Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Positieve zwangerschapstest? Dit zijn je volgende stappen

Misschien heb je nu een positieve zwangerschapstest in handen? Dan is het handig om te weten wat je de komende tijd te wachten staat. Want dat je leven onherkenbaar gaat veranderen met een baby op komst, mag als een paal boven water staan! In deze blog vind je handige informatie en tips.

Positieve zwangerschapstest in handen: wat nu?

Met zwangerschapswens

Misschien hoopte je al een tijdje (of zelfs jaren) op een zwangerschap en is het nu zover: je hebt een positieve zwangerschapstest in handen – hopelijk eentje waar de streep vanaf knalt. Gefeliciteerd! Vanaf dit moment zal je leven een nieuwe wending gaan nemen en mag je je gaan onderdompelen in de wondere wereld van zwangerschapskwaaltjes, echo’s, positiemode en nog veel meer.

Toch zegt je zwangerschapswens niet altijd iets over je emoties. Want hoewel het een (langgekoesterde) wens is, kunnen er ook onzekerheden opspelen. Tijdens het eerste trimester merk je immers nog niet zoveel van de zwangerschap. Als je dit ervaart, praat er dan over. Je zal al snel ervaren dat je niet de enige bent.

Zonder zwangerschapswens

Wanneer je een positieve test in handen hebt en eigenlijk helemaal niet zwanger wilde raken, kan het twee kanten op. Of dit is je grootste nachtmerrie, of je merkt al snel dat je er vrede mee krijgt. Over je gevoelens heb je nu eenmaal weinig te zeggen.

Als je niet in de positie bent om een kindje te willen of kunnen groot brengen (of dit nu om financiële, mentale of fysieke redenen is) – het afscheid moeten nemen van je embryo kan mogelijk schuldgevoel met zich meebrengen (al hoeft dit niet; het verschilt per persoon). Ondanks dat je weet dat dit misschien het beste is. Probeer er dan over te praten met iemand en neem je tijd het te verwerken.

Kies je er toch voor om je baby te verwelkomen? Dan willen we je veel succes, plezier en geluk toewensen tijdens de zwangerschap. Uiteindelijk is het dan toch het mooiste cadeautje dat je kon krijgen?

Wat staat je te wachten na de positieve test?

Hieronder een aantal belangrijke momenten die je meemaakt tijdens je zwangerschap.

Eerste trimester

Tweede trimester

Derde trimester

Bovenstaande stappen en mijlpalen zijn de meest gebruikelijke in je zwangerschap. Maar let op: niet alles hoeft voor jullie te gelden. Misschien vind je een gender reveal party helemaal niks of had je de babynaam al klaar liggen voor de conceptie.

Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen?

Deze vraag is eigenlijk lastig te beantwoorden. De ene test is gevoeliger dan de ander en bovendien weet niet elke vrouw wanneer ze precies haar eisprong heeft gehad. Ga daarom bij twijfel uit van 28-32 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie, dus de dag waarop je gemiddeld gezien opnieuw ongesteld zou moeten worden. Mocht je menstruatie heel onregelmatig zijn, dan kun je voor de zekerheid ook een arts raadplegen of gewoon testen en zien wat daaruit komt.

Hoe doe je een zwangerschapstest?

Voordat je een positieve zwangerschapstest in handen kunt hebben, moet er natuurlijk eerst iets gebeuren. Misschien heb je deze procedure al honderd keer herhaald, maar het kan ook zomaar de eerste keer zijn dat je met dat doosje in handen staat bij de drogist. Mensen beseffen het niet altijd, maar je kunt best nog verzanden in keuzestress: ben je ongeduldig of wacht je zonder moeite tot het ochtend is; plas je in een (plastic) bekertje of gewoon over het staafje heen; wil je dit het liefst alleen beleven of juist samen?

Lees de gebruiksaanwijzing goed door

Lees in elk geval altijd heel zorgvuldig de gebruiksaanwijzing. In elk geval vóór je erover heen plast (soms kun je bijna niet meer ophouden; de rest van de bijsluiter komt dan na het plassen wel): belangrijkste is dat je weet hoeveel seconden je moet aanhouden! Leg na gebruik de test even weg op een platte ondergrond en wacht af. Ter afleiding kun je vast zorgvuldig bestuderen hoe je de uitslag straks moet interpreteren.

Wat doet een zwangerschapstest en hoe werkt hij?

Detecteren van het zwangerschapshormoon hCG

In een test zitten antistoffen die reageren op het zwangerschapshormoon hCG. Vanaf een bepaalde hoeveelheid hCG verschijnt in je testvenster een extra streep of plus, waardoor je zeker bent zwanger te zijn. Toch is de uitslag niet altijd even duidelijk als op het plaatje in de bijsluiter: jouw streep kan bijvoorbeeld lichter van kleur zijn. Ook kan je na verloop van tijd een zogenaamd indroogstreepje te zien krijgen.

Twijfel je? Probeer afleiding te zoeken en probeer over een paar dagen opnieuw te testen. Bij een gezonde zwangerschap is het teststreepje dan doorgaans alweer wat donkerder. Misschien was je te vroeg of je urine niet geconcentreerd genoeg.

Welke zwangerschapstesten zijn goed?

In tegenstelling tot wat de reclame je wil doen geloven, werken de meeste zwangerschapstesten naar behoren. Een positief resultaat is dus ook gewoon een zwangerschap en een onterecht negatief resultaat kan andere oorzaken hebben (denk aan: te vroeg testen, later op de dag of misschien de gebruiksaanwijzing onvoldoende gelezen).

Je hoeft dus geen kapitaal uit te geven om een positieve zwangerschapstest in handen te krijgen. Een digitale test kan handig zijn als je precies wil weten hoe lang je zwanger bent, maar geen must. Bij Action, Trekpleister en Kruidvat zijn testen te kopen die een stuk voordeliger zijn. Weliswaar niet met een tijdsindicatie, maar aanzienlijk voordeliger voor je portemonnee. Bovendien krijg je tijdens de termijnecho pas echt uitsluitsel over hoelang je zwanger bent.

Anoniem een zwangerschapstest halen?

Wil je trouwens liever niet dat ze bij de drogist weten dat je mogelijk in verwachting bent? Of vind je het vervelend als je elke maand opnieuw een test moet halen? Dan kan je tegenwoordig gelukkig ook online zwangerschapstesten kopen.

Weet jij nog hoe je je voelde toen je voor de allereerste keer een positieve zwangerschapstest in handen had? Heb je misschien vragen of wil je je verhaal vertellen? Laat het ons weten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding – Shutterstock.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids