten op morgen?

Als er iets is dat ik leerde in dit leven, is dat morgen zomaar heel anders kan zijn. Of sterker nog: dat morgen er misschien helemaal niet meer is. Wil je dan terugkijken met het gevoel van spijt, dat je nog zoveel meer had willen doen en zien?

Natuurlijk weten we allemaal best dat de kans groter is dat je morgen weer precies hetzelfde doet als vandaag en de dag ervoor. Toch is het wachten op morgen vaak helemaal niet nodig. Bovendien, dat je start met het leven van je dromen, betekent niet dat je vanmorgen nog halsoverkop het vliegtuig hoeft te pakken? Maar helemaal niets doen is ook onnodig. Begin gewoon eens met het erkennen van je droom en bekijken wat nodig is om daar te komen. Dan doe je in elk geval al meer met je wensen dan gisteren.

Waarom niet?

Een belangrijk punt is kijken wat nu eigenlijk jouw belangrijkste argumenten zijn om je droomwens uit te stellen of te laten voor wat het is. Vaak bestaan bezwaren uit één of meer van volgende punten:

  • Je bent financieel nog niet zeker genoeg
  • Je durft niet
  • Je bent bang voor de reacties van anderen
  • Dit is, voor je gevoel, niet voor jou weggelegd

Maar ik zal je iets vertellen: je komt er nooit achter of iets voor je is weggelegd als je niks probeert. Bovendien, stel dat je financieel nog niet zeker genoeg bent om nu een droomreis te maken, dan betekent dat toch niet dat je er niet voor kan sparen? En dat je niet durft, betekent niet dat het onmogelijk is. Kijk naar wat je wel durft en bouw op. Anders gezegd: denk in oplossingen, dan vervagen de meeste problemen snel naar de achtergrond.

Als jij het niet doet…

…dan doet niemand het inderdaad. Het is jouw droom. Misschien wil je dolgraag een boek schrijven. Of een eigen kattencafé openen, een webwinkel starten met unieke cadeaus of de marathon van New York lopen. Door concreet op papier te zetten wat je graag wil, zet je al een eerste stap. En van daaruit kan je verder puzzelen. Probeer de juiste mensen te benaderen, leer van andermans ervaring en durf!

Je zal er echt gelukkig van worden

En nee, ik kan inderdaad niet vooraf al voorspellen of je daadwerkelijk gelukkig zal worden als je droomwens daadwerkelijk uitkomt. Dat ligt aan zoveel factoren. Maar wat ik je wel kan zeggen, is dat het je wél heel gelukkig maakt als je je droom achterna gaat. De weg ernaar toe, het gevoel dat je krijgt als je doorzet – zeker op de moeilijke momenten. Die maken de zware tijden dubbel en dwars waard. Het wordt een ervaring die je allicht een voldaner gevoel oplevert dan stilzitten uit angst voor succes of plezier.

Twee voorbeelden:

  • Op mijn tweeëntwintigste werd ik moeder. Als werknemer bij de pensioenafdeling van een grote verzekeraar verdiende ik een prima salaris en kreeg ik kansen om door te groeien. Toch wist ik dat ik meer uit het leven wilde halen dan dit. Ik besloot weer te gaan studeren aan de universiteit. Met een baby/dreumes thuis inderdaad. We sprongen in het diepe en ik wist naar de overkant te zwemmen. En hoewel ik momenteel in concrete zin niet heel veel meer doe met mijn diploma, heb ik geen moment spijt gehad. Het heeft me namelijk nog zoveel meer opgeleverd dan het papiertje zelf: zelfwaardering, doorzettingsvermogen, discipline, het goede voorbeeld voor mijn dochter, zelfvertrouwen en lef.
  • Na de geboorte van onze middelste dochter Rose kwam ik door omstandigheden thuis te zitten. Enkele maanden later was ik opnieuw zwanger en sollicitaties? Die kon ik op mijn steeds dikker wordende buik schrijven. Ro stimuleerde me te gaan schrijven en wat bleek? Ik wist er uiteindelijk mijn beroep van te maken. Hij leerde me vertrouwen op eigen kunnen en intussen kan ik werk en gezin prima combineren. We hebben, ondanks twee fulltime banen, zelfs geen betaalde kinderopvang nodig!

Kortom, springen kan je zo ongelooflijk veel opleveren. In mijn geval absoluut meer dan wanneer ik was doorgegaan met wat ik al deed. En nee, ik ben echt niet extreem dapper. In tegendeel. Maar deze twee momenten besloot ik daar keihard mee af te rekenen door het gewoon te gaan doen. Wat bleek? De beren op de weg losten zich vanzelf op, omdat ik een andere mindset aannam.

Doen is de enige manier om dat kritische stemmetje het zwijgen op te leggen

Op zich geloof ik dat een kritisch stemmetje in je achterhoofd zinvol kan zijn. Het weerhoudt je van misstappen en laat je soms zaken extra verdenken. Maar soms houdt hij je ook tegen om stappen te zetten die wél de moeite waard zijn.

Stel dat je graag een mooie reis wil maken, maar bang bent wat de buitenwereld ervan denkt dat je op je zesenveertigste ‘zomaar’ een sabbatical opneemt. Of dat je wil stoppen met je huidige baan, het financieel mogelijk is, maar je niet durft uit angst voor wat daarna komt. Dat is allebei zo zonde! Zeker als je weet dat de opties er zijn, maar toch vasthoudt aan het bekende – onder het mom van ‘dan kan het zeker niet misgaan’.

Door toch te gaan voor je dromen, voel je dat je leeft en leer je lessen die je voor altijd met je meeneemt. Je ontmoet misschien waardevolle gelijkgestemden, ontdekt nieuwe interesses en bent gelukkiger. Alles is beter dan het gevoel van spijt, omdat je je liet tegenhouden door zelfopgelegde barrières.

Wat is jouw grootste droom? En durf je die achterna te gaan (in de toekomst) of vind je dat eigenlijk best eng?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©soft_light – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven