Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

5 verrassend lekkere recepten met Matzes

In de week voor Pesach eten Joden alleen producten zonder gist. Vanuit deze traditie ontstond de matse: een ongezuurd platbrood. In Nederland verkoopt Hollandia ronde matses onder de naam Matze crackers. Weliswaar niet koosjer, maar wel een lekkere toevoeging op je paasontbijt. In dit artikel vind je maar liefst 5 recepten om de matse nog lekkerder te maken én natuurlijk meer achtergrondinformatie.

Paasontbijt

De oven piept. Terwijl het halve gezin nog in dromenland ligt, zet ik heel voorzichtig de bakplaat met croissantjes erin. De eieren tikken gemoedelijk tegen de zijkant van het steelpannetje en het sinaasappelsap zit in de karaf. Het is één van mijn favoriete feestdagen. Het is hartje lente, de temperatuur gaat langzaam weer omhoog en het bijbehorende ontbijt is een feestje op zich.

Mijn favoriete paasontbijt bestaat uit:

 • Croissantjes (gevuld met ham, kaas en een likje mosterd)
 • Versgeperste jus
 • Krentenbrood met spijs
 • Gekookt eitje

En dit jaar dus ook matses met bruine suiker.

Matse: een Joodse traditie voor Pesach

Waar komt de matse vandaan?

Wist je dat de oorsprong van de matse eeuwen terug gaat? In het Jodendom herdenken ze, wanneer wij Pasen vieren, nog altijd trouw de bevrijding uit de Joodse slavernij in Egypte. Volgens de traditie eten traditionele Joden in de week voor Pesach (vanaf Sederavond) geen producten die gist bevatten; enkel matses. Vervolgens is deze traditie ook overgenomen in het Christendom en eten christenen matses met Pasen, besmeerd met boter en suiker.

Wil je koosjere matses? Let er dan op dat de matses ‘Kosher Le-Pesach’ bevatten. Dit geeft aan dat het bakproces en de ingrediënten voldoen aan de officiële voorschriften van de kasjroet (Joodse spijswetten). De Matze crackers van Hollandia zijn koosjer.

Zijn matses vierkant of rond?

Beide opties zijn mogelijk, maar oorspronkelijk waren matses vierkant. Ze verwijzen naar de vierkante tegels die de tot slaaf gemaakte Joden in Egypte moesten bakken van rivierklei(*). Tegenwoordig zijn vooral de ronde Matze crackers bekend, die in Nederland door het bedrijf Hollandia Matzes uit Enschede worden gebakken.

(*) Bron: Historiek.net

Inspiratie: zo gebruik en beleg je matses

Zoet beleg: roomboter en suiker, honing, jam of pindakaas

Natuurlijk kan je de traditionele vorm van beleggen volgen en je matse eten met roomboter en (bruine) suiker, maar er is veel meer mogelijk. Het voordeel van de neutrale smaak van matses is namelijk dat eigenlijk alles wel smaakt. Wil je hem beleggen met vruchtenhagel? Of ben je juist meer van de gestampte muisjes of chocopasta? Het kan allemaal, want je proeft de smaken van je beleg extra goed.

Met hartig beleg: kaas, kipfilet en komkommer of ham

Ook heerlijk is een matse in combinatie met kaas. Ham is een goede afwisseling. En wil je originele inspiratie? Maar er zijn natuurlijk nog meer lekkere opties, zoals avocado, eigengemaakte tomatenspread en filet americain.

Pizza’s van matses

Zeker als je op je gezondheid let, is de pizza matse een lekker alternatief die minder calorieën en suikers bevat. Bestrijk de matse met tomaten passata en beleg met kaas, ham, paprika, ui, champignon, kipfilet… Whatever you like! 

Flammkuchen

Deze Duitse lekkernij wordt oorspronkelijk gemaakt van heel dun brooddeeg, maar kan natuurlijk ook heel gemakkelijk worden gemaakt van een matse. Klik hier voor een lekker recept.

Overige opties met matses

Er zijn nog zoveel meer dingen mogelijk. Je kan er taart mee maken, gebruiken in soepen en zelfs als basis voor hartige taart! Je laat de matzes dan even kort weken in water om ze iets zachter te maken en kan ze dan gebruiken als basis.

Matzes: ‘niks is zo lekker’

De slogan komt niet uit de lucht vallen. Nog een voordeel aan de matse is namelijk dat er weinig in zit: geen zout, geen conserveringsmiddelen. Ze zijn, naast lekker bij je paasontbijt, ook ideaal om te eten wanneer je minder lekker bent.

Welke Matze crackers kan je kopen?

 • Matze Original (de grote matzes) (*)
 • MatzeCrackers (de kleine matzes) (*)
 • MatzeCrackers biologisch (**)
 • MatzeToast

(*) Verkrijgbaar in oranje (naturel) en geel (volkoren)
(**) Ook verkrijgbaar in groen (spelt)

Al trek gekregen? Gelukkig kan je Matzes het hele jaar door eten, dus mocht je deze Pasen overslaan, dan kan je dinsdag alsnog een pak in huis halen.

Wat eet jij het liefst op je matse?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat opgestuurde producten

Ook leuk om te lezen

2 reacties

 1. Kira Kira 18/02/2021

  Matzes worden in het Jodendom tijdens Pesach de gehele week (8 dagen) gegeten, met start de ‘seder’ avond.
  Je informatie is incorrect

  • Redactie Redactie 20/02/2021

   Hi Kira,

   Dank je wel voor je bericht, ben blij dat je dit stuurt.
   In de tekst staat echter ‘de week voor Pesach’ – dat klopt dan toch wel met de acht dagen ervoor?

   Groeten,
   Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids