Wat houdt het nieuwe geboorteverlof (2020) in?

Uit onderzoek van 24Baby blijkt dat ouders erg enthousiast tegenover het extra geboorteverlof staan dat vanaf 1 juli 2020 zal ingaan. Maar liefst 96% van de respondenten zegt het te willen opnemen. Tijdens deze vijf weken krijg je maximaal 70% doorbetaald van je reguliere salaris. We vertellen je in dit artikel alles over de inhoud van deze wetswijziging en natuurlijk de resultaten van het onderzoek zelf.

Extra ouderschapsverlof vanaf 1 juli 2020

Wat houdt het extra ouderschapsverlof vanaf 1 juli in?

Lange tijd hield de Nederlandse overheid een uitbreiding van het geboorteverlof tegen. Terwijl Ineke van Gent in 2007 al een voorstel deed om de toenmalige twee dagen om te zetten in een verlof van twee weken, duurde het nog tot 1 januari 2019 tot we hier eindelijk een verruiming kregen naar vijf werkdagen. Op 1 juli 2020 gaan we nog een stap verder vooruit: vanaf dat moment kun je als vader naast deze eerste week nog vijf werkweken aan geboorteverlof opnemen. Deze vijf weken hoeven niet per se aangesloten of direct na de bevalling worden opgenomen: je kan ervoor kiezen dit later of gespreid te doen (bijvoorbeeld 1 dag per week).

Wie heeft hier recht op?

Alle partners van een zwangere vrouw die in loondienst werken. Je moet dan eerst het reguliere geboorteverlof opnemen, daarna heb je de (vrijwillige) keuze voor vijf weken aanvullend verlofbinnen een halfjaar na de geboorte van jullie baby. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je echt de tijd hebt om goed te hechten samen.

Een laatste voorwaarde: jullie baby moet geboren worden op of na 1 juli 2020.

Hoeveel krijg je uitbetaald?

  • Als je partner moet bevallen, heb je recht op calamiteitenverlof. Je krijgt dan volledig doorbetaald.
  • Daarna volgen de standaard vijf dagen die je volledig doorbetaald krijgt. Het gaat hierbij om het weekloon wat je normaliter ook zou krijgen. Werk je dus twintig uur per week, dan krijg je twintig uur vergoed. En bij een fulltime werkweek veertig uur.
  • De aanvullende weken verlof zijn vrijwillig. Je hoeft deze niet op te nemen, maar de mogelijkheid is er wel. Tijdens de vijf weken extra geboorteverlof krijgt je partner maximaal 70% van zijn gebruikelijke loon – ofwel vergoed door het UWV, ofwel door je werkgever zelf.

Onderzoek 24Baby

Met oog op de wetswijziging per 1 juli deed 24Baby onderzoek naar hoe ouders dit gaan aanpakken. En wat bleek? Van de 1000 respondenten wil maar liefst 96% gebruikmaken van het extra geboorteverlof na de bevalling. Wel zijn er een paar bezwaren:

  • Sommige vaders en co-moeders vinden het lastig dit te bespreken met hun werkgever
  • Er wordt vrij weinig voorlichting gegeven (in de salarisschaal met bovenmodaal inkomen 11% en tot € 25.000,00 kreeg slechts 3% hierover te horen)
  • Het mislopen van inkomsten

Waarom is betrokkenheid van beide ouders vanaf de geboorte zo belangrijk?

Wetenschappelijk onderzoek: betrokken vaders zijn belangrijk voor het kind

In onze samenleving groeien we over het algemeen nog steeds ten onrechte op met het beeld dat vaders minder belangrijk zijn dan moeders. Van kinderboeken tot reclames: moeders zorgen voor de kinderen, vaders werken buitenshuis; vaders komen vaak klungelig over en moeders als gedreven multitaskers die geen bal laten vallen in huis. Op een enkel modern kinderboek na dat hier dwars tegenin gaat, houden dit soort zaken ons minderwaardige beeld van de vader in stand.

Kijk je echter naar wetenschappelijke onderzoeken, dan zie je dat kinderen juist de aandacht en betrokkenheid van hun vader én moeder nodig hebben. Dat we als moeder vaker de kans kregen (door met poppen te spelen, vaker te babysitten en door de maatschappelijke waarden), maakt namelijk niet automatisch dat een man het minder goed zou doen.

Bovendien blijkt ook dat een betrokken vader een enorme stimulans is voor de cognitieve ontwikkeling van je kind. Daar komt voor meisjes nog een extra voordeel bij. Was hun vader actief betrokken bij de opvoeding? Dan presteert ze vaak beter op school, heeft minder last van angstige en depressieve gevoelens en staat actief in het leven.

Scandinavische landen als voorbeeld

Binnen de discussie over het verruimen van geboorteverlof ontkom je niet aan een zijdelingse blik op de Scandinavische landen. Zij zijn koploper als het gaat om het stimuleren van vaderlijke betrokkenheid. Het Parool schreef hier een ontzettend interessant artikel. Over waarom we hier in Nederland nog steeds zoveel waarde hechten aan de vrouw als hoeksteen van het gezin en hoezeer dit cultureel bepaald is. In Scandinavië, waar het financieel veel aantrekkelijker is om geboorteverlof op te nemen én de duur aanzienlijk langer, zie je welk effect die aanwezigheid heeft.

Kortom, we gaan een stap in de goede richting – al zijn we er natuurlijk nog niet. Gaat jouw man gebruik maken van het verruimde geboorteverlof? Hoe denken jullie over deze ontwikkelingen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

13 gedachten over “Wat houdt het nieuwe geboorteverlof (2020) in?

  1. Fijn hoor, belangrijk en goed voor de kinderen en ouders. Ik weet nog dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap mensen uit ik geloof Denemarken sprak, die waren heel verbaast over het verlof wat ik en mijn man hadden en hoe het hier geregeld was.

  2. In Duitsland is het anders. Hier kon mijn man wel 3 maand (als ik het goed heb) thuis blijven. Heeft hij niet gedaan maar de eerste keer was hij wel 2 weken thuis. Komt natuurlijk ook omdat we in Duitsland geen kraamhulp hebben.

  3. Goede ontwikkelingen. Wij gaan er geen gebruik meer van maken. En ik was blij dat in onze tijd mijn man heel flexibel kon zijn met zijn werktijden om diverse redenen. Maar ik vind het goed dat dit nu voor iedereen is weggelegd.

  4. Hmm, zo jammer dat mijn kinderen al groot zijn! Anders zou ik het nog een keer overdoen allemaal haha. Al verwacht ik niet dat mijn man als ondernemer dan wel langer dan 1 dag thuis zou blijven.

  5. Nee alsjeblieft niet. Die van mij ging alleen maar op bed liggen alsof hij zelf het kind had gebaard en als hij van het bed af kwam ging hij gamen. Dus helemaal niks.

  6. Wat een goed en informatief artikel! hmm wij hopen ooit een kleintje te mogen krijgen, de mijne zal mij sowieso bij staan en helemaal verliefd zijn op de kleine. Maar tussendoor een potje game omdat die vrij is vind ik ook niet heel erg. Als het maar niet ureeeen achter elkaar is en hij mij gewoon mee wilt helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven