Pompoen uithollen voor Halloween? 7 simpele stappen

De afgelopen jaren werd Halloween steeds populairder in Nederland. En wie Halloween zegt, zegt natuurlijk automatisch pompoenen. Ze horen er helemaal bij. Maar hoe moet je een pompoen eigenlijk uithollen? Hoe zorg je voor een warme, herfstige sfeer voor je deur (en voorkom je een beschimmelde drab)? In dit artikel vind je alle handige tips die je nodig hebt: je leert een pompoen uithollen in maar 7 stappen en daaronder vertellen we hoe je hem netjes houdt. Succes!

Pompoen uithollen voor Halloween? Dat doe je zo!

Benodigde tijd: 30 minuten

Pompoenen uithollen voor Halloween

 1. Zet alles klaar dat je nodig hebt

  Dat wil zeggen: een groot scherp mes, aardappelschilmesje (of kleiner mes), stevige, metalen lepel of een ijsschep, je pompoen en eventueel pen en papier om de vormen vooraf uit te tekenen.

 2. Snij de bovenkant van je pompoen af

  Kijk uit: de schil van de pompoen is vrij stug en laat zich niet zomaar doorsnijden. Dus blijf voorzichtig en – zoals ze in Kreatief met Kurk al zeiden – altijd ‘van je af!’ Help je kind hier ook mee wanneer je samen de pompoenen gaat uithollen.stap pompoen uithollen

 3. Lepel de binnenkant uit de pompoen

  Het is belangrijk om alles eruit te halen: zowel het draderige vruchtvlees als de pitten. Twee nadelen aan dit onderdeel van het uithollen van je pompoen: het stinkt en het vruchtvlees is lastig te verwijderen. Je moet echt een beetje kracht zetten. Je kunt hiervoor ook een ijsschep gebruiken, waardoor het scheppen iets makkelijker gaat.

  Tip! Eventueel kan je het vruchtvlees verwerken in pompoenbouillon

 4. Teken met pen of stift af wat je wil gaan uitsnijden

  Heb je geen inspiratie? Kijk dan vooral even op Pinterest. Het is ook handig om vooraf eerst even op papier uit te tekenen wat je ongeveer wil gaan uitsnijden straks, dat maakt het allemaal makkelijker. Bovendien is de kans kleiner dat het alsnog misgaat.hoe pompoen uithollen

 5. Snij de vormen uit

  Gebruik hiervoor het kleinere mes. Dat is niet alleen handzamer, maar ook gemakkelijker te hanteren. Opnieuw is het hier beter om dit over te nemen van kleine kinderen of in elk geval samen aan de slag te gaan vanwege het gevaar uit te schieten.

 6. Zet een waxinelichtje in de pompoen

  Je kan ervoor kiezen een echte te gebruiken, maar eentje op batterijen werkt natuurlijk ook prima en waait niet zo gemakkelijk uit door de wind (als je je uitgeholde pompoen buiten wil zetten).tips uithollen pompoen

 7. (Indien buiten) Zet de uitgeholde pompoen beschut neer

  Denk aan een afdakje, onder een bankje of in een speciale kast die je voor de gelegenheid buiten zet.

Belangrijke tips bij het uithollen van je pompoen

 1. Verzeker jezelf ervan dat je de binnenkant goed leeg geschraapt hebt.
 2. Als je een echt waxinelichtje gebruikt, maak dan gaatjes in het deksel of laat het deksel eraf zolang het lichtje brandt. Anders gaat het te makkelijk uit.
 3. Smeer wat vaseline of kokosolie op de randjes (ogen, neus en mond) zodat die niet te snel uitdrogen.
 4. Zorg dat de pompoenen (als je ze buiten neerzet) echt goed droog staan. Gebruik eventueel iets als ondergrond.
 5. Je ontkomt bijna niet aan regen in Nederland. Als je pompoen te nat wordt, is de kans op schimmel vrij groot. Als je hier mee te maken krijgt, pak hem dan niet zomaar op: misschien is hij ook van binnen veel zachter geworden en valt hij in elkaar als je hem in de prullenbak wil gooien. Geloof ons, je wil niet in de beschimmelde pompoenmoes grijpen. Gebruik bij twijfel liever een schep!

Kies ook eens iets anders dan een oranje pompoen. Je kan een flespompoen ook leuk uithollen (en van het vruchtvlees lekkere soep maken) of een knolraap. De geur die daar vanaf komt wanneer je er een kaarsje in brandt, is echt heerlijk en past precies bij de herfst.

Voorbeelden van gezichten op je uitgeholde pompoen

Als je voor het eerst een pompoen uitholt, zijn driehoekige ogen een stukje makkelijker dan ronde. Kies ook liever voor een kartelmond dan een ronde vorm. Bovendien geeft dat echt dat Halloween gevoel!

pompoen uithollen voorbeelden

Waarom zetten we een pompoen voor de deur?

Behalve dat je hiermee kan aangeven dat jullie ook Halloween vieren en kinderen dus mogen aanbellen voor een snoepje, is er nog een andere reden waarom we van oudsher pompoenen voor de deur plaatsen. Al is die laatste minder eenduidig.

In tweede helft van de negentiende eeuw namen Ierse en Schotse immigranten hun jack-‘o-lantern mee. Die werd eerst gemaakt van knollen (zoals je ook ziet bij ons Sint-Maartenfeest), maar in de Verenigde Staten kwam de pompoen daarvoor in de plaats. Waar die lantaarn oorspronkelijk precies vandaan komt? Daar is weinig zekerheid over. In elk geval zijn er verschillende referenties met het christelijke geloof, zoals het verhaal van de smid Jack die na een leven vol slechte daden zowel in de hemel als hel niet meer welkom was. Hij zou volgens de overlevering ronddolen met zijn lantaarn…

Hebben jullie deze Halloween een uitgeholde pompoen voor de deur staan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Afbeeldingen in dit artikel – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven