Is een potje voeding echt zo slecht? | Ingezonden vraag

Soms krijgen we een ingezonden vraag van één van onze lezers. Wil jij ook meer weten over een bepaald onderwerp of heb je een idee voor een nieuw artikel? Laat het in een reactie weten of stuur ons een mailtje. Wie weet staat jouw vraag binnenkort ook op De Mamagids.

Ingezonden vraag: is een potje voeding veel slechter dan vers?

We hebben nu een paar keer geprobeerd wortel te pureren, maar als ik heel eerlijk ben gaat dat voor geen meter. Daarom besloten we vorige week vanaf nu Olvarit te pakken voor de wortels. Zo glad krijgen we het toch niet en onze baby eet er niet minder om. Maar ik ben toch best benieuwd: is een potje voeding slechter dan vers?

Wanneer begin je met het geven van groenten en fruit?

Voor we verder ingaan op de kwaliteit van de voeding, eerst even een algemener antwoord. Je begint met vaste voeding vanaf vier of zes maanden. Het gaat dan om bijvoeding. Melk blijft de hoofdbron van vitaminen en mineralen voor je baby; dat beetje groenten of fruit is slechts bedoeld om hem te laten wennen aan vaste voeding. Een paar hapjes is prima.

Je kunt ook wachten tot zes maanden. Moeders die kiezen om volledig borstvoeding te geven, starten vaak op dit moment. Soms slaan ze de potjes/puree over en starten meteen met het aanbieden van voeding ‘à la Rapley‘ – oftewel vaste voeding. Anderen doen dit niet. Het is maar net wat je zelf fijn vindt natuurlijk; groot worden ze toch wel. Welke methode je ook kiest.

Bijvoeding vanaf vier maanden

Voorheen adviseerden ze op het consultatiebureau om te starten met bijvoeding vanaf vier maanden. Je kindje leert dan smaken proeven en ontdekken hoe hij moet omgaan met ‘vaste’ voeding. Hoewel het in het begin natuurlijk volledig gepureerd is en bijna vloeibaar. Het advies is hierbij om te starten met zachte en zoete smaken.

Bijvoeden vanaf zes maanden

Mensen die bewust kiezen te wachten met vaste voeding tot hun baby zes maanden is, volgen daarbij de richtlijn dat de darmpjes dan pas voldoende rijp zijn. Eerder kunnen ze het voedsel eigenlijk nog niet goed verteren. Borstvoeding is precies afgestemd op de darmen van je baby; vaste voeding is dat niet.

Meer redenen om te wachten tot zes maanden vind je in dit uitgebreide artikel

Wat is beter: starten met vier of zes maanden?

Of je start na vier of zes maanden is afhankelijk van twee zaken:

  • Jullie opvattingen over het juiste tijdstip om te starten met vaste voeding
  • In hoeverre je baby het eten van je lepel staart; heeft hij interesse of nog niet niet?

Hierin is er niet zozeer een goede of foute keuze. Als je je inleest, weet je vanzelf wat bij jullie past. Belangrijker is dus dat jullie er zelf achter staan en hoe je kindje op vaste voeding reageert. De één zal bijvoorbeeld last krijgen van verstopping, terwijl de ander alles prima weg krijgt. Rustig aan, overhaast niets en het komt vanzelf goed. En merk je dat de voeding echt problemen oplevert, dan kan je altijd nog contact opnemen met de huisarts of het consultatiebureau.

Is voeding uit een potje slecht?

Wat vinden de deskundigen?

In principe kan een potje prima, maar helemaal optimaal is het niet. Dat heeft te maken met het volgende:

  • In potjes zitten vaak gemengde smaken. Hierdoor helpen de opvolghapjes je kindje niet echt goed meer om te wennen aan verschillende smaken.
  • De inhoud bevat vaak te weinig essentiële vetten, soms ongezonde ingrediënten en biedt weinig variatie.
  • Potjes missen de échte smaak van groenten of fruit – terwijl dit juist belangrijk is om je baby verschillende smaken aan te laten wennen (en waarderen) en kennen geen duidelijke structuurverschillen.

Het verdient dus zeker de voorkeur om zelf aan de slag te gaan en je eigen hapjes te brouwen, maar als je daar geen tijd voor hebt of niet zo handig bent in de keuken is een potje dus wel een alternatief.

Handige tips voor wanneer je zelf aan de slag wil gaan

Koop een alles-in-één-machine

Zo’n alles-in-één apparaat helpt je in elk geval aan het gevoel dat je spruitje het beste van het beste krijgt. En omdat het gewoon echt heel makkelijk is. En gezond, want je stoomt de groenten. Alternatief is een staafmixer met meerdere standen. Dat werkt net zo goed en kan je na afloop ook blijven gebruiken.

Vries overgebleven porties in

Bijvoorbeeld in een ijsblokjeshouder. Vooral de siliconen variant is ideaal. Eerst goed laten afkoelen en dan in de vriezer; voor je het geeft een blokje eruit halen en laten ontdooien. Ideaal.

Kijk op potjes voor inspiratie

Die potjes zijn sowieso handig als het gaat om bedenken wat je wil geven: kijk naar de ingrediënten, dan weet je meteen wat je baby op deze leeftijd mag.

Biedt dit de garantie op een goede eter die nooit zeurt?

Nee, natuurlijk niet. Kinderen blijven kinderen. Alle groentemoes ten spijt, je kind ontwikkelt vanzelf een eigen smaak. De één eet graag zijn leven lang exquise hapjes en de ander moet er niks van weten en wordt een lastige(re) eter, hoe enthousiast ze ook mogen lijken in de baby- en dreumesleeftijd. Je hebt het er maar mee te doen. Maar door ze in elk geval vanaf het begin te laten wennen aan gezonde en afwisselende voeding, kan het in elk geval niet aan jou liggen 😉

De conclusie van dit hele verhaal?

  • Zelf stomen en pureren is beter
  • Je hebt hier niet altijd tijd voor
  • Jullie kind, jullie keus
  • Afwisseling en bijzondere smaken leveren je niet per se een goede eter op, maar je kan het allicht proberen

Hoe deden jullie dit in het eerste jaar? Ging je voor de potjes of stond je zelf alles te pureren?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven