Omgaan met opmerkingen tijdens de zwangerschap

We kennen allemaal wel de irritante opmerkingen die volgen na je vrolijke mededeling dat je zwanger bent. Maar hoe moet je daar nu op reageren? In dit artikel vind je de bijdehante en sarcastische opmerkingen die dan best van pas komen. Enne… één voordeel: je komt er nu mee weg!

Hoe ga je om met vervelende opmerkingen tijdens de zwangerschap?

Eigenlijk is het vaak het best om je schouders op te halen en de opmerking maar te negeren. Per slot van rekening bedoelt de ander het niet altijd even slecht als het bij jou misschien overkomt, en bovendien is het zonde van de energie (die je wellicht toch al niet had). Maar toch zitten er soms uitspraken bij die echt heel hard binnenkomen. Ze kwetsen, zijn irritant of gewoon echt bot en onbeholpen. Zo erg dat je de ander heel graag even de waarheid wil zeggen. Hieronder staan een aantal opmerkingen mét de reactie die je daarop kunt geven. En voelt het niet veel later toch lullig? Gooi het dan gewoon op de hormonen!

Rotopmerkingen als je zwanger bent mét reactie

Weet je zeker dat het er geen twee zijn?

Misschien wel de meest gemaakte opmerking. Waarom? Ik ken geen vrouw die hier blij van werd, en bovendien praat je als vragensteller tegen een vrouw die hormonaal en emotioneel is. Maar goed, feit blijft dat je hem waarschijnlijk een keertje hoort. Wat je kunt zeggen?

  • Weet jij zeker dat je niet ook zwanger bent?
  • Nou nu je het zegt, misschien kan jij de verloskundige bellen voor een nieuwe afspraak en haar baan overnemen?
  • Bedoel je dat ik te dik ben in jouw ogen?

O, je moet nog zestien weken? Ik dacht dat je er bijna was

Alle gewicht-gerelateerde opmerkingen zijn not done. Maar zolang de rest van de wereld daar nog niet veel mee opheeft, kan het handig zijn een paar opmerkingen achter de hand te hebben:

  • Nee. Ben je toch iets minder deskundig dan je zelf dacht!
  • Maakt het uit?
  • Besef je dat je opmerking ontzettend bot is?

Jeetje meid, wat zie jij eruit! Heb je slecht geslapen?

Als je al niet helemaal lekker in je vel zit (en al nachtenlang wordt geplaagd door piekeren, een zwakke blaas of wat dan ook), wil je al helemaal niet op regelmatige basis horen dat het letterlijk van je gezicht af te lezen valt. Zeker niet van een kennis. Je zou je van minder slecht kunnen voelen.

  • Nou, jij hebt er ook last van zo te zien!
  • Nee, ik voel me fantastisch.
  • Is het abnormaal dat je als zwangere vrouw ’s nachts wakker ligt dan? Gek, dacht dat op al die websites stond dat het erbij hoort. Zal toch even overleggen met de verloskundige.

Heb je gehoord van…?

Tenzij de ander met vrolijk babynieuws komt, is niks in deze trant wenselijk. Je wil tijdens je zwangerschap niet horen hoe het misging in week 15 bij persoon A., dat B. helemaal uitscheurde tijdens de bevalling of de ander op het nieuws iets afschuwelijks zag met betrekking tot kinderen (en baby’s in het bijzonder).

  • In welk opzicht denk je dat ik het fijn vind om dit te horen?
  • Waarom praat je met mij over dit soort zaken?

Weet je al wat het wordt?

Nadat je de twintigwekenecho hebt gedaan, is dit één van de meest gestelde vragen. In het begin is het misschien nog leuk om te delen, maar op een gegeven moment lijkt de gezondheid van je kindje (wat bij die specifieke echo eigenlijk het belangrijkste onderdeel is) volkomen ondergeschikt. Niet elke vrouw vindt dit irritant, maar mocht jij je wel ergeren:

  • Een gezond kindje.
  • Nee, we willen het niet weten.

In dat laatste geval bestaat trouwens wel een kans dat je onderwerp wordt van allerlei amateuristische analyses op basis van bakerpraatjes, die niet altijd even geslaagd zijn. ‘Ah, meisjes nemen de schoonheid weg. Dit wordt zeker een dochter!’

Weer een jongen/meisje? Je baalt zeker wel?

Is iemand die dit vraagt de moeite van je opmerkingen waard? Nee. Absoluut niet. Maar dat neemt niet weg dat je zo iemand soms keihard de waarheid zou willen zeggen.

  • Nee. Ik baal wel van de domme opmerkingen die je dan blijkbaar cadeau krijgt.
  • Nee hoor, jongen of meisje… Onze kinderen zijn wél leuk, dus geslacht maakt hier niet uit.

En dan nog aanvullend de volgende opmerkingen:

Weer een meisje? Sneu voor je man

Nee, dat is niet sneu voor mijn man. In de puberteit keren meisjes zich vooral tegen hun moeder, dus als je dan met iemand medelijden zou moeten hebben… En los daarvan, waarom zijn mannen met dochters zielig? In welke eeuw leef je dan?

Weer een zoon? Arme jij!

Misschien heb je er lang over gedaan om zwanger te kunnen raken, of beschouw je jezelf gewoon als typische jongensmoeder. Hoe dan ook, er is helemaal niks zieligs aan om nog een zoon te krijgen! En als mensen dat zeggen, is ‘Want?’ de enige juiste wedervraag. Dan beginnen de meesten wel te hakkelen uit ongemak en beseffen dat ze iets doms hebben gezegd.

Weer zwanger? Waar je zin in hebt…

Eigenlijk evengoed een opmerking waar je geen tijd aan moet verspillen. Mocht je toch de bal willen terugkaatsen:

  • Ik wist niet dat jij er persoonlijk last van hebt?
  • Ik snap het wel. Met jouw kind zou ik het ook bij één houden.

Was het gepland?

Valt eigenlijk niet in de categorie domme opmerkingen of irritante vragen, maar wel onder de noemer irrelevant. Buiten het feit dat een baby niet bepaald te plannen valt, doet het er toch helemaal niet toe? De enige opmerking die dan past: ‘Is het niet belangrijker dat de baby gewenst is?’

De beste opmerkingen?

Tja, de beste opmerkingen zijn vooral woorden waardoor de ander zich even ongemakkelijk voelt en beseft dat de vraag in kwestie eigenlijk heel stom was of onnodig gemeen. Soms kan het heerlijk zijn om een sneer uit te delen. Maar voel je je daar toch niet prettig bij? Dan kan je altijd nog op vriendelijke toon een wedervraag stellen: waarom vraag je me dat? Ik voel me daar niet fijn bij. Is het ook opgelost!

Welke opmerkingen heb jij weleens gehoord tijdens je zwangerschap? Vind je het dan makkelijk om een goede reactie te geven of bedenk je dat vaak pas achteraf?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven