Puur Natuur Groente: meer groenten eten? | Review

Gezond eten is belangrijk. We weten het allemaal, maar eten nog te vaak ongezonde snacks en bewerkte producten. Toch zie je steeds breder een bepaald besef bestaan om het anders te doen: meer plantaardig, meer ‘echt’. Het boek Puur Natuur Groente van Monique van der Vloed sluit daar helemaal bij aan. Een pleidooi om meer groenten te gaan eten. Zal het ons lukken? In deze recensie vertel ik wat we van het boek vinden en of het daadwerkelijk een positieve invloed op ons eetpatroon had.

Review: Puur Natuur Groente

Monique van der Vloed geeft in haar boek Puur Natuur Groente aan hoeveel groenten je per dag nodig hebt, maar ook welke voedingsstoffen je waaruit kunt halen. Ook staan er verschillende recepten in om je te helpen een betere keus te maken. De recepten zijn in de basis veganistisch, maar kunnen desgewenst worden aangevuld met vlees.

Daarbij schrijft ze ook zelf dagelijks anderhalf tot twee kilo groenten per dag te eten. Ik kon even de associatie met grote dierentuindieren niet onderdrukken, die dagelijks een berg wegwerken. Hoe dan? Ik ben namelijk oprecht blij als ik dagelijks op de anderhalf tot twee ons zit. Al zegt dat meer over mij dan over haar natuurlijk; maar dan weet je in elk geval waar ik vandaan kom.

Puur Natuur Groente biedt je een nieuwe kijk op eten

Door bepaalde dingen te vervangen voor meer groenten en soms een veganistische of vegetarische keus te maken, eet je al een stuk gezonder. In een aantal gevallen merk je het nauwelijks. Daarom besloten we de uitdaging aan te gaan. Ik kocht meer groenten dan ooit tevoren en maakte een aantal recepten uit het boek. Hieronder vertel ik welke en hoe ze bevielen.

Recepten uit Puur Natuur Groente

Groente-omelet

Een omelet vol groenten kon niet misgaan, dacht ik. Ik volgde nauwgezet het recept, gooide er nog een paar gekleurde wortels bij voor het idee (mooi paars is immers niet lelijk) en het hele goedje ging in de koekenpan. Hoewel het behoorlijk wat tijd kostte voor het klaar was, rook het huis heerlijk. Rose merkte al op dat ze best trek kreeg en dit wel elke dag zou willen eten. In het kader van beter eten sneed ik dikke plakken zuurdesembrood af en legde er een stuk groente-omelet naast.

De reacties?

groente omelet puur natuur groente

Helaas mocht mijn allerbeste best niet baten. Ondanks de heerlijke geur die door het huis zweefde, smaakte de omelet vooral naar kerrie. Ook voelde de structuur niet helemaal fijn en binnen vijf minuten was iedereen gestopt met eten. Missie mislukt dus! Sterker nog, af en toe dreig ik met een nieuwe omelet als ze niet netjes blijven zitten aan tafel. En helaas voor mijn kookkunsten: ze blijven dan daadwerkelijk stokstijf zitten.

Zwarte bonen stoofpot

De volgende poging was een zwarte bonen stoofpot, inclusief een kilo tomaten en een berg zwarte bonen. Het rook opnieuw lekker in huis en het zag er oprecht veelbelovend uit. De zwarte bonen vervangen in dit geval het vlees dat je normaal gesproken in de stoofpot zou gebruiken. Wel moet ik zeggen dat de plak zwarte bonen er na een rondje oven uitzagen als de pasta die ze bij de orthodontist op het bitje smeren voor je moet ‘happen’. Nou ja, dan heb je een idee. Maar goed, dat zou vast niks afdoen aan de smaak.

De reacties?

Puur natuur groenten stoofpot zwarte bonen

Ik denk dat dit genoeg zegt. We hebben het uiteindelijk niet opgegeten, alleen Ro die – ondanks de carnivoor die hij is – het eigenlijk best lekker vond. Moet wel eerlijk toevoegen dat het volgens mij wel goed zal smaken met echt vlees. Zwarte bonen zijn in deze vorm gewoon niet zo aan me (ons) besteed, vermoed ik.

Pompoensoep

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik zelf geen pompoensoep maakte. In die periode was ik onderuit gegaan met de fiets en had mijn knieband flink verrekt. Daardoor bleef ik thuis terwijl Ro naar de verjaardag ging van vriendjes van Rose en May. Eenmaal thuis kwam hij met een bakje pompoensoep, gemaakt door de oma van de jarige.

pompoensoep puur natuur groente

Hoeveel groenten erin zaten? Ik heb geen idee, maar hij smaakte erg goed!

Bloemkooltosti

De laatste in de rit was de bloemkooltosti. Hier had ik verschillende goede verhalen over gehoord, dus ik besloot het zelf te proberen. Na een week vol probeersels waren de kinderen en Ro het eigenlijk een beetje beu. Rose was de enige die de uitdaging nog aandurfde.

De reacties?

bloemkooltosti puur natuur groente

Je moet ervan houden, vermoed ik. De smaak is wel oké, maar de bloemkool is vrij overheersend. Ook vond ik de combinatie met geitenkaas niet heel geslaagd, eerlijk gezegd. Zelf at ik dapper lachend een stuk op, Rose hield het na twee hapjes voor gezien.

Lag dit aan het boek Puur Natuur Groente?

De discussie of het aan mijn kookkunsten ligt of aan de recepten wil ik liever niet aangaan 😉 Ik denk wel dat er in de omelet minder kerrie moet dan staat voorgeschreven, maar verder is het uitproberen van een nieuw recept natuurlijk altijd een beetje onwennig. Iedereen heeft zijn eigen manier van koken en je moet zelf toch altijd even zoeken met kruiden en andere smaakmakers. Dus geloof best dat als we het nog eens maken maar op een iets andere manier, de gerechten beter zullen bevallen.

Toch houdt deze ervaring me enigszins tegen. Want hoewel ik echt blij verrast was met de kassabon (veel meer groenten eten betekent namelijk helemaal niet dat je meer geld kwijt bent, een stuk minder dan normaal zelfs), toch smaakte het me/ons niet. Dus zelfs al zou ik zelf nog eens een uitdaging aan willen gaan, dan weet ik zeker dat de rest er geen zin in heeft.

Wat deed Puur Natuur Groente wel voor ons?

Ondanks onze minder leuke ervaring met de gerechten, zijn er een aantal dingen die ik wel meeneem uit Puur Natuur Groente.

 • Ik zal vanaf nu vaker voor een vegetarisch of vegan product kiezen
 • Pakjes en zakjes ga ik zoveel mogelijk proberen te vervangen door echte gezonde alternatieven
 • Sinds een aantal maanden ga ik langs de boer om mijn groenten en fruit te halen; dat stimuleert ook om meer mee te nemen
 • Ik zet de kinderen toch weer iets vaker komkommer of tomaatjes voor als tussendoortjes, naast het fruit dat ze dagelijks eten
 • De kennis die het boek bevat is heel interessant: je leert anders naar eten kijken

Kortom, Puur Natuur Groente: een aanrader?

Wel als je meer te weten wil komen over hoe je meer groenten in je dagelijkse eetpatroon kunt verwerken. Ook als je geïnteresseerd bent in de voedzame bestanddelen van diverse groentesoorten. En tot slot is het een aanrader als je geïnteresseerd bent in een vegetarisch of veganistisch dieet. Ook dan staan er heel veel tips in en leer je op een andere manier naar je eten kijken. Zo is het best makkelijk om af en toe een handje tomaat te pakken of als snack een halve paprika te eten.

Puur Natuur Groente is minder geschikt als je, zoals wij, een wat kritische eter bent. Van de vier recepten die we probeerden, mocht er eentje blijven. En (update 2020) die hebben we tot op de dag van vandaag niet meer geprobeerd. Alleen al vanwege de hele nasmaak die onze groenteweek opleverde. Neemt niet weg dat ik er alsnog blij mee ben, ook omdat we toch iets anders zijn gaan koken. Maar nog eens een week zoveel groenten eten? Nee, dat zal niet snel meer gebeuren.

Algemene informatie over Puur Natuur Groente

Over het boek

 • Titel Puur Natuur Groente
 • Auteur Monique van der Vloed
 • Uitgeverij Uitgeverij Passie
 • ISBN 9789492847034 
 • Druk 1 (november 2018)
 • Aantal pagina’s 176

Over Monique van der Vloed

Monique van der Vloed is (natuur)voedingsdeskundige en voedingscoach. Daarnaast is ze bekend van de Facebookgroep Meukvrij met Monique en schreef de boeken “Dat maken we ‘natuurlijk lekker’ zelf”, “Natuurlijk lekker bakken” en “Puur Natuur Groente”. In haar boeken kiest ze voor biologische en 100% natuurlijke, verse ingrediënten.

Ben jij fan van groenten en is Puur Natuur Groente echt iets voor jou? Of vind je het ook lastig om aan de voorgeschreven hoeveelheden te komen op een dag?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven