Press "Enter" to skip to content

5 verrassend lekkere recepten met Matzes

Traditioneel eten we jaarlijks hetzelfde paasontbijt. Dit jaar inclusief Matzes. En om deze heerlijke ronde lekkernij te eren, dit jaar een kleine ode aan de matse. Want hij is niet alleen lekker, maar kwam dit jaar ook nog eens heel goed van pas. 

Paasontbijt

De oven piept. Terwijl het halve gezin nog in dromenland ligt, zet ik heel voorzichtig de bakplaat met croissantjes erin. De eieren tikken gemoedelijk tegen de zijkant van het steelpannetje en het sinaasappelsap zit (gezeefd, dat wel) in de maatbeker. Het is één van mijn favoriete feestdagen. Het is hartje lente, de temperatuur gaat langzaam weer omhoog en het bijbehorende ontbijt is een feestje op zich.

Dit mag niet ontbreken bij je paasontbijt

  • Croissantjes (gevuld met ham, kaas en een likje mosterd)
  • Versgeperste jus
  • Krentenbrood met spijs
  • Gekookt eitje
  • Matse met bruine suiker

Tradities met Pasen: feest met matses

Waar komt de matse vandaan?

Wist je dat de oorsprong van de matse eeuwen terug gaat? In het Jodendom herdenken ze nog altijd trouw de bevrijding uit de tijd dat ze nog als slaven dienden voor Egypte. Volgens de traditie eten traditionele Joden in de week voor Pesach (vanaf Sederavond) geen producten die gist bevatten; enkel matses. Vervolgens is deze traditie ook overgenomen in het Christendom.

Hoe eet je matses traditioneel?

Origineel eet je ze met boter en bruine suiker.

Andere opties?

Met hartig beleg: kaas, kipfilet en komkommer of ham

Ook heerlijk is een matse in combinatie met kaas – Rose’ favoriet. Ikzelf hou erg van jam en ham is een goede afwisseling. En wil je originele inspiratie? Mirjam schreef hier een artikel over met opties als avocado en filet americain.

Zoet beleg: honing, jam of pindakaas

Het voordeel van de neutrale smaak van Matzes is dat eigenlijk alles wel smaakt. Wil je hem beleggen met vruchtenhagel? Of ben je juist meer van de gestampte muisjes of chocopasta? Het kan allemaal, want je proeft de smaken van je beleg extra goed.

Pizza’s

Zeker als je op je gezondheid let, is de pizza matse een lekker alternatief die minder calorieën en suikers bevat. Bestrijk de matse met tomaten passata en beleg met kaas, ham, paprika, ui, champignon, kipfilet… Whatever you like! 

Flammkuchen

Deze Duitse lekkernij wordt oorspronkelijk gemaakt van heel dun brooddeeg, maar kan natuurlijk ook heel gemakkelijk worden gemaakt van een matse. Klik hier voor een lekker recept.

Overige opties met matses

Er zijn nog zoveel meer dingen mogelijk. Je kan er taart mee maken, gebruiken in soepen en zelfs als basis voor hartige taart! Je laat de matzes dan even kort weken in water om ze iets zachter te maken en kan ze dan gebruiken als basis.

Matzes: ‘niks is zo lekker’

De slogan komt niet uit de lucht vallen. Nog een voordeel aan de matse is namelijk dat er weinig in zit: geen zout, geen conserveringsmiddelen. Dat kwam heel goed van pas toen May ziek was en niks binnenhield. Alleen matses dus. De suiker gaf haar bovendien net het beetje energie dat ze nodig had. Hoewel het nog even duurde voor ze weer de oude was, begon haar herstel in elk geval hiermee.

Welke Matzes kan je kopen?

  • Matze Original (de grote matzes) (*)
  • MatzeCrackers (de kleine matzes) (*)
  • MatzeCrackers biologisch (**)
  • MatzeToast

(*) Verkrijgbaar in oranje (naturel) en geel (volkoren)
(**) Ook verkrijgbaar in groen (spelt)

Al trek gekregen? Gelukkig kan je Matzes het hele jaar door eten, dus mocht je deze Pasen overslaan, dan kan je dinsdag alsnog een pak in huis halen. En zoals je al las, zijn ze ook nog eens goed om te eten wanneer je last hebt van de griep en verder weinig binnenhoudt. Hebben dus!

Wat mag bij jullie niet ontbreken op de paasontbijttafel? Eet jij ook weleens Matzes?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel).
En volg je De Mamagids al op Instagram?

Dit artikel bevat opgestuurde producten

Ook leuk om te lezen

2 Comments

  1. Kira Kira 18/02/2021

    Matzes worden in het Jodendom tijdens Pesach de gehele week (8 dagen) gegeten, met start de ‘seder’ avond.
    Je informatie is incorrect

    • Redactie Redactie 20/02/2021

      Hi Kira,

      Dank je wel voor je bericht, ben blij dat je dit stuurt.
      In de tekst staat echter ‘de week voor Pesach’ – dat klopt dan toch wel met de acht dagen ervoor?

      Groeten,
      Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids