Opvoeden is een bijzondere taak. Het is namelijk aan jou om een kind te gaan klaarstomen voor de wereld en hem daarin de juiste handvatten te geven om er iets moois van te maken. Alleen… Hoe doe je dat? Een handige manier om onnodige discussies met je tiener te kunnen omzeilen? Pick your battles. Hoe dat precies zit, vertellen we je in dit artikel.
Pick your battles: is dat niet zwak en onnodig toegeven aan je kind?
Autoritaire opvoeding is het tegenovergestelde van deze opvoedtechniek
Wij zijn hier niet om te oordelen over de manier waarop een ander opvoedt. Wel willen we graag delen waar wij zelf achter staan. De autoritaire, wat ouderwetse opvoeding, waarbij de ouder praat en het kind moet luisteren biedt weinig ruimte om je strijd te kiezen. In deze manier van opvoeden is alles een strijd dat indruist tegen de principe van de ouders.
Dus als dit is wat bij je past? Dan is de pick your battles techniek helemaal niks voor jou. Misschien zie je het als een vorm van zwakte en onnodig toegeven aan je kind. Dat kan. Sta je er echter wel voor open om niet overal over te hoeven discussiëren? Lees dan snel verder waar de pick your battles techniek vandaan komt en wat het inhoudt.
Begripvol, anti-autoritair opvoeden
Tegenover bovengenoemde manier van opvoeden staat deze: begripvol, anti-autoritair, positief opvoeden. Dat dekt de lading wel. Toch bestaan hier een aantal misverstanden:
- Anti-autoritair betekent dat je niet streng bent en de kinderen totaal niet naar je luisteren
- Kinderen bepalen, ouders volgen lijdzaam
- Hier komen de kinderen uit voort die opgroeien zonder respect voor anderen, andermans bezit en denken dat ze fantastisch zijn
Wat kan je bereiken met een anti-autoritaire opvoeding?
- Dat je kinderen zich veilig voelen bij jullie en niet hoeven te liegen wanneer ze iets kapot hebben gemaakt. Fouten maken mag. Maar je gaat wél samen zoeken naar oplossingen om het weer goed te maken.
- Dat je thuis alles kunt bespreken met elkaar en geen vraag te gek is. Wat heeft een kind eraan om van vriendjes te horen over seks, drugs en rock ‘n roll? Je kunt als ouders de taak vervullen om ze voor te bereiden op wat er te koop is in de wereld, zodat ze weten waarom bepaalde dingen niet verstandig zijn.
- Bepaalde dingen staan heel hoog in het vaandel: respect voor anderen, een gezonde vorm van bescheiden- en terughoudendheid, verstandigheid, een liefdevol mens zijn en mensen helpen die je nodig hebben, zonder jezelf daarbij te verliezen.
- Door niet elke strijd aan te gaan, richt je je met je opvoeding wat echt belangrijk is. Pick your battles dus.
Pick your battles: wat houdt het in?
Kies je strijd, letterlijk vertaald. Als je je pasgeboren baby vasthoudt, kan je nog niks voorstellen bij de obstinate dreumes die over anderhalf jaar zijn schoenen uitschopt. Of de peuter die krijsend op de supermarktvloer ligt te dweilen, omdat hij geen snoepje mocht. Maar die tijd zal vast een keer komen, in welke fase dan ook. En je zal vast tegen die tijd beseffen dat niet elke strijd het waard is om uit te vechten. Simpelweg omdat er soms belangrijkere dingen zijn dan dat je kind dat ene rode shirtje draagt. Bovendien maak je het jezelf ook heel moeilijk, want het is loodzwaar om van elk detail een halszaak te maken.
De voordelen van de pick your battles techniek
- Het geeft rust in huis: je hoeft niet om elk wissewasje te zeuren tegen je kind
- Je kind krijgt iets meer lucht en is minder gespannen
- Het levert energie op, omdat je soms je schouders kan ophalen
- Er is duidelijkheid binnen de opvoeding: wat is erg belangrijk en wat minder
Welke strijd ga je aan en welke niet?
Wel belangrijk
- Fatsoensnormen naleven
- Je best doen op school
- Zuinig zijn op je spullen
- Meehelpen in het huishouden
- Respectvolle houding naar anderen toe
Minder belangrijk
- Welke outfit ze aantrekken (sterker nog, het is heel goed om ze hun eigen kledingstijl te laten ontwikkelen)
- Hoge cijfers halen (je best doen is belangrijker)
- Wie er begon in de ruzie: zelf laten oplossen kan tot op zekere hoogte heel verfrissend zijn
- Rommel maken (als je het maar opruimt)
- Een keer stiekem je telefoon meenemen naar bed
Hoe kan je situaties oplossen met de pick your battles techniek?
De ‘juiste’ kledingkeuze
Vind je het heel belangrijk dat je kindje draagt wat jij wil? Stel daar dan een vrije zondag tegenover, waarop hij/zij zelf de beslissingen maakt. Ben je iets losser, dan kan je bijvoorbeeld de keus geven uit twee shirts. Of alles voor de hele week klaarleggen op zondagavond. Zoek naar een oplossing waarin je zelf enige zeggenschap houdt (de regie volledig uit handen geven hoeft ook niet) en die bij jullie gezin past. Zo koos Fleur om haar dochters in hun jonge jaren de kleding voor de volgende dag aan te trekken en ze daarin te laten slapen. Het werkte voor hen. Inmiddels zijn ze die fase al lang en breed ontgroeit en gaat het wel prima.
Je best doen op school
Onder ‘je best doen op school’ verstaan verschillende mensen ook een verschillende uitleg. Voor de één betekent het dat je allemaal tienen haalt, anderen vinden het belangrijk dat je kind het best uit zichzelf haalt. Ongeacht welk cijfer daar tegenover staat. Pick your battles en focus je vooral op dat laatste. Hele generaties werden ongelukkig van het werk dat ze deden, omdat het eigenlijk niet bij ze paste. Is het niet veel beter dat ze hun talent ontdekken en daarmee iets kunnen betekenen voor anderen?
Ruzie maken
Probeer de kinderen ook eens te laten gaan. Ze moeten leren dat anderen die ouder of sterker zijn het soms van je winnen. En dat maakt ze creatief voor een volgende keer, zodat ze er zelf met de buit vandoor kunnen.
Pick your battles betekent niet dat je grenzeloos opvoedt. Of dat je kinderen het voor het zeggen hebben in huis. Maar wel dat je ze ruimte en liefde geeft om zich te kunnen ontplooien tot wie ze zijn. Binnen bepaalde grenzen die heel belangrijk zijn voor iedereen. Wel een keus, geen regie. Dat geeft zelfvertrouwen, een gevoel van veiligheid en een kritische blik.
#Omdenken: de ultieme vorm van Pick your battles
Door van je probleem een uitdaging te maken met bijbehorende oplossingen, krijg je als ouders een heel nieuwe kijk op zaken. Daar hoort Fleurs idee dus ook bij: je dochter maakt er een drama van als ze ‘s ochtends moet aankleden en niks lijkt te helpen? Dan laat je haar slapen in de legging voor volgende dag. Strijd was voorbij, happy kid, happy parents. Ze hadden nu energie over om hun dochters op te voeden tot lieve, beleefde en vriendelijke meiden. En dat is gelukt. Dus door de ene strijd op te geven, win je energie om een andere met succes te pareren.
Als je moest kiezen, ben je dan meer van de autoritaire opvoeding? Of kies jij liever de strijd in de opvoeding en bespaar je jezelf energie? En ben je hierin in de loop van de tijd gegroeid? Laat ons je mening weten over de Pick your battles techniek!
Wees de eerste om reactie te geven