Quality time met je kind: 5 onvergetelijke momenten

Een op een tijd doorbrengen met je kinderen lijkt soms wel een onmogelijkheid. Het leven ‘gebeurt’ en jij staat er als een toeschouwer bij te kijken. Tot nu! Want hoe heerlijk is het om even quality time met je kinderen afzonderlijk te hebben? In dit artikel krijg je niet alleen vijf keer inspiratie om zo’n (mid)dag in te vullen, ook staan onderaan tips waarmee je gemakkelijker tijd maakt.

1-op-1 tijd met je kinderen

In een gezin met vier raast het leven langs je en voor je het weet zit je weer te zuchten dat de tijd zo snel gaat. Althans, ik wel. Ik neem me zo vaak voor om nu écht een keer wat leuks met de kinderen te gaan doen, en dan het liefst één op één, maar dat komt er te weinig van. Tot dit jaar. Ik probeer bewust tijd te maken om echt samen iets leuks te doen dat bij het kind past – zeker omdat ze allemaal een eigen karakter hebben en eigen behoeften. Het is belangrijk, maar ook merk ik dat we er allebei van opknappen. Wil jij dit ook graag, maar heb je geen idee waar te beginnen? Hieronder deel ik onze tips! Heb je aanvullingen, laat het dan zeker achter in de comments!

5x quality time met je kind

Middagje shoppen

Lekker tijd met zijn tweetjes hoeft niet eindeloos te duren, maar kan ook even een moment zijn waarop je gaat winkelen. Van kleding shoppen (meteen nuttig) tot naar de LEGO store of een andere speciaalzaak waar je kind zijn hart ophaalt – waar je bent maakt eigenlijk niet zo uit, als je maar iets leuks doet met zijn tweeën. Wat ook leuk is: ergens iets lekkers eten tussendoor, zoals een donut, worstenbroodje of ijsje.

Bios en uit eten

Zeker nu de dagen weer korter worden en het vroeger donker is buiten, is het heerlijk om ’s middags naar de bios te gaan. Wanneer je weer buitenkomt, is het al schemerig of zelfs echt donker en dan kan je, om de dag af te maken, ergens uit eten gaan samen. Laat je kind kiezen welke film en restaurant, dan kan zijn dag niet meer stuk! Al kan het dus ook zo zijn dat je, net als ik, eindigt bij de Mac. Maar goed, blij kind, blije moeder.

Naar het museum

Is je kind dol op musea? Dan kan je de museumjaarkaart overwegen. Anders is het in elk geval een leuk uitstapje om eens in de zoveel tijd te doen. Het stoffige imago dat musea soms hebben, gaat lang niet altijd op. Gelukkig zijn er namelijk genoeg plekken die speciaal op kinderen gericht zijn. Denk aan Villa Zebra en het Maritiem Museum in Rotterdam, het Nijntje museum in Utrecht, Kinderboekenuseum, Corpus en Museon in Den Haag of Archeon in Alphen aan den Rijn. Buiten de Randstad heb je nog het Openluchtmuseum in Arnhem wat ontzettend mooi moet zijn. Genoeg te doen dus!

Weekendje weg

Wat hier nog op de planning staat, is een weekendje weg. Zo is onze jongste dochter helemaal dol op dino’s en weetjes. Het lijkt me dan ook zo leuk om voor ons samen een hotel te boeken in Leiden! Gaan we op de aankomstdatum samen uit eten, spelletjes spelen voor het slapengaan op onze hotelkamer of lekker in bad. De dag erop ontbijten en naar Naturalis. Ik weet zeker dat ze het geweldig gaat vinden (en ik natuurlijk ook). Met onze middelste dochter zou ik graag naar Amsterdam willen. Openbaar vervoer, beetje winkelen of naar Madame Tussauds, hotelovernachting en na het ontbijt naar het Van Gogh museum – iets dat ze heel graag wil sinds ze de De Grote Vincent van Gogh Atlas (junior) heeft gelezen. Twee hele verschillende invullingen, maar echt iets dat bij ze past.

Uiteraard doe je zulke weekenden niet maandelijks, maar één keer per jaar iets dat echt in het teken staat van henzelf is natuurlijk wel de moeite waard en makkelijker te organiseren.

Op reis

Afgelopen jaar werd onze oudste dochter 16. Na lang peinzen wat we haar konden geven, viel me ineens in dat we ook naar Barcelona konden gaan. Een exorbitant cadeau, als ik er nu over nadenk, maar herinneringen voor het leven. We hebben vijf dagen lang van alles gedaan: langs de Sagrada Familia, uit eten bij authentieke Spaanse zaakjes, in het middagzonnetje genieten van de lekkerste empañadas, als echte reizigers (zo voelde het althans) ontdekken hoe het openbaar vervoer in Barcelona werkt en flaneren langs het strand. Bij thuiskomst werden meteen plannen voor Rome (May) en Parijs of Londen (Rose) gesmeed en besloten dat een vijfdaagse buitenlandreis voor je zestiende traditie wordt in onze familie.

Tips om meer tijd samen te kunnen hebben

Het lijkt soms bijna een onmogelijkheid om echt quality time te kunnen plannen. Er is altijd wel iemand die je nodig heeft, je hebt geen oppas of je vindt het misschien spannend om alleen op pad te gaan. De volgende tips kunnen je dan wellicht helpen.

  • Begin klein Je hoeft niet meteen vijf dagen naar Kopenhagen of Lissabon; de speeltuin verderop is misschien voor nu ook prima. Probeer in elk geval elke maand even een individueel moment te hebben met ieder kind.
  • Regel oppas voor de andere kinderen Misschien kan je moeder niet een complete dag oppassen, maar heeft ze wel een uurtje of twee over? Of kan je andere kind bij een klasgenoot spelen die middag, wil de buurvrouw haar even opvangen of is er iemand anders in je omgeving die hulp kan bieden? En anders is een betaalde oppas wellicht nog een oplossing. Voor twee uur betaal je € 10,00-15,00. Dat kan de investering waard zijn.
  • Plan alles vooraf Als je het spannend vindt om een reisje in je eentje te doen, plan dan zoveel mogelijk vooraf. Van de heenreis tot het programma daar. Het geeft je meer vat op de situatie. Gebeurt er dan ter plaatse iets onverwachts? Dan komt het ook wel goed, vertrouw op jezelf!

Als je geen oppas kunt regelen voor de andere kinderen?

Misschien past het niet binnen je budget, vind je het lastig om een onbekende oppas in te schakelen of heeft je andere kind speciale behoeften die je niet bij iedereen kan en wil neerleggen? Kijk dan of je met je partner kunt regelen dat hij bij je andere kind(eren) blijft terwijl jij iets leuks gaat doen. Dit kan je een andere keer natuurlijk ook wisselen; voor je man (of vrouw) is het minstens zo belangrijk om af en toe 1-op-1 leuke dingen te doen met jullie kind.

Iets anders dat je kan proberen, is tijd samen maken in huis. Als zo’n weekend weg of een dagje museum nu even niet betaalbaar is, bak dan lekker samen cupcakes, kijk samen film of luister muziek met zijn tweetjes. Het hoeft niet groot te zijn om groots te zijn!

Wat zou jij het liefst met je kind gaan doen? Laat het weten in de comments! En heb je nog leuke steden, uitstapjes of andere tips? Deel je ze dan ook?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Lordn – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven