Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Is een pretecho (3D/4D-echo) het geld waard?

Naast de medische echo is het steeds gebruikelijker om ook een pretecho te laten uitvoeren: een 3D/4D-beeld van je baby waarop je alvast kan zien hoe je kleintje er straks uit komt te zien. Echt voor de lol dus. Maar is zo’n echo je geld wel waard? En is het niet schadelijk voor de baby?

Wat is een pretecho precies?

Eigenlijk zegt de naam het al: deze echo is vooral leuk. De medische echo’s (zoals de termijnecho, 20 wekenecho) draaien echt om de gezondheid van jullie baby. Op die momenten maakt de echoscopiste vooral opnamen van het lijf, skelet en bepaalde organen. En hoewel dat ook bijzonder is, draait de pretecho om iets anders.

Tijdens de pretecho kunnen ze namelijk opnamen maken in 3D (diepte) en 4D (bewegend beeld). Ook zit er iets meer kleur bij (sepia) dan je doorgaans bij normale echo’s ziet. Hiermee krijg je vast een indicatie van hoe jullie baby er straks uit komt te zien. Bovendien, waar tijdens de medische echo niet altijd tijd en ruimte is om het geslacht van jullie kindje te bekijken, is daar bij de pretecho alle ruimte voor.

Wie neem je mee naar de pretecho?

Dit is een mooi moment om eens iemand mee te nemen. Bijvoorbeeld opa en oma mee te nemen als verrassing. Of eventueel oudere kind(eren), al is het dan wel belangrijk dat je vooraf uitspreekt wat je van hen verwacht. Zorg in elk geval dat het niet te druk en rumoerig is, anders kan je toch niet helemaal genieten.

Vanaf welk moment kan je een pretecho laten uitvoeren

De beste periode om een pretecho te laten doen is 24-30 weken. Dan is je kindje al wat groter en voller, maar nog niet ingedaald (en het gezichtje daardoor gedeeltelijk of helemaal niet zichtbaar).

Wat krijg je allemaal te zien tijdens de pretecho?

Korte medische controle

Omdat de echoscopiste die de pretecho afneemt uiteraard een gedegen medische opleiding heeft, kijkt ze in het begin vaak ook kort naar de gezondheid van jullie kindje. Bovendien kan ze daarbij uitgebreider ingaan op eventuele vragen van jullie kant.

2D-echo

Je krijgt je kindje te zien in 2D en hoort het hartje kloppen. Hoe vaak je al zwanger bent geweest, een kloppend hart blijft bijzonder! En je kindje rustig kunnen bekijken op beeld natuurlijk ook.

3D- en 4D-echo

Waar het vaak vooral om draait is de echo in 3D en 4D beeld. Hierbij krijg je echt al een beeld van hoe jullie kindje er straks uit komt te zien. De aanwezigen krijgen een 3D-bril op en je ziet kleine details: neusje, ogen, lippen. Leuk om te zien of de baby straks meer op papa of mama gaat lijken. Ook grappig: na de geboorte de 3D-echofoto naast je kindje leggen en kijken of er nog veel verschil in zit.

Na afloop kan je de foto’s laten afdrukken of meenemen op USB

Uiteraard kan je na afloop ook van alles meenemen: van foto’s in 2D of 3D tot digitale bestanden en/of een mp4 (bewegend beeld) op USB-stick.

Zitten er risico’s aan het afnemen van een pretecho?

Over de risico’s van echo’s is al langere tijd veel te doen. Zeker in het geval van de pretecho. Zo duren deze echo’s langer en wordt je kindje dus ook langer blootgesteld aan de geluidsgolven. De risico’s hiervan zijn nooit wetenschappelijk bewezen, maar dat zegt niets. De meeste onderzoeken stammen van voor 1992 en juist na dit tijdstip is de toegestane hoeveelheid geluidsgolven maar liefst verachtvoudigd.

Daarnaast is nog niets bekend over de gevolgen op de langere termijn en zijn er verbanden gelegd met autisme. Soms wordt daarom het advies gegeven alleen de noodzakelijke echo’s te laten doen; een ander beweert juist dat het prima kan. We kunnen over de risico’s geen medisch advies geven. Iedereen maakt voor zichzelf uit of hij wel of geen pretecho wil laten maken.

Redenen om juist wel een pretecho te laten doen?

Er kunnen meerdere redenen zijn om een pretecho te laten doen:

  • Je wil graag het geslacht weten (zeker wanneer dit bij de 20 weken echo niet naar voren kwam of wanneer je al veel eerder uit elkaar ploft van nieuwsgierigheid)
  • Je hebt zin om lekker ontspannen naar jullie kindje te kunnen kijken, zonder daarbij vooral in te zoomen op de fysieke staat van de verschillende organen
  • Je bent heel benieuwd naar het gezichtje

Kosten van een pretecho?

Onderstaande tabel bevat gemiddelde prijzen.


20 minuten
40 minuten
2D-echo€ 40-50€ 70-75
3D/4D-echo€ 60-80€ 100-115

Alternatieven

En dan zijn er nog alternatieven: de aanstaande vader (of meemoeder) kan zelf ook een echo maken. De kosten hiervoor bedragen € 150,00 en daarvoor krijg je een 3D/4D-echo van zestig minuten lang. Ook zijn apparaten te huur vanaf € 79,00 per week. Hiermee kun je thuis 3 echo’s per dag maken van 10 minuten lang (hoewel je je kunt afvragen of dit verstandig is, uiteindelijk ben je geen deskundige en zie jij misschien iets wat je zorgen baart, terwijl het niets betekent).

Is de pretecho het geld waard?

Meerdere moeders deelden hun ervaring.

Kimberly: ‘Wij hebben er ook eentje laten maken. Nog steeds ontzettend blij met het resultaat! De echo was prachtig. Wij gaven 100 euro uit en dat was het meer dan waard!’

Merel: ‘Eerlijk? Achteraf vind ik het stiekem best zonde van het geld. Ondanks dat het leuk was hoor, een extra moment om je baby te bekijken en op deze bijzondere manier vast ‘kennis maken’, vond ik de derde echoscopiste een naar en ongeduldig mens: ze duwde redelijk hard op mijn buik. Dus dan betaal je honderd euro, maar heb je een vervelende ervaring. Bovendien heb ik, als ik heel eerlijk ben, de filmpjes nooit meer teruggekeken. De foto’s vind ik eens in de zoveel tijd als ik opruim. In dat opzicht mis je er in mijn ogen dus weinig aan als je besluit maar een mooie foto te nemen in plaats van allemaal.’

Krystle: ‘Bij alle 3 een pretecho laten maken. Wij hadden een super aardige vrouw en het is zo ontzettend mooi om te zien.’

Nog wat laatste tips

  • Kijk voorafgaand aan de echo eens op internet hoe anderen de echo ervaren in deze praktijk. Vraag ook in je vriendenkring naar ervaringen en bedenk voor jezelf of je het echt nodig vindt.
  • Neem geen kinderen mee, tenzij ze oud genoeg zijn om rustig mee te kijken en te beseffen wat je aan het doen bent. Daar valt geen leeftijd aan te verbinden, maar voor jezelf (en de echoscopiste) is het wel prettig als je dit vooraf overdenkt.
  • Ga niet te laat in je zwangerschap voor een pretecho. Zeker wanneer je kindje al wat is ingedaald: je krijgt het gezichtje dan niet meer goed in beeld en dat is zonde.

Hebben jullie een pretecho laten maken? We zijn heel benieuwd hoe je het hebt ervaren: vond je het je geld waard? Kijk je nog weleens naar de foto’s en leek je baby erop na de geboorte? Of twijfel je nog en heb je vragen? Laat het ons weten!

Ook leuk om te lezen

Eén reactie

  1. Emma de Graaf Emma de Graaf 28/04/2022

    Ik ben 20 weken zwanger en wil graag een extra echo laten maken, zodat we wat meer tijd hebben om naar ons kindje te kijken. Bedankt voor de heldere uitleg over deze echo. Het is goed om te weten dat dit vanaf ongeveer 24 weken kan, dan moeten we nog even geduld hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids