Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Praktische kraamcadeaus: deze zijn ook leuk om te geven!

Wil je niet de zoveelste zijn die komt aanzetten met een knuffel? Of hebben de (aanstaande) ouders vooral behoefte aan handige spulletjes? Dan vind je in deze lijst met praktische, nuttige kraamcadeaus ongetwijfeld wel opties waar je mee uit de voeten kunt!

Nuttige kraamcadeaus zijn altijd goed om te geven

Als je voor het eerst langsgaat bij een nieuwe wereldburger denk je misschien aan een knuffel of een speeltje voor in de box. Lief! Maar niet iedereen heeft ruimte voor een berg knuffels of is om financiële redenen meer gebaat bij praktische kraamcadeaus. Bovendien krijgen ze bepaalde dingen al genoeg tijdens de babyshower. En misschien vind je het zelf ook fijner om iets te geven waar de ouders écht iets aan hebben?

Maar ja, wat geef je dan? En, misschien ook een belangrijke vraag: hoe hou je het leuk? Een simpel pak Pampers geven is dan wel heel handig, maar het oog wil ook wat, toch? Daarom vind je in dit artikel hele handige tips voor cadeaus die niet alleen praktisch zijn voor de aanstaande ouders, maar ook nog eens leuk om te geven.

Praktische kraamcadeaus

Handig pakket voor de eerste maanden

Wat sowieso altijd goed is om te geven, is een mand die je vult met wat handige spulletjes die altijd van pas komen, zoals:

 • Vitamine D (en/of K)
 • Sudocrem
 • Weleda
 • Duurzame glazen flessen met rubberen spenen
 • (Wasbare) billendoekjes – als je gaat voor de wegwerpvariant, kijk dan eens ook online naar aanbiedingen.
 • Verzorgingsproducten; deze kun je ook op latere leeftijd gebruiken, dus je kunt hier nooit genoeg van krijgen. Informeer wel bij de aanstaande ouders of ze voorkeur hebben voor een bepaald merk. Zo zijn bepaalde lijnen speciaal geschikt voor de gevoelige huid.
 • Misschien willen de ouders vanaf de geboorte beginnen met de fles. Geef ze dan een pak Nutrilon cadeau of misschien wel een pot geitenmelk voor zuigelingen (wederom: slim om vooraf te informeren).

Pakket voor de eerste maanden (voor de ouders)

Die eerste weken staan voor de kersverse moeder vooral in het teken van rust. Niet iedereen kan dit, maar je kunt haar op zijn minst proberen te verleiden lekker te gaan relaxen met:

 • Een goed boek of tijdschrift (door gebroken nachten en een allesomvattend schema is dit waarschijnlijk het enige moment voorlopig dat ze tijd heeft om een leuk boek te lezen). Vergeet trouwens niet dat deze mama vol hormonen zit. Een moordverhaal, spannende oorlogsroman of enig verhaal waarin kinderen lijden, is nu even geen goede zet.
 • Speciaal verzorgingspakket met allerlei spulletjes waarvan je weet dat ze het heerlijk vindt ruiken. Vooral een voedend haarmasker is misschien wel goed, met oog op de toekomstige haaruitval (beter om dat laatste er niet bij te zeggen 😉 )
 • Iets lekkers

Ook papa (of de andere mama) mag niet vergeten worden. Hij kan waarschijnlijk best wat kennis en energie gebruiken. Cadeaus die altijd goed zijn:

 • Een goed boek over ouderschap of een tijdschrift dat hij graag leest.
 • Bon om op te passen zodat hij de kersverse moeder een avondje kan meenemen naar een goed restaurant
 • Iets lekkers

Lees verder ook dit handige artikel met kraamweek tips voor vaders. Hierin staan meerdere artikelen die vaders goed kunnen gebruiken – ideale cadeautjes om te geven als je langsgaat.

leuke praktische kraamcadeaus

Kleding en/of babyschoentjes

Maat 50-56 is sowieso niet echt geschikt als kraamcadeau: misschien wordt de baby wel geboren met maat 62 en dan heb je al niets meer aan deze kledingstukken. Koop daarom kleding iets op de groei. Hou daarbij aan dat maat 68 geschikt is voor 3-6 maanden na de geboorte, zodat je een beetje kunt inschatten of de kleding past bij het seizoen tegen die tijd. Niet dat je een wollen trui haalt voor de zomermaanden of een schattig, mouwloos jurkje voor de winter (hoewel daar altijd een romper onder past).

Ook niet te groot kopen trouwens; dan loop je weer het risico dat de ouders de kleertjes hebben weggelegd en vergeten zijn. Ditzelfde geldt voor schoenen (vergeet ook niet dat de meeste kinderen pas na hun eerste verjaardag zelf gaan lopen!)

Borstvoedingsoverlevingspakket

In die eerste weken (of zelfs maanden) kun je als pas bevallen vrouw niet zonder zoogcompressen. Je hebt tegenwoordig ook heel handige wasbare, zoals deze van MooreGreen. Ook Bepanthen of Calendula zalf zijn handig tegen kloven. En absoluut geen noodzaak, maar wel prettig: een handige waterkan. Die eerste weken drink je jezelf een ongeluk (in elk geval wanneer je borstvoeding geeft), dus dan is het altijd makkelijk een voorraad dichtbij te hebben.

Luiers

Als gezegd is een pak vol luiers wel handig, maar niet echt leuk om te geven. Je kunt natuurlijk ook een luiertaart maken.

praktisch cadeau baby kraamtijd

Schenking aan een goed doel

Wanneer de aanstaande of kersverse ouders heel bewust bezig zijn met mens en milieu, kan je er ook voor kiezen een donatie te doen aan een goed doel. Zeker wanneer ze aangeven eigenlijk alles al te hebben en aangeven dat ze dit ook een mooi idee vinden. Bijvoorbeeld wanneer het kindje een aangeboren aandoening heeft als het Tethered Cord Syndrom (financiële bijdrage aan onderzoek). Of aan Stichting Babyspullen – zodat een ander kindje een goede start kan krijgen.

Waardebon

De moeder aller praktische cadeaus is natuurlijk de waardebon. Ideaal, want je kan hem gebruiken zodra je het nodig hebt. Als je net een baby hebt gekregen, kan je vaak qua kleding wel even vooruit. En met zo’n waardebon kan je over een paar maanden de kledingvoorraad weer aanvullen.

Praktische kraamcadeaus voor broertjes en zusjes

Vooral wanneer de ouders van de kersverse baby dichtbij staan, kan het leuk zijn de grote broer of zus ook een kraamcadeau te geven. Zo geef je hen toch wat exclusieve aandacht in een periode die vooral draait om hun babybroertje of -zusje. Je kunt bijvoorbeeld een dagje weg cadeau doen met jou (zodat de ouders er ook iets aan hebben), maar ook iets om zichzelf mee te vermaken.

Misschien is het niet altijd even leuk om te geven, maar wel ontzettend handig: deze praktische kraamcadeaus zijn namelijk altijd goed als je net een kindje krijgt. We zijn benieuwd of jij weleens iets praktisch hebt gekregen in de kraamtijd! Of heb jij toch liever gewoon iets leuks? Laat het ons weten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding 12 en 3 zijn afkomstig van Shutterstock.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids