Deze plantjes wil je niet in de babykamer

Planten en de botanische trend zijn niet meer weg te denken uit ons leven. De kans is dus best groot dat je ook een leuk plantje in de babykamer wil plaatsen. Maar let op. Niet iedere kamerplant is geschikt om op de slaapkamer van je kleintje te zetten. In dit artikel vertellen we welke je daar zeker niet wil hebben en wat wel veilig is, inclusief handige websites waarop je meer informatie vindt.

Plantjes op de babykamer

Planten op je slaapkamer kunnen een hele fijne manier zijn om de lucht daar goed te zuiveren. Bovendien staat het hartstikke leuk. Lekker groen, het heeft iets huiselijks en je haalt de natuur toch een beetje in huis. En het is ook nog eens helemaal van nu. Alleen moet je wel goed opletten. Er zijn namelijk ook giftige kamerplanten. Die wil je absoluut niet in de buurt van je kleintje hebben. Want hoewel een newborn heus geen blaadjes pakt om op te eten, doet een kindje van zes maanden of ouder dat misschien wel. En omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, staan hieronder enkele planten die je niet in de babykamer wil hebben (en die je in de huiskamer het best even op een wat hogere plank kunt neerzetten, waar de kinderen niet bij kunnen).

Benieuwd welke plantjes veilig zijn? Deze niet giftige kamerplanten zijn wel geschikt (en heel erg leuk om neer te zetten), zoals de schattige pannenkoekplant of een mooie palm. Ook heb je speciale kinderplanten, zoals je hier kunt lezen. Als ze ouder worden, kunnen ze die zelf leren verzorgen.

Deze planten wil je niet op de babykamer hebben

Monstera

Misschien wel een van de populairste planten van het moment – alleen al omdat ze best onderhoudsvriendelijk zijn en erg goed in het zuiveren van de lucht. Toch kan je ze beter uit de buurt van een baby houden. Wil je er toch graag eentje in huis? Plaats hem dan op een plek waar je kinderen niet bij kunnen, en leg ze vanaf een bepaalde leeftijd uit dat je deze plant niet in je mond kan stoppen. Liefst wel wanneer ze oud genoeg zijn om het niet alsnog uit te proberen 😉

Ficus

Een andere prachtige plant die je beter niet in de baby- of kinderkamer kunt zetten, is de ficus. De mooie bladeren kunnen wellicht een flinke aantrekkingskracht uitoefenen op je kleintje en dat moet je zeker niet willen. Het sap irriteert de huid en kan buikkrampen veroorzaken. Om die laatste reden is het dan ook verstandig om de plant ook in de huiskamer goed buiten het bereik van je kinderen te zetten. Want zelfs als ze de bladeren niet gebruiken om op te kauwen, dan nog wil je natuurlijk ook niet dat ze een geïrriteerde huid krijgen. En heb je geen goede plek om hem neer te zetten? Dan kan je overwegen om hem iemand anders cadeau te doen (zonder kinderen en huisdieren).

Aronskelk

Het is een prachtig plantje hoor, de aronskelk. Misschien val je juist voor zijn witte of gekleurde blaadjes en denk je dat het een toffe aanvulling is op de kamer van je kindje. Toch is dit echt een kamerplant die je niet in de buurt van je kinderen wil hebben, vanwege de klachten die hij veroorzaakt. Uitkijken dus!

Kortom, voor je nieuwe kamerplanten zoekt om de babykamer op te leuken, is het slim om eerst op zoek te gaan welke soorten veilig zijn voor kinderen. Bovenstaande drie kan je beter mijden, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer die giftig kunnen zijn. Laat je dan ook goed voorlichten en/of zoek zelf uit wat wel en niet kan voor je nieuwe planten koopt.

Heb jij plantjes op de babykamer gezet? En ben je vooraf op zoek gegaan naar informatie over welke soorten veilig zijn en welke niet?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven