gnocchi alla sorrentina recept

Wat eten we vandaag? Gnocchi alla Sorrentina

Vind jij het ook zo lastig om te bedenken wat je nu weer moet eten? In deze nieuwe serie deel ik wekelijks een eenvoudig gerecht dat je kunt aanpassen aan jullie smaak en/of eetpatroon en waar je geen uren voor in de keuken hoeft te staan. Eet smakelijk!

Gnocchi alla Sorrentina

Mijn nieuwe guilty pleasure is scrollen door allerlei Insta recepten. Je komt echt de lekkerste dingen tegen. Van gevuld naanbrood met kaas – een soort tosti deluxe – tot bijvoorbeeld deze gnocchi met tomatensaus. Waar ik veel online recepten vaak nogal smaakloos vind, bevallen die van Instagram een stuk beter. In dit geval is het ook nog eens heel erg simpel. Het oorspronkelijke recept vond ik bij chefsofiaa, maar is eigenlijk een bekend recept uit het Zuid-Italiaanse Sorrento. In de basis is het niet veel meer dan (verse) gnocchi met tomatensaus, maar zó smaakvol ! Daarbij is het lekker snel klaar en vond iedereen het hier lekker (een unicum). Dat maakt het dus een ideaal gerecht om binnenkort eens op het menu te zetten. Goed, genoeg gekletst, tijd voor het recept.

Benodigdheden voor Gnocchi alla Sorrentina

Het oorspronkelijke recept vond ik vrij karig. Voor een gezin van 6 (waarvan drie volwassenen) houd ik onderstaande hoeveelheden aan:

  • 2 kleine uien (of 3 sjalotten)
  • 2-3 tenen knoflook
  • 1,5-2 pak Gnocchi (zijn jullie kleine eters, dan kan je ook 1 pak aanhouden en 1 blik polpa)
  • 2 blikken Tomato Polpa van Mutti
  • 2 grote bollen mozzarella
  • Verse basilicum en evt. wat oregano naar smaak
  • Zout en peper

Verder is het handig om een pan te gebruiken die in de oven kan. Wij hebben deze van Greenpan.

Bereidingswijze

  1. Fruit je ui en knoflook een paar minuten in de pan.
  2. Voeg de polpa toe (het laatste beetje spoel je uit met wat water; kan ook bij de saus). Ook de verse kruiden mogen erbij, met een snufje zout en peper naar smaak.
  3. Deksel op de pan, laat 15 minuten pruttelen op laag vuur.
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  5. Kook de gnocchi in enkele minuten gaar.
  6. Voeg de gnocchi toe aan de saus en leg de mozzarella in plakken bovenop de saus.
  7. Doe de pan nog een kwartiertje in de oven (tot de mozzarella goudbruin is).
  8. Naar smaak kan je er nog wat extra kaas overheen strooien.

Eet smakelijk!

Wil je variëren?

Geloof niet dat ik eerder zo simpel heb gekookt. Je bent, zeker als je de polpa en gnocchi voorverpakt koopt, vrij snel klaar: het snijden van de uien kost je misschien nog wel de meeste tijd. Maar het kan natuurlijk altijd verser, gezonder en ‘echter’. Hoe?

  • Maak je eigen gnocchi, bijvoorbeeld zoals uitgelegd in dit recept. Dit kost iets meer tijd, maar is verser en komt de smaak allicht ten goede.
  • Koop anderhalf kilo tomaten en maak je eigen polpa door de tomaten te koken en vervolgens door de passeerzeef te halen. Of nog beter: koop nog veel meer tomaten en maak zo je eigen tomatensaus; ook ideaal om later te gebruiken bij een ander pastagerecht of (vegetarische) lasagne.
  • Voeg eventueel naar smaak nog wat andere groenten toe als je alleen tomaat en ui toch te weinig vindt voor je avondmaaltijd. Denk aan aubergine en courgette. Dit geeft de saus meteen wat meer body.

Laat je het me weten als je het recept ook hebt geprobeerd?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©IriGri – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *