Wist jij dit al over het antioxidant quercetine?

Quercetine is een chemische verbinding die voorkomt in een aantal vruchten en groenten. Het is een voorbeeld van een bioflavonoïde stof. Bioflavonoïden zijn de biochemicaliën die veel fruit, groenten en bloemen hun kleur geven. Hun heilzame werking is al duizenden jaren bekend bij de mens. Alle flavonoïde stoffen werken als antioxidanten in het menselijk lichaam. Quercetine staat al lang bekend als een uitzonderlijke bioflavonoïde die goed is vanwege zijn krachtige antioxidante werking en de andere voordelen die het heeft.

Is quercetine kopen voor jou eigenlijk zinvol? Lees eerst de vijf potentiële voordelen van quercetine, zodat je kunt bepalen of dit supplement voor jou ook interessant is.

Dit zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van quercetine

Ontstekingsremmende effecten van quercetine

Een van de belangrijkste voordelen van quercetine is het vermogen om ontstekingen in je lichaam te helpen verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat quercetine krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende effecten heeft. Deze effecten zijn gunstig voor iedereen die zijn gezondheid en welzijn in algemene zin wil verbeteren.

Zo bleek uit onderzoek (2012, gepubliceerd in het Journal of Research in Medical Sciences), dat 8 weken suppletie met een quercetine-vitamine C combinatie effectief was om ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen. Een ander onderzoek gaf in 2006 al aan dat quercetine een opmerkelijk vermogen heeft om de productie van histamine te remmen, evenals de functies van cycline-afhankelijke kinases. Deze biochemicaliën (histamine) en enzymen (cycline-afhankelijke kinases) zijn betrokken bij ontstekingen en dan vooral bij allergische reacties. Door hun functie tijdelijk te blokkeren, helpt quercetine je lichaam om ontstekingen te verminderen.

Quercetine helpt je immuunsysteem ondersteunen

Een ander belangrijk voordelen van quercetine is het vermogen om je immuunsysteem te helpen stimuleren. Recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Nutrients (2016) toonde een overzicht van de gegevens die tot dusver bekend zijn over quercitine: in vitro studies, dierstudies en menselijke klinische studies. Kijken we alleen naar die laatste, dan zien we duidelijk dat quercetine een veilig, effectief supplement is voor zowel het verminderen van als ontstekingen als het verbeteren van de functies van ons immuunsysteem.

Quercetine is goed voor een gezonde bloedsomloop

Quercetine blijkt in verschillende onderzoeken een aantal factoren van de bloedsomloop te verbeteren, zoals een gezonde bloeddruken (onderzoek – publicatie: Journal of Nutrients, 2007) en het bevorderen van een gezond lipidenprofiel (onderzoek 2012). Hierom wordt quercetine beschouwd als één van de top 5 supplementen voor het bevorderen van een gezond hart.

Quercetine kan stress helpen verminderen

Recentonderzoek heeft aangetoond dat quercetine het cortisolgehalte kan verlagen en je lichaam kan helpen bij het omgaan met stress. Het onderzoek is echter nog steeds gebaseerd op dierstudies en er zijn meer onderzoeken bij mensen nodig.

Tijdens een onderzoek (2010, gepubliceerd in het Journal of Nutrient Biochemistry) gaven wetenschappers quercetine supplementen aan ratten en maten hun reacties op stress.

Meer informatie over het onderzoek
De quercetine bleek de stressrespons significant te verminderen, zowel in gedrag als biochemische reacties. Dat kwam door het onderdrukken van de plasma corticosteron- en adrenocorticoop hormoonspiegels, maar ook de mRNA-expressie van coricotropine-releasing factoren. Voor iedereen die geen graad heeft in de biochemie, zijn dit eenvoudigweg biochemische markers van de stressrespons.

Het lijkt er dus op dat quercetine een opmerkelijk vermogen heeft om de reactie van het lichaam op stress te verminderen. Bovendien is er een onderzoek bij mensen gepubliceerd waaruit blijkt dat quercetine supplementen kunnen helpen om de biochemische stressreacties op inspanning en hitte te verminderen.

Quercetine is goed voor extra energie

Lange tijd was er discussie over de vraag of quercetine wel of niet gebruikt kon worden om atletische prestaties te verbeteren en het energieniveau te verhogen. In 2009 probeerden onderzoekers van de Universiteit van South Carolina dit recht te zetten. Onderzoekers van de Arnold School of Public Health produceerden gegevens van 12 deelnemers aan het onderzoek. De actieve groep kreeg gedurende het zevendaagse onderzoek tweemaal daags 500 mg Quercetine toegediend.

De gegevens toonden aan dat Quercetine supplementen het vermogen hebben om de VO2max met ongeveer 4% te verbeteren en het fysieke uithoudingsvermogen met maar liefst 13,2% te verhogen. Deze gegevens waren statistisch significant en toonden aan dat quercetine inderdaad goed gebruikt kan worden als een energieverhogend supplement. De wetenschappers suggereerden dat Quercetine het vermogen zou kunnen hebben om de activiteit van mitochondriën in spier- en hersencellen te verbeteren.

Aanbevolen quercetine dosering

Volgens de meest recente informatie ligt de aanbevolen dosering quercetine rond de 10 mg per kg lichaamsgewicht. Quercetine gaat heel goed samen met andere plantaardige voedingssupplementen, waaronder andere polyfenolen en bioflavonoïden.

Quercetine bijwerkingen

Hoewel quercetine wordt beschouwd als een zeer veilig voedingssupplement voor het bevorderen van een goede gezondheid, zijn er een aantal veiligheidsoverwegingen waar je aan moet denken voordat je dit supplement inneemt. Deze veiligheidsoverwegingen hebben betrekking op interacties tussen quercetine en andere stoffen.

Voordelen van quercetine samengevat 

Samengevat heeft quercetine een aantal geweldige gezondheidsbevorderende voordelen voor iedereen die een geweldig voedingssupplement wil toevoegen aan een gezond dieet en een gezonde levensstijl. Enkele van de belangrijkste voordelen van quercetine zijn het vermogen om je lichaam te helpen ontstekingen te verminderen en de gezondheid van je immuunsysteem te verbeteren.

Quercetine is ook een veilig voedingssupplement wanneer het in de aanbevolen dosering wordt gebruikt. Het gaat goed samen met andere bioflavonoïden en plantaardige supplementen.

Het wordt echter afgeraden om Quercetine te gebruiken als je andere medicijnen gebruikt of als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©leonori – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven