pick your battles techniek opvoeding uitleg tips

Pick your battles: zo overleef je discussies met je kind

Opvoeden is een bijzondere taak: aan jou om je kind klaar te stomen voor de wereld. De weg daarnaartoe kan soms best een uitdaging zijn. Vooral verbaal sterke kinderen kunnen je soms tot het uiterste drijven, omdat ze overal een weerwoord op hebben. Daarom is het slim je discussie te kiezen, pick your battles dus. Wat de voordelen zijn van deze opvoedtechniek? Je leest er alles over in dit artikel.

Pick your battles: is het niet zwak om je kind zijn zin te geven?

Moet een kind niet gehoorzaam zijn?

Wie zijn kind autoritair opvoedt (ouders schrijven de wet voor, van een kind wordt gehoorzaamheid verwacht), kan niets met deze techniek. Dit zou voelen als een zwakte: je kind zou over je heen lopen wanneer hij zijn zin krijgt en jij je punt niet duidelijk maakt, zodat hij het niet meer waagt je orders te negeren.

Pick your battles is een vorm van anti-autoritair opvoeden

Tegenover het autoritaire opvoeden staat het anti-autoritair opvoeden, vaak gecombineerd met een positieve opvoeding. Een opvoeding waarbij je begrenst vanuit logica (kleurt je kind met stiften op de muur, dan pak je ze af tot hij dit wel kan). Je straft niet om (ongehoorzaamheid) te straffen maar om je kind iets te leren. Hier past de pick your battles techniek perfect bij.

Pick your battles: wat houdt het in?

Kies je strijd, letterlijk vertaald. Als je je pasgeboren baby vasthoudt, kan je nog niks voorstellen bij de obstinate dreumes die over anderhalf jaar zijn schoenen uitschopt. Of de peuter die krijsend op de supermarktvloer ligt te dweilen, omdat hij geen snoepje mocht. Toch komt het moment vanzelf dat je een tikje wanhopig naar je kind kijkt. Vaak volgt vanzelf het moment dat je beseft dat niet elke strijd het waard is om uit te vechten, omdat het je meer energie kost dan dat het iets oplevert.

Een goed voorbeeld is de kledingstijl van je kind. Stel dat je peuterdochter vandaag per se een jurkje aan wil dat jij eigenlijk spuuglelijk vindt en vergeten bent in de container van het Leger des Heils te gooien. Hoever ga je dan om je zin te krijgen? Is dit het waard om te dreigen met een televisieloze week, zodat je haar kan dwingen jouw keuze te dragen? Je zal vanzelf ontdekken dat je soms beter je schouders kunt ophalen over dit soort details. Je energie kan beter gaan naar zaken die wél belangrijk zijn.

De voordelen van de pick your battles techniek

  • Je kind krijgt de vrijheid om te ontdekken wat bij hem of haar past.
  • Je grenzen zijn duidelijk, omdat je de energie hebt om de belangrijkste opvoedkundige doelen wél na te streven.
  • Het voorkomt dat je kind gespannen raakt of alles doet, omdat jij het wil.
  • Je leert dat je niet op elke slak zout hoeft te leggen; je kind ontspoort heus niet omdat ze een asymmetrische holografische jurk met ruches draagt.

Welke strijd ga je aan en welke niet?

De vraag blijft natuurlijk: wanneer laat je de teugels een beetje vieren en geef je je kind de ruimte om zelf na te denken? En wanneer ben je wel consequent en duidelijk? Hieronder vind je een paar handige tips waarmee je zelf kunt beslissen welke battles het waard zijn.

Wel belangrijk

Een algemene tip is om te kijken wat je lange termijndoelen zijn met de opvoeding. Je wil uiteindelijk een volwassene afleveren aan de maatschappij die zelfstandig functioneert. Je doelen zijn dus bijvoorbeeld: meehelpen in huis, ambitie, een volwaardig gezinslid zijn, hulpvaardigheid en een eigen mening durven hebben en uiten. Alles wat hier niet binnen valt, kan je verplaatsen naar ‘minder belangrijk’.

Wanneer je dus de discussie aangaat met je kind?

  • Fatsoensnormen Beleefd gedrag vertonen naar ouderen.
  • Huishouden Zorgen dat iedereen zijn dagelijkse taakje uitvoert.
  • Hulpvaardigheid De deur openhouden voor een vrouw met een kinderwagen.
  • Eigen mening Opkomen voor kinderen die gepest worden.
  • Ambitie Ontdekken wat je leuk vindt en daar hard voor werken.
voordelen pick your battles tips

Minder belangrijk

  • Outfit Welke kleding je kinderen aantrekken? Het is heel goed om ze hun eigen kledingstijl te laten ontwikkelen, dus laat ze maar lekker experimenteren.
  • Hoge cijfers halen Het doel zou moeten zijn dat ze hun best doen op school. Een hoog cijfer is niet belangrijk, maar zichzelf willen verbeteren wel.
  • Bord leeg eten Als ze aangeven vol te zitten, dan is het niet nodig ze aan te leren dat gevoel te negeren.
  • Warm aankleden Misschien vind jij het buiten koud, maar zij niet. In dat geval kan je ze de vrijheid geven om zelf te ontdekken en ervaren. Neem wantjes en een sjaal mee voor het geval ze het toch koud krijgen, maar houd er ook rekening mee dat je kind wellicht gewoon warmbloedig is en het dus helemaal niet koud heeft.

Merel
‘Onze derde dochter heeft het snel warm. Sterker nog: ooit vroeg ze in januari of ik geen badje kon opzetten, omdat de winterzon zo lekker scheen. De strijd om haar een muts, wanten en sjaal te laten dragen (of überhaupt, haar winterjas) staakte ik op jonge leeftijd. In eerste instantie onder het mom van ‘Wie niet horen wil, moet maar voelen’. Niet veel later omdat ik merkte dat zij het dus écht niet koud heeft. Wie ben ik dan om haar te dwingen zich oververhit te laten voelen? Alleen omdat ik het fris vind? Nee, naar mijn mening is het belangrijker dat ze leert op haar eigen waarnemingsvermogen te vertrouwen. Dat lukt haar aardig – ook al is dat misschien niet altijd makkelijk in de opvoeding.’

Hoe kan je situaties oplossen met de pick your battles techniek?

Hieronder staan een aantal voorbeelden waarbij je meteen ziet in hoeverre je hierin de strijd aan kunt gaan en wanneer het tijd is om battles te kiezen. Deze techniek kun je ook op andere situaties toepassen. Bij twijfel kan je jezelf de vraag stellen: is dit een opvoeddoel voor de korte of lange termijn? Wil ik bepalen wat ze doen? Of is het juist goed om ze hierin enige vrijheid te geven om zelf te ontdekken en ervaren?

De ‘juiste’ kledingkeuze

Natuurlijk staat sad beige fantastisch op The Gram, zeker als je huis ook tot in de puntjes voldoet aan de laatste interieurtrends. Maar draagt je kind kleding om in te spelen en zich fijn in te voelen? Of om er zo uit te zien dat vooral jij lekker uit de bus komt vanwege je goede smaak? Het is een vrij directe, misschien wat harde gewetensvraag, maar binnen bepaalde grenzen is het voor kinderen heel goed om hun eigen keuzes te mogen maken. Denk aan jongens die alleen maar (voetbal) trainingspakken willen dragen en joggingbroeken. Waarom niet? Hoe belangrijk is het nu helemaal om ze te dwingen die ene beige spijkerbroek aan te doen waar ze vervolgens niet in kunnen of mogen spelen?

Wie de kledingkeus niet wil loslaten, kan in elk geval kiezen om kleding te halen die voldoet aan bepaalde eisen:

  • Functioneel
  • Comfortabel
  • Stevige kwaliteit
  • Fashionable

Dan kan je kind wel lekker buitenspelen, maar ziet het er in elk geval naar jouw smaak uit. Een paar alternatieven:

  • Leer je kind hoe je kleding combineert en waarop je kunt letten. Dus geen paarse stippen aan de bovenkant en een hysterische regenboogprint aan de onderkant.
  • Verdeel de week: op sommige dagen mogen zij kiezen wat ze willen en dan zeg jij daar niets over. Op de andere dagen kies jij en zeggen zij daar niets over.
  • Maak een paar voorbeeldoutfits en laat je kind daaruit kiezen.

Als ouder kan je de leiding geven, maar hoef je niet alles tot in de puntjes te beslissen. Uiteindelijk moeten ze voor hun achttiende toch leren het zelf te doen. De bedoeling van pick your battles is dat je een manier vindt die voor jullie allebei werkt. Zoals Fleur, die haar dochters in hun jonge jaren de kleding voor de volgende dag liet aantrekken en ze daarin liet slapen. Het werkte voor hen. Inmiddels zijn ze die fase al lang en breed ontgroeid, en kleden ze zich ’s ochtends zonder problemen aan.

Je best doen op school

Hierboven stond dit punt ook al genoemd. Je best doen op school betekent niet dat je alleen maar tienen haalt; het is belangrijker dat je jezelf leert verbeteren en op jouw niveau groeit. Pick your battles en ondersteun je kind om te kunnen groeien. Meer dan dat je discussies voert over de hoogte van het cijfer, want dat is toch eigenlijk niet relevant meer als ze hard hebben gewerkt?

Vergeet ook niet dat hele generaties ongelukkig waren omdat ze werk deden dat niet bij hen paste. Kinderen hoeven niet in een gemiddelde mal te passen, maar te groeien op hun eigen manier. Jij kunt hen daarbij helpen door te focussen op hun talent en niet op de statistieken.

Ruzie maken

Leer je kind liever hoe ze ruzies moeten oplossen dan dat je continu als scheidsrechter optreedt. Pick your battles geldt zeker als ze komen aanrennen met “Y. heeft mijn bal afgepakt” en andere kleinigheden. Als je je te veel met deze discussies bemoeit, loop je daar namelijk op leeg. Zonde. Door je kind te begeleiden, maar zelf zeggenschap te geven in het oplossen, zal je op den duur steeds minder hoeven doen.

Het boek Maakt me niet uit wie er begon van Elsbeth Teeling en Eva Bronsveld is een fantastische handleiding om je te helpen bij ruzie tussen je kinderen. Een perfect voorbeeld van de pick your battles techniek. Je koopt het boek via Bol.com.

Driftbuien van je kind

Driftig of woedend uit onmacht kunnen we als volwassene nog steeds weleens worden. Het leven is nu eenmaal soms ontzettend stom. Of het nu gaat om je moeder(die niet snapt dat eierkoeken in vier stukken daadwerkelijk anders smaken dan als ze in achten worden verdeeld) of die ene buurvrouw verderop die je toesnauwt als je vraagt of haar muziek zachter kan, is irrelevant. De emotie blijft namelijk hetzelfde.

Op de lange termijn wil je waarschijnlijk dat je kind diens woede kan beteugelen op een maatschappij-vriendelijke manier. Pick your battles betekent in dit geval dus niet dat je de woede soms maar gewoon laat gaan, maar dat je een kind ermee leert omgaan. Je verbindt consequenties aan krijsen, fysieke woede en scheldwoorden. Tegelijkertijd mag de woede er wél zijn. Alleen dan op een constructieve manier. Laat ze hun boosheid eruit schreeuwen in een kussen, een tekening maken om het van zich af te zetten of slaan tegen een kussen.

Je strijdpunt zit hem in dit geval niet zozeer in de woede zelf, maar in hoe je je kind ermee leert omgaan.

Pick your battles betekent dus niet dat je grenzeloos opvoedt. Of dat je kinderen het voor het zeggen hebben in huis. Wél dat je ze ruimte en liefde geeft om zich te kunnen ontplooien tot wie ze zijn. Geen regie, wel een keus. Dat geeft zelfvertrouwen, een gevoel van veiligheid en een kritische blik die hen als volwassene goed van pas zal komen. 

#Omdenken: de ultieme vorm van Pick your battles

Door van je probleem een uitdaging te maken met bijbehorende oplossingen, krijg je als ouders een heel nieuwe kijk op zaken. Denk maar aan Fleurs idee: elke ochtend strijd voeren met je kind tijdens het aankleden? Dan laat je haar toch lekker slapen in een legging voor de volgende dag. Iedereen blij en de ochtenden verlopen een stuk soepeler. De energie die je overhoudt, kan je mooi steken in fatsoensnormen.

Het filmpje hieronder komt uit een stand-up comedy show van de Britse Michael McIntyre. Hij legt op hilarische wijze bloot hoe vermoeiend ouderschap soms kan zijn door alle discussies die je soms voert om überhaupt de deur uit te kunnen.

Als je moest kiezen, ben je dan meer van de autoritaire opvoeding? Of kies jij liever de strijd in de opvoeding en bespaar je jezelf energie? En ben je hierin in de loop van de tijd gegroeid? Laat ons je mening weten over de Pick your battles techniek!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeeldingen ©fizkes – Shutterstock

2 gedachten over “Pick your battles: zo overleef je discussies met je kind”

  1. Pingback: Kind wil niet tandenpoetsen? Tips en oplossingen -

  2. Pingback: Prepuberteit: de betekenis, leeftijd en symptomen -

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *