5 verrassend lekkere recepten met Matzes

In de week voor Pesach eten Joden alleen producten zonder gist. Vanuit deze traditie ontstond de matse: een ongezuurd platbrood. Inmiddels eten we de (vaak) ronde crackers vaak met Pasen, ook wanneer je niet opgroeide met de Joodse traditie. In Nederland verkoopt Hollandia ze onder de passende naam Matze crackers. Ze zijn koosjer én een lekkere toevoeging op je paasontbijt. Zin om eens iets anders te doen dan de traditionele variant met boter en bruine suiker? In dit artikel vind je 5 verrassend lekkere recepten met Matzes.

Matse: Joodse traditie in de week voor Pesach

Waar komt de matse vandaan?

Wist je dat de oorsprong van de matse eeuwen terug gaat? Binnen het Jodendom herdenken ze, wanneer wij Pasen vieren, nog altijd trouw de bevrijding van de Joodse slavernij in Egypte. Traditionele Joden eten in de week voor Pesach (vanaf Sederavond, de eerste avond van deze 7-8 dagen) geen producten die gist bevatten; enkel matses. Deze traditie is overgenomen in het Christendom en inmiddels door iedereen die dol is op deze lekkere ronde crackers met boter en suiker.

Wil je koosjere matses? Let er dan op dat de matses ‘Kosher Le-Pesach’ bevatten. Dit geeft aan dat het bakproces en de ingrediënten voldoen aan de officiële voorschriften van de kasjroet (Joodse spijswetten). De Matze crackers van Hollandia zijn koosjer.

Zijn matses vierkant of rond?

Beide opties zijn mogelijk, maar oorspronkelijk waren matses vierkant. Ze verwijzen naar de vierkante tegels die de tot slaaf gemaakte Joden in Egypte moesten bakken van rivierklei(*). Tegenwoordig zijn vooral de ronde Matze crackers bekend, die in Nederland door het bedrijf Hollandia Matzes uit Enschede worden gebakken.

(*) Bron: Historiek.net

lekkere recepten matzes

Inspiratie: zo gebruik en beleg je matses

Zoet beleg: roomboter en suiker, honing, jam of pindakaas

Behalve de traditionele vorm van beleggen (een matse met roomboter en suiker) kan je hem natuurlijk ook met ander zoet beleg eten. Door de neutrale smaak, zijn eigenlijk alle soorten zoet broodbeleg geschikt om hem mee te beleggen: vruchtenhagel, gestampte muisjes, jam, chocopasta of honing zijn heerlijk. En ook pindakaas smaakt prima op je matse.

Met hartig beleg: kaas, kipfilet en komkommer of ham

Ben je meer van de hartige hapjes? Gelukkig is een matse met kaas ook heerlijk. Of ham, als lekkere afwisseling. Maar er zijn natuurlijk nog meer lekkere opties, zoals avocado, eigengemaakte tomatenspread en filet americain. Net waar je zin in hebt.

5 recepten met matzes

Pizza’s van matses

Ben je dol op pizza en zou je dit het liefst elke avond eten? Wanneer je een grote matse gebruik als basis voor pizza, kan je in elk geval iets verantwoorder genieten. Bestrijk hem met tomaten passata of -puree, beleg met kaas, ham, paprika, ui, champignon, kipfilet en – voor wie echt gezond wil doen – broccoli. Ook leuk om met de kinderen te doen.

Flammkuchen

Deze Duitse lekkernij wordt oorspronkelijk gemaakt van heel dun brooddeeg, maar kan natuurlijk ook heel gemakkelijk worden gemaakt van een matse. Klik hier voor een lekker recept.

Matse met vitello tonnato

Misschien ken je vitello tonnato wel als voorgerecht? Je kunt deze ook heel gemakkelijk maken met een matse als basis. Leg de dungesneden plakken kalfsfilet op de matse, bestrijk met een dun laagje tonnato-saus en garneer het vlees. Dat kan met kappertjes, zoals in dit recept (waar je ook een heerlijk recept vindt voor zelfgemaakte tonnato-saus), of met kwarteleitjes, zoals hier.

Matseballen voor in de soep

In het filmpje zie je een authentiek recept uit de Joodse keuken: matseballen. Traditioneel wordt deze gegeten met kippen- of linzensoep en geraspte mierikswortel.

Hartige groentetaart

Wil je graag een hartige taart maken met de matse als basis? Laat ze dan kort weken in water, zoals je in dit recept voor spinazie-aardappeltaart kunt lezen. De matse is hierin eigenlijk een vervanger voor bladerdeeg, zoals we die in de Westerse keuken vaak gebruiken als basis voor hartige taart, maar een stuk lichter en veel minder vet.

Matzes: ‘niks is zo lekker’

De slogan komt niet uit de lucht vallen. Nog een voordeel aan de matse is namelijk dat er weinig in zit: geen zout, geen conserveringsmiddelen. Heb je ze over van je paasontbijt? Dan zijn ze ook ideaal voor wanneer je niet lekker bent en het eten wer moet gaan opbouwen.

Welke Matze crackers kan je allemaal kopen?

  • Matze Original (de grote matzes) (*)
  • MatzeCrackers (de kleine matzes) (*)
  • MatzeCrackers biologisch (**)
  • MatzeToast

(*) Verkrijgbaar in oranje (naturel) en geel (volkoren)
(**) Ook verkrijgbaar in groen (spelt)

Al trek gekregen? Gelukkig kan je Matzes het hele jaar door eten, dus mocht je deze Pasen overslaan, dan kan je dinsdag alsnog een pak in huis halen.

Wat eet jij het liefst op je matse?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat opgestuurde producten, deze kregen wij in 2016 toegestuurd van Hollandia. Naar aanleiding hiervan schreef ik dit artikel met inspiratie voor recepten met matses.

Uitgelichte afbeelding ©Olga Mukashev – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

2 gedachten over “5 verrassend lekkere recepten met Matzes

  1. Matzes worden in het Jodendom tijdens Pesach de gehele week (8 dagen) gegeten, met start de ‘seder’ avond.
    Je informatie is incorrect

    1. Hi Kira,

      Dank je wel voor je bericht, ben blij dat je dit stuurt.
      In de tekst staat echter ‘de week voor Pesach’ – dat klopt dan toch wel met de acht dagen ervoor?

      Groeten,
      Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven