Press "Enter" to skip to content

27 makkelijke recepten voor moeilijke eters

Ergens gaandeweg komt je kind waarschijnlijk in een fase waarbij hij in een lastige eter verandert. Omdat een boterham na het avondeten geen goed idee is, verzamelden we 27 makkelijke recepten voor moeilijke eters. En de hoopvolle boodschap: het wordt vanzelf weer beter!

Moeilijke eters: ook tijdens lunch en ontbijt

Wie dacht dat de dreumes of peuter met een culinaire voorkeur zich alleen ‘s avonds laat zien, heeft het mis. Vanaf een bepaalde leeftijd willen ze simpelweg niet alles meer proeven. Soms vanwege de structuur, een andere keer om te kijken hoever ze bij jou kunnen gaan en dan weer omdat ze overdag eigenlijk al genoeg op hebben. Wat de reden ook is, als je kind lastiger eet, is het goed om een aantal handige recepten achter de hand te hebben. We besloten daarbij ook ontbijt- en lunchrecepten te delen, omdat ze ongetwijfeld altijd van pas komen!

Alternatief ontbijt of lunch voor je lastige(re) eter

Pannenkoekjes met banaan en havermout

Hier vind je een recept voor pannenkoekjes van banaan, havermout en sojamelk. Niet alleen voedzaam, maar ook nog eens heel lekker. Als beleg krijgen ze een beetje ahornsiroop, appelstroop of honing. Of gewoon zonder beleg, want ze zijn smaakvol genoeg.

Lekker alternatief: deze pompoenpannenkoeken uit de Antilliaanse keuken

Pizza eierkoek

Heeft je zoon of dochter vandaag even helemaal geen trek in een boterham? Dan is de pizza eierkoek vaak al een goed alternatief. Het kan soms in de manier van presenteren zitten. En je hoeft heus niet altijd mee te gaan met de nukken van je dreumes of peuter, maar het kan wel een oplossing zijn. In de zomermaanden kan je ze prima beleggen met fruit.

Volkoren beschuitje met kaas

Oer-hollans, simpel en lekker. Het feit dat je hun brood een keer vervangt, kan al genoeg zijn om je moeilijke eter weer enthousiast te krijgen.

Broodje gezond

Zorg voor lekkere broodjes (vers van de bakker of uit de oven), leg verschillende belegsoorten, gekookt ei in plakjes, tomaat en komkommer op tafel en laat hen zelf aan de gang gaan. Wie weet word je nog verrast: als kinderen zelf mogen beleggen pakken ze sneller groenten en eten dus ongemerkt gezonder. Per slot van rekening is er niks zo lekker als je eigen gemaakte broodje!

Wraps

Hoewel een wrap relatief veel calorieën bevat, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om de volkoren variant te nemen en te vullen met caloriearm beleg. Magere vleeswaren, toch maar weer komkommer, voor de liefhebber wat Hüttenkäse.

Bordje pap

Als alternatief voor de dagelijkse boterham kan je ook een keer samen havermout- of griesmeelpap maken. Wil je je kind trakteren op iets extra lekkers? Dan is een klontje roomboter en wat basterdsuiker een klein feestje op zich!

Vegan variant: rijstmelk met griesmeel, een klontje plantaardige boter. Vegetarisch: als je wil kan je er ook nog een scheutje biologische honing doorheen roeren.

Avondeten: hoe ga je om met moeilijke eters?

De kern van ons verhaal? Kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Dus als je de ene dag wel een broodje geeft in plaats van pasta en de keer erop eist dat ze hun bord leeg eten, zaait dat verwarring. Dat ze lastiger zijn met eten en niet alles meer nemen, hoort er ook een beetje bij. Uiteindelijk komt het wel goed, zolang je maar een consequente aanpak kiest. Met onderstaande recepten kan je deze periode een beetje overbruggen zonder te veel gezeur.

En vind je dat een leugentje om bestwil soms best moet kunnen? Vertel ze dan dat je harder groeit door champignons of dat hun held ook dol is op deze pastasoort. Soms werkt het – heb je toch weer een avond minder strijd.

pastagerechten voor moeilijke eters

Pastagerechten

Pasta met spinazie en spekjes

Dit recept is echt een succesnummer, bij zo’n beetje ieder kind. Ondanks het feit dat er groene groente in zit als basis.

Nodig?

  • Pasta
  • Biologische spekreepjes
  • Spinazie à la Boursin (van Iglo) of spinazieblokjes en een paar goede theelepels kruidenkaas
  • Geraspte kaas

De saus is ontzettend simpel en na afloop roer je de pasta er doorheen. Beetje kaas erover en klaar! Bijkomend voordeel van dit recept is dat het ook nog eens heel erg snel klaar is. Ideaal dus als je een keer weinig zin hebt om te koken of je dreumes dreint en je gewoon zo vlug mogelijk iets op tafel wil hebben staan.

Lees hier de uitgebreide versie van dit recept: farfalle met spinazie roomsaus

Tagliatelle met broccolisaus

Ondanks het feit dat hier best wat paddenstoelen in verwerkt zitten, vinden de meeste kinderen het recept wel lekker. Bovendien is broccoli vaak wel favoriet. je kan overwegen om de groente ook in stronkjes te geven, zodat ze die apart kunnen eten.

Benodigdheden

  • Pasta (liefst tagliatelle of schelpjes)
  • Spekreepjes (kalkoen of varken)
  • Rode of roze ui
  • Oesterzwammen
  • Champignons
  • Broccoli
  • Crème fraîche

Bereidingswijze

Kook de broccoli 5 minuten in zijn geheel (dus nog niet snijden). Intussen snij je de ui, oesterzwammen en champignons fijn en breng je de spekjes op smaak. Als de broccoli klaar is, haal je hem in zijn geheel uit het water en legt hem op een snijplank. Doe de pasta in het kokende water (van de broccoli dus) en bak de spekjes, ui en paddenstoelen aan. Dan snij je de broccoli in kleine roosjes en voegt deze een paar minuten voor de pasta gaar is toe aan je spek-ui-paddenstoelmengsel, samen met de crème fraîche. Beetje peper naar smaak en tot slot alles door elkaar roeren.

Lees hier de uitgebreide versie van dit recept: tagliatelle met broccolisaus

Penne met tomatensaus en kipfilet

De ideale manier om heel veel groenten te verstoppen: ui, paprika, wortel, courgette, aubergine, prei, cherrytomaatjes – maar net wat je lekker vindt. Je kan paprika’s en worteltjes bijvoorbeeld ook pureren (courgette trouwens liever niet, dat wordt een hele rare substantie).

Bereidingswijze

Kruid vooraf de kipfilet en snij in kleine stukjes. Je kookt pasta en bakt intussen op hoog vuur je kip aan. Daar doe je dan van alles bij: ui (fijn gesnipperd), knoflook, gepureerde paprika, champignons en een hele lading snoeptomaatjes. Zet het vuur iets lager, maar hoog genoeg om de tomaatjes goed te verwarmen. Je kunt ze op een gegeven moment ‘plat drukken’ en na verloop van tijd gaat het binden tot een stevige saus. Vlak voor de pasta kookt meng je er nog wat geperste knoflook doorheen.

Aubergine lasagne

De saus is ongeveer zoals hierboven. Enige toevoeging die niet mag ontbreken: aubergine. Je snijdt deze een halfuur van tevoren in plakken, bestrooit ze met zeezout en wacht af. Na een halfuur veeg je het vocht en zout eraf, snijdt ze in stukken en roert ze door de saus. Voeg naast de tomaatjes ook een pakje Tomato Frito (Heinz) toe en je lasagnesaus is klaar. Gebruik een laagje bladen, saus, kaas, bladen, saus, kaas tot de schaal vol is.

aardappel recepten gerechten lastige eters

Aardappelgerechten voor moeilijke eters

De klassieke AVG (Aardappelen, Vlees, Groenten), maar dan in een vrolijker jasje.

Zoete aardappelfrietjes

Misschien niet zo heel gezond als je ze frituurt, maar wel erg lekker. Je moet hierbij wel iets meer tijd nemen dan normaal, omdat je ze ook moet voorbakken. Serveer met worstjes, gezonde kibbeling of juist gegrilde kipfilet en rauwkost of groenten die ze wel lusten. Al dan niet in een bijzondere vorm gesneden.

Gebakken aardappel met salade

Minikrieltjes zijn lekker en makkelijk. Kinderen zijn er dol op en via de salade krijgen ze alsnog wat groenten binnen. Opnieuw niet heel gezond, maar ideaal voor de zaterdagavond.

Ook lekker: aardappelschijfjes uit de oven met een snufje paprikapoeder erover

Stamppot

Varieer eens met stamppot op basis van aardappelpuree met:

Aardappelgerecht uit de oven

Naast gepofte aardappel is een aardappelschotel van aardappelschijfjes ook lekker. Zeker in combinatie met spitskool en gehakt. Voeg kruiden naar smaak toe en dek af met een laagje kaas dat straks heerlijk gaat smelten in de oven.

Soep

De ideale manier om je kind extra groenten te geven zonder dat hij dat door heeft: met een lekkere soep. Denk bijvoorbeeld aan tomatensoep (extra lekker wanneer je hem een nachtje laat staan in de koude buitenlucht), kippensoep, goed gevulde groentesoep of deze heerlijke paprikasoep. Lekker broodje erbij met zelfgemaakte kruidenboter en je hebt een (hopelijk) tevreden zoon of dochter aan tafel.

Gerechten voor lastige eters met brood

Pita shoarma

Je kan de pita zo (on)gezond maken als je zelf wil. Als kinderen het gevoel krijgen dat ze iets te zeggen hebben over de inhoud van hun bord, eten ze soms meer. Zet vrolijk gekleurde kommetjes op tafel met schijfjes komkommer, sla, tomaat, evt. een (zelfgemaakt) sausje of frisse yoghurtdip en laat ze hun broodje zelf samenstellen.

Ook lekker: deze kipshoarma van kipfilet met zelfgemaakt brood en yoghurt-knoflooksaus

Wraps als avondeten

Benodigdheden

  • Varkensfilet (of kip)
  • Roze of rode ui
  • Paprika
  • Champignons
  • (Geraspte) wortel
  • Courgette
  • Emmer snoeptomaatjes van Lidl
  • Avocado
  • Zure room
  • Wraps

Bereidingswijze

De saus maak je ongeveer zoals de bovenstaande pastasaus: filet kruiden en aanbraden, ui, champignons, wortel en paprika erbij. Roeren tot het wat zachter wordt. Dan de courgette eraan toevoegen en snoeptomaatjes. Naar smaak geperste knoflook in de pan en de saus een beetje laten indikken.

De avocado snijden en schillen. In een bakje prakken, beetje zout erbij voor de smaak (als je wil). En de zure room breng je op smaak met wat zwarte peper. De wrap opwarmen, beleggen met zure room en wat avocado. Dan de saus eroverheen en (voor de echte lekkere trek) een klein handje geraspte kaas. Niet zo gezond, maar wel vol groenten.

Tip: je kan wraps ook bakken in de pan. Gewoon op laag vuur en wachten tot hij wat boller gaat staan.

Broodje hamburger

Ook lekker en kan je het eten van de hamburgers aanpakken op dezelfde manier als de pita shoarma. Door ze zelf te laten kiezen uit verse groenten, heb je nog kans dat ze ervan beginnen te snoepen voor ze aan hun broodje beginnen.

brood rijst gerechten recept moeilijke eter

Rijstrecepten

Rijst met spitskool, varkenfilet en prei

De relatief zachte smaak van spitskool doet het hier thuis goed. Past ook bij bami/mihoen. Je kan het eventueel op smaak brengen met wat zoetzure saus, maar voor de gezonde versie kan je het natuurlijk beter houden op rijst met groenten en vlees.

Gevulde (punt)paprika

Kook de rijst en meng met wat tomaat, gehakt, verschillende lekkere groenten die erbij passen (denk aan wortel, prei) en vul de paprika. Zet die vervolgens in een ovenschaal en bak in 40 minuten op 180 graden.

Rijst met witte of bruine bonen en rookworst

Bak de bruine bonen of witte bonen in tomatensaus en rookworst; de rijst in de rijstkoker. En als het klaar is voeg je het samen. Ook heel lekker met een frisse salade of komkommertjes.

Houd hoop als je kind ineens in een slechte(re) eter is veranderd! Het trekt vanzelf weer bij. En tot die tijd geven bovenstaande recepten je hopelijk weer wat lucht.

Volg je de socials van De Mamagids al?
Hier vind je ons op Facebook, Instagram en Pinterest

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids