Zo behoudt je puber (iets meer) ritme in de vakantie

Zomervakanties en pubers staan in die combinatie garant voor eindeloze uitslaapsessies, late avonden met vrienden en komen aanwaaien wanneer hun hoofd ernaar staat. Maar hoe ga je nu met de lamlendigheid van je puber om? Loslaten of toch af en toe op pad? In dit artikel vind je handige tips om je tiener iets meer ritme te bieden.

Pubers en zomervakantie

Pubers zijn van nature een beetje ‘lui’. De zomervakantie vormt daar doorgaans geen enkele uitzondering op: ze slapen urenlang uit, komen ergens na lunchtijd een keer beneden en verdwijnen daarna weer in het rommelhok dat ze hun kamer noemen. Tot zover de gemiddelde gezelligheid. Hoewel het hoort bij het losmaken en ‘jezelf worden’, waar de puberteit om draait, is zoveel lamlendigheid en afwezigheid natuurlijk lang niet altijd gezellig. Maar hoe voorkom je dat je tiener wegzakt in een moeras van structuurloosheid en pas aan het eind van de vakantie weer een teken van leven vertoont, zonder dat het tot allerlei conflicten leidt met jullie?

Hoe ga je om met het gebrek aan ritme bij je puber?

Stel voor jezelf vast: is het storend voor jou persoonlijk of echt storend gedrag?

Hoewel ‘storend voor jou persoonlijk’ nog altijd erg storend kan zijn, hoeft het in zijn algemeenheid geen grote problemen op te leveren. Of, in de woorden van pubermoeder Martine: het heeft ‘wel voordelen […] zo’n zomervakantie’. Zo kunnen ze eindelijk bijkomen van de drukte; zeker na alle thuislessen, missen van hun vrienden en het gebrek aan structuur in het afgelopen schooljaar. En denk ook even terug aan vroeger. Vond jij het leuk om op je vijftiende voor de zoveelste keer met je ouders op pad te moeten? Het kan soms best fijn zijn ze even te laten sudderen in hun eigen relaxte vakantiemodus.

Het wordt pas echt storend wanneer ze niet meer op tijd zijn voor het avondeten, om 15.00 uur een soort verlate brunch naar binnen werken of niet meer vertellen waar ze (ongeveer) uithangen. Op dat moment kan het slim zijn weer wat duidelijke regels in te voeren.

Stel een vakantieplanning op en laat je puber de keus of ze meewillen

Elke keer verplicht museum, in, dierentuin uit? Nee, de meeste pubers lopen daar niet bepaald warm voor. Laat ze daarom zelf de keus maken waarbij ze aanschuiven en geef de mogelijkheid om ideeën te verzinnen die zij leuk vinden. Gaan ze liever met vriendinnen naar de bios? Geef ze dan wat geld (wat je nu toch bespaart op die dierentuin of een pretpark voor jongere kinderen) en laat ze lekker. En je kan natuurlijk ook nog kiezen voor een gulden middenweg: een X aantal uitjes doen jullie met het hele gezin, de rest mogen ze zelf beslissen.

Help vanaf een bepaalde leeftijd met zoeken naar een vakantiebaantje

Een van de betere redenen voor je puber om in de vakantie toch zijn bed op tijd uit te komen. Met vakantiewerk krijgen ze meer structuur én verdienen hun eigen geld. Dat kunnen ze dan weer mooi gebruiken voor een middagje weg, paar uur karten of lasergamen met vrienden. Win-win! Bijkomend voordeel is dat ze meteen leren dat geld niet aan de boom groeit.

Stel een paar regels op en laat het daarbij

Bijvoorbeeld: geen schermen aan tafel, tot bepaalde tijden kun je ontbijten en/of lunchen, rond 22.30 uur moet je weer thuis zijn op normale avonden en een paar huishoudelijke taken (brood halen, vaatwasser, kamer bijhouden) – om maar iets te noemen. Dat zijn basisregels waarmee je echt wel uit de voeten kunt tijdens zo’n zomervakantie en je puber ook. Laat het er dan ook verder bij. De wildgroei aan regels die ‘normaal’ gelden, mag je best een beetje laten vieren. Ze hebben uiteindelijk toch geen school of sport, dus op tijd naar bed is iets minder noodzakelijk dan de rest van het jaar.

Ga de laatste week van de vakantie weer terug naar het schoolritme

Ze hoeven echt niet de hele dag naast je op de bank te zitten, maar in elk geval op tijd opstaan en ontbijten, lunchen en avondeten. En een beetje op tijd opstaan. Dan zijn ze vast weer enigszins gewend aan het normale leven en is de overgang de week daarna minder groot.

Hoe ervaar jij de vakantie met je puber? Vind je het lastig dat ze lamlendig zijn en zich weinig vertonen? Of zit er ergens ook wel weer een kern van rust in voor jou?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven