Het moment dat je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, vergeet je nooit meer. Tegelijkertijd is het waarschijnlijk spannend, want wat staat je nu allemaal te wachten? In dit artikel vind je handige informatie over de zwangerschapstest zelf en tips, zodat je weet wat je volgende stappen zijn in de komende periode.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen?
Het precieze moment om een zwangerschapstest te kunnen doen, hangt af van verschillende factoren:
- De gevoeligheid van je zwangerschapstest: sommige zijn gevoeliger dan anderen en kunnen al gedaan worden vanaf elke dagen voor de (verwachte) eerste dag van je menstruatie.
- Je cyclus, zeker als je onregelmatig menstrueert kan het juiste moment lastiger zijn om vast te stellen.
Als je twijfelt, ga dan uit van 28-32 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie – bij een (redelijk) regelmatige cyclus. Je zou dan bij een zwangerschap positief moeten kunnen testen. Mocht je een heel onregelmatige cyclus hebben dan kan je eventueel je (huis)arts raadplegen of gewoon testen en zien wat daaruit komt.
Hoe doe je een zwangerschapstest?
Voordat je een positieve zwangerschapstest in handen kunt hebben, moet er natuurlijk eerst iets gebeuren. Misschien heb je deze procedure al honderd keer herhaald, maar het kan ook zomaar de eerste keer zijn dat je met dat doosje in handen staat.
Mensen beseffen het niet altijd, maar je kunt best nog verzanden in keuzestress: ben je ongeduldig of wacht je zonder moeite tot het ochtend is; plas je in een (plastic) bekertje of gewoon over het staafje heen; wil je dit het liefst alleen beleven of juist samen? Wat je ook doet, volg de volgende stap altijd op!
Lees de gebruiksaanwijzing goed door
Lees altijd heel zorgvuldig de gebruiksaanwijzing. In elk geval vóór je erover heen plast. Als je je plas bijna niet meer kunt ophouden, laat de rest van de bijsluiter voor wat het is. Maar weet in elk geval of je de urine moet opvangen in een schoon bekertje of dat je over het staafje moet plassen (en hoe lang). Leg na gebruik de test even weg op een platte ondergrond en wacht af. Ter afleiding kun je vast zorgvuldig bestuderen hoe je de uitslag straks moet interpreteren.
Wat doet een zwangerschapstest en hoe werkt hij?
Detecteren van het zwangerschapshormoon hCG
In een zwangerschapstest zitten antistoffen die reageren op het zwangerschapshormoon hCG. Vanaf een bepaalde hoeveelheid hCG verschijnt in je testvenster een extra streep of plus, waardoor je zeker bent zwanger te zijn. Toch is de uitslag niet altijd even duidelijk als op het plaatje in de bijsluiter: jouw streep kan bijvoorbeeld lichter van kleur zijn. Ook kan je na verloop van tijd een zogenaamd indroogstreepje te zien krijgen, zoals bij de Trekpleister tests nog weleens voorkomt. Vaak gebeurt dit na de tien minuten die wordt geadviseerd om te wachten.
Twijfel je over de uitslag van je zwangerschapstest? Probeer jezelf een beetje af te leiden en over een paar dagen opnieuw te testen. Bij een gezonde zwangerschap is het teststreepje dan doorgaans alweer wat donkerder. Misschien was je te vroeg of je urine niet geconcentreerd genoeg.
Welke zwangerschapstesten zijn goed?
In tegenstelling tot wat de reclame je wil doen geloven, werken de meeste zwangerschapstesten naar behoren. Een positief resultaat is dus ook gewoon een zwangerschap en een onterecht negatief resultaat kan andere oorzaken hebben (denk aan: te vroeg testen, later op de dag of misschien de gebruiksaanwijzing onvoldoende gelezen).
Je hoeft dus geen kapitaal uit te geven om een positieve zwangerschapstest in handen te krijgen. Een digitale test kan handig zijn als je precies wil weten hoe lang je zwanger bent, maar is geen must. Bij Action, Trekpleister en Kruidvat zijn eenvoudige testen te kopen die een stuk voordeliger zijn. Weliswaar niet met een tijdsindicatie, maar aanzienlijk voordeliger voor je portemonnee. Bovendien krijg je tijdens de termijnecho pas echt uitsluitsel over hoelang je zwanger bent en kan je het daarvoor vaak al enigszins uitrekenen.
Anoniem een zwangerschapstest halen?
Wil je liever niet dat ze bij de drogist weten dat je mogelijk in verwachting bent? Of vind je het vervelend als je elke maand opnieuw een test moet halen, omdat je al langer probeert zwanger te worden? Dan kan je tegenwoordig gelukkig (geheel anoniem) online zwangerschapstesten kopen.
Positieve zwangerschapstest in handen: wat nu?
Positieve test als je graag zwanger wilde worden
Of je nu een cyclus of al jaren wacht op een positieve zwangerschapstest, het is nu eindelijk zover. Je hebt een test in handen waar hopelijk de streep vanaf knalt. Gefeliciteerd! Je leven zal vanaf dit moment een nieuwe wending nemen. Je mag je gaandeweg gaan onderdompelen in de wondere wereld van zwangerschapskwaaltjes, echo’s, positiemode en nog veel meer.
Toch is die eerste periode nog best rustig. In je lijf gebeurt er van alles, je voelt je wellicht hartstikke misselijk en je ziet zelf misschien wel dat je buik aan het groeien is. De buitenwereld weet vaak echter nog helemaal niks. De eerste weken is je zwangerschap echt jullie geheimpje.
Emotionele momenten
Door een positieve zwangerschapstest kunnen er onverwachte emoties naar bovenkomen. Ook als het een (langgekoesterde) wens is, ben je misschien enorm onzeker. Uiteindelijk zie je aan de buitenkant nog vrij weinig, weet bijna niemand dat je zwanger bent en duurt het best even tot je de termijnecho krijgt. Ervaar je dat je het lastig vindt om positief te blijven of echt te genieten? Neem dan iemand in vertrouwen of bel met je verloskundige. Je bent heus de enige niet die zich zo voelt en erover praten helpt je om beter met je gevoelens om te gaan.
Geen zwangerschapswens, toch een positieve zwangerschapstest
Het kan natuurlijk ook zijn dat je een positieve zwangerschapstest in handen houdt, terwijl je helemaal geen zwangerschapswens had. In dat geval kan het nu twee kanten op. Of dit is je grootste nachtmerrie, of je merkt al snel dat je moedergevoelens ontwikkelt en dat je ervoor gaat.
Als je ervoor kiest om afscheid te nemen van je embryo, kan dat dat schuldgevoelens met zich mee brengen. Ook wanneer je eigenlijk geen andere keus had voor je gevoel, omdat je financieel, fysiek of mentaal niet in staat bent een kindje te kunnen grootbrengen. Probeer de buitenwereld hierin los te laten: je handelt namelijk evengoed uit liefde wanneer je van jezelf weet dat je niet voor dit kindje kan zorgen zoals zou moeten. Neem verder de tijd om het te verwerken en praat met een deskundige over hoe je je voelt.
Kies je ervoor om je baby te verwelkomen? Geniet van je kleine cadeautje! Hieronder lees je hoe je je kunt voorbereiden op de zwangerschap en wat je de komende maanden te wachten staat.
Wat staat je te wachten na de positieve test?
Hieronder vind je een aantal belangrijke momenten die je meemaakt tijdens je zwangerschap, opgesomd per trimester (drie maanden).
Eerste trimester (0-3 maanden zwanger)
- Begin met het slikken van foliumzuur (als je dit nog niet deed): je kunt dit vinden bij de drogisterij of kiezen voor een supplement voor zwangere vrouwen met extra foliumzuur, vitamine D3 en visolie.
- Stop met roken en het drinken van alcohol (hier vind je handige smoesjes om wijn te weigeren, mocht je die de komende periode nodig hebben).
- Bel met de huisarts om hem of haar in te lichten dat je zwanger bent, het kan namelijk zijn dat dit van belang is voor de medicatie die je gebruikt (of in de toekomst voorgeschreven krijgt).
- Maak een afspraak met de verloskundige voor een intakegesprek.
- Maak een afspraak voor een termijnecho (om te bepalen hoelang je nu zwanger bent).
- Vertel aan je omgeving dat je in verwachting bent. Veel stellen wachten hiermee tot ze de 12 weken voorbij zijn, maar het mag natuurlijk altijd eerder.
- 13 weken echo: deze echo is niet verplicht, maar wordt aangeboden aan zwangere vrouwen als voorloper van de 20 weken echo. Als je deze echo laat uitvoeren, doe je mee aan een studie die onderzoekt of de voordelen van deze echo opwegen tegen de nadelen. Dit jaar wordt definitief een keus gemaakt of deze extra echo standaard wordt. Lees meer op deze site.
Tweede trimester
- Je gaat je eerste positiekleding kopen.
- Je kunt je baby voor het eerst voelen schoppen. In eerste instantie alleen jijzelf, daarna je partner ook via de buitenkant.
- Twintig weken echo
- Pretecho
- Gender reveal party (ook grappig: in dit overzicht met bakerpraatjes kan je kijken of jullie het geslacht aan de hand hiervan al kunnen voorspellen)
- 22 weken prik (vaccinatie tegen kinkhoest)
- Tijd om de babynaam te verzinnen, als je die nog niet had natuurlijk.
- Eventueel: suikertest om te controleren of je geen zwangerschapsdiabetes hebt
- Babyshower
Derde trimester
- Kraampakket in huis halen (als je dit niet hebt gekregen via de zorgverzekeraar)
- Babykamer klaarmaken en/of afronden
- Soms vindt in dit trimester ook de 30 weken echo plaats. Dit is een groei-echo waarop je kunt zien of je kindje naar verwachting groeit. Niet elke praktijk biedt deze aan, maar op eigen verzoek is het vaak wel mogelijk.
- Zwangerschapsverlof
- Vluchtkoffer klaarzetten
- Geboortekaartje uitzoeken
- Geboorteplan schrijven
- Rust nemen
Bovenstaande stappen en mijlpalen zijn de meest gebruikelijke in je zwangerschap. Maar let op: niet alles hoeft voor jullie te gelden. Misschien vind je een gender reveal party helemaal niks of had je de babynaam al klaar liggen voor de conceptie. In dat geval hoef je daar dus niets mee te doen.
Weet jij nog hoe je je voelde toen je voor de allereerste keer een positieve zwangerschapstest in handen had? Heb je misschien vragen of wil je je verhaal vertellen? Laat het ons weten!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
Uitgelichte afbeelding ©Prostock-studio – Shutterstock
2 gedachten over “Positieve zwangerschapstest? Dit zijn je volgende stappen”