Is een pretecho (3D/4D-echo) het geld waard?

Naast de (medische) 20 weken-echo is het steeds gebruikelijker om ook een pretecho te laten uitvoeren van je kindje. Je krijgt dan een 3D/4D-beeld van je baby waarop je alvast kan zien hoe je kleintje er straks uit komt te zien. Ook hoor je vaak het geslacht. Deze echo is grotendeels voor de lol dus, zoals de naam al zegt. Maar is zo’n echo je geld waard? En is het niet schadelijk voor de baby?

Wat is een pretecho precies?

De prenatale screening met 13 weken en de 20 weken echo draaien volledig om de gezondheid van je kindje. Hierbij controleert de echoscopist de ontwikkeling van de ledematen en bepaalde organen, het skelet en de groei van jullie foetus. Vaak volgt ook een controle van de geslachtsdelen, om te zien of die zich naar behoren ontwikkelen. Dit laatste is echter geen garantie. Bovendien worden de prenatale screenings gemaakt in zwartwit beeld en 2D.

Wil je echter een pretecho maken? Dan doe je dit voor je plezier. Hierbij kan de echoscopist opnamen maken in 3D (met diepte) en 4D (bewegend beeld). Bovendien kan je beelden in ‘kleur’ (sepia) krijgen. Met een pretecho krijg je een indicatie van hoe jullie kindje er straks ongeveer uit komt te zien. En waar bij de medische echo niet altijd tijd en ruimte is om het geslacht van je kindje te bekijken, is daar bij een pretecho alle ruimte voor. Wil je het zelf niet weten? Dan kan je ook vragen of ze het geslacht op een briefje schrijft en meegeeft, zodat je in gezelschap van familie en vrienden een gender reveal kunt doen.

Wie neem je mee naar de pretecho?

Een reguliere (medische) echo is bedoeld ter controle. Hier neem je doorgaans alleen één persoon mee naartoe: je partner, een naast familielid of een goede vriend(in). Bij een pretecho is iets meer ruimte om bijvoorbeeld ook opa en oma mee te nemen als verrassing. Of oudere kinderen, al is het belangrijk vooraf uit te leggen wat je van hen verwacht.

Belangrijke stelregels voor de pretecho: voorkom dat het druk of rumoerig wordt, omdat je je dan zelf niet meer volledig kunt focussen op de echo. En vraag bij twijfel altijd na wat de echoscopist prettig vindt. In bepaalde praktijken geldt een maximum aantal bezoekers.

Vanaf welk moment kan je een pretecho laten uitvoeren

De beste periode om een pretecho te laten doen is 24-30 weken. Dan is je kindje al wat groter en voller, maar nog niet ingedaald (en het gezichtje daardoor gedeeltelijk of helemaal niet zichtbaar).

Wat krijg je allemaal te zien tijdens de pretecho?

Korte uitleg baby 2D-beeld

Hoewel de echoscopist die de pretecho afneemt uiteraard een gedegen medische opleiding heeft, is de pretecho geen medische echo. Ze kijken hierbij dus niet naar eventuele afwijkingen. Wel kan de echoscopist naar jullie kindje kijken en uitleg geven over bepaalde organen. Ook laten ze het hartje horen. Dit is extra bijzonder als je familieleden meeneemt naar de pretecho, omdat dit voor hen een allereerste kennismaking is met jullie kleintje.

3D- en 4D-echo

Waar je natuurlijk voor komt, is de echo in 3D- en 4D-beeld. Vroeger kreeg je hiervoor een 3D-bril op, tegenwoordig kan je deze echo gewoon zo op beeld zien. Hierbij krijg je echt al een beetje een beeld van hoe jullie kindje er straks uit zal zien. Je ziet ook kleine details, zoals het neusje, de lippen en de vorm van de ogen. Het geeft een kleine indicatie of jullie kindje meer op jou zal lijken of diens vader. Op het filmpje hieronder krijg je meer uitleg en zie je een voorbeeld.

Tip: leg na de geboorte de 3D-echo eens naast je kindje, om te zien of er veel verschil in zit.

Na afloop kan je de foto’s laten afdrukken of meenemen op USB

Uiteraard kan je na afloop ook van alles meenemen: van foto’s in 2D of 3D tot digitale bestanden en/of een mp4 (bewegend beeld) op USB-stick. De kosten hiervoor hangen af van wat je mee naar huis wil nemen, waarover later meer.

Zitten er risico’s aan het afnemen van een pretecho?

Over de risico’s van echo’s is al langere tijd veel te doen. Zeker in het geval van de pretecho. Zo duren deze laatste echo’s langer en wordt je kindje dus ook langer blootgesteld aan de geluidsgolven. De risico’s hiervan zijn nooit wetenschappelijk bewezen, maar dat zegt niets. De meeste onderzoeken stammen van voor 1992 en juist na dit tijdstip is de toegestane hoeveelheid geluidsgolven maar liefst verachtvoudigd.

Daarnaast is nog niets bekend over de gevolgen op de langere termijn en zijn er weleens verbanden gelegd met autisme. Soms wordt daarom het advies gegeven alleen de noodzakelijke echo’s te laten doen; een ander beweert juist dat het prima kan.

We kunnen over de risico’s daarom geen medisch advies geven. Iedereen maakt voor zichzelf uit of hij wel of geen pretecho wil laten maken. Overleg bij twijfel bovendien met je verloskundige of gynaecoloog; hij of zij heeft meer zicht op de meest recente onderzoeken op dit gebied.

Redenen om juist wel een pretecho te laten doen?

Er kunnen meerdere redenen zijn om een pretecho te laten doen:

  • Je wil graag het geslacht weten (zeker wanneer dit bij de 13/20 weken echo’s niet naar voren kwam of wanneer je uit elkaar ploft van nieuwsgierigheid)
  • Je hebt zin om lekker ontspannen naar jullie kindje te kunnen kijken, zonder daarbij vooral in te zoomen op de fysieke staat van de verschillende organen
  • Je bent heel benieuwd naar het gezichtje

Kosten van een pretecho?

Onderstaande tabel bevat gemiddelde prijzen.

Duur echoKorte echo (10-15 minuten)Uitgebreide echo (20+ minuten)
2D-echo€ 40-50€ 60-80
3/4D-echo€ 60-80€ 100-120

Pretecho van een meerling

Ben je in verwachting van een tweeling (of meer kindjes) dan zijn daar doorgaans extra kosten aan verbonden. Een pretecho bij een meerling kost gemiddeld tussen de € 10-20 extra, afhankelijk van de praktijk waar je heen gaat en de duur van je pretecho.

Alternatieve pretecho’s

Pretecho aan huis

Er zijn echoscopisten die naar jou thuis komen. Dit is prettig als je door omstandigheden aan bed gebonden bent of, bijvoorbeeld door bekkeninstabiliteit, niet te lang kunt lopen. Verder kan het ook om andere redenen praktisch zijn om de pretecho thuis te laten maken: een man die onhandige diensten heeft of dat je geen goede oppas hebt. De kosten hiervoor liggen iets hoger dan een pretecho in een praktijk: tussen de € 100-170, eventueel vermeerderd met reiskosten.

DIY echo maken

Tegenwoordig kan je ook thuis een echo maken. Hiervoor gebruik je de Babywatcher: een apparaat dat je huurt. Dit kost € 79,00 per vier dagen. Hiermee kan je drie echo’s per dag maken van 10 minuten. Of het verstandig is? Daar zijn de meningen over verdeeld. Met name omdat je de echo afneemt zonder dat je hiervoor bent opgeleid: je kunt hierdoor zaken zien die je wellicht zorgen baren, terwijl ze niets betekenen.

Is de pretecho het geld waard?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Drie moeders delen hieronder hun ervaring en mening met je.

Kimberly: ‘Wij hebben er ook eentje laten maken. Nog steeds ontzettend blij met het resultaat! De echo was prachtig. Wij gaven 100 euro uit en dat was het meer dan waard!’

Merel: ‘Eerlijk? Achteraf vind ik het best zonde van het geld. Natuurlijk, het is leuk je kindje nog eens te bekijken, maar ze leken geen van allen op de 3D echo. Bovendien vond ik de derde echoscopist een verschrikkelijk mens. Ze duwde hard op mijn buik, reageerde nogal kortaf en leek helemaal klaar met de dag. Weinig pret in de echo dus. Bovendien heb ik de filmpjes nooit meer bekeken. De foto’s kom ik nog weleens tegen als ik iets op de computer zoek, maar dat is het dan ook wel.’

Krystle: ‘Bij alle 3 een pretecho laten maken. Wij hadden een super aardige vrouw en het is zo ontzettend mooi om te zien.’

Nog wat laatste tips

  • Kijk voor je een pretecho boekt eens op internet hoe anderen deze praktijk ervaren. Vraag ook in je vriendenkring naar ervaringen en bedenk voor jezelf of je het echt nodig vindt om een pretecho te laten maken.
  • Neem geen kinderen mee, tenzij ze oud genoeg zijn om rustig mee te kijken en te beseffen wat je aan het doen bent. Daar valt geen leeftijd aan te verbinden, maar voor jezelf (en de echoscopist) is het wel prettig als je dit vooraf overdenkt.
  • Ga niet te laat in je zwangerschap voor een pretecho. Zeker wanneer je kindje al wat is ingedaald: je krijgt het gezichtje dan niet meer goed in beeld en dat is zonde.

Hebben jullie een pretecho laten maken? We zijn heel benieuwd hoe je het hebt ervaren: vond je het je geld waard? Kijk je nog weleens naar de foto’s en leek je baby erop na de geboorte? Of twijfel je nog en heb je vragen? Laat het ons weten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Chanintorn.v – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

2 gedachten over “Is een pretecho (3D/4D-echo) het geld waard?

  1. Ik ben 20 weken zwanger en wil graag een extra echo laten maken, zodat we wat meer tijd hebben om naar ons kindje te kijken. Bedankt voor de heldere uitleg over deze echo. Het is goed om te weten dat dit vanaf ongeveer 24 weken kan, dan moeten we nog even geduld hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven