Deze goede voornemens zijn het populairst

Ben je van plan om van komend jaar een onvergetelijk mooi jaar te maken en zoek je nog inspiratie voor goede voornemens? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 80% van de Nederlanders plannen heeft om zich in het nieuwe jaar te verbeteren. Zoek je nog inspiratie? De goede voornemens hieronder zijn het populairst.

De 7 populairste goede voornemens voor het komende jaar

Gezonder leven

Bovenaan staat afvallen maar ook stoppen met roken of minder alcohol drinken zijn populaire goede voornemens. Op zich is dat natuurlijk niet zo gek. Tijdens de kerstdagen en jaarwisseling eten we bovengemiddeld veel, vetter en zoeter dan normaal. We drinken meer en roken wellicht ook vaker – vanwege de kerststress. De motivatie om in het nieuwe jaar gezonder te leven is daardoor groter. Bovendien voelt zo’n start van het nieuwe jaar als een lege bladzijde die je nog mag gaan invullen. Op een gezonde manier dus.

Verstandigere keuzes maken op financieel gebied

Misschien wil je komend jaar wel gaan investeren of juist je schulden afbetalen? Dan ben je niet de enige. Beter omgaan met geld is een populair voornemen. Ook omdat het daardoor gemakkelijker wordt die leuke dingen te kunnen doen (die vaak ook op het wensenlijstje voor het nieuwe jaar staan). Daarnaast hebben we tijdens de afgelopen feestdagen doorgaans veel geld uitgegeven. Een hand op de knip is dus wel weer wenselijk.

Meer tijd doorbrengen met dierbaren

Het dagelijkse leven vergt vaak veel van ons: tijd met het gezin, van alles regelen, heen en weer taxiën, je relatie op peil houden… Na zo’n decembermaand weten we vaak weer hoe fijn het kan zijn om meer tijd door te brengen met vrienden en familie. Oké, of juist eventjes niet 😉 Voor veel mensen is dit dan ook een reden om dit goede voornemen op te nemen in zijn of haar lijstje.

Meer rust nemen

Misschien is dat wel de belangrijkste les die we leerden tijdens corona: hoe fijn het kan zijn om tijd voor jezelf te maken en rust te nemen. Dit voornemen kan je op verschillende manieren invullen. Meer me-time, vaker een pas op de plaats maken, hulp vragen als dat nodig is en minder stressvolle situaties. Voor sommigen betekent dit dus wellicht ook zoeken naar een nieuwe baan die beter bij jou past.

Een beter mens zijn

We willen vaak ook een beter mens zijn in het nieuwe jaar:

  • Geduldiger reageren op de kinderen.
  • Vrijwilligerswerk oppakken.
  • Boodschappen halen voor je zieke buurvrouw.
  • Niet meer schelden in het verkeer.
  • Het goede voorbeeld geven.

Ook kan het goed zijn om de diepte in te gaan en oude trauma’s aan te kijken. Duik bijvoorbeeld eens in een ijsbad, ga floaten of doe een ademsessie. Of boek een sessie bij een goede life coach, luister podcasts over een onderwerp dat je op dit gebied aanspreekt en werk aan jezelf. Hierdoor bouw je aan een betere versie van jezelf – in je eigen tempo.

Nieuwe dingen leren en ontdekken

Het nieuwe jaar is natuurlijk ook ideaal om van alles te gaan ontdekken en leren. Pak die cursus Spaans op, leer een nieuwe vaardigheid of ga in je eentje op vakantie. Het verleggen van je grenzen kan echt gelukkiger maken, omdat je voelt dat je leeft. Dat maakt creatiever, positiever en socialer. Als dit goede voornemen ook op jouw lijstje staat, weet je bij deze dat het dus ook nog eens hartstikke gezond is voor je.

Een gestructureerder leven

Tot slot is dit ook een populair goed voornemen: meer structuur en orde in je leven. Dat kan in het groot, doordat je bijvoorbeeld bepaalde klussen in huis wil aanpakken, maar ook kleiner. Denk aan het bijhouden van een dagboek of agenda, het instellen van een vast ritueel om de kinderen naar bed te brengen of duidelijker voor ogen hebben welke doelen jij dit jaar graag zou bereiken.

Welke populaire goede voornemens staan er bij jou op het lijstje dit jaar?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©LanaSweet – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

2 gedachten over “Deze goede voornemens zijn het populairst

  1. Mooi artikel, leuk om te lezen.
    Het bedenken en beginnen met een goed voornemen is vaak niet zo lastig, maar het volhouden, dat is het meest lastige waar eigenlijk de meeste wel tegenaan lopen.

    1. Nou dat klopt inderdaad wel ja, dat is echt het lastige van die goede voornemens. Op tijd beginnen, niet 10 voornemens tegelijk en de lat niet zo hoog leggen, werkt vaak toch het best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven