Press "Enter" to skip to content

Pompoenen uithollen? Zo simpel is het

Halloween is niet meer weg te denken uit ons koude kikkerlandje, net als de bijbehorende pompoenen voor de deur. Maar hoe moet je een pompoen precies uithollen? En waar moet je op letten als hij daar staat? In dit artikel vind je handige tips!

Pompoenen uithollen doe je zo

Benodigde tijd: 30 minuten.

Pompoenen uithollen voor Halloween

 1. Zet alles klaar dat je nodig hebt

  Dat wil zeggen: een groot scherp mes, aardappelschilmesje (of kleiner mes), stevige, metalen lepel, je pompoen en eventueel pen en papier om de vormen uit te tekenen.

 2. Snij de bovenkant van je pompoen af

  Kijk uit: de schil van de pompoen is vrij stug en laat zich niet zomaar doorsnijden. Dus blijf voorzichtig en – zoals ze in Kreatief met Kurk al zeiden – altijd ‘van je af!’ Help je kind hier ook mee wanneer je samen de pompoenen gaat uithollen.

 3. Lepel de binnenkant uit de pompoen

  Het is belangrijk om alles eruit te halen: zowel het draderige vruchtvlees als de pitten. Twee nadelen aan dit onderdeel van het uithollen van je pompoen: het stinkt en het vruchtvlees is lastig te verwijderen. Je moet echt een beetje kracht zetten.

 4. Teken met pen of stift af wat je wil gaan uitsnijden

  Heb je geen inspiratie? Kijk dan vooral even op Pinterest. Het is ook handig om vooraf eerst even op papier uit te tekenen wat je ongeveer wil gaan uitsnijden straks, dat maakt het allemaal makkelijker. Bovendien is de kans kleiner dat het alsnog misgaat.

 5. Snij de vormen uit

  Gebruik hiervoor het kleinere mes. Dat is niet alleen handzamer, maar ook gemakkelijker te hanteren. Opnieuw is het hier beter om dit over te nemen van kleine kinderen of in elk geval samen aan de slag te gaan vanwege het gevaar uit te schieten.

 6. Zet een waxinelichtje in de pompoen

  Je kan ervoor kiezen een echte te gebruiken, maar eentje op batterijen werkt net zo prima.

 7. (Indien buiten) Zet de uitgeholde pompoen beschut neer

  pompoenen uithollen how to

Belangrijke tips bij het uithollen van je pompoen

 1. Verzeker jezelf ervan dat je de binnenkant goed leeg geschraapt hebt.
 2. Zorg dat de pompoenen (als je ze buiten neerzet) echt goed droog staan.
 3. Als het regent, gaat je pompoen schimmelen en dat wil je niet. Mocht het toch gebeuren, controleer dan eerst of hij stevig genoeg is om op te pakken (je wil niet in de beschimmelde pompoenmoes grijpen) of neem een schep, voor de zekerheid.

Waarom zetten we een pompoen voor de deur?

Behalve dat je hiermee kan aangeven dat jullie ook Halloween vieren en kinderen dus mogen aanbellen voor een snoepje, is er nog een andere reden waarom we van oudsher pompoenen voor de deur plaatsen. Al is die laatste minder eenduidig.

In tweede helft van de negentiende eeuw namen Ierse en Schotse immigranten hun jack-‘o-lantern mee. Die werd eerst gemaakt van knollen (zoals je ook ziet bij ons Sint-Maartenfeest), maar in de Verenigde Staten kwam de pompoen daarvoor in de plaats. Waar die lantaarn oorspronkelijk precies vandaan komt? Daar is weinig zekerheid over. In elk geval zijn er verschillende referenties met het christelijke geloof, zoals het verhaal van de smid Jack die na een leven vol slechte daden zowel in de hemel als hel niet meer welkom was. Hij zou volgens de overlevering ronddolen met zijn lantaarn…

Hebben jullie deze Halloween een uitgeholde pompoen voor de deur staan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids